2023. 10. 04. szerda
Ferenc
: 388 Ft   : 370 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Koncepció a kiöregedő Vanguard-osztályú tengeralattjárók átalakítására

Koncepció a kiöregedő Vanguard-osztályú tengeralattjárók átalakítására
Art of WAR  |  2021. 07. 26., 14:59
Koncepció a kiöregedő Vanguard-osztályú tengeralattjárók átalakítására

A Brit Királyi Haditengerészet jelenleg négy Vanguard-osztályú rakétahordozó tengeralattjárót tart hadrendben, amelyek még a kilencvenes évek elején léptek szolgálatba és várhatóan a 2030 és 2040 közötti időszakban váltják le őket az új Astute-osztály egységeivel.

A közelmúltban megjelent egy koncepció a jövőben kivonásra kerülő egységek - vagy legalábbis egyes példányok -, más feladatkörben történő további használatára, természetesen alapos átalakítás után. Az elképzelés hasonló, a fokozatos kivonás alatt álló, amerikai Ohio-osztályú rakétahordozók legrégebbi egységeinek úgynevezett SSGN konverziójához, amelynek során szárazföldi célok elleni csapásmérésre és a különleges egységek bevetéseinek támogatására tették őket alkalmassá. Valószínűleg a brit tervek kidolgozói is ezt a programot vették alapul.

A Vanguard-ok jelenleg tizenhat Trident II interkontinentális-ballisztikus rakétát hordoznak, de az esetleges átalakítás után, az indítócsövek közül mindössze hatot tartanának meg.  Ezekbe egyenként hét - összesen negyvenkét - robotrepülőgépet, vagy új fejlesztésű, szuperszonikus, illetve hiperszonikus hajóelleni rakétát telepítenének, vagyis tízzel többet hordozhatnának ezekből a fegyverekből, mint az oroszok korszerű Jasen M-osztályú egységei. Az indítóberendezések az addigra kivonásra kerülő amerikai Ohio-osztályú hajókból származnának, vagy azok rendszerei alapján kerülnének megtervezésre. Ehhez az arzenálhoz még további robotrepülőgépek és torpedók is társulnának, hiszen a hajók orrában lévő torpedócsövek továbbra is megmaradnak.

A használatból kivont indítókat, illetve a kiszerelésük után felszabaduló helyet, a továbbiakban különböző autonóm, felderítő és hírszerzőeszközök, vízalatti drónok tárolására, indítására és fogadására tennék alkalmassá. A hajók hátára, az elképzelés szerint egy, de akár két vízmenetes, nyomásálló konténer kerülne, amelyek szintén vízi, de akár forgószárnyas drónok tárolásra is használhatók lehetnek. Mivel a konténerekbe a hajótestből is be lehetne jutni, a harci búvárok, felszerelésük és szállítóeszközeik (SDV) egyaránt eljuttathatóak lennének belsejükben bevetésük helyszínére, sőt szükség esetén akár légnyomáskamraként is funkcionálhatnának.

A rendkívül ambíciózus koncepció egyelőre még csak terv és korántsem biztos megvalósulása annak ellenére, hogy nagyon is reális. Némileg azonban árnyalja a képet a meghajtást biztosító Core-H atomreaktor kialakítása, amelyet elvileg úgy terveztek, hogy a hajók egész tervezett üzemidejük alatt ugyanazokkal a fűtőelemekkel működjenek, így cseréjük ugyan megoldható technikailag, de meglehetősen költséges. Mindenesetre a terv kidolgozói szerint a Vanguard-ok esetleges átalakítása lényegesen olcsóbbnak tűnik még így is, mint teljesen új tengeralattjárók kifejlesztése és építése.

Forrás: http://www.hisutton.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 08., 11:28
Az USS United States repülőgép-hordozót arra tervezték, hogy atomfegyverekkel megrakott bombázógépeket indítson fedélzetéről és ezzel megszűnjön a frissen önállóvá vált amerikai légierő nukleáris csapásmérési monopóliuma. Az USS United States azonban sohasem hagyta el a hajógyárat, mert közbeszólt a politika.
2023. 09. 05., 12:06
A szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon (SPIEF) a közelmúltban mutatták be a Szevasztopoli Állami Egyetem és a MoreAgroBioTech kutatási oktatási központ fiatal mérnökei által kifejlesztett tengeri drón, a Sargan prototípusát, amely nevét egy hosszú testű, hegyes orrú ragadozó hal után kapta.
2023-09-07 15:38:52
Ha érdekel a katonák élete és még nincs programod szombatra, akkor két helyen is tárt karokkal vár a Magyar Honvédség. Az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) is nyílt napot, illetve családi napot tart szeptember 9-én.
2023-08-15 14:36:28
Azok a fiatalok, akik kifejezetten a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek kezelői, toronylövészei, vagy ezekkel a harcjárművekkel harcba szállított lövészkatonák szeretnének lenni, bruttó 737 ezer forintos illetményt kapnak. Ezt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentette be augusztus 11-én, Szentesen.
2023-08-08 11:33:57
A Magyar Honvédség két H145M helikoptere kirepült Szlovéniába, hogy az elmúlt időszak egyik legnagyobb természeti katasztrófája utáni mentési munkálatokat segítse - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) augusztus 7-én, hétfőn az MTI-vel.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 10. 03., 16:33
A napokban Budapestre szállított Leopard 2A4HU harckocsinak köszönhetően gyakorlativá vált a harckocsizó szakcsoportban tanuló honvéd tisztjelöltek képzése a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Honvédtisztképző és Hadtudományi Karán.
2023. 09. 20., 11:09
Magyar fejlesztésű és magyar gyártású felszereléssel kívánjuk ellátni a Magyar Honvédséget – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO DIANA Innovációs Héten.
2023. 09. 19., 14:16
Interjú dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.
2023. 09. 18., 10:06
A legenda szerint, amikor egy hadifogságba esett német tiszt közelebbről is megnézhetett egy Sherman harckocsi-csoportosítást, azt mondta: „Egy Tigrisünk tíz ilyen harckocsival felér, csak az a baj, hogy Önöknek mindig van egy tizenegyedik.”

  JETfly Magazin

2023. október 2-án, hétfőn a Francia Légierő Mont-de-Marsan légibázisán zajlott le az a hivatalos ceremónia, melynek keretein belül átadták az első Rafale-t Horvátország részére.