2024. 07. 14.
Örs, Stella
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Különleges torpedónaszád koncepció Szingapúrból

Különleges torpedónaszád koncepció Szingapúrból
Art of WAR  |  2019. 06. 13., 09:48
Különleges torpedónaszád koncepció Szingapúrból

A malajziai Langkawiban 2019 márciusában megtartott LIMA 2019 haditechnikai kiállításon a szingapúri DK Naval Technologies nevű cég bemutatta az általa fejlesztett, kimondottan futurisztikus hadihajó koncepcióját, amely a gyors torpedónaszádot ötvözi a tengeralattjáróval.

A Seekrieger 30 méter hosszú törzse és felépítménye kifejezetten elegáns vonalvezetésű és áramvonalas kialakítású, a lehető legkisebb lég és hidrodinamikai ellenállás érdekében, így sokkal inkább emlékeztet luxusjachtra, vagy gyorsasági motorcsónakra, mint hadihajóra. A fejlesztők elképzelése szerint, a felszínen fő hajtóműként beépített gázturbinájával elérheti a 80 csomós (kb. 148 km/óra) sebességet, de a kétoldalt leereszthető, stabilitásnövelő támasztóúszókkal akár a 120 csomót (kb. 222 km/óra) is, így az ambíciózus tervek megvalósulásának esetén, a Seekrieger lesz a világ leggyorsabb felszíni hadihajója.

A szingapúri mérnökök azonban ennél is továbbmentek, mert elképzelésük szerint a Seekrieger tengeralattjáróként is üzemelhet majd és akár 100 méteres mélységbe is lemerülhet. Akkumulátorai és másodlagos elektromos motorja 30 csomós (55,5 km/óra) legnagyobb sebességet tenne lehetővé számára a mélyben, ahol 7 napot tartózkodhatna egyhuzamban, háromfős személyzetével.

Mivel a Seekriegert elsősorban partvédelemre szánják, ezért tervezett fegyverzete ennek megfelelően két könnyű torpedóindító, összesen nyolc torpedóval és két Rheinmetall Sea Snake-27 típusú, 27 mm – es, a törzsbe visszahúzható, távműködtetésű gépágyú lesz.

A hajó egyelőre még csak a kiállításon bemutatott makett, valamint számítógépes grafika formájában létezik és még dolgoznak véglegesnek szánt verzióján, így a legoptimistább becslés szerint is még legalább három évet kell várni az első működőképes prototípusra. Az még a jövő titka, hogy lesz-e jövője a különös, várhatóan méregdrága torpedónaszád-tengeralattjáró hibridnek és a hadiflották látnak-e majd benne fantáziát, de elképzelhető, hogy a gazdag, közel-keleti olajállamok rendszeresítik majd.

Forrás: https://navaltoday.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.