2023. 06. 07. szerda
Róbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Megkezdődött az új francia fregattok építése

Megkezdődött az új francia fregattok építése
Art of WAR  |  2019. 12. 10., 13:19
Megkezdődött az új francia fregattok építése

A közelmúltban ünnepélyes keretek között megkezdték francia haditengerészet részére épülő első FTI (Fregate de Taille Intermediaire – közepes méretű fregatt) típusú hadihajó építését, a Naval Group Lorient-ben működő hajógyárában.

Hosszabb távon az új típus fogja majd leváltani az öt elavulófélben lévő La Fayette osztályú fregattot, amelyek közül csak három egység élettartamát hosszabbítják meg.

Az FTI típus 122 méter hosszú és vízkiszorítása 4500 tonna lesz, így nagyságrendileg a 2500 tonnás Gowind osztályú korvettek és a jóval nagyobb, 6000 tonnás FREMM osztályú fregattok között helyezkednek majd el. A törzs kialakításánál a csökkentett radarhullám visszaverő képesség elérésére törekedtek és érdekessége, hogy az orr a 20. század elejére jellemző döfőorrszerű kialakítást kapott. Természetesen szó sincs az ellenséges hajók ütközéssel történő megsemmisítéséről, hanem a kedvező hidrodinamikai tulajdonságok miatt vették elő a régies formát, ami napjainkban éppen emiatt ismét kezdi reneszánszát élni.

A meghajtást két összesen 42900 lóerős teljesítményű dízelmotor biztosítja majd, amelyek a CODAD (Combined diesel and diesel) rendszer révén külön – külön, vagy együtt is forgathatják egyszerre a két hajócsavart. Ezzel a technikai megoldással lényegesen kedvezőbb üzemagyagfogyasztás érhető el, mintha egyetlen nagyobb teljesítményű hajtóművet, például gázturbinát alkalmaznának. A hajók sebessége várhatóan eléri majd a 27 csomós (kb. 50 km/óra) maximális sebességet és az optimális 15 csomó mellett a mintegy 9300 kilométeres hatótávolságot.

A hajók a legkorszerűbb elektronikai rendszerekkel lesznek felszerelve, ezek közül a legfontosabb a Thales Seafire típusú, fázisvezérelt, többfunkciós radarrendszere, amely a parancsnoki híd mögötti jellegzetes piramisszerű árboc-felépítményben kerül elhelyezésre. Az előreugró orr amellett, hogy nagy sebességnél növeli a stabilitást, magába foglalja a Kingklip Mark 1115 hangradart, de a tengeralattjárók felderítésére rendelkezésre áll a másik, CAPTAS-4 vontatott szonár is. Az FTI fregattok elektronikai és számítógéprendszerének tervezésénél nagy hangsúlyt fektettek a cyberbiztonságra, az ellenséges elektronikai támadások elleni fokozott védelemre.

A tüzérségi fegyverzetet egy az előfedélzeten lévő toronyba beépített OTO Melara 76 mm – es Super Rapid automata löveg és két távműködtetésű 20 mm – es gépágyú alkotja. Hajók ellen két négyes indítókonténerbe telepített Exocet MM-40 rakétát vethetnek majd be, légvédelemre pedig két 8 cellás MBDA Aster 15/30 rakétaindító szolgál. Mivel az FTI – k egyik fő feladatköre a tengeralattjáró elhárítás lesz, a fejlett szonárberendezéseken kívül Eurotrop MU90 Impact torpedókkal lesz felszerelve, két kettős indítóval.

A tatfedélzeten helikopter leszállóhelyet alakítottak ki hangárral, amelyben egy darab NH-90 haditengerészeti helikopter, de akár felfegyverezhető drónok is tárolhatóak.

A General Pierre Alexis Ronac’h várhatóan 2023-ban áll majd szolgálatba, további négy testvérhajóját pedig 2030 – ig kell leszállítania a Naval Groupnak.

A Lorientben tartott ünnepségen egyébként részt vett  Nikolaos Tsounis a görög flotta helyettes parancsnoka is, mert a görög kormány előrehaladott tárgyalásokat folytat két Belharra osztályú egység (az FTI – k exportváltozata) megvásárlásáról.

 

Forrás: https://navaltoday.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-04-27 12:51:07
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök a mai nappal felmentette beosztásából dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét. A feladat ellátására a honvédelmi miniszter dr. Böröndi Gábor altábornagyot, a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetőjét javasolja.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 06., 10:40
Elszállították a második világháborús magyar légibombát a főváros II. kerületéből, a Szeréna útról.
2023. 06. 02., 09:19
Magyar idő szerint 2023. április 14-én 14 óra 15 perckor egy Ariane–5 hordozórakétán a francia guyanai Kourouról elindult az Európai Űrügynökség JUICE űrszondája a Jupiter bolygó Euro­pa, Ganymedes és Callisto elnevezésű jeges holdjaihoz, hogy ezeket 2031-ben elérve különféle tudományos vizsgálatokat végezzen.
2023. 06. 01., 09:59
Csehország védelmi kiadásai a jövőben az éves bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát fogják kitenni. A vonatkozó törvényt a képviselőház után május 31-én, a cseh szenátus is jóváhagyta, érvénybe lépéséhez csak az államfő aláírása szükséges.
2023. 05. 31., 14:34
A Magyar Honvédség éjszakai éleslövészettel egybekötött kiképzési feladatot hajt végre május 31-én és június 1-jén 14.00-24.00 óra között a „nullaponti” lőtéren, Bakonykútiban és térségében.

  JETfly Magazin

Az utazás mindig élményekkel teli kaland, amikor végre kiszakadhatunk a mindennapok rutinjából és átadhatjuk magunkat a felfedezés örömének. A Budapest Airport számára épp ezért fontos, hogy a repülőtéri folyamatok mindenki számára stresszmentesek legyenek.