2024. 03. 03.
Kornélia
: 394 Ft   : 364 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kínai naszádok a Pagong-tavon

Kínai naszádok a Pagong-tavon
Art of WAR  |  2020. 11. 26., 11:38
Kínai naszádok a Pagong-tavon

A Himalája csúcsai között, a Kína és India közötti határon fekvő, festői Pagong-tó, évtizedek óta konfliktusforrás a két ország között. Keleti része Kína, nyugati része pedig India fennhatósága alá esik emiatt katonai jelentősége nagy és mindkét fél jelentős erőket állomásoztat partjai mentén.

A térségben számos határincidensre került sor az elmúlt évtizedek során főleg a kínai határsértések miatt, ráadásul ezek 2017 óta még gyakoribbakká váltak. A legutóbbi 2020 májusában történt, amikor 250 indiai és kínai katona csapott össze. Haláleset ezúttal szerencsére nem történt, de az incidens során előbbiek közül négy, utóbbiak közül hét ember került kórházba különböző sérülésekkel.

A közelmúltban a kínai hadvezetés erősítésként, új Type 928D rohamnaszádokat telepített a tóra, amelyek azóta rendszeresen feltűnnek a tó közepén húzódó határ közelében. A hajókat a dél-kínai Changzou-ban működő Changzou Shipyard gyártja, amely elsősorban üvegszálas műanyagból készült kisebb hajók építésére specializálódott. A típust a korábbi, hagyományosabb kialakítású, Type 928B járőrnaszád jelentős továbbfejlesztésének tekintik, de valójában alig hasonlít hozzá.

A 13 méter hosszú, 3,8 méter széles hajók külsőre leginkább az egyébként alumíniumból készült svéd CB90-re emlékeztetnek, valószínűleg nem véletlenül. Az alkalmazott könnyű szerkezeti anyagoknak köszönhetően három 295 lóerős motorjukkal akár a 39 csomós sebesség elérésére is képesek. Beépített fegyverzetük két a tatfedélzetre telepített, manuálisan kezelt és egy a kormányfülke mögé épített távirányítású 12,7 mm-es géppuskából áll. A Type 928D személyzetén kívül tizenegy felfegyverzett katonát és felszerelésüket szállíthatja, akik az orrból lenyitható rámpán szállhatnak közvetlenül partra, amit megkönnyít a hajó alig 1,8 méteres merülése is.

Az ugyancsak a Changzou-nál gyártott C verzió alaposan eltér a D típustól és sokkal inkább az eredeti Type 928B-hez hasonló. Méretük és a hajótest formája megegyezik, de felépítményük, valamint meghajtásuk más. Ez inkább folyami, vagy tavi járőrhajó, amely 23 katonát szállíthat. Felépítménye tágasabb és két 440 lóerős motor hajtja meg 34 csomós sebességgel. Fegyverzete gyengébb, mivel az orrfedélzetre telepített manuálisan kezelt 12,7 mm-es géppuskán kívül, csak a katonák kézifegyverei állnak rendelkezésre.    

A Type 928D-t egyelőre csak a kínai haderő alkalmazza, de a Type 928C-ből Type -928-YC jelzéssel 2019-ben Bolívia vásárolt hat példányt, amelyek leszállítása jelenleg is folyamatban van.

Ilyen előzmények után nem véletlen, hogy az indiai hadvezetés nyugtalanul figyeli a kínai fegyverkezést és az utóbbi időben szintén csapaterősítéseket végzett a térségben.

Forrás: http://www.hisutton.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 15., 15:16
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
2024-02-14 13:34:06
Az „Embert a Vasra!" toborzókampány keretében ötszáznál több fiatal jelentkezett Tatára, közülük kerül ki majd a végső állomány – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter február 13-án, Tatán, a Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztályához jelentkezett állomány bevonulásán.
2024-02-05 13:57:16
2024. január 12-én Detrich István úr és a Meteor Természetbarát Turista Egyesület meghívására a kaposvári Takáts Gyula Könyvtárban tartott vetítőképes előadást Huszár András, „A hadak útján – Katonahőseink nyomában” címmel. Az előadás anyaga már visszanézhető!
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 29., 10:24
A Védelmi Innovációs Kutatóintézet a NATO Innovációs Alappal együttműködve új lehetőségeket teremt a védelmi technológiát fejlesztő magyar vállalkozásoknak – mondta dr. Porkoláb Imre dandártábornok, a HM védelmi innovációért felelős miniszteri biztosa.
2024. 02. 28., 10:40
A Magyar Honvédség Klapka György 1. Páncélosdandár egy Gidrán harcjárművet biztosít a BOK Sportcsarnokban szervezett rendezvényre.
2024. 02. 27., 10:38
A horvát kormányfő alig két hónapja még kizártnak tartotta a sorkötelezettség visszaállítását. Egy újabb fordulat után kiderült: jövőre mégis indul, csak sorkatonaság helyett kötelező katonai alapképzésnek nevezik, és három hónapig tart.
2024. 02. 22., 09:38
A terv közös katonai gyakorlatokat, konferenciákat, oktatási-, képzési- és kiképzési, hadtörténeti és hadisírgondozási együttműködést, valamint hagyományőrző rendezvényeket, programokat foglal magába a 2024-es évre.

  JETfly Magazin

A Gripen legújabb generációjának számító E változatból Svédország mellett eddig csak Brazília rendelt, ezért a gyártó világszerte új vásárlókat keres: jelenleg európai, ázsiai és dél-amerikai országokkal zajlanak tárgyalások.