2024. 04. 19. péntek
Emma
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

OPV 58 S járőrhajók Szenegálnak

OPV 58 S járőrhajók Szenegálnak
Art of WAR  |  2020. 01. 31., 12:22
OPV 58 S járőrhajók Szenegálnak

A nyugat-afrikai Szenegál 1960-ban vált teljesen függetlenné Franciaországtól, de a francia befolyás napjainkban is jelentősnek mondható. Ezek után nem véletlen, hogy a Fegyveres Erők Minisztériuma 2019. november 17-én éppen a bretagne-i Concarneau-ban működő Piriou Hajógyárral kötött szerződést, három korszerű járőrhajó megvásárlásáról.

A Piriou fő profilja korábban elsősorban óceánjáró halászhajók, kikötői vontatók és különféle kiszolgáló egységek tervezése és gyártása volt, de napjainkra termékpalettáján már számos korszerű, kis és közepes méretű hadihajó is szerepel. Az OPV 58 S egy 62 méter hosszú, 550 tonnás vízkiszorítású típus, amelyet acél és alumínium szerkezete rendkívül robusztussá tesz: jól bírja az afrikai klímát és a várható mostoha üzemeltetési körülményeket. A hajótest és a felépítmény kialakítása a jelenlegi legkorszerűbb tervezési elveknek megfelelő, így a parancsnoki híd 360 fokos körkilátást biztosít a személyzetnek. Dízel meghajtással, maximális sebessége eléri a 21 csomót és hatótávolsága a 4 500 tengeri mérföldet (12 csomós, gazdaságos sebességgel), illetve 25 napot tölthet folyamatosan a nyílt tengeren 24 fős személyzettel.

A tüzérségi fegyverzet az orrfedélzeten lévő toronyba telepített, a Leonardo által gyártott 76 mm – es automata ágyúból, két a hídszárnyon elhelyezett manuálisan kezelt 12,7 mm - es nehézgéppuskából, valamint a híd hátsó részére telepített két távirányítású 20 mm – es gépágyúból áll. A szenegáli kormány által megrendelt fegyvercsomagba beletartozik még az orrtorony mögé helyezett, 4 darab MBDA Marte hajó elleni rakéta és a hátsó fedélzeten az MBDA SIMBAD-RC légvédelmi rakétarendszer konténeres formája is. A fedélzeti fegyverek működését, a Naval Group francia óriásvállalat, Polaris típusú tűzvezető rendszere koordinálja.

A szenegáli haditengerészet a megrendelt három hajót nyílttengeri járőrözésre, tengeri mentésre, partvédelemre és a kalózok ellen is be kívánja vetni, ezért a személyzeten kívül lehetőség van még egy 24 fős speciális alakulatnak és felszerelésének elhelyezésére is a fedélzeten. A kommandós bevetésekhez, a tatfedélzeten két RHIB félmerev törzsű motorcsónakot is elhelyezhetnek, vízrebocsátásukhoz pedig két rámpa is rendelkezésre áll.

A megrendelt három egységet 2020 elején kezdik építeni, üzemeltetésükhöz pedig, a Piriou külön erre a célra alapított helyi leányvállalata 44 hónapos időtartamú segítséget nyújt majd.

 

Forrás: https://www.navalnews.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 18., 13:56
Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban mindkét fél, de elsősorban az ukránok több ízben bevettettek különböző típusú és méretű (pl. Sea Baby, Magura, stb.), robbanóanyaggal megrakott drónhajókat, hogy ezekkel mérjenek csapást az ellenfél tengeri és kikötői célpontjaira.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024-04-04 12:53:29
„Európa legmodernebb tüzérségi lövedékeket gyártó fegyvergyártóműve épül Várpalota keleti városrészén – húzta alá prof. dr. Palkovics László, az N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. vezérigazgatója a Várpalotai Védelmiipari Komplexum 155 milliméteres tüzérségi lőszereket gyártó épületének alapkőletételén, április 3-án, szerdán.
2024-03-25 13:49:47
„Az ejtőernyős állomány képességének fenntartása kihívás, felkészítésük nehéz, ám az alkalmazásuk pillanatában rendkívül fontos, nélkülözhetetlen szerepet kapnak” – nyitotta meg kötetlen hangnemben a 2024-es ejtőernyős napot Sánta Gábor dandártábornok, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár parancsnoka.
2024-03-18 15:07:54
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 17., 13:42
Fodor László számtalan alkalommal és szerepkörben bizonyította, hogy a hazai lövészet központi alakja, hiszen többek között lövészetvezető, bíró, edző, fegyvermester és szerszámkészítő. Nem mellesleg, közelgő nyugdíjba vonulása előtt több, mint négy évtizeden át vezette a szentendrei laktanya lőterét.
2024. 04. 16., 12:25
Ma már alig emlékszik valaki Tankó Béla grafikusművészre, aki az ötvenes évektől kezdődően a nyolcvanas évek elejéig alkotott.
2024. 04. 16., 10:37
Tizennyolc nemzet hallgatóinak részvételével kezdődött a 44. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam április 8-án, az MH Béketámogató Kiképző Központban.
2024. 04. 15., 13:26
Harckocsi vezetési gyakorlatot tartott az MH Klapka György 1. Páncélosdandár Szomódon, április 9-én. A tatai katonák a „harcmezők királyával”, a Leopard 2A4HU típusú harckocsival manővereztek a változatos terepen.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.