2023. 10. 04. szerda
Ferenc
: 388 Ft   : 370 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Túl jól sikerült az iráni hadgyakorlat

Túl jól sikerült az iráni hadgyakorlat
Art of WAR  |  2020. 11. 03., 14:39
Túl jól sikerült az iráni hadgyakorlat

Irán és az Egyesült Államok között a sah bukása óta, folyamatos a feszültség mind politikai, mind pedig katonai téren. Az iráni kormányzattól nem számít ritkaságnak a heves, amerikaellenes diplomáciai kirohanások sora mellett, a propagandisztikus célú katonai erőfitogtatás sem.

Ennek egyik leglátványosabb példája, a 2015 februárjában megtartott Payambar-e A’zam 9 (Nagy Próféta 9) hadgyakorlat során rakétákkal és robbanó motorcsónakokkal végrehajtott támadás volt egy Nimitz-osztályú repülőgép-hordozó kicsinyített mása ellen. Az úszó célpont méretét tekintve az igazi Nimitznek nagyjából kétharmada volt, kb. 204 méter hosszú és 44 méter széles. Valójában egy meghajtás nélküli, nagyméretű uszály, amelyre repülőfedélzet és sziget felépítmény utánzatot építettek, valamint elavult harcigépeket, illetve életnagyságú repülőgép maketteket helyeztek. Távolról valóban nagyon hasonlít az eredetire, de közelről már jóval kevésbé…

A 2015-ös bemutató során az ál-hordozó alaposan megsérült és évekig a bandar abbas – i haditengerészeti támaszpont bejárata mellett volt kikötve, a közelmúltban azonban rendbehozták, hogy az idén júliusban megtartott Nagy Próféta 14 hadgyakorlat sztárja legyen. Miután kivontatták a Hormuzi-szorosba, a nyilvánosságra került felvételek tanúsága szerint előbb egy Shahed 278 típusú helikopterről (a Bell 206 Jet Ranger módosított, iráni verziója) egy új, még ismeretlen típusú, hajó elleni rakétát indítottak rá, ami közvetlenül mellette csapódott a tengerbe, majd a Forradalmi Gárda búvár kommandósai miután törzsére tapadóaknákat telepítettek, fedélzetére felkapaszkodva diadalmasan elfoglalták... Az egész akció realitása erősen kérdéses, de a meghívott iráni vezetők nyilván elégedettek voltak a látottakkal.

Valami azonban a háttérben nagyon félresikerülhetett, mert a PLEIADES térképészeti műhold nemsokkal később, július végén készült felvételein az ál-Nimitz már az oldalára borulva feküdt a 45 méter mély vízben, Bandar Abbas – tól nem messze, akadályozva a bázis működését és komolyan veszélyeztetve a Hormuzi-szoros hajóforgalmát. A legújabb hírek szerint a roncs mozog, mert október 15-20. között a műholdfelvételek tanúsága szerint legalább 350 méternyivel nyugatabbra került korábbi nyughelyétől. Nem valószínű, hogy elvontatták volna, sokkal inkább úgy tűnik, hogy egy vihar, vagy a tengeráramlatok mozdították el, mivel utóbbiak iránya is nagyjából hasonló a térségben. A roncs most már nem zavarja ugyan a támaszpont forgalmát, de továbbra is veszélyezteti a hajóközlekedést.

A Forradalmi Gárda hajó elleni rakétája még májusban véletlenül elsüllyesztette a haditengerészet egyik hadihajóját, megölve 19 és megsebesítve 15 tengerészt, ezért a hadgyakorlat során elkövetett újabb baklövés, amely az ál-Nimitz elsüllyedéséhez vezetett, valószínűleg nem javított az iráni flotta és a félkatonai szervezet korántsem felhőtlen viszonyán.

Forrás: https://www.popularmechanics.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 08., 11:28
Az USS United States repülőgép-hordozót arra tervezték, hogy atomfegyverekkel megrakott bombázógépeket indítson fedélzetéről és ezzel megszűnjön a frissen önállóvá vált amerikai légierő nukleáris csapásmérési monopóliuma. Az USS United States azonban sohasem hagyta el a hajógyárat, mert közbeszólt a politika.
2023. 09. 05., 12:06
A szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon (SPIEF) a közelmúltban mutatták be a Szevasztopoli Állami Egyetem és a MoreAgroBioTech kutatási oktatási központ fiatal mérnökei által kifejlesztett tengeri drón, a Sargan prototípusát, amely nevét egy hosszú testű, hegyes orrú ragadozó hal után kapta.
2023-09-07 15:38:52
Ha érdekel a katonák élete és még nincs programod szombatra, akkor két helyen is tárt karokkal vár a Magyar Honvédség. Az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) is nyílt napot, illetve családi napot tart szeptember 9-én.
2023-08-15 14:36:28
Azok a fiatalok, akik kifejezetten a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek kezelői, toronylövészei, vagy ezekkel a harcjárművekkel harcba szállított lövészkatonák szeretnének lenni, bruttó 737 ezer forintos illetményt kapnak. Ezt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentette be augusztus 11-én, Szentesen.
2023-08-08 11:33:57
A Magyar Honvédség két H145M helikoptere kirepült Szlovéniába, hogy az elmúlt időszak egyik legnagyobb természeti katasztrófája utáni mentési munkálatokat segítse - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) augusztus 7-én, hétfőn az MTI-vel.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 10. 03., 16:33
A napokban Budapestre szállított Leopard 2A4HU harckocsinak köszönhetően gyakorlativá vált a harckocsizó szakcsoportban tanuló honvéd tisztjelöltek képzése a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Honvédtisztképző és Hadtudományi Karán.
2023. 09. 20., 11:09
Magyar fejlesztésű és magyar gyártású felszereléssel kívánjuk ellátni a Magyar Honvédséget – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO DIANA Innovációs Héten.
2023. 09. 19., 14:16
Interjú dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.
2023. 09. 18., 10:06
A legenda szerint, amikor egy hadifogságba esett német tiszt közelebbről is megnézhetett egy Sherman harckocsi-csoportosítást, azt mondta: „Egy Tigrisünk tíz ilyen harckocsival felér, csak az a baj, hogy Önöknek mindig van egy tizenegyedik.”

  JETfly Magazin

2023. október 2-án, hétfőn a Francia Légierő Mont-de-Marsan légibázisán zajlott le az a hivatalos ceremónia, melynek keretein belül átadták az első Rafale-t Horvátország részére.