2024. 04. 18. csütörtök
Andrea, Ilma
: 393 Ft   : 370 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Különleges álcázás - Úszó sziget

Különleges álcázás - Úszó sziget
Art of WAR  |  2020. 04. 07., 12:51
Különleges álcázás - Úszó sziget

Jól tudjuk, a történelem olykor egészen elképesztő történeteket rejt. Akár olyanokat, mint például a holland HNLMS Abraham Crijnssen aknakutató históriája, amelynek matrózai igen különleges álcázással rukkoltak elő.

Álcázófestést már az első világháború idején is alkalmaztak a hadihajókon, amelyekkel leginkább a tengerek vizével való egybeolvadást, illetve a lehető legnehezebben értelmezhető formákat, alakzatot kívánták elérni. A holland haditengerészek azonban kivételes fortélyhoz nyúltak annak érdekében, hogy az utánuk leselkedőket megtévesszék. 

A Holland Királyi Haditengerészet Abraham Crijnssen nevű aknakutatója a Jáva tengeren teljesített szolgálatot 1942-ben. A február 27-én vívott tengeri ütközet során a japánok szétzilálták a szövetségesek harcban álló flottáját. A hollandok részéről mindössze négy hajónak sikerült épségben elmenekülnie a csatából, bár három közülük napokkal később végül újabb japán támadások áldozatává vált.

Az ekkor már magányosan hátráló Abraham Crijnssen aknakutatóként igen lassú és csak könnyű fegyverzettel ellátott hajónak számított, kapitánya számára kétségtelen volt, hogy a nyílt tengeren, védtelenül haladva soha nem érik el Ausztrália partjait. Hacsak nem teszik magukat láthatatlanná a hajtóvadászatot tartó japánok elől. Hosszas mérlegelés és ötletelés után a parancsnok kihirdette: a Crijnssent szigetnek fogják álcázni! A látszólag őrült elképzelés mögött az a logika húzódott, hogy a térség hemzsegett a kisebb-nagyobb szigetektől, amelyek között olyan aprók is voltak, amelyeken mindössze két-három fa cseperedett. A holland aknakutató pedig pont akkora volt, amely el tudta hitetni magáról, hogy mindössze csak egy magányos, apró földdarabka a végeláthatatlan tengeren.

Nem sokkal később a 45 fős legénység már egy közeli kis sziget teljes faunájától való megfosztásán dolgozott. A legnagyobb gondot a lombkoronára fordították, hiszen az ellenséges légifelderítés jelentette a legkomolyabb veszélyt a hajóra.

Mikor kész volt a remekmű, az esetlegesen még látszó fémfelületeket szürkére festették, sziklákat ábrázolva, ezzel is gazdagítva a már így is figyelemre méltó látványvilágot. Noha a holland matrózok elégedettek voltak alkotásukkal, kénytelenek voltak belátni, hogy az úszó sziget csak egy bizonyos távolságból tűnhet valóban szárazföldnek kivéve, ha az a sziget mozog. Éppen ezért nappal valós szigetek közvetlen közelében vesztegelt mozdulatlanul, s csak az éj leszállta után indultak útnak Ausztrália felé, a lehető legkisebb sebességgel. Nyolc idegőrlő nap leforgása után végül biztonságos vizeken hajóztak.

A bravúros megmeneküléssel a Crijnssen volt az utolsó szövetséges hajó, amelyik épségben visszatért a Jáva tengerről, miután az a japánok teljes ellenőrzése alá esett. Az elismerésre méltó tettet azonban csak rövid ideig ünnepelhette a legénység, hamarosan ugyanis – immáron a Királyi Ausztrál Haditengerészet színeiben – újra kifutott a biztonságos kikötőből. Az átalakított, megerősített hadihajó immáron tengeralattjárók után kutatott, szállítóhajók konvojainak részeként.

A háború után – ismét holland zászló alatt – egészen 1960-ban bekövetkezett szétszereléséig szolgált tovább.

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 18., 13:56
Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban mindkét fél, de elsősorban az ukránok több ízben bevettettek különböző típusú és méretű (pl. Sea Baby, Magura, stb.), robbanóanyaggal megrakott drónhajókat, hogy ezekkel mérjenek csapást az ellenfél tengeri és kikötői célpontjaira.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024. 03. 18., 15:07
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
2024-04-04 12:53:29
„Európa legmodernebb tüzérségi lövedékeket gyártó fegyvergyártóműve épül Várpalota keleti városrészén – húzta alá prof. dr. Palkovics László, az N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. vezérigazgatója a Várpalotai Védelmiipari Komplexum 155 milliméteres tüzérségi lőszereket gyártó épületének alapkőletételén, április 3-án, szerdán.
2024-03-25 13:49:47
„Az ejtőernyős állomány képességének fenntartása kihívás, felkészítésük nehéz, ám az alkalmazásuk pillanatában rendkívül fontos, nélkülözhetetlen szerepet kapnak” – nyitotta meg kötetlen hangnemben a 2024-es ejtőernyős napot Sánta Gábor dandártábornok, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár parancsnoka.
2024-03-07 11:04:37
Semmi, mert egy hasonló méretű, ARV vontatókocsi siet segítségére, hogy biztonságos helyre szállítsa. A pótolhatatlan eszköz kezelését öthetes kiképzés alatt sajátították el a hódmezővásárhelyi és tatai honvédek, tudásukról pedig a március első hetében rendezett táborfalvai vizsganapokon adtak számot.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 17., 13:42
Fodor László számtalan alkalommal és szerepkörben bizonyította, hogy a hazai lövészet központi alakja, hiszen többek között lövészetvezető, bíró, edző, fegyvermester és szerszámkészítő. Nem mellesleg, közelgő nyugdíjba vonulása előtt több, mint négy évtizeden át vezette a szentendrei laktanya lőterét.
2024. 04. 16., 12:25
Ma már alig emlékszik valaki Tankó Béla grafikusművészre, aki az ötvenes évektől kezdődően a nyolcvanas évek elejéig alkotott.
2024. 04. 16., 10:37
Tizennyolc nemzet hallgatóinak részvételével kezdődött a 44. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam április 8-án, az MH Béketámogató Kiképző Központban.
2024. 04. 15., 13:26
Harckocsi vezetési gyakorlatot tartott az MH Klapka György 1. Páncélosdandár Szomódon, április 9-én. A tatai katonák a „harcmezők királyával”, a Leopard 2A4HU típusú harckocsival manővereztek a változatos terepen.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról már közösségi oldalunkon is beszámoltunk, 2024. április 8-18. között rendezik meg a Görög Légierő Andravida légibázisán az INIOCHOS 2024 nemzetközi hadgyakorlatot. Olvasóinknak most az első spotter napról mutatunk fotókat!