2024. 06. 15. szombat
Jolán, Vid
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Moduláris hadihajó a Német Haditengerészetnél?

Moduláris hadihajó a Német Haditengerészetnél?
Art of WAR  |  2019. 06. 11., 15:46
Moduláris hadihajó a Német Haditengerészetnél?

Az utóbbi években egyre több hadiflotta állít hadrendbe úgynevezett többcélú hadihajókat, amelyek különböző szerepkörökben egyaránt teljes értékű harci egységként tudnak helytállni és üzemeltetésük is olcsóbb a több, különböző feladatokra specializált egység alkalmazásánál.

A Német Haditengerészet a többcélú kategória egy teljesen új verziójának rendszeresítésére készül, amennyiben a programot nem fújják le a felmerült költségtúllépés miatt. A tervezett négy egység legyártásának fővállalkozója a German Naval Yards Kiel és alvállalkozóként bevonták a Thyssenkrupp Marine Systems-t is.

A Mehrweckkampfschiff 180 (Többcélú Hadihajó 180) rövidítve MKS 180, 155 méter hosszú lesz, vízkiszorításnak felső határát pedig 9 000 tonnában szabták meg. Alapszemélyzetét 110 fő alkotja majd és az adott feladattól függően még további 70 személy. Méreteiben nagyobb lesz a jelenleg szolgálatban álló Bréma-osztályú és a hamarosan hadrendbe álló Baden-Würtemberg-osztálynál, így ha a program megvalósul, az MKS 180 a II. világháború óta épített legnagyobb német hadihajótípus lesz.

Tervezett fegyverzete és alapelrendezése általánosságban megegyezik majd a jelenleg rendszerben álló fregattokéval, ezért a többféle lőszertípussal is tüzelni képes, 127 mm - es fedélzeti ágyúval, közepes és rövid hatótávolságú légvédelmi, nagy hatótávolságú hajó elleni rakétákkal, valamint nehéz és könnyűgéppuskákkal kívánják felszerelni. A tatfedélzeten kialakított platformról tengeralattjáró elhárító helikoptert, de repülő és tengeri drónokat is üzemeltethetnek majd.

Az igazi újdonságot az a moduláris rendszer jelenti, amelynek segítségével az új hadihajókat az aktuális küldetésnek megfelelő speciális felszereléssel tudják ellátni. A konténerszerű, úgynevezett missziós modulokat telepítési helyüktől függően felülről, de elsősorban oldalról lehet majd a hajótestbe illeszteni, mint egy – egy fiókot. A modulok között lesz a tengeralattjárók elleni hadviselésre, aknamentesítésre optimalizált, szenzorokkal, felszerelt típus, a kalózkodás elleni őrjáratokra a foglyok biztonságos elhelyezését lehetővé tévő, cellákkal és orvosi részleggel, valamint különleges, karanténhelyiséggel felszerelt verzió, de terveznek harci búvárok és különleges egységek bevetéséhez légnyomáskamrával és speciális felszerelésekkel épített változatot is.

A flotta elvárása volt, hogy a modulok legyenek kellően strapabírók és eltérő éghajlati viszonyok között is kifogástalanul működjenek. Cseréjükhöz ne legyen szükség speciálisan képzett személyzetre és eszközökre, azt bármelyik kikötőben a legénység is végrehajthassa, a hajó szerkezetének megbontása nélkül. Ennek érdekében behelyezésük után azonnal összekapcsolhatók lesznek a fedélzeti rendszerekkel.

A moduláris hadihajó koncepciója ma még szokatlan és újszerű, bevezetése pedig nyilván nem lesz problémamentes, de elképzelhető, hogy ez jelenti a jövő útját.

 

Forrás: https://www.navalnews.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 07., 14:52
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
2024. 05. 28., 13:25
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024. 06. 05., 13:05
Átalakulás kiképzés által, avagy transformation through training – ez a NATO Összhaderőnemi Kiképző Központ (NATO JFTC) mottója, amely többek között a védelmi szervezeten belüli közös és nemzeti kiképzéssel, a koncepciófejlesztéssel, illetve az interoperabilitás elősegítésével foglalkozik.
2024. 05. 24., 10:15
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
2024. 05. 14., 15:51
Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
2024-05-27 12:25:53
Megvan a következő magyar űrhajós! Kapu Tibor lehet az a magyar, aki a világűrbe mehet - jelentette be közösségi oldalán Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. A Magyar Honvédség nagy szerepet vállalt az űrhajósok felkészítésében.
2024-05-21 16:29:52
A NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központ 2010 óta szervezi meg éves Locked Shields gyakorlatát. Magyarország az idén is sikeresen képviseltette magát a nemzetközi megmérettetésen, mely ezúttal négy napon át, 40 ország 18 csapatának, közel négyezer szakértőjének részvételével zajlott. A magyar csapat az előkelő negyedik helyen zárt.
2024-05-09 15:29:15
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-04-30 13:06:45
A magyar kormány és a magyar emberek a békében érdekeltek. A Magyar Honvédség képes megteremteni és megvédeni a békét – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter április 29-én, a Veszprém vármegyei Hajmáskéren, a Nullponti Lő- és Gyakorlótéren, egy páncéltörő-képesség hatásbemutató gyakorlat előtt.
2024-04-29 15:46:31
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 14., 14:19
A hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium is bekapcsolódott a Honvéd Kadét Programba.
2024. 06. 11., 13:54
Magas szintű szerb delegáció látogatása Magyarországon.
2024. 06. 10., 14:25
A Magyar Honvédség katonákkal és eszközökkel segíti a megáradt Rába mentén az árvízi védekezést – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf, június 10-én, hétfőn.
2024. 05. 31., 12:16
Dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke és Gheorghiţă Vlad vezérezredes, a Román Fegyveres Erők vezérkari főnöke időszerű katonai kérdésekről egyeztettek bilaterális tárgyalás keretében Hódmezővásárhelyen, május 30-án, az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandárnál tartott határmenti találkozójukon.

  JETfly Magazin

A legnagyobb nemzetközi légitársaság újabb jelentős lépést tett a légi közlekedés károsanyag-kibocsátásának csökkentéséért. Az Emirates több más járatához hasonlóan, már a Szingapúrból induló repülőgépeit is környezetkímélőbb üzemanyaggal üzemelteti.