2024. 03. 02. szombat
Lujza
: 394 Ft   : 364 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Különleges torpedónaszád koncepció Szingapúrból

Különleges torpedónaszád koncepció Szingapúrból
Art of WAR  |  2019. 06. 13., 09:48
Különleges torpedónaszád koncepció Szingapúrból

A malajziai Langkawiban 2019 márciusában megtartott LIMA 2019 haditechnikai kiállításon a szingapúri DK Naval Technologies nevű cég bemutatta az általa fejlesztett, kimondottan futurisztikus hadihajó koncepcióját, amely a gyors torpedónaszádot ötvözi a tengeralattjáróval.

A Seekrieger 30 méter hosszú törzse és felépítménye kifejezetten elegáns vonalvezetésű és áramvonalas kialakítású, a lehető legkisebb lég és hidrodinamikai ellenállás érdekében, így sokkal inkább emlékeztet luxusjachtra, vagy gyorsasági motorcsónakra, mint hadihajóra. A fejlesztők elképzelése szerint, a felszínen fő hajtóműként beépített gázturbinájával elérheti a 80 csomós (kb. 148 km/óra) sebességet, de a kétoldalt leereszthető, stabilitásnövelő támasztóúszókkal akár a 120 csomót (kb. 222 km/óra) is, így az ambíciózus tervek megvalósulásának esetén, a Seekrieger lesz a világ leggyorsabb felszíni hadihajója.

A szingapúri mérnökök azonban ennél is továbbmentek, mert elképzelésük szerint a Seekrieger tengeralattjáróként is üzemelhet majd és akár 100 méteres mélységbe is lemerülhet. Akkumulátorai és másodlagos elektromos motorja 30 csomós (55,5 km/óra) legnagyobb sebességet tenne lehetővé számára a mélyben, ahol 7 napot tartózkodhatna egyhuzamban, háromfős személyzetével.

Mivel a Seekriegert elsősorban partvédelemre szánják, ezért tervezett fegyverzete ennek megfelelően két könnyű torpedóindító, összesen nyolc torpedóval és két Rheinmetall Sea Snake-27 típusú, 27 mm – es, a törzsbe visszahúzható, távműködtetésű gépágyú lesz.

A hajó egyelőre még csak a kiállításon bemutatott makett, valamint számítógépes grafika formájában létezik és még dolgoznak véglegesnek szánt verzióján, így a legoptimistább becslés szerint is még legalább három évet kell várni az első működőképes prototípusra. Az még a jövő titka, hogy lesz-e jövője a különös, várhatóan méregdrága torpedónaszád-tengeralattjáró hibridnek és a hadiflották látnak-e majd benne fantáziát, de elképzelhető, hogy a gazdag, közel-keleti olajállamok rendszeresítik majd.

Forrás: https://navaltoday.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 15., 15:16
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
2024-02-14 13:34:06
Az „Embert a Vasra!" toborzókampány keretében ötszáznál több fiatal jelentkezett Tatára, közülük kerül ki majd a végső állomány – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter február 13-án, Tatán, a Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztályához jelentkezett állomány bevonulásán.
2024-02-05 13:57:16
2024. január 12-én Detrich István úr és a Meteor Természetbarát Turista Egyesület meghívására a kaposvári Takáts Gyula Könyvtárban tartott vetítőképes előadást Huszár András, „A hadak útján – Katonahőseink nyomában” címmel. Az előadás anyaga már visszanézhető!
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 29., 10:24
A Védelmi Innovációs Kutatóintézet a NATO Innovációs Alappal együttműködve új lehetőségeket teremt a védelmi technológiát fejlesztő magyar vállalkozásoknak – mondta dr. Porkoláb Imre dandártábornok, a HM védelmi innovációért felelős miniszteri biztosa.
2024. 02. 28., 10:40
A Magyar Honvédség Klapka György 1. Páncélosdandár egy Gidrán harcjárművet biztosít a BOK Sportcsarnokban szervezett rendezvényre.
2024. 02. 27., 10:38
A horvát kormányfő alig két hónapja még kizártnak tartotta a sorkötelezettség visszaállítását. Egy újabb fordulat után kiderült: jövőre mégis indul, csak sorkatonaság helyett kötelező katonai alapképzésnek nevezik, és három hónapig tart.
2024. 02. 22., 09:38
A terv közös katonai gyakorlatokat, konferenciákat, oktatási-, képzési- és kiképzési, hadtörténeti és hadisírgondozási együttműködést, valamint hagyományőrző rendezvényeket, programokat foglal magába a 2024-es évre.

  JETfly Magazin

A Gripen legújabb generációjának számító E változatból Svédország mellett eddig csak Brazília rendelt, ezért a gyártó világszerte új vásárlókat keres: jelenleg európai, ázsiai és dél-amerikai országokkal zajlanak tárgyalások.