2023. 09. 30. szombat
Jeromos
: 391 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Különleges álcázás - Úszó sziget

Különleges álcázás - Úszó sziget
Art of WAR  |  2020. 04. 07., 12:51
Különleges álcázás - Úszó sziget

Jól tudjuk, a történelem olykor egészen elképesztő történeteket rejt. Akár olyanokat, mint például a holland HNLMS Abraham Crijnssen aknakutató históriája, amelynek matrózai igen különleges álcázással rukkoltak elő.

Álcázófestést már az első világháború idején is alkalmaztak a hadihajókon, amelyekkel leginkább a tengerek vizével való egybeolvadást, illetve a lehető legnehezebben értelmezhető formákat, alakzatot kívánták elérni. A holland haditengerészek azonban kivételes fortélyhoz nyúltak annak érdekében, hogy az utánuk leselkedőket megtévesszék. 

A Holland Királyi Haditengerészet Abraham Crijnssen nevű aknakutatója a Jáva tengeren teljesített szolgálatot 1942-ben. A február 27-én vívott tengeri ütközet során a japánok szétzilálták a szövetségesek harcban álló flottáját. A hollandok részéről mindössze négy hajónak sikerült épségben elmenekülnie a csatából, bár három közülük napokkal később végül újabb japán támadások áldozatává vált.

Az ekkor már magányosan hátráló Abraham Crijnssen aknakutatóként igen lassú és csak könnyű fegyverzettel ellátott hajónak számított, kapitánya számára kétségtelen volt, hogy a nyílt tengeren, védtelenül haladva soha nem érik el Ausztrália partjait. Hacsak nem teszik magukat láthatatlanná a hajtóvadászatot tartó japánok elől. Hosszas mérlegelés és ötletelés után a parancsnok kihirdette: a Crijnssent szigetnek fogják álcázni! A látszólag őrült elképzelés mögött az a logika húzódott, hogy a térség hemzsegett a kisebb-nagyobb szigetektől, amelyek között olyan aprók is voltak, amelyeken mindössze két-három fa cseperedett. A holland aknakutató pedig pont akkora volt, amely el tudta hitetni magáról, hogy mindössze csak egy magányos, apró földdarabka a végeláthatatlan tengeren.

Nem sokkal később a 45 fős legénység már egy közeli kis sziget teljes faunájától való megfosztásán dolgozott. A legnagyobb gondot a lombkoronára fordították, hiszen az ellenséges légifelderítés jelentette a legkomolyabb veszélyt a hajóra.

Mikor kész volt a remekmű, az esetlegesen még látszó fémfelületeket szürkére festették, sziklákat ábrázolva, ezzel is gazdagítva a már így is figyelemre méltó látványvilágot. Noha a holland matrózok elégedettek voltak alkotásukkal, kénytelenek voltak belátni, hogy az úszó sziget csak egy bizonyos távolságból tűnhet valóban szárazföldnek kivéve, ha az a sziget mozog. Éppen ezért nappal valós szigetek közvetlen közelében vesztegelt mozdulatlanul, s csak az éj leszállta után indultak útnak Ausztrália felé, a lehető legkisebb sebességgel. Nyolc idegőrlő nap leforgása után végül biztonságos vizeken hajóztak.

A bravúros megmeneküléssel a Crijnssen volt az utolsó szövetséges hajó, amelyik épségben visszatért a Jáva tengerről, miután az a japánok teljes ellenőrzése alá esett. Az elismerésre méltó tettet azonban csak rövid ideig ünnepelhette a legénység, hamarosan ugyanis – immáron a Királyi Ausztrál Haditengerészet színeiben – újra kifutott a biztonságos kikötőből. Az átalakított, megerősített hadihajó immáron tengeralattjárók után kutatott, szállítóhajók konvojainak részeként.

A háború után – ismét holland zászló alatt – egészen 1960-ban bekövetkezett szétszereléséig szolgált tovább.

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 15., 14:36
Azok a fiatalok, akik kifejezetten a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek kezelői, toronylövészei, vagy ezekkel a harcjárművekkel harcba szállított lövészkatonák szeretnének lenni, bruttó 737 ezer forintos illetményt kapnak. Ezt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentette be augusztus 11-én, Szentesen.
2023-09-07 15:38:52
Ha érdekel a katonák élete és még nincs programod szombatra, akkor két helyen is tárt karokkal vár a Magyar Honvédség. Az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) is nyílt napot, illetve családi napot tart szeptember 9-én.
2023-08-08 11:33:57
A Magyar Honvédség két H145M helikoptere kirepült Szlovéniába, hogy az elmúlt időszak egyik legnagyobb természeti katasztrófája utáni mentési munkálatokat segítse - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) augusztus 7-én, hétfőn az MTI-vel.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 11:09
Magyar fejlesztésű és magyar gyártású felszereléssel kívánjuk ellátni a Magyar Honvédséget – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO DIANA Innovációs Héten.
2023. 09. 19., 14:16
Interjú dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.
2023. 09. 18., 10:06
A legenda szerint, amikor egy hadifogságba esett német tiszt közelebbről is megnézhetett egy Sherman harckocsi-csoportosítást, azt mondta: „Egy Tigrisünk tíz ilyen harckocsival felér, csak az a baj, hogy Önöknek mindig van egy tizenegyedik.”
2023. 09. 15., 11:14
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár újonnan megnyílt toborzópontján várják azok jelentkezését, akik érdeklődnek a katonai pálya iránt és szívesen csatlakoznak az alakulathoz hivatásos vagy szerződéses katonaként, illetve polgári alkalmazottként.

  JETfly Magazin

2023. szeptember 27-én jelentették be, hogy a cseh kormány jóváhagyta 24 db, ötödik generációs F-35A típusú harci repülőgép megvásárlását, mellyel leváltják 14 gépes JAS 39C/D Gripen flottájukat.

  NÉPSZERŰ HÍREK