2023. 05. 31. szerda
Angéla
: 371 Ft   : 348 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Új amerikai kiképzőhajók

Új amerikai kiképzőhajók
Art of WAR  |  2020. 07. 07., 11:36
Új amerikai kiképzőhajók

Az eredetileg a norvég Aker konzorcium által, 1996-ban alapított philadelphiai Philly Shipyard, amely tankerek, teher és konténerszállítók építésére specializálódott, a megszűnés szélére került, mert az utóbbi időben megrendeléseinek száma drasztikusan, mindössze évi egy hajóra csökkent. Az Egyesült Államok kormánya, mivel stratégiailag fontosnak tartja az ország hajóépítési kapacitásának fenntartását, mentőövet dobott a cégnek, egy 630 milllió dolláros szerződés formájában.

A szerződés értelmében a cégnek 2023-ig, két úgynevezett nemzetbiztonsági multimissziós hajót (NSMV) kell leszállítania, amelyeket elsődlegesen az állami tengerészeti iskolák elöregedő kiképzőhajóinak leváltására szánnak. A cél az, hogy a jövő tengerészei a lehető legjobb körülmények között sajátíthassák el a korszerű hajók irányítását és fedélzeti rendszereik kezelését, működtetését. A 157 méter hosszú, kb. 10 000 tonnás hajók, négy egyelőre meg nem nevezett típusú, két motortérben elhelyezett, együttesen 19 260 lóerős teljesítményű, dízel-elektromos hajtóművel rendelkeznek majd, hatótávolságuk pedig 18 csomós, gazdaságos sebességgel eléri majd a 11 000 tengeri mérföldet (20 350 kilométer).

Az új úszó tengerészeti akadémiák fedélzetén egyszerre 600 kadét kényelmes elhelyezésére és világszínvonalú elméleti, valamint gyakorlati oktatására lesz mód, ennek megfelelően tantermekkel, gyakorló parancsnoki híddal és a legkorszerűbb elektronikával lesznek ellátva.  A jövő kereskedelmi tengerészeinek oktatásán kívül azonban az NSMV – k fontos részei lesznek az úgynevezett tartalék flottának is, így katasztrófahelyzetben és humanitárius küldetésekben, valamint a haditengerészet kisegítő egységeiként is igénybe vehetők lesznek majd. Ezért, az egyébként leginkább óceánjáróra emlékeztető hajók fedélzetének közel a felét elfoglaló, négyszintes felépítmény mögött egy nagy teherbírású, konténerek mozgatására alkalmas teherdaru, rakodóplatform valamint helikopter leszállóhely lesz. A hajók természetesen eleve rendelkeznek majd megfelelő infrastruktúrával ahhoz, hogy szükség esetén irányító és parancsnoki központként működhessenek, de fedélzetükön biztosítani lehessen a sebesültek, menekültek színvonalas orvosi ellátását, ideiglenes elhelyezését, valamint a felszerelés, segélyszállítmányok raktározását, be és kirakodását.

A gyártó az NSMV 1 és NSMV 2 – n kívül, három további egységre rendelkezik opcióval, így amennyiben ezek is megépülnek, az állami megrendelés összértéke kb. 1, 5 milliárd dollárra rúg majd. Ez nemcsak a cég túlélését jelenti, hanem több mint 1200 ember számára biztosít majd munkahelyet, ami szintén rendkívül fontos szempont.

 

Forrás: https://www.navaltoday.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-04-27 12:51:07
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök a mai nappal felmentette beosztásából dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét. A feladat ellátására a honvédelmi miniszter dr. Böröndi Gábor altábornagyot, a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetőjét javasolja.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 05. 31., 14:34
A Magyar Honvédség éjszakai éleslövészettel egybekötött kiképzési feladatot hajt végre május 31-én és június 1-jén 14.00-24.00 óra között a „nullaponti” lőtéren, Bakonykútiban és térségében.
2023. 05. 23., 12:47
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 100 forintos forgalmiérme-emlékváltozatot bocsát ki május 23-án, kedden, egymillió példányban – közölte a jegybank az MTI-vel.
2023. 05. 18., 10:53
A honvédelmi tárca vezetője a Magyar Honvédség új toborzó kampányfilmjének megjelenése kapcsán beszélt a TV2, az M1 és a Kossuth Rádió reggeli műsoraiban május 17-én, szerdán.
2023. 05. 15., 10:43
Amszterdamban már messziről látszik, hogy hol található a holland tengerhajózásnak emléket állító Scheepvartmuseum - az irányadó a főváros nevét viselő háromárbócos, az Amsterdam.

  JETfly Magazin

Két év rekordveszteség után újra nyereséges évet zárt tavaly a Budapest Airport, így a vállalatnak sikerült a koronavírus-járvány ideje alatt felhalmozott súlyos veszteségből némileg lefaragnia.