2023. 03. 27. hétfő
Hajnalka
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Túl jól sikerült az iráni hadgyakorlat

Túl jól sikerült az iráni hadgyakorlat
Art of WAR  |  2020. 11. 03., 14:39
Túl jól sikerült az iráni hadgyakorlat

Irán és az Egyesült Államok között a sah bukása óta, folyamatos a feszültség mind politikai, mind pedig katonai téren. Az iráni kormányzattól nem számít ritkaságnak a heves, amerikaellenes diplomáciai kirohanások sora mellett, a propagandisztikus célú katonai erőfitogtatás sem.

Ennek egyik leglátványosabb példája, a 2015 februárjában megtartott Payambar-e A’zam 9 (Nagy Próféta 9) hadgyakorlat során rakétákkal és robbanó motorcsónakokkal végrehajtott támadás volt egy Nimitz-osztályú repülőgép-hordozó kicsinyített mása ellen. Az úszó célpont méretét tekintve az igazi Nimitznek nagyjából kétharmada volt, kb. 204 méter hosszú és 44 méter széles. Valójában egy meghajtás nélküli, nagyméretű uszály, amelyre repülőfedélzet és sziget felépítmény utánzatot építettek, valamint elavult harcigépeket, illetve életnagyságú repülőgép maketteket helyeztek. Távolról valóban nagyon hasonlít az eredetire, de közelről már jóval kevésbé…

A 2015-ös bemutató során az ál-hordozó alaposan megsérült és évekig a bandar abbas – i haditengerészeti támaszpont bejárata mellett volt kikötve, a közelmúltban azonban rendbehozták, hogy az idén júliusban megtartott Nagy Próféta 14 hadgyakorlat sztárja legyen. Miután kivontatták a Hormuzi-szorosba, a nyilvánosságra került felvételek tanúsága szerint előbb egy Shahed 278 típusú helikopterről (a Bell 206 Jet Ranger módosított, iráni verziója) egy új, még ismeretlen típusú, hajó elleni rakétát indítottak rá, ami közvetlenül mellette csapódott a tengerbe, majd a Forradalmi Gárda búvár kommandósai miután törzsére tapadóaknákat telepítettek, fedélzetére felkapaszkodva diadalmasan elfoglalták... Az egész akció realitása erősen kérdéses, de a meghívott iráni vezetők nyilván elégedettek voltak a látottakkal.

Valami azonban a háttérben nagyon félresikerülhetett, mert a PLEIADES térképészeti műhold nemsokkal később, július végén készült felvételein az ál-Nimitz már az oldalára borulva feküdt a 45 méter mély vízben, Bandar Abbas – tól nem messze, akadályozva a bázis működését és komolyan veszélyeztetve a Hormuzi-szoros hajóforgalmát. A legújabb hírek szerint a roncs mozog, mert október 15-20. között a műholdfelvételek tanúsága szerint legalább 350 méternyivel nyugatabbra került korábbi nyughelyétől. Nem valószínű, hogy elvontatták volna, sokkal inkább úgy tűnik, hogy egy vihar, vagy a tengeráramlatok mozdították el, mivel utóbbiak iránya is nagyjából hasonló a térségben. A roncs most már nem zavarja ugyan a támaszpont forgalmát, de továbbra is veszélyezteti a hajóközlekedést.

A Forradalmi Gárda hajó elleni rakétája még májusban véletlenül elsüllyesztette a haditengerészet egyik hadihajóját, megölve 19 és megsebesítve 15 tengerészt, ezért a hadgyakorlat során elkövetett újabb baklövés, amely az ál-Nimitz elsüllyedéséhez vezetett, valószínűleg nem javított az iráni flotta és a félkatonai szervezet korántsem felhőtlen viszonyán.

Forrás: https://www.popularmechanics.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 02. 23., 15:10
Szerbiának erős hadseregre van szüksége, ellenkező esetben az ország három napon belül megsemmisülhetne, ezért a katonaság és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád − közölte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállítás apropóján.
2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023. 02. 14., 09:11
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
2023. 02. 09., 10:25
Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.
2023-02-28 13:31:33
2023 februárjában megalakult a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt.-t (VIKI). Koncepciója szerint a VIKI a kettős hasznosítású, azaz polgári és katonai célra egyaránt alkalmazható technológiák feltérképezésére és annak védelmi célú hasznosításának támogatására hivatott.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 27., 10:19
A Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadása Kecskeméten.
2023. 03. 24., 10:45
Megalakult az első állandó amerikai helyőrség Lengyelországban március 21-én. A 13 katonából és 140 civil munkatársból álló egység az Egyesült Államok Lengyelországba telepített erőinek logisztikai és infrastrukturális támogatását fogja biztosítani.
2023. 03. 23., 12:52
„High-tech hadsereg, átalakítások, fejlesztések a Magyar Honvédségben” címmel tartott előadást felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke Veszprémben, a Pannon Egyetemen, március 22-én, szerdán.
2023. 03. 20., 13:40
Az MH II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred képességei fenntartásához és növeléséhez nélkülözhetetlenek azok a technikai eszközök, amelyek a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretén belül folyamatosan érkeznek az ezredhez.

  JETfly Magazin

Újabb friss hír az L-39NG kapcsán, hiszen az Aero Vodochody repülőgépgyár új gyártósort indított az új kiképző repülőgép számára. Az összeszerelő soron a repülőgép törzsét szerelik össze, a termelési kapacitása a tervek szerint évente legfeljebb 24 darab lesz és több mint 100 embert fog foglalkoztatni.