2024. 04. 22. hétfő
Csilla, Noémi
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Új járőrhajó a Guyanai Védelmi Erők számára Amerikából

Új járőrhajó a Guyanai Védelmi Erők számára Amerikából
Art of WAR  |  2022. 09. 27., 11:39
Új járőrhajó a Guyanai Védelmi Erők számára Amerikából

A dél-amerikai Guyana az utóbbi időben erőteljesen fejleszti jelentős hosszúságú tengerpartjának és felségvizeinek ellenőrzésére szolgáló járőrhajó flottáját. Ennek legújabb lépése, hogy 2022 augusztusának elején az amerikai Metal Shark’s Franklin cég hivatalosan is bejelentette, egy kifejezetten a Guyanai Védelmi Erők (Guyana Defense Force - GDF) megrendelésére és igényei szerint kifejlesztett Defiant 115 típusú egység építését.

A Defiant 115 tervezésénél nem a szépség, hanem a célszerűség volt az elsődleges szempont, így valószínűleg nem nyerne hajószépségversenyt. A zömök, 35 méter hosszú, 8 méter széles hajótest és a felépítmény egyaránt könnyű, de erős, hegesztett alumínium ötvözetből készült. Belül vízzáró rekeszekkel látták el, a hajótest egészéhez képest feltűnően hosszú, jellegzetesen előreugró orra pedig javítja a tengerálló képességét és növeli stabilitását. A magasan elhelyezett parancsnoki hídról kiváló a kilátás, amit tovább javít a körbefutó, hatalmas panoráma szélvédő. A hajó teljes személyzete 24 tagú, akiknek szállásait a lehető legkényelmesebbre alakították, hogy a hosszabb - akár 10 – 14 napos -, járőrszolgálatok elviselhetőbbek legyenek.

A meghajtásról két Caterpillar CAT C32 típusú, 1600 lóerős dízelmotor gondoskodik, amelyek kipufogógázait a közvetlenül a felépítmény hátsó falához épített, két szögletes kéményen vezetik ki, hogy a füst ne zavarja a kilátást a hídról. A Defiant 115 hatótávolsága gazdaságos, 12 csomós utazósebességgel eléri a 2000 tengeri mérföldet (kb. 3700 km), de képes akár 20 csomós (kb. 37 km/óra) tempóra is.

A fegyverzet még egyelőre nincs közelebbről meghatározva, de a nyilvánosságra került számítógépes grafikák alapján a hídszárnyakra és a tat fedélzetre szerelt manuálisan működtetett géppuskákból és legalább egy az orrban lévő további, távirányítású géppuskából, vagy gépágyúból, esetleg gránátvetőből áll majd. A felszereléshez tartozik egy félmerev 5,2 méter hosszú motorcsónak is, amelyet egy 51 lóerős külső motor hajt meg. A csónakot a lejtős kialakítású tatról indíthatják, illetve a küldetés teljesítése után oda térhet vissza.

A GDF régóta jó kapcsolatokat ápol a Metal Shark’s Franklin-nel mert a jelenleg szolgálatban álló, nyolc darab korábbi változatú Defiant járőrhajót is a louisiana-i cég építette. A 115-ös ezekhez fog csatlakozni, hogy elsősorban rendőrségi, kábítószerellenes és mentési akciókban alkalmazhassák.

Forrás: https://www.navaltoday.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 18., 13:56
Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban mindkét fél, de elsősorban az ukránok több ízben bevettettek különböző típusú és méretű (pl. Sea Baby, Magura, stb.), robbanóanyaggal megrakott drónhajókat, hogy ezekkel mérjenek csapást az ellenfél tengeri és kikötői célpontjaira.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024-04-04 12:53:29
„Európa legmodernebb tüzérségi lövedékeket gyártó fegyvergyártóműve épül Várpalota keleti városrészén – húzta alá prof. dr. Palkovics László, az N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. vezérigazgatója a Várpalotai Védelmiipari Komplexum 155 milliméteres tüzérségi lőszereket gyártó épületének alapkőletételén, április 3-án, szerdán.
2024-03-25 13:49:47
„Az ejtőernyős állomány képességének fenntartása kihívás, felkészítésük nehéz, ám az alkalmazásuk pillanatában rendkívül fontos, nélkülözhetetlen szerepet kapnak” – nyitotta meg kötetlen hangnemben a 2024-es ejtőernyős napot Sánta Gábor dandártábornok, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár parancsnoka.
2024-03-18 15:07:54
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 19., 10:08
A NATO a világ legnagyobb, legsikeresebb és valóban működő katonai védelmi szövetsége, de nincs NATO a nemzeti haderők nélkül – jelentette ki a honvédelmi miniszter április 18-án, csütörtökön Nyíregyházán.
2024. 04. 17., 13:42
Fodor László számtalan alkalommal és szerepkörben bizonyította, hogy a hazai lövészet központi alakja, hiszen többek között lövészetvezető, bíró, edző, fegyvermester és szerszámkészítő. Nem mellesleg, közelgő nyugdíjba vonulása előtt több, mint négy évtizeden át vezette a szentendrei laktanya lőterét.
2024. 04. 16., 12:25
Ma már alig emlékszik valaki Tankó Béla grafikusművészre, aki az ötvenes évektől kezdődően a nyolcvanas évek elejéig alkotott.
2024. 04. 16., 10:37
Tizennyolc nemzet hallgatóinak részvételével kezdődött a 44. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam április 8-án, az MH Béketámogató Kiképző Központban.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.