2023. 06. 01. csütörtök
Tünde
: 371 Ft   : 347 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Iráni harci katamaránok

Iráni harci katamaránok
Art of WAR  |  2021. 04. 13., 14:35
Iráni harci katamaránok

Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) még 2016-ban állította hadrendbe a Shahid Nazeri rakétás korvettet. A szokatlan külsejű, sőt kifejezetten csúnya, katamarán elrendezésű hadihajó 55 méter hosszú, szinte teljes egészében alumíniumból épült és két dízelmotorjával kb. 28 csomós sebességre képes.

Tervezésénél láthatóan törekedtek a radarkeresztmetszet csökkentésére, a két keskeny hajótest jobb tömegelosztása egyszerre biztosítja a nagy stabilitást és a kisebb merülést, így a nyílt tengeren és a partmenti vizeken is tevékenykedhet. Tüzérségi fegyverként fedélzetére a 7,62 mm-es, hatcsövű Minigun géppuska iráni másolatának, illetve a 12,7 mm-es szovjet eredetű DhSK nehézgéppuskák több példányát telepítették, de kínai terveken alapuló, hajó elleni rakétákat is hordoz. A parancsnoki híd mögött kialakított platformon egy könnyűhelikoptert szállíthat.

A közelmúltban a bushehr-i Shahid Mahallati Hajógyárról készült műholdfelvételeken, újabb a Shahid Nazerihez nagyon hasonló, de annál nagyobb, legalább 64 méter hosszú egységre figyeltek fel. A formai hasonlóság arra utal, hogy a korábbi típus továbbfejlesztett változatáról lehet szó, ami a Shahid Soleimani (a 2020. január 3-án amerikai dróntámadás során meghalt IRGC tábornok után), vagy más vélemények szerint Shahid abu Mahdi-osztályba tartozik majd. Erről a kisebb típusnál is kevesebb információ áll rendelkezésre, de valószínűleg ez is teljesen alumíniumból készül és dízelmotorokkal hajtják meg, valamint fegyverzete is hasonló lesz, de kiegészítik légvédelmi rakétákkal is.  

Az új hajók hadrendbe állításával, az Iszlám Forradalmi Gárda arzenálja lassan kezdi beérni az iráni flottáét, mert eddig fő tengeri csapásmérő erejét csak a tíz, kínaiaktól vásárolt Houdong-osztályú rakétás gyorsnaszád, valamint nagy, a felfegyverzett és a távirányított, robbanó motorcsónakok jelentették. A jelek szerint a továbbiakban nagyobb hangsúlyt akarnak helyezni a korvett típusú, jelentősebb harci értékű hadihajókra, amelyek fedélzeti fegyvereik mellett, kialakításuknál fogva a robbanó motorcsónakok bázishajójaként is szolgálhatnak majd (a két hajótest közötti részen szállíthatnák őket).

Az Iráni Haditengerészet vezetői régóta rossz szemmel nézik az Iszlám Forradalmi Gárda tengeri erejének növekedését, mivel konkurenciát látnak a szervezetben, így nyilván nem túl boldogok, hogy a korvett-katamarán a jelek szerint sorozatban készül majd. A legutóbb kiszivárgott hírek és újabb műholdfelvételek szerint ugyanis nemcsak a Shahid Mahallatiban, hanem egy a bandar abbas-i flottabázis közelében lévő kisebb és a Qushm-szigeten lévő Shib Deraz, nemrég létesített hajógyárában is készül legalább egy - egy újabb egység.

Forrás: https://www.navalnews.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-04-27 12:51:07
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök a mai nappal felmentette beosztásából dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét. A feladat ellátására a honvédelmi miniszter dr. Böröndi Gábor altábornagyot, a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetőjét javasolja.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 01., 09:59
Csehország védelmi kiadásai a jövőben az éves bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát fogják kitenni. A vonatkozó törvényt a képviselőház után május 31-én, a cseh szenátus is jóváhagyta, érvénybe lépéséhez csak az államfő aláírása szükséges.
2023. 05. 31., 14:34
A Magyar Honvédség éjszakai éleslövészettel egybekötött kiképzési feladatot hajt végre május 31-én és június 1-jén 14.00-24.00 óra között a „nullaponti” lőtéren, Bakonykútiban és térségében.
2023. 05. 23., 12:47
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 100 forintos forgalmiérme-emlékváltozatot bocsát ki május 23-án, kedden, egymillió példányban – közölte a jegybank az MTI-vel.
2023. 05. 18., 10:53
A honvédelmi tárca vezetője a Magyar Honvédség új toborzó kampányfilmjének megjelenése kapcsán beszélt a TV2, az M1 és a Kossuth Rádió reggeli műsoraiban május 17-én, szerdán.

  JETfly Magazin

Két év rekordveszteség után újra nyereséges évet zárt tavaly a Budapest Airport, így a vállalatnak sikerült a koronavírus-járvány ideje alatt felhalmozott súlyos veszteségből némileg lefaragnia.