2024. 07. 24. szerda
Kinga, Kincső
: 390 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Túl jól sikerült az iráni hadgyakorlat

Túl jól sikerült az iráni hadgyakorlat
Art of WAR  |  2020. 11. 03., 14:39
Túl jól sikerült az iráni hadgyakorlat

Irán és az Egyesült Államok között a sah bukása óta, folyamatos a feszültség mind politikai, mind pedig katonai téren. Az iráni kormányzattól nem számít ritkaságnak a heves, amerikaellenes diplomáciai kirohanások sora mellett, a propagandisztikus célú katonai erőfitogtatás sem.

Ennek egyik leglátványosabb példája, a 2015 februárjában megtartott Payambar-e A’zam 9 (Nagy Próféta 9) hadgyakorlat során rakétákkal és robbanó motorcsónakokkal végrehajtott támadás volt egy Nimitz-osztályú repülőgép-hordozó kicsinyített mása ellen. Az úszó célpont méretét tekintve az igazi Nimitznek nagyjából kétharmada volt, kb. 204 méter hosszú és 44 méter széles. Valójában egy meghajtás nélküli, nagyméretű uszály, amelyre repülőfedélzet és sziget felépítmény utánzatot építettek, valamint elavult harcigépeket, illetve életnagyságú repülőgép maketteket helyeztek. Távolról valóban nagyon hasonlít az eredetire, de közelről már jóval kevésbé…

A 2015-ös bemutató során az ál-hordozó alaposan megsérült és évekig a bandar abbas – i haditengerészeti támaszpont bejárata mellett volt kikötve, a közelmúltban azonban rendbehozták, hogy az idén júliusban megtartott Nagy Próféta 14 hadgyakorlat sztárja legyen. Miután kivontatták a Hormuzi-szorosba, a nyilvánosságra került felvételek tanúsága szerint előbb egy Shahed 278 típusú helikopterről (a Bell 206 Jet Ranger módosított, iráni verziója) egy új, még ismeretlen típusú, hajó elleni rakétát indítottak rá, ami közvetlenül mellette csapódott a tengerbe, majd a Forradalmi Gárda búvár kommandósai miután törzsére tapadóaknákat telepítettek, fedélzetére felkapaszkodva diadalmasan elfoglalták... Az egész akció realitása erősen kérdéses, de a meghívott iráni vezetők nyilván elégedettek voltak a látottakkal.

Valami azonban a háttérben nagyon félresikerülhetett, mert a PLEIADES térképészeti műhold nemsokkal később, július végén készült felvételein az ál-Nimitz már az oldalára borulva feküdt a 45 méter mély vízben, Bandar Abbas – tól nem messze, akadályozva a bázis működését és komolyan veszélyeztetve a Hormuzi-szoros hajóforgalmát. A legújabb hírek szerint a roncs mozog, mert október 15-20. között a műholdfelvételek tanúsága szerint legalább 350 méternyivel nyugatabbra került korábbi nyughelyétől. Nem valószínű, hogy elvontatták volna, sokkal inkább úgy tűnik, hogy egy vihar, vagy a tengeráramlatok mozdították el, mivel utóbbiak iránya is nagyjából hasonló a térségben. A roncs most már nem zavarja ugyan a támaszpont forgalmát, de továbbra is veszélyezteti a hajóközlekedést.

A Forradalmi Gárda hajó elleni rakétája még májusban véletlenül elsüllyesztette a haditengerészet egyik hadihajóját, megölve 19 és megsebesítve 15 tengerészt, ezért a hadgyakorlat során elkövetett újabb baklövés, amely az ál-Nimitz elsüllyedéséhez vezetett, valószínűleg nem javított az iráni flotta és a félkatonai szervezet korántsem felhőtlen viszonyán.

Forrás: https://www.popularmechanics.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

A 2014-es első, majd a 2022 óta tartó második, Ukrajna elleni orosz fegyveres támadás tökéletes pontossággal mutat rá arra: Nyugat-Európa és a NATO jelenleg erős korlátokkal küzd még az önvédelem területén.

  NÉPSZERŰ HÍREK