2023. 03. 21. kedd
Benedek
: 399 Ft   : 374 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Megkezdődött az első új francia haditengerészeti tanker építése

Megkezdődött az első új francia haditengerészeti tanker építése
Art of WAR  |  2021. 01. 18., 13:05

A Marine Nationale jelenleg négy Durance-osztályú haditengerészeti tankert tart üzemben, amelyek még a hetvenes-nyolcvanas évek folyamán álltak szolgálatba, de az egymást követő modernizációs programok ellenére kiöregedőben vannak és lecserélésük már régóta időszerű.

A neves francia mérnökről Jacques Chevallier – ről (ő tervezete az első francia nukleáris tengeralattjárók hajtóművét) elnevezett osztály korszerű és sokoldalú hajókból fog állni. A négy új egység a korszerű nemzetközi tervezési trendeknek megfelelően a biztonságosabb kettős hajótesttel épül majd és üzemanyag mellett ivóvíz, alkatrészek, felszerelés, élelmiszer, lőszer, stb. szállítására és átadására is képes lesz, de egyben javítóműhelyekkel és hulladékfeldolgozó rendszerrel is ellátják majd őket.

A hajók 194 méteres hosszukkal és 31 000 tonnás vízkiszorításukkal kissé nagyobbak lesznek, mint az olasz flotta hasonló feladatkörű, Vulcano típusú hajói, mert a nukleáris meghajtású Charles De Gaulle hordozó több repülőgépet szállít, mint az olasz Conte di Cavour, így egy küldetés során értelemszerűen több repülőgép üzemanyagra van szükség. (mintegy 13 000 köbméternyi fér a tartályokba).

A hajtómű két 24 MW összteljesítményű gázturbina lesz. A védőfegyverzet a Nexter Thales Rapidfire 40 mm – es gépágyúiból áll majd, amelyeket a Polaris Combat Management System tűzvezető rendszer irányítja majd.

A Jacques Chevallier első acéllemezének kivágási ceremóniájára 2020 májusában került sor, a Naval Group saint nazaire – i hajógyárában, amelyen részt vett Firnez Parly francia védelmi miniszter és Cristophe Prazuck admirális, a Marine Nationale vezérkari főnöke.

A tervek szerint a gyártó a tervezett négy hajót 2022 és 2029 között szállítja majd le a francia haditengerészet részére.

Forrás: https://www.navalnews.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023. 02. 14., 09:11
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
2023. 02. 09., 10:25
Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.
2023-02-28 13:31:33
2023 februárjában megalakult a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt.-t (VIKI). Koncepciója szerint a VIKI a kettős hasznosítású, azaz polgári és katonai célra egyaránt alkalmazható technológiák feltérképezésére és annak védelmi célú hasznosításának támogatására hivatott.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 20., 13:40
Az MH II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred képességei fenntartásához és növeléséhez nélkülözhetetlenek azok a technikai eszközök, amelyek a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretén belül folyamatosan érkeznek az ezredhez.
2023. 03. 20., 13:15
Az Airbus érkezése várostörténeti jelentőséggel bír, a város gazdasága új szintre lépett.
2023. 03. 17., 14:03
Gépjármű vezetői kiképzésen vett részt a közelmúltban az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred logisztikai századának állománya, tábori körülmények között.
2023. 03. 16., 14:41
A szlovén parlament védelmi bizottsága jóváhagyta a fegyveres erők (SAF) hosszú távú fejlesztésére vonatkozó határozatot, amely korábbra tervezi a védelmi kiadások növelését – közölte a szlovén közszolgálati televízió március 8-án, szerdán.

  JETfly Magazin

Befejeződött az Airbus H225M típusú, közepes szállító helikopterek magyar katonai típusalkalmassági vizsgálata. A megrendelt tizenhat többcélú helikopterből kettőt ez év júliusában adnak át az Airbus Helicopters franciaországi, Marignane-i gyártó központjában.