2024. 05. 21. kedd
Konstantin
: 388 Ft   : 358 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Megkezdődött az új francia fregattok építése

Megkezdődött az új francia fregattok építése
Art of WAR  |  2019. 12. 10., 13:19
Megkezdődött az új francia fregattok építése

A közelmúltban ünnepélyes keretek között megkezdték francia haditengerészet részére épülő első FTI (Fregate de Taille Intermediaire – közepes méretű fregatt) típusú hadihajó építését, a Naval Group Lorient-ben működő hajógyárában.

Hosszabb távon az új típus fogja majd leváltani az öt elavulófélben lévő La Fayette osztályú fregattot, amelyek közül csak három egység élettartamát hosszabbítják meg.

Az FTI típus 122 méter hosszú és vízkiszorítása 4500 tonna lesz, így nagyságrendileg a 2500 tonnás Gowind osztályú korvettek és a jóval nagyobb, 6000 tonnás FREMM osztályú fregattok között helyezkednek majd el. A törzs kialakításánál a csökkentett radarhullám visszaverő képesség elérésére törekedtek és érdekessége, hogy az orr a 20. század elejére jellemző döfőorrszerű kialakítást kapott. Természetesen szó sincs az ellenséges hajók ütközéssel történő megsemmisítéséről, hanem a kedvező hidrodinamikai tulajdonságok miatt vették elő a régies formát, ami napjainkban éppen emiatt ismét kezdi reneszánszát élni.

A meghajtást két összesen 42900 lóerős teljesítményű dízelmotor biztosítja majd, amelyek a CODAD (Combined diesel and diesel) rendszer révén külön – külön, vagy együtt is forgathatják egyszerre a két hajócsavart. Ezzel a technikai megoldással lényegesen kedvezőbb üzemagyagfogyasztás érhető el, mintha egyetlen nagyobb teljesítményű hajtóművet, például gázturbinát alkalmaznának. A hajók sebessége várhatóan eléri majd a 27 csomós (kb. 50 km/óra) maximális sebességet és az optimális 15 csomó mellett a mintegy 9300 kilométeres hatótávolságot.

A hajók a legkorszerűbb elektronikai rendszerekkel lesznek felszerelve, ezek közül a legfontosabb a Thales Seafire típusú, fázisvezérelt, többfunkciós radarrendszere, amely a parancsnoki híd mögötti jellegzetes piramisszerű árboc-felépítményben kerül elhelyezésre. Az előreugró orr amellett, hogy nagy sebességnél növeli a stabilitást, magába foglalja a Kingklip Mark 1115 hangradart, de a tengeralattjárók felderítésére rendelkezésre áll a másik, CAPTAS-4 vontatott szonár is. Az FTI fregattok elektronikai és számítógéprendszerének tervezésénél nagy hangsúlyt fektettek a cyberbiztonságra, az ellenséges elektronikai támadások elleni fokozott védelemre.

A tüzérségi fegyverzetet egy az előfedélzeten lévő toronyba beépített OTO Melara 76 mm – es Super Rapid automata löveg és két távműködtetésű 20 mm – es gépágyú alkotja. Hajók ellen két négyes indítókonténerbe telepített Exocet MM-40 rakétát vethetnek majd be, légvédelemre pedig két 8 cellás MBDA Aster 15/30 rakétaindító szolgál. Mivel az FTI – k egyik fő feladatköre a tengeralattjáró elhárítás lesz, a fejlett szonárberendezéseken kívül Eurotrop MU90 Impact torpedókkal lesz felszerelve, két kettős indítóval.

A tatfedélzeten helikopter leszállóhelyet alakítottak ki hangárral, amelyben egy darab NH-90 haditengerészeti helikopter, de akár felfegyverezhető drónok is tárolhatóak.

A General Pierre Alexis Ronac’h várhatóan 2023-ban áll majd szolgálatba, további négy testvérhajóját pedig 2030 – ig kell leszállítania a Naval Groupnak.

A Lorientben tartott ünnepségen egyébként részt vett  Nikolaos Tsounis a görög flotta helyettes parancsnoka is, mert a görög kormány előrehaladott tárgyalásokat folytat két Belharra osztályú egység (az FTI – k exportváltozata) megvásárlásáról.

 

Forrás: https://navaltoday.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 30., 13:06
A magyar kormány és a magyar emberek a békében érdekeltek. A Magyar Honvédség képes megteremteni és megvédeni a békét – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter április 29-én, a Veszprém vármegyei Hajmáskéren, a Nullponti Lő- és Gyakorlótéren, egy páncéltörő-képesség hatásbemutató gyakorlat előtt.
2024. 04. 23., 11:46
Nehéz szívvel kezdtem bele ennek a cikknek a megírásához, mivel a V-22 Osprey a legelső, róla megpillantott kép óta nagyon is közel áll a szívemhez. Nem egyszerű feladat, ha az embernek egy kedvencéről kell kevéssé biztató híreket írnia.
2024. 04. 03., 10:37
A Taiho vagyis Nagy Főnix (más fordítás szerint Óriás Főnix) 1944 nyarán a japán flotta legújabb, legmodernebb és egyben legerősebb repülőgép-hordozójának számított.
2024-04-04 12:53:29
„Európa legmodernebb tüzérségi lövedékeket gyártó fegyvergyártóműve épül Várpalota keleti városrészén – húzta alá prof. dr. Palkovics László, az N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. vezérigazgatója a Várpalotai Védelmiipari Komplexum 155 milliméteres tüzérségi lőszereket gyártó épületének alapkőletételén, április 3-án, szerdán.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 17., 11:24
Rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, mely szerint feltételezett robbanóeszközre bukkantak a balassagyarmati Kóvári utcában, egy autóalkatrész-kereskedés hátsó udvarában, árokásás során.
2024. 05. 16., 10:13
Interjú Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel és dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.
2024. 05. 13., 12:22
Egymást követik a kiképzések a Brave Warrior 2024 többnemzeti gyakorlat során a Bakonyban.
2024. 05. 09., 15:13
Egyhetes gyakorlatukat töltik az „Acélkocka” altisztképzési rendszer általános repülőműszaki üzembentartó altiszt szakmai tanfolyam résztvevői az MH 47. Bázisrepülőtéren, ahol egyebek mellett betekintést nyertek a H145M helikoptereken végzett vizsgálatok munkafolyamatába is.

  JETfly Magazin

Nem könnyű a semleges országok élete. Pláne nem, ha kicsik és védelmi iparuk nem fejlett. Így járt Ausztria is: éppen ezért jelent most komoly fejtörést légierejének fejlesztése.