2024. 02. 23. péntek
Alfréd
: 389 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Motoros jacht mundérban

Motoros jacht mundérban
Art of WAR  |  2019. 04. 08., 14:59
Motoros jacht mundérban

Még 2018 májusában, Arlingtonban mutatták be a portlandi Vigor Industrial hajóépítő vállalat többfeladatú, könnyű hadihajóját, mely a megrendelők igényeinek megfelelően moduláris rendszerben fegyverezhetőek fel.

A cég, amely elsősorban nehéz vontatóhajók, kompok, uszályok, gépi berendezések gyártásával és leányvállalatai révén karbantartásával foglalkozik, ezúttal egy leginkább motoros jachthoz hasonló, többfeladatú gyorsnaszáddal állt elő és próbálja megvetni a lábát a fegyverpiacon. A hajó elegáns vonalvezetése nem véletlen, mivel a cég által felkért konstruktőrnek, Michael Petersnek számos nagyteljesítményű versenyhajó és luxusjacht került már le a tervezőasztaláról.

A 21 méter hosszú, Vigor Fast Interceptornak (VFI), vagyis Vigor Gyors Elfogónak elkeresztelt naszád a sós tengervíznek is ellenálló, erős, de könnyű alumíniumötvözetből készült, így mindössze 25,25 tonna a vízkiszorítása. Két, összesen 1 900 lóerős teljesítményű MAN V12 motorjával kb. 70 csomós (129,5 km/óra) maximális sebesség elérésére képes.  Zárt, áramvonalas, kompozit műanyaggal megerősített, felépítménye összesen 16 fő befogadásra alkalmas. A belső tér légkondicionált és az erős hullámzás esetén, a nagysebességű haladás során fellépő erőhatások tompítására, az utasok számára biztonsági övekkel ellátott, energiaelnyelő ülések kerültek beépítésre.

A kormányfülke tetejére és az orrba távműködtetésű, a fedélzetre hagyományos fegyverállványok szerelhetők, amelyekre különböző típusú géppuskák, illetve gépágyú, esetleg gránátvető telepíthető. Természetesen az alapfelszereléshez tartozik a GPS és a radar, valamint ellátták a FLIR Systems, FLIR 230 típusú infravörös, éjjellátó rendszerével is. Mivel a lapos tatfedélzet megfelelő alapterületű, lehetőség van kis és közepes méretű felderítő drónok indítóállványának elhelyezésére és a robotgép indítására is.

A gyorsnaszád nagy sebessége és stabilitása révén egyaránt alkalmas tengeri és folyami alkalmazásra, mindössze 1 méteres merülése miatt akár a partközeli sekély vizeken is. Egy üzemanyag feltöltéssel, folyamatosan 72 órát tartózkodhat a műveleti zónában, ezért leginkább járőrözésre, kikötők, parti létesítmények védelmére, hajók ellenőrzésére, felderítésre és mentési feladatokra alkalmas, de lehetséges vele különleges egységek célbajuttatása is. Az új típusú gyorsnaszád iránt eddig leginkább a közel-keleti országok és a kábítószer kereskedelem ellen harcoló ügynökségek tanúsítanak érdeklődést.

 

Forrás: https://www.naval-technology.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 15., 15:16
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
2024. 02. 14., 13:34
Az „Embert a Vasra!" toborzókampány keretében ötszáznál több fiatal jelentkezett Tatára, közülük kerül ki majd a végső állomány – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter február 13-án, Tatán, a Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztályához jelentkezett állomány bevonulásán.
2024. 02. 09., 11:15
Újabb mérföldkő a magyar KC-390-es programban: 2024. február 8-án Brazíliában levegőbe emelkedett a Magyar Honvédség első Embraer KC-390 típusú katonai szállítórepülőgépe, ami a tervek szerint ez év folyamán érkezik Magyarországra.
2024. 02. 06., 11:13
A legnagyobb volt, a legtöbb nehézlöveggel felszerelve és egyben a legfényűzőbb. Mielőtt egyáltalán szolgálatba állt volna, már három ország is birtokolta. Ez volt a HMS Agincourt csatahajó, egy igazi különlegesség a hadihajók között.
2024-02-05 13:57:16
2024. január 12-én Detrich István úr és a Meteor Természetbarát Turista Egyesület meghívására a kaposvári Takáts Gyula Könyvtárban tartott vetítőképes előadást Huszár András, „A hadak útján – Katonahőseink nyomában” címmel. Az előadás anyaga már visszanézhető!
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 22., 09:38
A terv közös katonai gyakorlatokat, konferenciákat, oktatási-, képzési- és kiképzési, hadtörténeti és hadisírgondozási együttműködést, valamint hagyományőrző rendezvényeket, programokat foglal magába a 2024-es évre.
2024. 02. 21., 13:18
Külszolgálati feladataik befejezése előtt ünnepség keretében vehették át a békefenntartásért járó érdemjeleiket az ENSZ Libanoni Békefenntartó Misszióban (United Nations Interim Force in Lebanon – UNIFIL) szolgáló magyar és lengyel katonák.
2024. 02. 20., 15:31
A bizalom és a kölcsönös segítségnyújtás mellett az alapszerződés 5. pontja, ami meghatározó, mondta el Szenes Zoltán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára.
2024. 02. 19., 15:54
A NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport híradó szakállománya felkészítését hajtották végre februárban a székesfehérvári MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár laktanyájában.

  JETfly Magazin

2024. február 23-án, pénteken, Budapestre érkezett Svédország miniszterelnöke, Ulf Kristersson. Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott tárgyalássorozat eredményeként többek között arról is megállapodás született, hogy bővül a Magyar Légierő Gripen flottája.