2024. 04. 14.
Tibor
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Újabb iráni hadihajó tervezet

Újabb iráni hadihajó tervezet
Art of WAR  |  2021. 12. 07., 13:53

Az interneten nemrégiben újabb iráni hadihajóról jelentek meg számítógépes grafikák. A közzétett képek alapján a tervezők szemmel láthatóan a minél kisebb radarkeresztmetszet elérésére törekedtek, kialakítása lényegesen hagyományosabbnak tűnik, mint a Forradalmi Gárda számára fejlesztett, meglehetősen furcsa kinézetű, rakétás korvett-katamaránok.

Ennek nyomán a szakértők azt valószínűsítik, hogy az új típust az Iráni Haditengerészet fogja alkalmazni. Már amennyiben valóban hadrendbe áll, mivel Irán propagandacélból rendszeresen bemutat egy-egy új konstrukciót, amelyek aztán sohasem kerülnek gyártásra… Mindenestre ez a terv meglehetősen reálisnak tűnik.

A kis korvett körülbelül 80 méter hosszú, a taton helikopter-leszálló is lesz és fegyverzete lényegesen erősebbnek ígérkezik a jelenleg szolgálatban álló hasonló kategóriájú iráni hadihajóknál. A hajó középső szekciójába egy nyolc cellás VLS (Vertical Launch System) rakétaindító kerül majd, ami ésszerűbb mennyiség, mint ami egyes korábban felbukkant tervekben szerepelt.

Azt, hogy mi kerül a VLS-be nem közölték, de mivel a C-802 (a kínai YJ-83 exportverziója) típusú, 120 kilométeres hatótávolságú, hajóelleni fegyvereket két-két tipikus, oldalra néző dobozindítóba helyezik, azt sugallja, hogy valamilyen légvédelmi rakéták lesznek, amelyekkel a legtöbb jelenleg szolgálatban álló iráni hadihajó eléggé gyengén van felszerelve.

A csöves fegyverzet egy az orrba telepített 76 mm-es Fajr-27 univerzális, automata ágyúból és közelharcra, valamint a kis magasságban közeledő légi célok ellen is bevethető 30 mm-es radarvezérlésű, Kamand gépágyúkból áll. Előbbi az olasz OTO Melara 76 mm-es lövegének, utóbbiak a szovjet/orosz AK-630 másolatai. Ezek mellett a felépítményre további kisebb kaliberű gépágyúk, illetve távvezérlésű állványokra szerelt géppuskák telepítése is elképzelhető.

Az új hadihajónak egyelőre nincs még hivatalos elnevezése és jövője kérdéses.

Forrás: http://www.hisutton.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 18., 13:56
Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban mindkét fél, de elsősorban az ukránok több ízben bevettettek különböző típusú és méretű (pl. Sea Baby, Magura, stb.), robbanóanyaggal megrakott drónhajókat, hogy ezekkel mérjenek csapást az ellenfél tengeri és kikötői célpontjaira.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024. 03. 18., 15:07
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
2024-03-25 13:49:47
„Az ejtőernyős állomány képességének fenntartása kihívás, felkészítésük nehéz, ám az alkalmazásuk pillanatában rendkívül fontos, nélkülözhetetlen szerepet kapnak” – nyitotta meg kötetlen hangnemben a 2024-es ejtőernyős napot Sánta Gábor dandártábornok, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár parancsnoka.
2024-03-07 11:04:37
Semmi, mert egy hasonló méretű, ARV vontatókocsi siet segítségére, hogy biztonságos helyre szállítsa. A pótolhatatlan eszköz kezelését öthetes kiképzés alatt sajátították el a hódmezővásárhelyi és tatai honvédek, tudásukról pedig a március első hetében rendezett táborfalvai vizsganapokon adtak számot.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 11., 10:42
Az MH Egészségügyi Központ állománya a ROLE-2 egészségügyi komplexum elemeinek telepítését gyakorolta.
2024. 04. 09., 13:17
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter dr. Töll László ezredes, hadtörténész, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka személyében új miniszteri biztost nevezett ki.
2024. 04. 08., 14:59
Hatvanhárom második világháborús aknagránát szunnyadt egy Csép melletti szántóföldön, több mint 250 kilogrammnyi össztömegben. Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred katonái többnapos munkával tisztították meg a területet.
2024. 04. 05., 13:00
A Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnoksága köszöntötte csütörtökön a 100 éve született Tóth Lajost.

  JETfly Magazin

2024. április 12-én, pénteken nem sokkal fél 10 után érkezett meg Kecskemétre a magyar részre készült, PT-ZHP ideiglenes lajstrommal ellátott KC-390-es katonai szállítógép. Helyszíni fotókkal frissítjük cikkünket!