2024. 07. 15. hétfő
Henrik, Roland
: 391 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Iráni bázishajók

Iráni bázishajók
Art of WAR  |  2021. 03. 19., 14:40
Iráni bázishajók

Az úgynevezett bázishajók (Expeditionary Mobile Base), a flották legnagyobb egységei közé tartoznak, de viszonylag kevéssé ismertek. Feladatuk, hogy egy hadműveleti területre felszerelést, csapatokat, vízi, légi, de akár szárazföldi járműveket juttassanak és egyben úszó hadműveleti központként is működjenek. Az amerikai flotta már bevetett ilyeneket a Perzsa-öbölben Mobile Sea Base néven a 80 – as évek tankerháborújának idején. Jelenleg két ilyen egységet tartanak hadrendben, míg a legújabb, 100 000 tonnás USS Miguel Keith (T-ESB-5) működési tesztjei még zajlanak.

Az irániak a jelek szerint nem akarnak lemaradni a nagy ellenség mögött és 2020 végén szolgálatba állították az IRINS Makran – t a korábbi Beta IMO 9486910 nevű, több mint 109 000 tonnás, 230 méter hosszú tartályhajót. Lapos fedélzetének elülső részére nagyméretű helikopter platformot telepítettek, emellett megtartottak egy fedélzeti emelődarut is. Utóbbi különböző gyorsnaszádok, vagy a különleges erők Al-Sabehat 15 SDV három - hét búvár szállítására alkalmas, mini tengeralattjáróinak mozgatására szolgálhat. A hajóról azonban elsősorban hat, vagy hét nagy RH-53D, SH-3D, vagy AS-61A-4 (a Sea King olasz licenc változata), esetleg közepes méretű AB212 ASW helikopterek üzemelhetnek.

A Makran azonban nem az egyetlen iráni bázishajó. Ugyancsak erre a célra szolgál a huzamosabb ideig Jemen partjainál ténykedő, névlegesen civil (valójában az Iszlám Forradalmi Gárda – IRGC kötelékébe tartozó) Saviz teherhajó, amely amellett, hogy különböző motoros naszádokat hordozott fedélzetén, valószínűleg hírszerzési információkkal segítette a Houthi lázadókat.

Az IRINS Makran bázishajó

Az iráni média nemrégiben nagy terjedelemben foglalkozott egy szintén az IRGC számára készült egységgel, az IRGC-N Shahid-Roudakival, amely korábban a 8 000 tonnás, olasz gyártmányú Galaxy F konténerszállító volt. A fedélzeten különböző fegyvereket is elhelyeztek, de valószínűleg csak a nagyobb hatás kedvéért. Közülük a legreálisabb és a hajóról valóban alkalmazható, a Bell 412 típusú helikopter, a két mellé állított quadrokopter és a hat Ababil-2 felderítő drón.

Ugyanakkor a trélereken álló négy gyorsnaszád mozgatásához elengedhetetlenül szükséges darunak nyoma sem volt, de ugyanígy kérdéses a Qader hajóellenes rakétaindító is, mert nem a fedélzetre telepítve, hanem háromtengelyes hordozójárművén látható, akárcsak az irányításhoz szükséges radarberendezés (maga a rakéta, a kínai C-802 iráni másolata). A fedélzetre állított Khordad négyes rakétaindítók pedig bár veszélyes légvédelmi fegyvernek számítanak, de alapvetően ezek is szárazföldi telepítésűek és hajón körülményes lenne a használatuk. Az erősen propagandaízű felvételek ellenére a Shahid-Roudakit és társait egyáltalán nem szabad lebecsülni.

Forrás: http://www.hisutton.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.