2023. 09. 27. szerda
Adalbert
: 390 Ft   : 368 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Rakétás gyorsnaszád

Rakétás gyorsnaszád
Art of WAR  |  2019. 06. 17., 16:27
Rakétás gyorsnaszád

A francia Constructions Mécaniques de Normandie (CMN) egyik legújabb fejlesztése a Combattante FS56 típusú rakétás gyorsnaszád, amely jelenleg az egyik legkorszerűbb típusnak számít kategóriáján belül.

Az FS56 56 méteres acéltesttel és alumínium felépítménnyel készült, amelyek kialakításánál a korszerű hadihajóépítési trendeknek megfelelően, a lehető legkisebb radarvisszaverő képesség elérésére törekedtek, így a döntött formák dominálnak. Külön érdekesség, hogy a parancsnoki híd körben üvegezett, így 360 fokos, teljes körkilátást biztosít az irányító személyzet számára. A hajtómű négy nagyteljesítményű dízelmotorból és a velük összekapcsolt két generátorból áll, amelyek négy hajócsavart forgatnak és 32 csomós maximális sebességet, valamint 15 csomóval haladva, több mint 4600 kilométeres hatótávolságot tesznek lehetővé.

A gyorsnaszád fegyverzete viszonylag kis méretéhez képest, nagyon erős és moduláris rendszerben variálható, a megrendelő igényeinek és az aktuális harci feladatnak megfelelően. Az orrfedélzeten lévő toronyba egy 57, vagy 76 mm – es Oto Melara SR löveg, a tatfedélzetre pedig egy ugyancsak toronyba beépített BAE Systems Bofors 40 Mk4 40 mm – es gépágyú telepíthető. Hajók ellen, 8 darab MBDA Exocet rakétát vethet be, amelyek két négyes konténerben vannak elhelyezve a hajó hossztengelyére merőlegesen. Másodlagos fegyverként, közvetlen önvédelemre a parancsnoki híd mögötti fedélzeten kétoldalt két 30, vagy 20 mm – es, távműködtetésű gépágyú és két Raytheon Mk49 mod3 légvédelmi rakétablokk (21 infravörös irányítású rakétával) szolgálhat igény szerint, elsősorban az alacsonyan repülő, közeli légicélok ellen. (az utóbbi fegyver a hátsó torony helyére is felszerelhető)

A Combattante FS56 külsejét jellegzetessé teszi a csonka kúp alakú C-MAST árboc, amelyet a CMN, a Cassidian és az Ineo Defense közösen fejlesztett ki. A C-MAST amellett, hogy méretéhez képest könnyű, elhelyezhetőek benne a 2D, 3D kereső és navigációs radarok, az elektrooptikai érzékelők és az elektronikus hadviseléshez szükséges zavarórendszerek, valamint a kommunikációs rendszerek antennái is.

Az új gyorsnaszádok elsődlegesen járőrözésre, partvédelemre, rendészeti feladatokra vannak optimalizálva, de erős fegyverzetükkel náluk lényegesen nagyobb ellenfelekkel is elbánhatnak szükség esetén és fedélzeti elektronikájuk lehetővé teszi, hogy hírszerzési vagy elektronikai lefogó és zavarótevékenységre is bevethessék őket. Jelenleg a Combattante FS56 elsődleges megrendelője Szaúd-Arábia, de három példányt szaúdi pénzügyi segítséggel a libanoni haditengerészet is rendszeresített.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 15., 14:36
Azok a fiatalok, akik kifejezetten a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek kezelői, toronylövészei, vagy ezekkel a harcjárművekkel harcba szállított lövészkatonák szeretnének lenni, bruttó 737 ezer forintos illetményt kapnak. Ezt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentette be augusztus 11-én, Szentesen.
2023-09-07 15:38:52
Ha érdekel a katonák élete és még nincs programod szombatra, akkor két helyen is tárt karokkal vár a Magyar Honvédség. Az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) is nyílt napot, illetve családi napot tart szeptember 9-én.
2023-08-08 11:33:57
A Magyar Honvédség két H145M helikoptere kirepült Szlovéniába, hogy az elmúlt időszak egyik legnagyobb természeti katasztrófája utáni mentési munkálatokat segítse - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) augusztus 7-én, hétfőn az MTI-vel.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 11:09
Magyar fejlesztésű és magyar gyártású felszereléssel kívánjuk ellátni a Magyar Honvédséget – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO DIANA Innovációs Héten.
2023. 09. 19., 14:16
Interjú dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.
2023. 09. 18., 10:06
A legenda szerint, amikor egy hadifogságba esett német tiszt közelebbről is megnézhetett egy Sherman harckocsi-csoportosítást, azt mondta: „Egy Tigrisünk tíz ilyen harckocsival felér, csak az a baj, hogy Önöknek mindig van egy tizenegyedik.”
2023. 09. 15., 11:14
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár újonnan megnyílt toborzópontján várják azok jelentkezését, akik érdeklődnek a katonai pálya iránt és szívesen csatlakoznak az alakulathoz hivatásos vagy szerződéses katonaként, illetve polgári alkalmazottként.

  JETfly Magazin

2023. szeptember 26-án újabb sajtó-, illetve spotternyilvános eseményre várták az érdeklődőket az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál: a Tiger Meet gyakorlatra kitelepülő Gripen flotta 30-as oldalszámú tagja új dekorációt kapott, melyet a keddi napon mutattak be a Kecskeméti Repülőbázison.