2023. 04. 01. szombat
Hugó
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Különleges álcázás - Úszó sziget

Különleges álcázás - Úszó sziget
Art of WAR  |  2020. 04. 07., 12:51
Különleges álcázás - Úszó sziget

Jól tudjuk, a történelem olykor egészen elképesztő történeteket rejt. Akár olyanokat, mint például a holland HNLMS Abraham Crijnssen aknakutató históriája, amelynek matrózai igen különleges álcázással rukkoltak elő.

Álcázófestést már az első világháború idején is alkalmaztak a hadihajókon, amelyekkel leginkább a tengerek vizével való egybeolvadást, illetve a lehető legnehezebben értelmezhető formákat, alakzatot kívánták elérni. A holland haditengerészek azonban kivételes fortélyhoz nyúltak annak érdekében, hogy az utánuk leselkedőket megtévesszék. 

A Holland Királyi Haditengerészet Abraham Crijnssen nevű aknakutatója a Jáva tengeren teljesített szolgálatot 1942-ben. A február 27-én vívott tengeri ütközet során a japánok szétzilálták a szövetségesek harcban álló flottáját. A hollandok részéről mindössze négy hajónak sikerült épségben elmenekülnie a csatából, bár három közülük napokkal később végül újabb japán támadások áldozatává vált.

Az ekkor már magányosan hátráló Abraham Crijnssen aknakutatóként igen lassú és csak könnyű fegyverzettel ellátott hajónak számított, kapitánya számára kétségtelen volt, hogy a nyílt tengeren, védtelenül haladva soha nem érik el Ausztrália partjait. Hacsak nem teszik magukat láthatatlanná a hajtóvadászatot tartó japánok elől. Hosszas mérlegelés és ötletelés után a parancsnok kihirdette: a Crijnssent szigetnek fogják álcázni! A látszólag őrült elképzelés mögött az a logika húzódott, hogy a térség hemzsegett a kisebb-nagyobb szigetektől, amelyek között olyan aprók is voltak, amelyeken mindössze két-három fa cseperedett. A holland aknakutató pedig pont akkora volt, amely el tudta hitetni magáról, hogy mindössze csak egy magányos, apró földdarabka a végeláthatatlan tengeren.

Nem sokkal később a 45 fős legénység már egy közeli kis sziget teljes faunájától való megfosztásán dolgozott. A legnagyobb gondot a lombkoronára fordították, hiszen az ellenséges légifelderítés jelentette a legkomolyabb veszélyt a hajóra.

Mikor kész volt a remekmű, az esetlegesen még látszó fémfelületeket szürkére festették, sziklákat ábrázolva, ezzel is gazdagítva a már így is figyelemre méltó látványvilágot. Noha a holland matrózok elégedettek voltak alkotásukkal, kénytelenek voltak belátni, hogy az úszó sziget csak egy bizonyos távolságból tűnhet valóban szárazföldnek kivéve, ha az a sziget mozog. Éppen ezért nappal valós szigetek közvetlen közelében vesztegelt mozdulatlanul, s csak az éj leszállta után indultak útnak Ausztrália felé, a lehető legkisebb sebességgel. Nyolc idegőrlő nap leforgása után végül biztonságos vizeken hajóztak.

A bravúros megmeneküléssel a Crijnssen volt az utolsó szövetséges hajó, amelyik épségben visszatért a Jáva tengerről, miután az a japánok teljes ellenőrzése alá esett. Az elismerésre méltó tettet azonban csak rövid ideig ünnepelhette a legénység, hamarosan ugyanis – immáron a Királyi Ausztrál Haditengerészet színeiben – újra kifutott a biztonságos kikötőből. Az átalakított, megerősített hadihajó immáron tengeralattjárók után kutatott, szállítóhajók konvojainak részeként.

A háború után – ismét holland zászló alatt – egészen 1960-ban bekövetkezett szétszereléséig szolgált tovább.

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 03., 15:52
Ünnepi sorakozót és emléktábla avatást tartottak az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred megalakulása alkalmából március 1-jén, szerdán. Egyúttal megnyitották a Hadikikötőben található hajózástörténeti kiállítást is, ahol a látogatók megismerhetik a folyamőrség történetét.
2023. 03. 03., 13:10
1939. szeptember 10-én, még csak kilenc napja tartott a II. világháború, amikor a Royal Navy elvesztette első hajóját, a HMS Oxley tengeralattjárót. A történteket nemcsak tragikussá, hanem felettébb kínossá is tette, hogy az egyébként már eléggé elavultnak számító egységet nem egy német U-Boot küldte a tenger fenekére, hanem egy másik brit tengeralattjáró, a HMS Triton.
2023. 02. 23., 15:10
Szerbiának erős hadseregre van szüksége, ellenkező esetben az ország három napon belül megsemmisülhetne, ezért a katonaság és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád − közölte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállítás apropóján.
2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023-02-28 13:31:33
2023 februárjában megalakult a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt.-t (VIKI). Koncepciója szerint a VIKI a kettős hasznosítású, azaz polgári és katonai célra egyaránt alkalmazható technológiák feltérképezésére és annak védelmi célú hasznosításának támogatására hivatott.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 29., 09:41
Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred hadihajós katonái március 27-én végrehajtották a Mosoni-Duna felderítését egy aknamentesítő hadihajóval és egy tűzszerész járőrhajóval.
2023. 03. 27., 14:26
Az Európai Unió Védelmi Alap (EDF) Űrkutatás témakörében rendeztek szakmai workshopot március 24-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson.
2023. 03. 24., 10:45
Megalakult az első állandó amerikai helyőrség Lengyelországban március 21-én. A 13 katonából és 140 civil munkatársból álló egység az Egyesült Államok Lengyelországba telepített erőinek logisztikai és infrastrukturális támogatását fogja biztosítani.
2023. 03. 23., 12:52
„High-tech hadsereg, átalakítások, fejlesztések a Magyar Honvédségben” címmel tartott előadást felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke Veszprémben, a Pannon Egyetemen, március 22-én, szerdán.

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.