2023. 03. 29. szerda
Auguszta
: 381 Ft   : 351 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Partraszállító hajók Bangladesnek

Partraszállító hajók Bangladesnek
Art of WAR  |  2023. 02. 09., 10:25

Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.

A jelenlegi hajóállomány meglehetősen vegyes képet mutat mind származási hely, mind műszaki tekintetben. Fő ütőerejét a különböző eredetű (kínai, amerikai, dél-koreai, stb.) és korú irányított rakétás fregattok, korvettek, valamint két tengeralattjáró adja, de a bangladesi flotta ezeken kívül számos további, kisebb – nagyobb hadihajóval is rendelkezik, amelyek többsége nem igazán számít már korszerűnek. Ezen kívánnak most változtatni.

A hadihajók tervezésére, építésére és műszaki tanácsadásra specializálódott, ottawai székhelyű, Vard Marine Inc. amely az olasz Fincantieri kanadai leányvállalata, 2022 októberében szerződést írt alá a Khulna Shipyard bangladesi állami hajóépítő vállalattal, egy új típusú, közepes partraszállító hadihajóról (LCT – Landing Craft Tank), amelyet kifejezetten a megrendelő számára, annak igényei szerint alakítanak ki. A szerződés aláírása óta el is kezdődött a többlépcsős program gyakorlati megvalósítása.

Az új hajók alapja a cég egyik korábbi sikeres konstrukciója, a Vard 7 507 típusú 66 méter hosszú partraszállító lesz, amely egyaránt alkalmas katonai egységek, tehergépjárművek, de harckocsik szállítására is. Az eredetinél némileg hosszabb, mintegy 70 méter hosszú hajótest a be- és kirakodás megkönnyítésére elől és hátul egyaránt teherrámpával lesz felszerelve. A tervek szerint az új hajók - egyelőre három egységről van szó - elsősorban a Bengáli-öbölben, a part menti vizeken, Chattogramtól, St. Martinsig és Monglai – ig fognak tevékenykedni.

Bár elsősorban kétéltű műveletek végrehajtására, valamint partraszálló erők, harckocsik, egyéb páncélozott és teherjárművek, készletek célbajuttatására szánják őket, békeidőben másodlagos feladatként humanitárius küldetésekben és katasztrófahelyzetben a segélyszállítmányok, mentőszemélyzet, valamint eszközeik, felszerelésük szállítására is bevethetőek lesznek mind Bangladesben, mind  a Bengáli-öböl partja mentén fekvő szomszédos területeken.

Forrás: https://navyrecognition.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 02. 23., 15:10
Szerbiának erős hadseregre van szüksége, ellenkező esetben az ország három napon belül megsemmisülhetne, ezért a katonaság és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád − közölte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállítás apropóján.
2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023. 02. 14., 09:11
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
2023. 02. 09., 10:25
Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.
2023-02-28 13:31:33
2023 februárjában megalakult a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt.-t (VIKI). Koncepciója szerint a VIKI a kettős hasznosítású, azaz polgári és katonai célra egyaránt alkalmazható technológiák feltérképezésére és annak védelmi célú hasznosításának támogatására hivatott.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 29., 09:41
Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred hadihajós katonái március 27-én végrehajtották a Mosoni-Duna felderítését egy aknamentesítő hadihajóval és egy tűzszerész járőrhajóval.
2023. 03. 27., 14:26
Az Európai Unió Védelmi Alap (EDF) Űrkutatás témakörében rendeztek szakmai workshopot március 24-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson.
2023. 03. 24., 10:45
Megalakult az első állandó amerikai helyőrség Lengyelországban március 21-én. A 13 katonából és 140 civil munkatársból álló egység az Egyesült Államok Lengyelországba telepített erőinek logisztikai és infrastrukturális támogatását fogja biztosítani.
2023. 03. 23., 12:52
„High-tech hadsereg, átalakítások, fejlesztések a Magyar Honvédségben” címmel tartott előadást felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke Veszprémben, a Pannon Egyetemen, március 22-én, szerdán.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Svédország a Grob G 120TP típust választotta az alapfokú kiképző repülőgép kategóriára, felváltva idővel a kiöregedő SK 60-as flottát.