2024. 07. 14.
Örs, Stella
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Iráni harci katamaránok

Iráni harci katamaránok
Art of WAR  |  2021. 04. 13., 14:35
Iráni harci katamaránok

Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) még 2016-ban állította hadrendbe a Shahid Nazeri rakétás korvettet. A szokatlan külsejű, sőt kifejezetten csúnya, katamarán elrendezésű hadihajó 55 méter hosszú, szinte teljes egészében alumíniumból épült és két dízelmotorjával kb. 28 csomós sebességre képes.

Tervezésénél láthatóan törekedtek a radarkeresztmetszet csökkentésére, a két keskeny hajótest jobb tömegelosztása egyszerre biztosítja a nagy stabilitást és a kisebb merülést, így a nyílt tengeren és a partmenti vizeken is tevékenykedhet. Tüzérségi fegyverként fedélzetére a 7,62 mm-es, hatcsövű Minigun géppuska iráni másolatának, illetve a 12,7 mm-es szovjet eredetű DhSK nehézgéppuskák több példányát telepítették, de kínai terveken alapuló, hajó elleni rakétákat is hordoz. A parancsnoki híd mögött kialakított platformon egy könnyűhelikoptert szállíthat.

A közelmúltban a bushehr-i Shahid Mahallati Hajógyárról készült műholdfelvételeken, újabb a Shahid Nazerihez nagyon hasonló, de annál nagyobb, legalább 64 méter hosszú egységre figyeltek fel. A formai hasonlóság arra utal, hogy a korábbi típus továbbfejlesztett változatáról lehet szó, ami a Shahid Soleimani (a 2020. január 3-án amerikai dróntámadás során meghalt IRGC tábornok után), vagy más vélemények szerint Shahid abu Mahdi-osztályba tartozik majd. Erről a kisebb típusnál is kevesebb információ áll rendelkezésre, de valószínűleg ez is teljesen alumíniumból készül és dízelmotorokkal hajtják meg, valamint fegyverzete is hasonló lesz, de kiegészítik légvédelmi rakétákkal is.  

Az új hajók hadrendbe állításával, az Iszlám Forradalmi Gárda arzenálja lassan kezdi beérni az iráni flottáét, mert eddig fő tengeri csapásmérő erejét csak a tíz, kínaiaktól vásárolt Houdong-osztályú rakétás gyorsnaszád, valamint nagy, a felfegyverzett és a távirányított, robbanó motorcsónakok jelentették. A jelek szerint a továbbiakban nagyobb hangsúlyt akarnak helyezni a korvett típusú, jelentősebb harci értékű hadihajókra, amelyek fedélzeti fegyvereik mellett, kialakításuknál fogva a robbanó motorcsónakok bázishajójaként is szolgálhatnak majd (a két hajótest közötti részen szállíthatnák őket).

Az Iráni Haditengerészet vezetői régóta rossz szemmel nézik az Iszlám Forradalmi Gárda tengeri erejének növekedését, mivel konkurenciát látnak a szervezetben, így nyilván nem túl boldogok, hogy a korvett-katamarán a jelek szerint sorozatban készül majd. A legutóbb kiszivárgott hírek és újabb műholdfelvételek szerint ugyanis nemcsak a Shahid Mahallatiban, hanem egy a bandar abbas-i flottabázis közelében lévő kisebb és a Qushm-szigeten lévő Shib Deraz, nemrég létesített hajógyárában is készül legalább egy - egy újabb egység.

Forrás: https://www.navalnews.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.