2024. 04. 22. hétfő
Csilla, Noémi
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Partraszállító hajók Bangladesnek

Partraszállító hajók Bangladesnek
Art of WAR  |  2023. 02. 09., 10:25

Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.

A jelenlegi hajóállomány meglehetősen vegyes képet mutat mind származási hely, mind műszaki tekintetben. Fő ütőerejét a különböző eredetű (kínai, amerikai, dél-koreai, stb.) és korú irányított rakétás fregattok, korvettek, valamint két tengeralattjáró adja, de a bangladesi flotta ezeken kívül számos további, kisebb – nagyobb hadihajóval is rendelkezik, amelyek többsége nem igazán számít már korszerűnek. Ezen kívánnak most változtatni.

A hadihajók tervezésére, építésére és műszaki tanácsadásra specializálódott, ottawai székhelyű, Vard Marine Inc. amely az olasz Fincantieri kanadai leányvállalata, 2022 októberében szerződést írt alá a Khulna Shipyard bangladesi állami hajóépítő vállalattal, egy új típusú, közepes partraszállító hadihajóról (LCT – Landing Craft Tank), amelyet kifejezetten a megrendelő számára, annak igényei szerint alakítanak ki. A szerződés aláírása óta el is kezdődött a többlépcsős program gyakorlati megvalósítása.

Az új hajók alapja a cég egyik korábbi sikeres konstrukciója, a Vard 7 507 típusú 66 méter hosszú partraszállító lesz, amely egyaránt alkalmas katonai egységek, tehergépjárművek, de harckocsik szállítására is. Az eredetinél némileg hosszabb, mintegy 70 méter hosszú hajótest a be- és kirakodás megkönnyítésére elől és hátul egyaránt teherrámpával lesz felszerelve. A tervek szerint az új hajók - egyelőre három egységről van szó - elsősorban a Bengáli-öbölben, a part menti vizeken, Chattogramtól, St. Martinsig és Monglai – ig fognak tevékenykedni.

Bár elsősorban kétéltű műveletek végrehajtására, valamint partraszálló erők, harckocsik, egyéb páncélozott és teherjárművek, készletek célbajuttatására szánják őket, békeidőben másodlagos feladatként humanitárius küldetésekben és katasztrófahelyzetben a segélyszállítmányok, mentőszemélyzet, valamint eszközeik, felszerelésük szállítására is bevethetőek lesznek mind Bangladesben, mind  a Bengáli-öböl partja mentén fekvő szomszédos területeken.

Forrás: https://navyrecognition.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 18., 13:56
Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban mindkét fél, de elsősorban az ukránok több ízben bevettettek különböző típusú és méretű (pl. Sea Baby, Magura, stb.), robbanóanyaggal megrakott drónhajókat, hogy ezekkel mérjenek csapást az ellenfél tengeri és kikötői célpontjaira.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024-04-04 12:53:29
„Európa legmodernebb tüzérségi lövedékeket gyártó fegyvergyártóműve épül Várpalota keleti városrészén – húzta alá prof. dr. Palkovics László, az N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. vezérigazgatója a Várpalotai Védelmiipari Komplexum 155 milliméteres tüzérségi lőszereket gyártó épületének alapkőletételén, április 3-án, szerdán.
2024-03-25 13:49:47
„Az ejtőernyős állomány képességének fenntartása kihívás, felkészítésük nehéz, ám az alkalmazásuk pillanatában rendkívül fontos, nélkülözhetetlen szerepet kapnak” – nyitotta meg kötetlen hangnemben a 2024-es ejtőernyős napot Sánta Gábor dandártábornok, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár parancsnoka.
2024-03-18 15:07:54
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 19., 10:08
A NATO a világ legnagyobb, legsikeresebb és valóban működő katonai védelmi szövetsége, de nincs NATO a nemzeti haderők nélkül – jelentette ki a honvédelmi miniszter április 18-án, csütörtökön Nyíregyházán.
2024. 04. 17., 13:42
Fodor László számtalan alkalommal és szerepkörben bizonyította, hogy a hazai lövészet központi alakja, hiszen többek között lövészetvezető, bíró, edző, fegyvermester és szerszámkészítő. Nem mellesleg, közelgő nyugdíjba vonulása előtt több, mint négy évtizeden át vezette a szentendrei laktanya lőterét.
2024. 04. 16., 12:25
Ma már alig emlékszik valaki Tankó Béla grafikusművészre, aki az ötvenes évektől kezdődően a nyolcvanas évek elejéig alkotott.
2024. 04. 16., 10:37
Tizennyolc nemzet hallgatóinak részvételével kezdődött a 44. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam április 8-án, az MH Béketámogató Kiképző Központban.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.