2024. 07. 15. hétfő
Henrik, Roland
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Jelentős modernizáció a Francia Haditengerészetnél

Jelentős modernizáció a Francia Haditengerészetnél
Art of WAR  |  2019. 10. 01., 11:47

A francia védelmi minisztérium a közelmúltban döntött, a La Fayette osztály három egységének korszerűsítésről. A 3 600 tonnás, általános célú fregattokat a kilencvenes évek elején állították szolgálatba és akkor sok tekintetben úttörőnek számítottak kategóriájukon belül.

Legfontosabb újdonságnak a radarkeresztmetszetük csökkentését szolgáló, letisztult vonalú kialakítás és az építésük során, nagy mennyiségben használt kompozit anyag használata számított, valamint rendkívül korszerű fedélzeti elektronikájuk. Az azóta eltelt évtizedekben a La Fayette osztály hajóin elsőként alkalmazott műszaki megoldások általánosan elterjedtté váltak a hadihajóépítésben.

Azonban a típus felett eljárt az idő, ezért a La Fayette(F 710), a Courbet (F 712) és az Aconit (F 713) nevű egységeket teljes nagyjavításnak és széleskörű modernizációnak vetik alá, hogy megőrizhessék, sőt növeljék harci értéküket. A munkálatok során a hajótestek generálozásán kívül, felújításra kerül a négy, összesen 21 000 lóerős SEMPT Pielstic 12PA6V280 STC2 típusú dízelmotor és a teljes elektromos hálózat, valamint a kormányberendezés. A telepítésre kerülő új informatikai és tűzvezető rendszert a Charles de Gaulle repülőgép-hordozón alkalmazottból fejlesztették ki, így jelentősen megnövekedik majd az érzékelőktől, szenzoroktól beérkező adatok feldolgozásának sebessége és csökken a reakcióidő harci helyzetben.

Jelentős változás lesz, hogy a hajók képességnöveléseként, a hajótestbe épített szonárberendezést kapnak, így ezentúl hatékonyan tudnak majd harcolni a tengeralattjárók ellen, valamint a jelenlegi Crotale, rövid hatótávolságú, vízi és tengeri célpontok ellen egyaránt bevethető rakétákat, a Sadral típusra cserélik, javítva a hajók önvédelmi képességét. A tatfedélzetről egy NH90 típusú helikopter üzemeltethető

A három hajó nagyjavítását és a korszerűsítési munkálatokat Toulonban végzik majd el és így a francia flotta reményei szerint 2030 után is szolgálatban maradhatnak. A Surcouf (F 711) és a Guepratte (F 714) nevű egységek további sorsáról nem született döntés, így nem tudható, hogy ezek is modernizálva lesznek-e a későbbiekben.

Forrás: https://navaltoday.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.