2023. 10. 04. szerda
Ferenc
: 388 Ft   : 370 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Speciális feladatkörű tengeralattjárókat terveznek Oroszországban

Speciális feladatkörű tengeralattjárókat terveznek Oroszországban
Art of WAR  |  2019. 03. 21., 13:50
Speciális feladatkörű tengeralattjárókat terveznek Oroszországban

A globális felmelegedés következtében visszahúzódó jégtakarók miatt egyre nagyobb jelentősége van a sarkvidék mélyén húzódó hatalmas, eddig lényegében hozzáférhetetlen ásványkincs lelőhelyeknek és az eddig alig használható, északi hajózási útvonalaknak.

A térség megnövekedett gazdasági és stratégiai jelentősége új eszközök igénybevételét is megkívánja. A neves ex-szovjet tengerészeti tervezőirodák, a Malachit, a Rubin és a Lazurit az elmúlt években új típusú, hivatalosan mélytengeri munkálatokhoz, de minden valószínűség szerint katonai műveletekhez, észlelőberendezések telepítéséhez, javításához és mélytengeri mentéshez is alkalmazható speciális tengeralattjárók tervezésébe fogott.

A legígéretesebbnek a Malachit 2017 óta fejlesztés alatt álló hajója tűnik. A 82,5 méter hosszú, kb. 3000 tonnás, nukleáris meghajtású tengeralattjáró kettős héjazatú törzsének köszönhetően, kb. 400 méteres mélységig merülhet biztonságosan és elvileg ugyan nem lesz felfegyverezve, de ez, mivel orosz hajóról van szó korántsem biztos, hogy így is marad. A sérülékeny részek, így a kormánysíkok és a hajócsavarok erős burkolattal lesznek ellátva, a jellegzetes, ék alakú hajótest és az orr pedig legalább 1,2 méter vastag jégtakaró áttörésére van optimalizálva.

Az orrban, a törzs alsó részén és annak baloldalán kialakított rekeszekben egy – egy távirányítású merülőjárművet (ROV), a nyújtott, részben szétnyitható toronyban pedig egy kisméretű mentő tengeralattjárót hordozhat. A mélyben végzett munkálatokra, javításokra, mentésre, de akár különleges feladatokra kiképzett búvárok számára a hajótest alján légzsilipet és túlnyomásos kamrát is kialakítanak.

Forrás: http://www.hisutton.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 08., 11:28
Az USS United States repülőgép-hordozót arra tervezték, hogy atomfegyverekkel megrakott bombázógépeket indítson fedélzetéről és ezzel megszűnjön a frissen önállóvá vált amerikai légierő nukleáris csapásmérési monopóliuma. Az USS United States azonban sohasem hagyta el a hajógyárat, mert közbeszólt a politika.
2023. 09. 05., 12:06
A szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon (SPIEF) a közelmúltban mutatták be a Szevasztopoli Állami Egyetem és a MoreAgroBioTech kutatási oktatási központ fiatal mérnökei által kifejlesztett tengeri drón, a Sargan prototípusát, amely nevét egy hosszú testű, hegyes orrú ragadozó hal után kapta.
2023-09-07 15:38:52
Ha érdekel a katonák élete és még nincs programod szombatra, akkor két helyen is tárt karokkal vár a Magyar Honvédség. Az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) is nyílt napot, illetve családi napot tart szeptember 9-én.
2023-08-15 14:36:28
Azok a fiatalok, akik kifejezetten a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek kezelői, toronylövészei, vagy ezekkel a harcjárművekkel harcba szállított lövészkatonák szeretnének lenni, bruttó 737 ezer forintos illetményt kapnak. Ezt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentette be augusztus 11-én, Szentesen.
2023-08-08 11:33:57
A Magyar Honvédség két H145M helikoptere kirepült Szlovéniába, hogy az elmúlt időszak egyik legnagyobb természeti katasztrófája utáni mentési munkálatokat segítse - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) augusztus 7-én, hétfőn az MTI-vel.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 10. 03., 16:33
A napokban Budapestre szállított Leopard 2A4HU harckocsinak köszönhetően gyakorlativá vált a harckocsizó szakcsoportban tanuló honvéd tisztjelöltek képzése a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Honvédtisztképző és Hadtudományi Karán.
2023. 09. 20., 11:09
Magyar fejlesztésű és magyar gyártású felszereléssel kívánjuk ellátni a Magyar Honvédséget – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO DIANA Innovációs Héten.
2023. 09. 19., 14:16
Interjú dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.
2023. 09. 18., 10:06
A legenda szerint, amikor egy hadifogságba esett német tiszt közelebbről is megnézhetett egy Sherman harckocsi-csoportosítást, azt mondta: „Egy Tigrisünk tíz ilyen harckocsival felér, csak az a baj, hogy Önöknek mindig van egy tizenegyedik.”

  JETfly Magazin

2023. október 2-án, hétfőn a Francia Légierő Mont-de-Marsan légibázisán zajlott le az a hivatalos ceremónia, melynek keretein belül átadták az első Rafale-t Horvátország részére.