2023. 03. 23. csütörtök
Emőke
: 390 Ft   : 362 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Speciális feladatkörű tengeralattjárókat terveznek Oroszországban

Speciális feladatkörű tengeralattjárókat terveznek Oroszországban
Art of WAR  |  2019. 03. 21., 13:50
Speciális feladatkörű tengeralattjárókat terveznek Oroszországban

A globális felmelegedés következtében visszahúzódó jégtakarók miatt egyre nagyobb jelentősége van a sarkvidék mélyén húzódó hatalmas, eddig lényegében hozzáférhetetlen ásványkincs lelőhelyeknek és az eddig alig használható, északi hajózási útvonalaknak.

A térség megnövekedett gazdasági és stratégiai jelentősége új eszközök igénybevételét is megkívánja. A neves ex-szovjet tengerészeti tervezőirodák, a Malachit, a Rubin és a Lazurit az elmúlt években új típusú, hivatalosan mélytengeri munkálatokhoz, de minden valószínűség szerint katonai műveletekhez, észlelőberendezések telepítéséhez, javításához és mélytengeri mentéshez is alkalmazható speciális tengeralattjárók tervezésébe fogott.

A legígéretesebbnek a Malachit 2017 óta fejlesztés alatt álló hajója tűnik. A 82,5 méter hosszú, kb. 3000 tonnás, nukleáris meghajtású tengeralattjáró kettős héjazatú törzsének köszönhetően, kb. 400 méteres mélységig merülhet biztonságosan és elvileg ugyan nem lesz felfegyverezve, de ez, mivel orosz hajóról van szó korántsem biztos, hogy így is marad. A sérülékeny részek, így a kormánysíkok és a hajócsavarok erős burkolattal lesznek ellátva, a jellegzetes, ék alakú hajótest és az orr pedig legalább 1,2 méter vastag jégtakaró áttörésére van optimalizálva.

Az orrban, a törzs alsó részén és annak baloldalán kialakított rekeszekben egy – egy távirányítású merülőjárművet (ROV), a nyújtott, részben szétnyitható toronyban pedig egy kisméretű mentő tengeralattjárót hordozhat. A mélyben végzett munkálatokra, javításokra, mentésre, de akár különleges feladatokra kiképzett búvárok számára a hajótest alján légzsilipet és túlnyomásos kamrát is kialakítanak.

Forrás: http://www.hisutton.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 02. 23., 15:10
Szerbiának erős hadseregre van szüksége, ellenkező esetben az ország három napon belül megsemmisülhetne, ezért a katonaság és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád − közölte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállítás apropóján.
2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023. 02. 14., 09:11
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
2023. 02. 09., 10:25
Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.
2023-02-28 13:31:33
2023 februárjában megalakult a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt.-t (VIKI). Koncepciója szerint a VIKI a kettős hasznosítású, azaz polgári és katonai célra egyaránt alkalmazható technológiák feltérképezésére és annak védelmi célú hasznosításának támogatására hivatott.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 20., 13:40
Az MH II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred képességei fenntartásához és növeléséhez nélkülözhetetlenek azok a technikai eszközök, amelyek a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretén belül folyamatosan érkeznek az ezredhez.
2023. 03. 20., 13:15
Az Airbus érkezése várostörténeti jelentőséggel bír, a város gazdasága új szintre lépett.
2023. 03. 17., 14:03
Gépjármű vezetői kiképzésen vett részt a közelmúltban az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred logisztikai századának állománya, tábori körülmények között.
2023. 03. 16., 14:41
A szlovén parlament védelmi bizottsága jóváhagyta a fegyveres erők (SAF) hosszú távú fejlesztésére vonatkozó határozatot, amely korábbra tervezi a védelmi kiadások növelését – közölte a szlovén közszolgálati televízió március 8-án, szerdán.

  JETfly Magazin

Újabb friss hír az L-39NG kapcsán, hiszen az Aero Vodochody repülőgépgyár új gyártósort indított az új kiképző repülőgép számára. Az összeszerelő soron a repülőgép törzsét szerelik össze, a termelési kapacitása a tervek szerint évente legfeljebb 24 darab lesz és több mint 100 embert fog foglalkoztatni.