2023. 06. 07. szerda
Róbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Újabb iráni hadihajó tervezet

Újabb iráni hadihajó tervezet
Art of WAR  |  2021. 12. 07., 13:53

Az interneten nemrégiben újabb iráni hadihajóról jelentek meg számítógépes grafikák. A közzétett képek alapján a tervezők szemmel láthatóan a minél kisebb radarkeresztmetszet elérésére törekedtek, kialakítása lényegesen hagyományosabbnak tűnik, mint a Forradalmi Gárda számára fejlesztett, meglehetősen furcsa kinézetű, rakétás korvett-katamaránok.

Ennek nyomán a szakértők azt valószínűsítik, hogy az új típust az Iráni Haditengerészet fogja alkalmazni. Már amennyiben valóban hadrendbe áll, mivel Irán propagandacélból rendszeresen bemutat egy-egy új konstrukciót, amelyek aztán sohasem kerülnek gyártásra… Mindenestre ez a terv meglehetősen reálisnak tűnik.

A kis korvett körülbelül 80 méter hosszú, a taton helikopter-leszálló is lesz és fegyverzete lényegesen erősebbnek ígérkezik a jelenleg szolgálatban álló hasonló kategóriájú iráni hadihajóknál. A hajó középső szekciójába egy nyolc cellás VLS (Vertical Launch System) rakétaindító kerül majd, ami ésszerűbb mennyiség, mint ami egyes korábban felbukkant tervekben szerepelt.

Azt, hogy mi kerül a VLS-be nem közölték, de mivel a C-802 (a kínai YJ-83 exportverziója) típusú, 120 kilométeres hatótávolságú, hajóelleni fegyvereket két-két tipikus, oldalra néző dobozindítóba helyezik, azt sugallja, hogy valamilyen légvédelmi rakéták lesznek, amelyekkel a legtöbb jelenleg szolgálatban álló iráni hadihajó eléggé gyengén van felszerelve.

A csöves fegyverzet egy az orrba telepített 76 mm-es Fajr-27 univerzális, automata ágyúból és közelharcra, valamint a kis magasságban közeledő légi célok ellen is bevethető 30 mm-es radarvezérlésű, Kamand gépágyúkból áll. Előbbi az olasz OTO Melara 76 mm-es lövegének, utóbbiak a szovjet/orosz AK-630 másolatai. Ezek mellett a felépítményre további kisebb kaliberű gépágyúk, illetve távvezérlésű állványokra szerelt géppuskák telepítése is elképzelhető.

Az új hadihajónak egyelőre nincs még hivatalos elnevezése és jövője kérdéses.

Forrás: http://www.hisutton.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-04-27 12:51:07
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök a mai nappal felmentette beosztásából dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét. A feladat ellátására a honvédelmi miniszter dr. Böröndi Gábor altábornagyot, a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetőjét javasolja.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 06., 10:40
Elszállították a második világháborús magyar légibombát a főváros II. kerületéből, a Szeréna útról.
2023. 06. 02., 09:19
Magyar idő szerint 2023. április 14-én 14 óra 15 perckor egy Ariane–5 hordozórakétán a francia guyanai Kourouról elindult az Európai Űrügynökség JUICE űrszondája a Jupiter bolygó Euro­pa, Ganymedes és Callisto elnevezésű jeges holdjaihoz, hogy ezeket 2031-ben elérve különféle tudományos vizsgálatokat végezzen.
2023. 06. 01., 09:59
Csehország védelmi kiadásai a jövőben az éves bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát fogják kitenni. A vonatkozó törvényt a képviselőház után május 31-én, a cseh szenátus is jóváhagyta, érvénybe lépéséhez csak az államfő aláírása szükséges.
2023. 05. 31., 14:34
A Magyar Honvédség éjszakai éleslövészettel egybekötött kiképzési feladatot hajt végre május 31-én és június 1-jén 14.00-24.00 óra között a „nullaponti” lőtéren, Bakonykútiban és térségében.

  JETfly Magazin

Az utazás mindig élményekkel teli kaland, amikor végre kiszakadhatunk a mindennapok rutinjából és átadhatjuk magunkat a felfedezés örömének. A Budapest Airport számára épp ezért fontos, hogy a repülőtéri folyamatok mindenki számára stresszmentesek legyenek.