2024. 03. 03.
Kornélia
: 394 Ft   : 364 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Iráni harci katamaránok

Iráni harci katamaránok
Art of WAR  |  2021. 04. 13., 14:35
Iráni harci katamaránok

Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) még 2016-ban állította hadrendbe a Shahid Nazeri rakétás korvettet. A szokatlan külsejű, sőt kifejezetten csúnya, katamarán elrendezésű hadihajó 55 méter hosszú, szinte teljes egészében alumíniumból épült és két dízelmotorjával kb. 28 csomós sebességre képes.

Tervezésénél láthatóan törekedtek a radarkeresztmetszet csökkentésére, a két keskeny hajótest jobb tömegelosztása egyszerre biztosítja a nagy stabilitást és a kisebb merülést, így a nyílt tengeren és a partmenti vizeken is tevékenykedhet. Tüzérségi fegyverként fedélzetére a 7,62 mm-es, hatcsövű Minigun géppuska iráni másolatának, illetve a 12,7 mm-es szovjet eredetű DhSK nehézgéppuskák több példányát telepítették, de kínai terveken alapuló, hajó elleni rakétákat is hordoz. A parancsnoki híd mögött kialakított platformon egy könnyűhelikoptert szállíthat.

A közelmúltban a bushehr-i Shahid Mahallati Hajógyárról készült műholdfelvételeken, újabb a Shahid Nazerihez nagyon hasonló, de annál nagyobb, legalább 64 méter hosszú egységre figyeltek fel. A formai hasonlóság arra utal, hogy a korábbi típus továbbfejlesztett változatáról lehet szó, ami a Shahid Soleimani (a 2020. január 3-án amerikai dróntámadás során meghalt IRGC tábornok után), vagy más vélemények szerint Shahid abu Mahdi-osztályba tartozik majd. Erről a kisebb típusnál is kevesebb információ áll rendelkezésre, de valószínűleg ez is teljesen alumíniumból készül és dízelmotorokkal hajtják meg, valamint fegyverzete is hasonló lesz, de kiegészítik légvédelmi rakétákkal is.  

Az új hajók hadrendbe állításával, az Iszlám Forradalmi Gárda arzenálja lassan kezdi beérni az iráni flottáét, mert eddig fő tengeri csapásmérő erejét csak a tíz, kínaiaktól vásárolt Houdong-osztályú rakétás gyorsnaszád, valamint nagy, a felfegyverzett és a távirányított, robbanó motorcsónakok jelentették. A jelek szerint a továbbiakban nagyobb hangsúlyt akarnak helyezni a korvett típusú, jelentősebb harci értékű hadihajókra, amelyek fedélzeti fegyvereik mellett, kialakításuknál fogva a robbanó motorcsónakok bázishajójaként is szolgálhatnak majd (a két hajótest közötti részen szállíthatnák őket).

Az Iráni Haditengerészet vezetői régóta rossz szemmel nézik az Iszlám Forradalmi Gárda tengeri erejének növekedését, mivel konkurenciát látnak a szervezetben, így nyilván nem túl boldogok, hogy a korvett-katamarán a jelek szerint sorozatban készül majd. A legutóbb kiszivárgott hírek és újabb műholdfelvételek szerint ugyanis nemcsak a Shahid Mahallatiban, hanem egy a bandar abbas-i flottabázis közelében lévő kisebb és a Qushm-szigeten lévő Shib Deraz, nemrég létesített hajógyárában is készül legalább egy - egy újabb egység.

Forrás: https://www.navalnews.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 15., 15:16
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
2024-02-14 13:34:06
Az „Embert a Vasra!" toborzókampány keretében ötszáznál több fiatal jelentkezett Tatára, közülük kerül ki majd a végső állomány – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter február 13-án, Tatán, a Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztályához jelentkezett állomány bevonulásán.
2024-02-05 13:57:16
2024. január 12-én Detrich István úr és a Meteor Természetbarát Turista Egyesület meghívására a kaposvári Takáts Gyula Könyvtárban tartott vetítőképes előadást Huszár András, „A hadak útján – Katonahőseink nyomában” címmel. Az előadás anyaga már visszanézhető!
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 29., 10:24
A Védelmi Innovációs Kutatóintézet a NATO Innovációs Alappal együttműködve új lehetőségeket teremt a védelmi technológiát fejlesztő magyar vállalkozásoknak – mondta dr. Porkoláb Imre dandártábornok, a HM védelmi innovációért felelős miniszteri biztosa.
2024. 02. 28., 10:40
A Magyar Honvédség Klapka György 1. Páncélosdandár egy Gidrán harcjárművet biztosít a BOK Sportcsarnokban szervezett rendezvényre.
2024. 02. 27., 10:38
A horvát kormányfő alig két hónapja még kizártnak tartotta a sorkötelezettség visszaállítását. Egy újabb fordulat után kiderült: jövőre mégis indul, csak sorkatonaság helyett kötelező katonai alapképzésnek nevezik, és három hónapig tart.
2024. 02. 22., 09:38
A terv közös katonai gyakorlatokat, konferenciákat, oktatási-, képzési- és kiképzési, hadtörténeti és hadisírgondozási együttműködést, valamint hagyományőrző rendezvényeket, programokat foglal magába a 2024-es évre.

  JETfly Magazin

A Gripen legújabb generációjának számító E változatból Svédország mellett eddig csak Brazília rendelt, ezért a gyártó világszerte új vásárlókat keres: jelenleg európai, ázsiai és dél-amerikai országokkal zajlanak tárgyalások.