2023. 03. 26.
Emánuel
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Új járőrhajó a Guyanai Védelmi Erők számára Amerikából

Új járőrhajó a Guyanai Védelmi Erők számára Amerikából
Art of WAR  |  2022. 09. 27., 11:39
Új járőrhajó a Guyanai Védelmi Erők számára Amerikából

A dél-amerikai Guyana az utóbbi időben erőteljesen fejleszti jelentős hosszúságú tengerpartjának és felségvizeinek ellenőrzésére szolgáló járőrhajó flottáját. Ennek legújabb lépése, hogy 2022 augusztusának elején az amerikai Metal Shark’s Franklin cég hivatalosan is bejelentette, egy kifejezetten a Guyanai Védelmi Erők (Guyana Defense Force - GDF) megrendelésére és igényei szerint kifejlesztett Defiant 115 típusú egység építését.

A Defiant 115 tervezésénél nem a szépség, hanem a célszerűség volt az elsődleges szempont, így valószínűleg nem nyerne hajószépségversenyt. A zömök, 35 méter hosszú, 8 méter széles hajótest és a felépítmény egyaránt könnyű, de erős, hegesztett alumínium ötvözetből készült. Belül vízzáró rekeszekkel látták el, a hajótest egészéhez képest feltűnően hosszú, jellegzetesen előreugró orra pedig javítja a tengerálló képességét és növeli stabilitását. A magasan elhelyezett parancsnoki hídról kiváló a kilátás, amit tovább javít a körbefutó, hatalmas panoráma szélvédő. A hajó teljes személyzete 24 tagú, akiknek szállásait a lehető legkényelmesebbre alakították, hogy a hosszabb - akár 10 – 14 napos -, járőrszolgálatok elviselhetőbbek legyenek.

A meghajtásról két Caterpillar CAT C32 típusú, 1600 lóerős dízelmotor gondoskodik, amelyek kipufogógázait a közvetlenül a felépítmény hátsó falához épített, két szögletes kéményen vezetik ki, hogy a füst ne zavarja a kilátást a hídról. A Defiant 115 hatótávolsága gazdaságos, 12 csomós utazósebességgel eléri a 2000 tengeri mérföldet (kb. 3700 km), de képes akár 20 csomós (kb. 37 km/óra) tempóra is.

A fegyverzet még egyelőre nincs közelebbről meghatározva, de a nyilvánosságra került számítógépes grafikák alapján a hídszárnyakra és a tat fedélzetre szerelt manuálisan működtetett géppuskákból és legalább egy az orrban lévő további, távirányítású géppuskából, vagy gépágyúból, esetleg gránátvetőből áll majd. A felszereléshez tartozik egy félmerev 5,2 méter hosszú motorcsónak is, amelyet egy 51 lóerős külső motor hajt meg. A csónakot a lejtős kialakítású tatról indíthatják, illetve a küldetés teljesítése után oda térhet vissza.

A GDF régóta jó kapcsolatokat ápol a Metal Shark’s Franklin-nel mert a jelenleg szolgálatban álló, nyolc darab korábbi változatú Defiant járőrhajót is a louisiana-i cég építette. A 115-ös ezekhez fog csatlakozni, hogy elsősorban rendőrségi, kábítószerellenes és mentési akciókban alkalmazhassák.

Forrás: https://www.navaltoday.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 02. 23., 15:10
Szerbiának erős hadseregre van szüksége, ellenkező esetben az ország három napon belül megsemmisülhetne, ezért a katonaság és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád − közölte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállítás apropóján.
2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023. 02. 14., 09:11
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
2023. 02. 09., 10:25
Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.
2023-02-28 13:31:33
2023 februárjában megalakult a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt.-t (VIKI). Koncepciója szerint a VIKI a kettős hasznosítású, azaz polgári és katonai célra egyaránt alkalmazható technológiák feltérképezésére és annak védelmi célú hasznosításának támogatására hivatott.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 24., 10:45
Megalakult az első állandó amerikai helyőrség Lengyelországban március 21-én. A 13 katonából és 140 civil munkatársból álló egység az Egyesült Államok Lengyelországba telepített erőinek logisztikai és infrastrukturális támogatását fogja biztosítani.
2023. 03. 23., 12:52
„High-tech hadsereg, átalakítások, fejlesztések a Magyar Honvédségben” címmel tartott előadást felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke Veszprémben, a Pannon Egyetemen, március 22-én, szerdán.
2023. 03. 20., 13:40
Az MH II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred képességei fenntartásához és növeléséhez nélkülözhetetlenek azok a technikai eszközök, amelyek a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretén belül folyamatosan érkeznek az ezredhez.
2023. 03. 20., 13:15
Az Airbus érkezése várostörténeti jelentőséggel bír, a város gazdasága új szintre lépett.

  JETfly Magazin

Újabb friss hír az L-39NG kapcsán, hiszen az Aero Vodochody repülőgépgyár új gyártósort indított az új kiképző repülőgép számára. Az összeszerelő soron a repülőgép törzsét szerelik össze, a termelési kapacitása a tervek szerint évente legfeljebb 24 darab lesz és több mint 100 embert fog foglalkoztatni.