2023. 11. 29. szerda
Taksony
: 378 Ft   : 345 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Moduláris hadihajó a Német Haditengerészetnél?

Moduláris hadihajó a Német Haditengerészetnél?
Art of WAR  |  2019. 06. 11., 15:46
Moduláris hadihajó a Német Haditengerészetnél?

Az utóbbi években egyre több hadiflotta állít hadrendbe úgynevezett többcélú hadihajókat, amelyek különböző szerepkörökben egyaránt teljes értékű harci egységként tudnak helytállni és üzemeltetésük is olcsóbb a több, különböző feladatokra specializált egység alkalmazásánál.

A Német Haditengerészet a többcélú kategória egy teljesen új verziójának rendszeresítésére készül, amennyiben a programot nem fújják le a felmerült költségtúllépés miatt. A tervezett négy egység legyártásának fővállalkozója a German Naval Yards Kiel és alvállalkozóként bevonták a Thyssenkrupp Marine Systems-t is.

A Mehrweckkampfschiff 180 (Többcélú Hadihajó 180) rövidítve MKS 180, 155 méter hosszú lesz, vízkiszorításnak felső határát pedig 9 000 tonnában szabták meg. Alapszemélyzetét 110 fő alkotja majd és az adott feladattól függően még további 70 személy. Méreteiben nagyobb lesz a jelenleg szolgálatban álló Bréma-osztályú és a hamarosan hadrendbe álló Baden-Würtemberg-osztálynál, így ha a program megvalósul, az MKS 180 a II. világháború óta épített legnagyobb német hadihajótípus lesz.

Tervezett fegyverzete és alapelrendezése általánosságban megegyezik majd a jelenleg rendszerben álló fregattokéval, ezért a többféle lőszertípussal is tüzelni képes, 127 mm - es fedélzeti ágyúval, közepes és rövid hatótávolságú légvédelmi, nagy hatótávolságú hajó elleni rakétákkal, valamint nehéz és könnyűgéppuskákkal kívánják felszerelni. A tatfedélzeten kialakított platformról tengeralattjáró elhárító helikoptert, de repülő és tengeri drónokat is üzemeltethetnek majd.

Az igazi újdonságot az a moduláris rendszer jelenti, amelynek segítségével az új hadihajókat az aktuális küldetésnek megfelelő speciális felszereléssel tudják ellátni. A konténerszerű, úgynevezett missziós modulokat telepítési helyüktől függően felülről, de elsősorban oldalról lehet majd a hajótestbe illeszteni, mint egy – egy fiókot. A modulok között lesz a tengeralattjárók elleni hadviselésre, aknamentesítésre optimalizált, szenzorokkal, felszerelt típus, a kalózkodás elleni őrjáratokra a foglyok biztonságos elhelyezését lehetővé tévő, cellákkal és orvosi részleggel, valamint különleges, karanténhelyiséggel felszerelt verzió, de terveznek harci búvárok és különleges egységek bevetéséhez légnyomáskamrával és speciális felszerelésekkel épített változatot is.

A flotta elvárása volt, hogy a modulok legyenek kellően strapabírók és eltérő éghajlati viszonyok között is kifogástalanul működjenek. Cseréjükhöz ne legyen szükség speciálisan képzett személyzetre és eszközökre, azt bármelyik kikötőben a legénység is végrehajthassa, a hajó szerkezetének megbontása nélkül. Ennek érdekében behelyezésük után azonnal összekapcsolhatók lesznek a fedélzeti rendszerekkel.

A moduláris hadihajó koncepciója ma még szokatlan és újszerű, bevezetése pedig nyilván nem lesz problémamentes, de elképzelhető, hogy ez jelenti a jövő útját.

 

Forrás: https://www.navalnews.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 11. 20., 14:42
Folytatódik az idén meghirdetett Embert a vasra! toborzókampány, amelynek második fázisában a megújuló tüzérséget jelentő PzH 2000 önjáró tüzérségi eszközök leendő kezelőit szólítja meg a Honvédelmi Minisztérium. Erről Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke beszélt november 16-án, Bakonykútiban.
2023. 10. 31., 14:21
1943. november 5-én az amerikai Sculpin tengeralattjáró kilencedik csendes-óceáni őrjáratára indult Pearl Harborból. Feladata az volt, hogy három társával a Spearfish - sel, a Searavennel és az Apogonnal a félelmetes erőddé kiépített Truk Atoll közelében álljon lesbe és a németektől átvett farkasfalka taktikát alkalmazva lecsapjon a japán hajókra.
2023-11-10 11:24:53
Az elmúlt harminc év legnagyobb hazai gyakorlatán az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái is megmutatták, hogy jó gazdái a PzH 2000 önjáró lövegeknek. Az alakulat katonái a Bakonyban rengették meg a földet az 55 tonnás vasaikkal.
2023-10-27 11:26:24
„Nincs nemzeti szuverenitás, nincs biztonság és nincs honvédelem jól működő, földi telepítésű légvédelmi rendszerek nélkül” – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NASAMS légvédelmi rakétarendszer ünnepélyes átadóünnepségén, Győrben, az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezrednél, október 26-án.
2023-10-25 15:50:04
A csádi elnök meghívására katonai misszió indulna az afrikai országba, ennek keretében 2024 tavaszától maximum 200 katona teljesítene ott szolgálatot - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az Országgyűlés október 25-ei ülésén, a honvédség csádi katonai szerepvállalásáról szóló határozati javaslat általános vitájában.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 11. 29., 16:38
Megérkezett az új kedvenc a JETfly Webáruházba! Kiváló minőségű softshell dzseki military zöld színben! A termék megrendelhető női és férfi változatban, önmagában vagy felvarrókhoz tépőzárakkal előkészítve!
2023. 11. 29., 13:32
Az Iraki Kiképzés-Biztosító Kontingens 17. váltása közös lövészeten vett részt észt partnereivel november 24-én az Erbil melletti „Satur Areal Gunnery” lőtéren. A közös lövészeten arra is lehetőség volt, hogy a magyar és észt katonák kölcsönösen megismerjék és kipróbálják a két nemzet haderejében rendszeresített lőfegyvereket.
2023. 11. 28., 10:50
Akkreditációs látogatás keretén belül fogadta Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese az új olasz véderő, valamint az új görög véderő-, katonai és légügyi attasét.
2023. 11. 24., 10:45
Delegáció élén Párizsba látogatott dr. Sticz László vezérőrnagy, az Európai Unió EUFOR ALTHEA műveletének következő parancsnoka november 20-án. A látogatás célja a bosznia-hercegovinai francia szerepvállalás és a francia-bosnyák kapcsolatok részleteiben történő megismerése volt.

  JETfly Magazin

A korábban bejelentett 95 darab új Boeing és 15 darab új Airbus repülőgép beszerzésével az Emirates légiflottája 310 szélestörzsű repülőgéppel bővül az elkövetkező években. A flotta kiszolgálására új, hipermodern műszaki bázist is épít a légitársaság.