2024. 07. 23. kedd
Lenke
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Speciális feladatkörű tengeralattjárókat terveznek Oroszországban

Speciális feladatkörű tengeralattjárókat terveznek Oroszországban
Art of WAR  |  2019. 03. 21., 13:50
Speciális feladatkörű tengeralattjárókat terveznek Oroszországban

A globális felmelegedés következtében visszahúzódó jégtakarók miatt egyre nagyobb jelentősége van a sarkvidék mélyén húzódó hatalmas, eddig lényegében hozzáférhetetlen ásványkincs lelőhelyeknek és az eddig alig használható, északi hajózási útvonalaknak.

A térség megnövekedett gazdasági és stratégiai jelentősége új eszközök igénybevételét is megkívánja. A neves ex-szovjet tengerészeti tervezőirodák, a Malachit, a Rubin és a Lazurit az elmúlt években új típusú, hivatalosan mélytengeri munkálatokhoz, de minden valószínűség szerint katonai műveletekhez, észlelőberendezések telepítéséhez, javításához és mélytengeri mentéshez is alkalmazható speciális tengeralattjárók tervezésébe fogott.

A legígéretesebbnek a Malachit 2017 óta fejlesztés alatt álló hajója tűnik. A 82,5 méter hosszú, kb. 3000 tonnás, nukleáris meghajtású tengeralattjáró kettős héjazatú törzsének köszönhetően, kb. 400 méteres mélységig merülhet biztonságosan és elvileg ugyan nem lesz felfegyverezve, de ez, mivel orosz hajóról van szó korántsem biztos, hogy így is marad. A sérülékeny részek, így a kormánysíkok és a hajócsavarok erős burkolattal lesznek ellátva, a jellegzetes, ék alakú hajótest és az orr pedig legalább 1,2 méter vastag jégtakaró áttörésére van optimalizálva.

Az orrban, a törzs alsó részén és annak baloldalán kialakított rekeszekben egy – egy távirányítású merülőjárművet (ROV), a nyújtott, részben szétnyitható toronyban pedig egy kisméretű mentő tengeralattjárót hordozhat. A mélyben végzett munkálatokra, javításokra, mentésre, de akár különleges feladatokra kiképzett búvárok számára a hajótest alján légzsilipet és túlnyomásos kamrát is kialakítanak.

Forrás: http://www.hisutton.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

Portugália védelmi minisztere, João Nuno Lacerda Teixeira de Melo, június végén jelentette be, hogy a légierő modernizációjának következő lépéseként az Embraer Super Tucano kiképző és könnyű harci repülőgép új változatát vásárolnák meg.

  NÉPSZERŰ HÍREK