2023. 06. 08. csütörtök
Medárd
: 369 Ft   : 344 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Iráni bázishajók

Iráni bázishajók
Art of WAR  |  2021. 03. 19., 14:40
Iráni bázishajók

Az úgynevezett bázishajók (Expeditionary Mobile Base), a flották legnagyobb egységei közé tartoznak, de viszonylag kevéssé ismertek. Feladatuk, hogy egy hadműveleti területre felszerelést, csapatokat, vízi, légi, de akár szárazföldi járműveket juttassanak és egyben úszó hadműveleti központként is működjenek. Az amerikai flotta már bevetett ilyeneket a Perzsa-öbölben Mobile Sea Base néven a 80 – as évek tankerháborújának idején. Jelenleg két ilyen egységet tartanak hadrendben, míg a legújabb, 100 000 tonnás USS Miguel Keith (T-ESB-5) működési tesztjei még zajlanak.

Az irániak a jelek szerint nem akarnak lemaradni a nagy ellenség mögött és 2020 végén szolgálatba állították az IRINS Makran – t a korábbi Beta IMO 9486910 nevű, több mint 109 000 tonnás, 230 méter hosszú tartályhajót. Lapos fedélzetének elülső részére nagyméretű helikopter platformot telepítettek, emellett megtartottak egy fedélzeti emelődarut is. Utóbbi különböző gyorsnaszádok, vagy a különleges erők Al-Sabehat 15 SDV három - hét búvár szállítására alkalmas, mini tengeralattjáróinak mozgatására szolgálhat. A hajóról azonban elsősorban hat, vagy hét nagy RH-53D, SH-3D, vagy AS-61A-4 (a Sea King olasz licenc változata), esetleg közepes méretű AB212 ASW helikopterek üzemelhetnek.

A Makran azonban nem az egyetlen iráni bázishajó. Ugyancsak erre a célra szolgál a huzamosabb ideig Jemen partjainál ténykedő, névlegesen civil (valójában az Iszlám Forradalmi Gárda – IRGC kötelékébe tartozó) Saviz teherhajó, amely amellett, hogy különböző motoros naszádokat hordozott fedélzetén, valószínűleg hírszerzési információkkal segítette a Houthi lázadókat.

Az IRINS Makran bázishajó

Az iráni média nemrégiben nagy terjedelemben foglalkozott egy szintén az IRGC számára készült egységgel, az IRGC-N Shahid-Roudakival, amely korábban a 8 000 tonnás, olasz gyártmányú Galaxy F konténerszállító volt. A fedélzeten különböző fegyvereket is elhelyeztek, de valószínűleg csak a nagyobb hatás kedvéért. Közülük a legreálisabb és a hajóról valóban alkalmazható, a Bell 412 típusú helikopter, a két mellé állított quadrokopter és a hat Ababil-2 felderítő drón.

Ugyanakkor a trélereken álló négy gyorsnaszád mozgatásához elengedhetetlenül szükséges darunak nyoma sem volt, de ugyanígy kérdéses a Qader hajóellenes rakétaindító is, mert nem a fedélzetre telepítve, hanem háromtengelyes hordozójárművén látható, akárcsak az irányításhoz szükséges radarberendezés (maga a rakéta, a kínai C-802 iráni másolata). A fedélzetre állított Khordad négyes rakétaindítók pedig bár veszélyes légvédelmi fegyvernek számítanak, de alapvetően ezek is szárazföldi telepítésűek és hajón körülményes lenne a használatuk. Az erősen propagandaízű felvételek ellenére a Shahid-Roudakit és társait egyáltalán nem szabad lebecsülni.

Forrás: http://www.hisutton.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-05-25 16:19:43
A német-magyar szárazföldi erők együttműködése részeként Magyarországra érkezett Björn F. Schulz dandártábornok, a Bundeswehr Páncélos Iskola parancsnoka, aki május 24-én a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz látogatott.
2023-04-27 12:51:07
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök a mai nappal felmentette beosztásából dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét. A feladat ellátására a honvédelmi miniszter dr. Böröndi Gábor altábornagyot, a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetőjét javasolja.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 08., 10:49
Gyors lefolyású gyakorlatok, amelyeken nemcsak a szárazföldi és légierő haderőnem alakulatai és katonái, hanem a tartalékosok is részt vettek.
2023. 06. 06., 10:40
Elszállították a második világháborús magyar légibombát a főváros II. kerületéből, a Szeréna útról.
2023. 06. 02., 09:19
Magyar idő szerint 2023. április 14-én 14 óra 15 perckor egy Ariane–5 hordozórakétán a francia guyanai Kourouról elindult az Európai Űrügynökség JUICE űrszondája a Jupiter bolygó Euro­pa, Ganymedes és Callisto elnevezésű jeges holdjaihoz, hogy ezeket 2031-ben elérve különféle tudományos vizsgálatokat végezzen.
2023. 06. 01., 09:59
Csehország védelmi kiadásai a jövőben az éves bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát fogják kitenni. A vonatkozó törvényt a képviselőház után május 31-én, a cseh szenátus is jóváhagyta, érvénybe lépéséhez csak az államfő aláírása szükséges.

  JETfly Magazin

Az utazás mindig élményekkel teli kaland, amikor végre kiszakadhatunk a mindennapok rutinjából és átadhatjuk magunkat a felfedezés örömének. A Budapest Airport számára épp ezért fontos, hogy a repülőtéri folyamatok mindenki számára stresszmentesek legyenek.