2024. 05. 29. szerda
Magdolna
: 385 Ft   : 355 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Orosz tengeralattjáró őrhajó – A Rubin Tervezőiroda új koncepciója

Orosz tengeralattjáró őrhajó – A Rubin Tervezőiroda új koncepciója
Art of WAR  |  2021. 06. 22., 16:34
Orosz tengeralattjáró őrhajó – A Rubin Tervezőiroda új koncepciója

A Rubin az egykori Szovjetunió és a mai Oroszország egyik legtekintélyesebb tervezőirodája, amely elsősorban tengeralattjárókra specializálódott.

Innen került ki a hidegháború éveiben a legendás Tájfun-osztály, a közelmúltban szolgálatba állt, Belgorod nukleáris tengeralattjáró, de az exportsikernek tekinthető, hagyományos dízel – elektromos meghajtású Kilo-osztály is. Az iroda konstrukciói közül az egyik legolcsóbbnak tekinthető Kilo-osztályú hajóknak is az a fő hátránya, hogy beszerzésüket, majd üzemeltetésüket csak kevés ország engedheti meg magának. A Rubin most ezt próbálja orvosolni nemrég bemutatott, sajátos konstrukciójával, amelyet kifejezetten olyan országoknak szánnak, amelyek anyagi lehetőségei korlátozottak, vagy eddig nem is rendelkeztek tengeralattjárókkal és ez lenne a belépőtípus számukra.

Az elképzelés némileg visszalépés a tenger alatti hadviselés hőskorához, amikor a tengeralattjárók inkább még merülőképes torpedónaszádoknak voltak tekinthetők, jelentős fedélzeti tüzérséggel. A Rubin által bemutatott elképzelés egy 60 -70 méter hosszú, kb. 1000 tonnás egység lenne, levegőtől független, AIP meghajtással és kb. 42 fős személyzettel. Megjelenése erősen emlékeztet egy I. és II. világháborús német U-boot - ra. Fegyverzetébe a torpedók mellett, korabeli őseihez hasonlóan fedélzeti löveg, vagy gépágyú, illetve a megrendelő igényeinek megfelelően hajó elleni, vagy légvédelmi rakéták, aknák, esetleg további tüzérségi eszközök tartoznának. Különlegesség, hogy a tatra egy kisméretű, felnyitható, vízmentes hangárt szánnak, amelyben elfér egy nagyméretű, gyors motorcsónak, de vízi, vagy repülő drónok szállítására, indítására és fogadásra is alkalmas lenne.

A naszád üzemelhetne sekélyvízi, partvédő tengeralattjáróként, felszíni őrhajóként, de akár mentőjárműként is. A költségek csökkentése érdekében, a konstrukcióban nagy szerepet szánnak a kereskedelemben is kapható, elsősorban civil felhasználásra tervezett hajózási és repülési elektronikának.

A Rubin által bemutatott elképzelés valójában nem teljesen újkeletű, mivel a brit BMT vállalt Wyvern nevű típusának egyik verziója nagyon hasonló hozzá, bár az a nyilvánosságra került számítógépes grafikák alapján sokkal inkább tekinthető tengeralattjárónak, mint az orosz típus.

Forrás: http://www.hisutton.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 14., 15:51
Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
2024. 05. 09., 15:29
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024. 05. 21., 16:29
A NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központ 2010 óta szervezi meg éves Locked Shields gyakorlatát. Magyarország az idén is sikeresen képviseltette magát a nemzetközi megmérettetésen, mely ezúttal négy napon át, 40 ország 18 csapatának, közel négyezer szakértőjének részvételével zajlott. A magyar csapat az előkelő negyedik helyen zárt.
2024. 04. 29., 15:46
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
2024-04-30 13:06:45
A magyar kormány és a magyar emberek a békében érdekeltek. A Magyar Honvédség képes megteremteni és megvédeni a békét – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter április 29-én, a Veszprém vármegyei Hajmáskéren, a Nullponti Lő- és Gyakorlótéren, egy páncéltörő-képesség hatásbemutató gyakorlat előtt.
2024-04-23 11:46:14
Nehéz szívvel kezdtem bele ennek a cikknek a megírásához, mivel a V-22 Osprey a legelső, róla megpillantott kép óta nagyon is közel áll a szívemhez. Nem egyszerű feladat, ha az embernek egy kedvencéről kell kevéssé biztató híreket írnia.
2024-04-11 10:21:28
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 28., 13:51
Az MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság nyílt napján a nullponti lő- és gyakorlóteret, a legújabb haditechnikákat, valamint az épülő NATO-bázist mutatták be a környékbeli lakosoknak, május 24-én.
2024. 05. 24., 11:37
A hasonló kihívások, a közös geopolitikai helyzet miatt – főleg veszély esetén – létfontosságú a hatékony és baráti együttműködés. Többek között ennek jegyében tartottak szlovén-magyar határmenti vezérkarfőnöki találkozót a Rheinmetall-gyárban, Zalaegerszegen, május 23-án.
2024. 05. 22., 10:22
Láttál már testközelből Gidránt? Szívesen hallanál a katonák mindennapjairól? Megismerkednél a Magyar Honvédség modern, high-tech haditechnikai eszközeivel két napon keresztül? Akkor ne hagyd ki a honvédelmi családi napot! Látogass el május 25-26-án, szombaton és vasárnap a Bálna Honvédelmi Központba és a Nehru-parkba!
2024. 05. 17., 11:24
Rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, mely szerint feltételezett robbanóeszközre bukkantak a balassagyarmati Kóvári utcában, egy autóalkatrész-kereskedés hátsó udvarában, árokásás során.

  JETfly Magazin

Az első nyári hónapban repülőnapot rendeznek többek között Dunakeszin, Kadarkúton és Budaörsön is, a Múzeumok Éjszakáján pedig szintén több helyszínen várják a repülés rajongóit!