2024. 03. 02. szombat
Lujza
: 394 Ft   : 364 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Újszerű tengeri drón koncepció a Thales-től

Újszerű tengeri drón koncepció a Thales-től
Art of WAR  |  2020. 03. 11., 15:57
Újszerű tengeri drón koncepció a Thales-től

A francia Thales leginkább fejlett elektronikai rendszereiről és érzékelő berendezéseiről ismert, azonban a közelmúltban előállt egy újszerű, az eddigiektől merőben eltérő tengeri drón koncepciójával is.

Az AUSS – Autonomous Underwater & Surface System, vagyis autonóm vízalatti és felszíni rendszert már 2013 óta fejlesztik, de egyelőre még csak a prototípusok teszteléséig jutottak velük.

A Thales szakemberei az AUSS-szel, a jelenleg használatban álló AUV-k hiányosságait kívánják kiküszöbölni, vagyis korlátozott mozgékonyságukat és manőverező képességüket, valamint azt, hogy lényegében kizárólag vízalatti üzemmódra képesek. Ennek megfelelően az AUSS mind kialakításában, mind meghajtó és irányítórendszerében alaposan eltér tőlük. Hossza 5,5 méter, átmérője 53 cm, tömege pedig felszereltségétől függően kb. 600 kilogramm. Paraméterei nem véletlenek, mert így akár tengeralattjárók fedélzetéről is indítható lesz, a torpedókhoz hasonló módon. Törzse cápaszerűen áramvonalas, törzsvégi vezérlőfelülete kör alakú, keretszerű és nem mozgatható, de két ellenforgó, ötszárnyú propellere így is rendkívüli manőverező képességet tesz lehetővé számára, akár a felszínen is. A hajtómű lítium-ion akkumulátora legalább 20 csomós maximális sebességet, vagy kéthetes folyamatos küldetéseket tesz lehetővé.  

Az AUSS-t tervezői sokrétűen felhasználhatónak szánják mind a katonai, mind civil szférában. A haditengerészetek elsősorban felderítő, megfigyelő, előrejelző- riasztó, vagy aknakereső szerepkörben alkalmazhatják. Ilyenkor elérve a számára kijelölt célterületet, a függőleges helyzetbe álló AUSS közvetlenül a felszín alá manőverezik, majd az orrából egy érzékelőkkel felszerelt antennaárbocot bocsát ki és alacsony energiaszinten tengeri szenzorbójaként működve végezhet megfigyeléseket, adatgyűjtést. De ugyanígy lehetséges lesz több, rendszerbe integrált, hangradarral és akusztikus érzékelőkkel felszerelt AUSS alkalmazásával egyik kritikus zónából a másikba, automatikusan áttelepülő szonárgát létrehozása is, például kikötők, haditengerészeti bázisok védelmére.

Civil felhasználására elsősorban a mélytengeri szénhidrogén lelőhelyek és csővezetékek ellenőrzésénél, felügyeleténél, de roncsok felkutatásánál, régészeti kutatásoknál lesz mód, amennyiben lesz érdeklődés az újszerű eszköz iránt.

Forrás: http://www.hisutton.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 15., 15:16
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
2024-02-14 13:34:06
Az „Embert a Vasra!" toborzókampány keretében ötszáznál több fiatal jelentkezett Tatára, közülük kerül ki majd a végső állomány – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter február 13-án, Tatán, a Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztályához jelentkezett állomány bevonulásán.
2024-02-05 13:57:16
2024. január 12-én Detrich István úr és a Meteor Természetbarát Turista Egyesület meghívására a kaposvári Takáts Gyula Könyvtárban tartott vetítőképes előadást Huszár András, „A hadak útján – Katonahőseink nyomában” címmel. Az előadás anyaga már visszanézhető!
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 29., 10:24
A Védelmi Innovációs Kutatóintézet a NATO Innovációs Alappal együttműködve új lehetőségeket teremt a védelmi technológiát fejlesztő magyar vállalkozásoknak – mondta dr. Porkoláb Imre dandártábornok, a HM védelmi innovációért felelős miniszteri biztosa.
2024. 02. 28., 10:40
A Magyar Honvédség Klapka György 1. Páncélosdandár egy Gidrán harcjárművet biztosít a BOK Sportcsarnokban szervezett rendezvényre.
2024. 02. 27., 10:38
A horvát kormányfő alig két hónapja még kizártnak tartotta a sorkötelezettség visszaállítását. Egy újabb fordulat után kiderült: jövőre mégis indul, csak sorkatonaság helyett kötelező katonai alapképzésnek nevezik, és három hónapig tart.
2024. 02. 22., 09:38
A terv közös katonai gyakorlatokat, konferenciákat, oktatási-, képzési- és kiképzési, hadtörténeti és hadisírgondozási együttműködést, valamint hagyományőrző rendezvényeket, programokat foglal magába a 2024-es évre.

  JETfly Magazin

A Gripen legújabb generációjának számító E változatból Svédország mellett eddig csak Brazília rendelt, ezért a gyártó világszerte új vásárlókat keres: jelenleg európai, ázsiai és dél-amerikai országokkal zajlanak tárgyalások.