2023. 09. 23. szombat
Tekla
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Orosz tengeralattjáró őrhajó – A Rubin Tervezőiroda új koncepciója

Orosz tengeralattjáró őrhajó – A Rubin Tervezőiroda új koncepciója
Art of WAR  |  2021. 06. 22., 16:34
Orosz tengeralattjáró őrhajó – A Rubin Tervezőiroda új koncepciója

A Rubin az egykori Szovjetunió és a mai Oroszország egyik legtekintélyesebb tervezőirodája, amely elsősorban tengeralattjárókra specializálódott.

Innen került ki a hidegháború éveiben a legendás Tájfun-osztály, a közelmúltban szolgálatba állt, Belgorod nukleáris tengeralattjáró, de az exportsikernek tekinthető, hagyományos dízel – elektromos meghajtású Kilo-osztály is. Az iroda konstrukciói közül az egyik legolcsóbbnak tekinthető Kilo-osztályú hajóknak is az a fő hátránya, hogy beszerzésüket, majd üzemeltetésüket csak kevés ország engedheti meg magának. A Rubin most ezt próbálja orvosolni nemrég bemutatott, sajátos konstrukciójával, amelyet kifejezetten olyan országoknak szánnak, amelyek anyagi lehetőségei korlátozottak, vagy eddig nem is rendelkeztek tengeralattjárókkal és ez lenne a belépőtípus számukra.

Az elképzelés némileg visszalépés a tenger alatti hadviselés hőskorához, amikor a tengeralattjárók inkább még merülőképes torpedónaszádoknak voltak tekinthetők, jelentős fedélzeti tüzérséggel. A Rubin által bemutatott elképzelés egy 60 -70 méter hosszú, kb. 1000 tonnás egység lenne, levegőtől független, AIP meghajtással és kb. 42 fős személyzettel. Megjelenése erősen emlékeztet egy I. és II. világháborús német U-boot - ra. Fegyverzetébe a torpedók mellett, korabeli őseihez hasonlóan fedélzeti löveg, vagy gépágyú, illetve a megrendelő igényeinek megfelelően hajó elleni, vagy légvédelmi rakéták, aknák, esetleg további tüzérségi eszközök tartoznának. Különlegesség, hogy a tatra egy kisméretű, felnyitható, vízmentes hangárt szánnak, amelyben elfér egy nagyméretű, gyors motorcsónak, de vízi, vagy repülő drónok szállítására, indítására és fogadásra is alkalmas lenne.

A naszád üzemelhetne sekélyvízi, partvédő tengeralattjáróként, felszíni őrhajóként, de akár mentőjárműként is. A költségek csökkentése érdekében, a konstrukcióban nagy szerepet szánnak a kereskedelemben is kapható, elsősorban civil felhasználásra tervezett hajózási és repülési elektronikának.

A Rubin által bemutatott elképzelés valójában nem teljesen újkeletű, mivel a brit BMT vállalt Wyvern nevű típusának egyik verziója nagyon hasonló hozzá, bár az a nyilvánosságra került számítógépes grafikák alapján sokkal inkább tekinthető tengeralattjárónak, mint az orosz típus.

Forrás: http://www.hisutton.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 15., 14:36
Azok a fiatalok, akik kifejezetten a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek kezelői, toronylövészei, vagy ezekkel a harcjárművekkel harcba szállított lövészkatonák szeretnének lenni, bruttó 737 ezer forintos illetményt kapnak. Ezt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentette be augusztus 11-én, Szentesen.
2023-09-07 15:38:52
Ha érdekel a katonák élete és még nincs programod szombatra, akkor két helyen is tárt karokkal vár a Magyar Honvédség. Az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) is nyílt napot, illetve családi napot tart szeptember 9-én.
2023-08-08 11:33:57
A Magyar Honvédség két H145M helikoptere kirepült Szlovéniába, hogy az elmúlt időszak egyik legnagyobb természeti katasztrófája utáni mentési munkálatokat segítse - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) augusztus 7-én, hétfőn az MTI-vel.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 11:09
Magyar fejlesztésű és magyar gyártású felszereléssel kívánjuk ellátni a Magyar Honvédséget – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO DIANA Innovációs Héten.
2023. 09. 19., 14:16
Interjú dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.
2023. 09. 18., 10:06
A legenda szerint, amikor egy hadifogságba esett német tiszt közelebbről is megnézhetett egy Sherman harckocsi-csoportosítást, azt mondta: „Egy Tigrisünk tíz ilyen harckocsival felér, csak az a baj, hogy Önöknek mindig van egy tizenegyedik.”
2023. 09. 15., 11:14
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár újonnan megnyílt toborzópontján várják azok jelentkezését, akik érdeklődnek a katonai pálya iránt és szívesen csatlakoznak az alakulathoz hivatásos vagy szerződéses katonaként, illetve polgári alkalmazottként.

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.