2023. 04. 01. szombat
Hugó
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kétséges a Helge Ingstad norvég fregatt további sorsa

Kétséges a Helge Ingstad norvég fregatt további sorsa
Art of WAR  |  2019. 05. 08., 13:32
Kétséges a Helge Ingstad norvég fregatt további sorsa

A nemzetközi sajtóban is nagy visszhangot váltott ki, amikor 2018. november 18-án a Norvég Királyi Haditengerészet Helge Ingstad (F313) nevű rakétás fregattja Bergen közelében, a kora reggeli órákban összeütközött a TS Sola nevű, 113000 tonnás máltai zászló alatt hajózó tankerrel.

A balesetnek szerencsére halálos áldozata nem volt, de heten megsérültek a hadihajó legénységéből.  A tatjának jobboldalán súlyosan megrongálódott fregattot sikerült a sekély, de sziklás partmenti vizekre juttatni, ahol megfeneklett, majd az elkövetkező napokban erősen megdőlve, lassanként szinte teljesen elmerült.

A Helge Ingstadot miután előzőleg fedélzetéről az összes lőszert eltávolították, 2019 márciusában a felszínre emelték és miután acéllemezekkel sikerült lezárni a tatján, a vízvonal felett keletkezett, mintegy 20 méter hosszú léket, a hajó újra úszóképessé vált.

Mindezek ellenére további sorsa erősen kétséges. A szakértők szerint a hajótestet viszonylag könnyű lenne kijavítani, ennél sokkal nagyobb problémát okoz, hogy az elektromos berendezések, a hajtómű és a fegyverzet, valamint a radar érzékeny elektronikája miután három hónapot töltöttek a hideg és sós tengervízben, valószínűleg teljesen tönkrementek, ezért cserére szorulnak, ami nem feltétlenül éri meg ennek várható tetemes költsége miatt. A probléma súlyosságát fokozza, hogy a norvég haditengerészet állományában álló, nagy harci értékű, rendkívül korszerű Nansen-osztályú fregattok a NATO északi erőinek fontos részét képezik, ráadásul a hadrendben álló öt egység egyikének várhatóan végleges kiesése jelentősen csökkenti Norvégia védelmi képességeit is.

Amennyiben a pénzügyi megfontolások győznek, az alig hároméves hadihajó hamarosan szétbontásra kerül, de a lehető legtöbb felhasználható részegységét szeretnék megmenteni és felhasználni testvérhajóinak üzemeltetéséhez.

Forrás: https://www.popularmechanics.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 03., 15:52
Ünnepi sorakozót és emléktábla avatást tartottak az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred megalakulása alkalmából március 1-jén, szerdán. Egyúttal megnyitották a Hadikikötőben található hajózástörténeti kiállítást is, ahol a látogatók megismerhetik a folyamőrség történetét.
2023. 03. 03., 13:10
1939. szeptember 10-én, még csak kilenc napja tartott a II. világháború, amikor a Royal Navy elvesztette első hajóját, a HMS Oxley tengeralattjárót. A történteket nemcsak tragikussá, hanem felettébb kínossá is tette, hogy az egyébként már eléggé elavultnak számító egységet nem egy német U-Boot küldte a tenger fenekére, hanem egy másik brit tengeralattjáró, a HMS Triton.
2023. 02. 23., 15:10
Szerbiának erős hadseregre van szüksége, ellenkező esetben az ország három napon belül megsemmisülhetne, ezért a katonaság és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád − közölte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállítás apropóján.
2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023-02-28 13:31:33
2023 februárjában megalakult a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt.-t (VIKI). Koncepciója szerint a VIKI a kettős hasznosítású, azaz polgári és katonai célra egyaránt alkalmazható technológiák feltérképezésére és annak védelmi célú hasznosításának támogatására hivatott.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 29., 09:41
Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred hadihajós katonái március 27-én végrehajtották a Mosoni-Duna felderítését egy aknamentesítő hadihajóval és egy tűzszerész járőrhajóval.
2023. 03. 27., 14:26
Az Európai Unió Védelmi Alap (EDF) Űrkutatás témakörében rendeztek szakmai workshopot március 24-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson.
2023. 03. 24., 10:45
Megalakult az első állandó amerikai helyőrség Lengyelországban március 21-én. A 13 katonából és 140 civil munkatársból álló egység az Egyesült Államok Lengyelországba telepített erőinek logisztikai és infrastrukturális támogatását fogja biztosítani.
2023. 03. 23., 12:52
„High-tech hadsereg, átalakítások, fejlesztések a Magyar Honvédségben” címmel tartott előadást felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke Veszprémben, a Pannon Egyetemen, március 22-én, szerdán.

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.