2023. 03. 25. szombat
Irén, Írisz
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Rakétás gyorsnaszád

Rakétás gyorsnaszád
Art of WAR  |  2019. 06. 17., 16:27
Rakétás gyorsnaszád

A francia Constructions Mécaniques de Normandie (CMN) egyik legújabb fejlesztése a Combattante FS56 típusú rakétás gyorsnaszád, amely jelenleg az egyik legkorszerűbb típusnak számít kategóriáján belül.

Az FS56 56 méteres acéltesttel és alumínium felépítménnyel készült, amelyek kialakításánál a korszerű hadihajóépítési trendeknek megfelelően, a lehető legkisebb radarvisszaverő képesség elérésére törekedtek, így a döntött formák dominálnak. Külön érdekesség, hogy a parancsnoki híd körben üvegezett, így 360 fokos, teljes körkilátást biztosít az irányító személyzet számára. A hajtómű négy nagyteljesítményű dízelmotorból és a velük összekapcsolt két generátorból áll, amelyek négy hajócsavart forgatnak és 32 csomós maximális sebességet, valamint 15 csomóval haladva, több mint 4600 kilométeres hatótávolságot tesznek lehetővé.

A gyorsnaszád fegyverzete viszonylag kis méretéhez képest, nagyon erős és moduláris rendszerben variálható, a megrendelő igényeinek és az aktuális harci feladatnak megfelelően. Az orrfedélzeten lévő toronyba egy 57, vagy 76 mm – es Oto Melara SR löveg, a tatfedélzetre pedig egy ugyancsak toronyba beépített BAE Systems Bofors 40 Mk4 40 mm – es gépágyú telepíthető. Hajók ellen, 8 darab MBDA Exocet rakétát vethet be, amelyek két négyes konténerben vannak elhelyezve a hajó hossztengelyére merőlegesen. Másodlagos fegyverként, közvetlen önvédelemre a parancsnoki híd mögötti fedélzeten kétoldalt két 30, vagy 20 mm – es, távműködtetésű gépágyú és két Raytheon Mk49 mod3 légvédelmi rakétablokk (21 infravörös irányítású rakétával) szolgálhat igény szerint, elsősorban az alacsonyan repülő, közeli légicélok ellen. (az utóbbi fegyver a hátsó torony helyére is felszerelhető)

A Combattante FS56 külsejét jellegzetessé teszi a csonka kúp alakú C-MAST árboc, amelyet a CMN, a Cassidian és az Ineo Defense közösen fejlesztett ki. A C-MAST amellett, hogy méretéhez képest könnyű, elhelyezhetőek benne a 2D, 3D kereső és navigációs radarok, az elektrooptikai érzékelők és az elektronikus hadviseléshez szükséges zavarórendszerek, valamint a kommunikációs rendszerek antennái is.

Az új gyorsnaszádok elsődlegesen járőrözésre, partvédelemre, rendészeti feladatokra vannak optimalizálva, de erős fegyverzetükkel náluk lényegesen nagyobb ellenfelekkel is elbánhatnak szükség esetén és fedélzeti elektronikájuk lehetővé teszi, hogy hírszerzési vagy elektronikai lefogó és zavarótevékenységre is bevethessék őket. Jelenleg a Combattante FS56 elsődleges megrendelője Szaúd-Arábia, de három példányt szaúdi pénzügyi segítséggel a libanoni haditengerészet is rendszeresített.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 02. 23., 15:10
Szerbiának erős hadseregre van szüksége, ellenkező esetben az ország három napon belül megsemmisülhetne, ezért a katonaság és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád − közölte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállítás apropóján.
2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023. 02. 14., 09:11
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
2023. 02. 09., 10:25
Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.
2023-02-28 13:31:33
2023 februárjában megalakult a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt.-t (VIKI). Koncepciója szerint a VIKI a kettős hasznosítású, azaz polgári és katonai célra egyaránt alkalmazható technológiák feltérképezésére és annak védelmi célú hasznosításának támogatására hivatott.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 24., 10:45
Megalakult az első állandó amerikai helyőrség Lengyelországban március 21-én. A 13 katonából és 140 civil munkatársból álló egység az Egyesült Államok Lengyelországba telepített erőinek logisztikai és infrastrukturális támogatását fogja biztosítani.
2023. 03. 23., 12:52
„High-tech hadsereg, átalakítások, fejlesztések a Magyar Honvédségben” címmel tartott előadást felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke Veszprémben, a Pannon Egyetemen, március 22-én, szerdán.
2023. 03. 20., 13:40
Az MH II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred képességei fenntartásához és növeléséhez nélkülözhetetlenek azok a technikai eszközök, amelyek a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretén belül folyamatosan érkeznek az ezredhez.
2023. 03. 20., 13:15
Az Airbus érkezése várostörténeti jelentőséggel bír, a város gazdasága új szintre lépett.

  JETfly Magazin

Újabb friss hír az L-39NG kapcsán, hiszen az Aero Vodochody repülőgépgyár új gyártósort indított az új kiképző repülőgép számára. Az összeszerelő soron a repülőgép törzsét szerelik össze, a termelési kapacitása a tervek szerint évente legfeljebb 24 darab lesz és több mint 100 embert fog foglalkoztatni.