2024. 07. 22. hétfő
Magdolna
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Koncepció a kiöregedő Vanguard-osztályú tengeralattjárók átalakítására

Koncepció a kiöregedő Vanguard-osztályú tengeralattjárók átalakítására
Art of WAR  |  2021. 07. 26., 14:59
Koncepció a kiöregedő Vanguard-osztályú tengeralattjárók átalakítására

A Brit Királyi Haditengerészet jelenleg négy Vanguard-osztályú rakétahordozó tengeralattjárót tart hadrendben, amelyek még a kilencvenes évek elején léptek szolgálatba és várhatóan a 2030 és 2040 közötti időszakban váltják le őket az új Astute-osztály egységeivel.

A közelmúltban megjelent egy koncepció a jövőben kivonásra kerülő egységek - vagy legalábbis egyes példányok -, más feladatkörben történő további használatára, természetesen alapos átalakítás után. Az elképzelés hasonló, a fokozatos kivonás alatt álló, amerikai Ohio-osztályú rakétahordozók legrégebbi egységeinek úgynevezett SSGN konverziójához, amelynek során szárazföldi célok elleni csapásmérésre és a különleges egységek bevetéseinek támogatására tették őket alkalmassá. Valószínűleg a brit tervek kidolgozói is ezt a programot vették alapul.

A Vanguard-ok jelenleg tizenhat Trident II interkontinentális-ballisztikus rakétát hordoznak, de az esetleges átalakítás után, az indítócsövek közül mindössze hatot tartanának meg.  Ezekbe egyenként hét - összesen negyvenkét - robotrepülőgépet, vagy új fejlesztésű, szuperszonikus, illetve hiperszonikus hajóelleni rakétát telepítenének, vagyis tízzel többet hordozhatnának ezekből a fegyverekből, mint az oroszok korszerű Jasen M-osztályú egységei. Az indítóberendezések az addigra kivonásra kerülő amerikai Ohio-osztályú hajókból származnának, vagy azok rendszerei alapján kerülnének megtervezésre. Ehhez az arzenálhoz még további robotrepülőgépek és torpedók is társulnának, hiszen a hajók orrában lévő torpedócsövek továbbra is megmaradnak.

A használatból kivont indítókat, illetve a kiszerelésük után felszabaduló helyet, a továbbiakban különböző autonóm, felderítő és hírszerzőeszközök, vízalatti drónok tárolására, indítására és fogadására tennék alkalmassá. A hajók hátára, az elképzelés szerint egy, de akár két vízmenetes, nyomásálló konténer kerülne, amelyek szintén vízi, de akár forgószárnyas drónok tárolásra is használhatók lehetnek. Mivel a konténerekbe a hajótestből is be lehetne jutni, a harci búvárok, felszerelésük és szállítóeszközeik (SDV) egyaránt eljuttathatóak lennének belsejükben bevetésük helyszínére, sőt szükség esetén akár légnyomáskamraként is funkcionálhatnának.

A rendkívül ambíciózus koncepció egyelőre még csak terv és korántsem biztos megvalósulása annak ellenére, hogy nagyon is reális. Némileg azonban árnyalja a képet a meghajtást biztosító Core-H atomreaktor kialakítása, amelyet elvileg úgy terveztek, hogy a hajók egész tervezett üzemidejük alatt ugyanazokkal a fűtőelemekkel működjenek, így cseréjük ugyan megoldható technikailag, de meglehetősen költséges. Mindenesetre a terv kidolgozói szerint a Vanguard-ok esetleges átalakítása lényegesen olcsóbbnak tűnik még így is, mint teljesen új tengeralattjárók kifejlesztése és építése.

Forrás: http://www.hisutton.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

Portugália védelmi minisztere, João Nuno Lacerda Teixeira de Melo, június végén jelentette be, hogy a légierő modernizációjának következő lépéseként az Embraer Super Tucano kiképző és könnyű harci repülőgép új változatát vásárolnák meg.

  NÉPSZERŰ HÍREK