2023. 03. 31. péntek
Árpád
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Motoros jacht mundérban

Motoros jacht mundérban
Art of WAR  |  2019. 04. 08., 14:59
Motoros jacht mundérban

Még 2018 májusában, Arlingtonban mutatták be a portlandi Vigor Industrial hajóépítő vállalat többfeladatú, könnyű hadihajóját, mely a megrendelők igényeinek megfelelően moduláris rendszerben fegyverezhetőek fel.

A cég, amely elsősorban nehéz vontatóhajók, kompok, uszályok, gépi berendezések gyártásával és leányvállalatai révén karbantartásával foglalkozik, ezúttal egy leginkább motoros jachthoz hasonló, többfeladatú gyorsnaszáddal állt elő és próbálja megvetni a lábát a fegyverpiacon. A hajó elegáns vonalvezetése nem véletlen, mivel a cég által felkért konstruktőrnek, Michael Petersnek számos nagyteljesítményű versenyhajó és luxusjacht került már le a tervezőasztaláról.

A 21 méter hosszú, Vigor Fast Interceptornak (VFI), vagyis Vigor Gyors Elfogónak elkeresztelt naszád a sós tengervíznek is ellenálló, erős, de könnyű alumíniumötvözetből készült, így mindössze 25,25 tonna a vízkiszorítása. Két, összesen 1 900 lóerős teljesítményű MAN V12 motorjával kb. 70 csomós (129,5 km/óra) maximális sebesség elérésére képes.  Zárt, áramvonalas, kompozit műanyaggal megerősített, felépítménye összesen 16 fő befogadásra alkalmas. A belső tér légkondicionált és az erős hullámzás esetén, a nagysebességű haladás során fellépő erőhatások tompítására, az utasok számára biztonsági övekkel ellátott, energiaelnyelő ülések kerültek beépítésre.

A kormányfülke tetejére és az orrba távműködtetésű, a fedélzetre hagyományos fegyverállványok szerelhetők, amelyekre különböző típusú géppuskák, illetve gépágyú, esetleg gránátvető telepíthető. Természetesen az alapfelszereléshez tartozik a GPS és a radar, valamint ellátták a FLIR Systems, FLIR 230 típusú infravörös, éjjellátó rendszerével is. Mivel a lapos tatfedélzet megfelelő alapterületű, lehetőség van kis és közepes méretű felderítő drónok indítóállványának elhelyezésére és a robotgép indítására is.

A gyorsnaszád nagy sebessége és stabilitása révén egyaránt alkalmas tengeri és folyami alkalmazásra, mindössze 1 méteres merülése miatt akár a partközeli sekély vizeken is. Egy üzemanyag feltöltéssel, folyamatosan 72 órát tartózkodhat a műveleti zónában, ezért leginkább járőrözésre, kikötők, parti létesítmények védelmére, hajók ellenőrzésére, felderítésre és mentési feladatokra alkalmas, de lehetséges vele különleges egységek célbajuttatása is. Az új típusú gyorsnaszád iránt eddig leginkább a közel-keleti országok és a kábítószer kereskedelem ellen harcoló ügynökségek tanúsítanak érdeklődést.

 

Forrás: https://www.naval-technology.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 02. 23., 15:10
Szerbiának erős hadseregre van szüksége, ellenkező esetben az ország három napon belül megsemmisülhetne, ezért a katonaság és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád − közölte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállítás apropóján.
2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023. 02. 14., 09:11
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
2023. 02. 09., 10:25
Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.
2023-02-28 13:31:33
2023 februárjában megalakult a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt.-t (VIKI). Koncepciója szerint a VIKI a kettős hasznosítású, azaz polgári és katonai célra egyaránt alkalmazható technológiák feltérképezésére és annak védelmi célú hasznosításának támogatására hivatott.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 29., 09:41
Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred hadihajós katonái március 27-én végrehajtották a Mosoni-Duna felderítését egy aknamentesítő hadihajóval és egy tűzszerész járőrhajóval.
2023. 03. 27., 14:26
Az Európai Unió Védelmi Alap (EDF) Űrkutatás témakörében rendeztek szakmai workshopot március 24-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson.
2023. 03. 24., 10:45
Megalakult az első állandó amerikai helyőrség Lengyelországban március 21-én. A 13 katonából és 140 civil munkatársból álló egység az Egyesült Államok Lengyelországba telepített erőinek logisztikai és infrastrukturális támogatását fogja biztosítani.
2023. 03. 23., 12:52
„High-tech hadsereg, átalakítások, fejlesztések a Magyar Honvédségben” címmel tartott előadást felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke Veszprémben, a Pannon Egyetemen, március 22-én, szerdán.

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.