2024. 03. 03.
Kornélia
: 394 Ft   : 364 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Új amerikai kiképzőhajók

Új amerikai kiképzőhajók
Art of WAR  |  2020. 07. 07., 11:36
Új amerikai kiképzőhajók

Az eredetileg a norvég Aker konzorcium által, 1996-ban alapított philadelphiai Philly Shipyard, amely tankerek, teher és konténerszállítók építésére specializálódott, a megszűnés szélére került, mert az utóbbi időben megrendeléseinek száma drasztikusan, mindössze évi egy hajóra csökkent. Az Egyesült Államok kormánya, mivel stratégiailag fontosnak tartja az ország hajóépítési kapacitásának fenntartását, mentőövet dobott a cégnek, egy 630 milllió dolláros szerződés formájában.

A szerződés értelmében a cégnek 2023-ig, két úgynevezett nemzetbiztonsági multimissziós hajót (NSMV) kell leszállítania, amelyeket elsődlegesen az állami tengerészeti iskolák elöregedő kiképzőhajóinak leváltására szánnak. A cél az, hogy a jövő tengerészei a lehető legjobb körülmények között sajátíthassák el a korszerű hajók irányítását és fedélzeti rendszereik kezelését, működtetését. A 157 méter hosszú, kb. 10 000 tonnás hajók, négy egyelőre meg nem nevezett típusú, két motortérben elhelyezett, együttesen 19 260 lóerős teljesítményű, dízel-elektromos hajtóművel rendelkeznek majd, hatótávolságuk pedig 18 csomós, gazdaságos sebességgel eléri majd a 11 000 tengeri mérföldet (20 350 kilométer).

Az új úszó tengerészeti akadémiák fedélzetén egyszerre 600 kadét kényelmes elhelyezésére és világszínvonalú elméleti, valamint gyakorlati oktatására lesz mód, ennek megfelelően tantermekkel, gyakorló parancsnoki híddal és a legkorszerűbb elektronikával lesznek ellátva.  A jövő kereskedelmi tengerészeinek oktatásán kívül azonban az NSMV – k fontos részei lesznek az úgynevezett tartalék flottának is, így katasztrófahelyzetben és humanitárius küldetésekben, valamint a haditengerészet kisegítő egységeiként is igénybe vehetők lesznek majd. Ezért, az egyébként leginkább óceánjáróra emlékeztető hajók fedélzetének közel a felét elfoglaló, négyszintes felépítmény mögött egy nagy teherbírású, konténerek mozgatására alkalmas teherdaru, rakodóplatform valamint helikopter leszállóhely lesz. A hajók természetesen eleve rendelkeznek majd megfelelő infrastruktúrával ahhoz, hogy szükség esetén irányító és parancsnoki központként működhessenek, de fedélzetükön biztosítani lehessen a sebesültek, menekültek színvonalas orvosi ellátását, ideiglenes elhelyezését, valamint a felszerelés, segélyszállítmányok raktározását, be és kirakodását.

A gyártó az NSMV 1 és NSMV 2 – n kívül, három további egységre rendelkezik opcióval, így amennyiben ezek is megépülnek, az állami megrendelés összértéke kb. 1, 5 milliárd dollárra rúg majd. Ez nemcsak a cég túlélését jelenti, hanem több mint 1200 ember számára biztosít majd munkahelyet, ami szintén rendkívül fontos szempont.

 

Forrás: https://www.navaltoday.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 15., 15:16
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
2024-02-14 13:34:06
Az „Embert a Vasra!" toborzókampány keretében ötszáznál több fiatal jelentkezett Tatára, közülük kerül ki majd a végső állomány – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter február 13-án, Tatán, a Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztályához jelentkezett állomány bevonulásán.
2024-02-05 13:57:16
2024. január 12-én Detrich István úr és a Meteor Természetbarát Turista Egyesület meghívására a kaposvári Takáts Gyula Könyvtárban tartott vetítőképes előadást Huszár András, „A hadak útján – Katonahőseink nyomában” címmel. Az előadás anyaga már visszanézhető!
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 29., 10:24
A Védelmi Innovációs Kutatóintézet a NATO Innovációs Alappal együttműködve új lehetőségeket teremt a védelmi technológiát fejlesztő magyar vállalkozásoknak – mondta dr. Porkoláb Imre dandártábornok, a HM védelmi innovációért felelős miniszteri biztosa.
2024. 02. 28., 10:40
A Magyar Honvédség Klapka György 1. Páncélosdandár egy Gidrán harcjárművet biztosít a BOK Sportcsarnokban szervezett rendezvényre.
2024. 02. 27., 10:38
A horvát kormányfő alig két hónapja még kizártnak tartotta a sorkötelezettség visszaállítását. Egy újabb fordulat után kiderült: jövőre mégis indul, csak sorkatonaság helyett kötelező katonai alapképzésnek nevezik, és három hónapig tart.
2024. 02. 22., 09:38
A terv közös katonai gyakorlatokat, konferenciákat, oktatási-, képzési- és kiképzési, hadtörténeti és hadisírgondozási együttműködést, valamint hagyományőrző rendezvényeket, programokat foglal magába a 2024-es évre.

  JETfly Magazin

A Gripen legújabb generációjának számító E változatból Svédország mellett eddig csak Brazília rendelt, ezért a gyártó világszerte új vásárlókat keres: jelenleg európai, ázsiai és dél-amerikai országokkal zajlanak tárgyalások.