2024. 04. 24. szerda
György
: 394 Ft   : 368 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Új amerikai partraszállító hajó a láthatáron

Új amerikai partraszállító hajó a láthatáron
Art of WAR  |  2019. 04. 18., 12:45
Új amerikai partraszállító hajó a láthatáron

Az Egyesült Államok hadseregének és tengerészgyalogságának egyre nagyobb problémát okoz, a már 1959 óta szolgálatban álló, LCM-8 típusú, partraszállító hajók üzemben tartása.

A strapabíró kialakítású, megbízható konstrukció napjainkra a többszöri korszerűsítés ellenére menthetetlenül elavulttá vált, így pótlását nem lehet tovább halogatni. 2017-ben a Pentagon 979,3 millió dolláros szerződést kötött a Vigor Industries hajóipari vállalattal, amely az utóbbi időben egyre sikeresebben próbálja megvetni a lábát a fegyverpiacon is.

A veterán LCM-8 váltótípusának terveit, amely az MSV (L) - Maneuver Support Vessel (Light) nevet viseli, eredetileg a Kvichak Marine Industries mérnökei dolgozták ki ötesztendős munkával, majd miután a céget felvásárolta a Vigor, a konstrukciót átdolgozták és továbbfejlesztették, amelyben közreműködött a BMT, a Gladding-Hearn és Northrop Grumman is.

Az új partraszállító hajó nagyszilárdságú alumíniumból készült, törzshossza 35,6 méter, szélessége 8,6 méter és merülése 1,2 méterig csökkenthető a beépített ballaszttartályok révén, így stabil és tengerálló, de képes közvetlenül partra tenni rakományát az orr részen és a taton lévő, leereszthető teherrámpák segítségével. A hajtómű, három darab 2600 lóerős, vízsugárhajtóművel kombinált dízelmotor, amelyek terhelés nélkül 30, de rakománnyal is legalább 21 csomós menetsebességet biztosítanak. Az MSV (L) maximális teherbírása 82 tonna, ami egy M1 Abrams harckocsi, vagy két Stryker lövészpáncélos és további felszerelés szállítását teszi lehetővé, amelyeket a fedélzet padlójába épített, megerősített nyűgözési pontokhoz rögzíthetnek. A hajó üzemeltetése mindössze nyolc főből álló személyzetet igényel, akiknek munkakörülményeit igyekeztek ergonómiailag a legmegfelelőbbé tenni, a tat jobboldalán lévő zárt, de jó kilátást biztosító felépítményben.

A napjainkban már nélkülözhetetlen radar és GPS berendezéseken kívül minden egység rendelkezni fog védőfegyverzettel is, amely az orr részen és a taton elhelyezett CROWS II típusú távműködtetésű fegyverállványokba beépített kis, vagy közepes kaliberű géppuskákat jelent.

A Pentagonnal kötött megállapodás szerint a gyártónak 2021 – ig kell átadnia az első 4, kisebb teherbírású előszériapéldányt (LRIP), majd 2027 – ig 32 további, immár teljes értékű (FRP) egységet. A hajókat Washington államban, a Portland melletti Vancouverben (nem azonos a kanadai Vancouverrel) a felszámolt Christensen Yachts hajóipari vállalat egykori üzemében fogják megépíteni, mintegy 200 embernek munkát adva.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 03., 10:37
A Taiho vagyis Nagy Főnix (más fordítás szerint Óriás Főnix) 1944 nyarán a japán flotta legújabb, legmodernebb és egyben legerősebb repülőgép-hordozójának számított.
2024. 03. 18., 13:56
Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban mindkét fél, de elsősorban az ukránok több ízben bevettettek különböző típusú és méretű (pl. Sea Baby, Magura, stb.), robbanóanyaggal megrakott drónhajókat, hogy ezekkel mérjenek csapást az ellenfél tengeri és kikötői célpontjaira.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024-04-04 12:53:29
„Európa legmodernebb tüzérségi lövedékeket gyártó fegyvergyártóműve épül Várpalota keleti városrészén – húzta alá prof. dr. Palkovics László, az N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. vezérigazgatója a Várpalotai Védelmiipari Komplexum 155 milliméteres tüzérségi lőszereket gyártó épületének alapkőletételén, április 3-án, szerdán.
2024-03-25 13:49:47
„Az ejtőernyős állomány képességének fenntartása kihívás, felkészítésük nehéz, ám az alkalmazásuk pillanatában rendkívül fontos, nélkülözhetetlen szerepet kapnak” – nyitotta meg kötetlen hangnemben a 2024-es ejtőernyős napot Sánta Gábor dandártábornok, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár parancsnoka.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 23., 11:30
Katonai és védelmi ipari együttműködési lehetőségekről tárgyalt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az Egyesült Arab Emírségekben Mohammad Fadhel Al Mazrouei-vel, az Öböl-menti állam védelmi ügyekért felelős államminiszterével.
2024. 04. 22., 10:34

Tata, ahol most jó katonának lenni!

Fokozott Hanghatás podcast: beszélgetés Tóth István ezredessel, az MH Klapka György 1. Páncélosdandár parancsnokával.
2024. 04. 19., 10:08
A NATO a világ legnagyobb, legsikeresebb és valóban működő katonai védelmi szövetsége, de nincs NATO a nemzeti haderők nélkül – jelentette ki a honvédelmi miniszter április 18-án, csütörtökön Nyíregyházán.
2024. 04. 17., 13:42
Fodor László számtalan alkalommal és szerepkörben bizonyította, hogy a hazai lövészet központi alakja, hiszen többek között lövészetvezető, bíró, edző, fegyvermester és szerszámkészítő. Nem mellesleg, közelgő nyugdíjba vonulása előtt több, mint négy évtizeden át vezette a szentendrei laktanya lőterét.

  JETfly Magazin

Májusi programajánlónkban sok repülős programot találhatnak Olvasóink, hiszen repülőnapok, családi napok, nyílt napok és egyéb rendezvények is várják a látogatókat!