2023. 03. 31. péntek
Árpád
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Újszerű tengeri drón koncepció a Thales-től

Újszerű tengeri drón koncepció a Thales-től
Art of WAR  |  2020. 03. 11., 15:57
Újszerű tengeri drón koncepció a Thales-től

A francia Thales leginkább fejlett elektronikai rendszereiről és érzékelő berendezéseiről ismert, azonban a közelmúltban előállt egy újszerű, az eddigiektől merőben eltérő tengeri drón koncepciójával is.

Az AUSS – Autonomous Underwater & Surface System, vagyis autonóm vízalatti és felszíni rendszert már 2013 óta fejlesztik, de egyelőre még csak a prototípusok teszteléséig jutottak velük.

A Thales szakemberei az AUSS-szel, a jelenleg használatban álló AUV-k hiányosságait kívánják kiküszöbölni, vagyis korlátozott mozgékonyságukat és manőverező képességüket, valamint azt, hogy lényegében kizárólag vízalatti üzemmódra képesek. Ennek megfelelően az AUSS mind kialakításában, mind meghajtó és irányítórendszerében alaposan eltér tőlük. Hossza 5,5 méter, átmérője 53 cm, tömege pedig felszereltségétől függően kb. 600 kilogramm. Paraméterei nem véletlenek, mert így akár tengeralattjárók fedélzetéről is indítható lesz, a torpedókhoz hasonló módon. Törzse cápaszerűen áramvonalas, törzsvégi vezérlőfelülete kör alakú, keretszerű és nem mozgatható, de két ellenforgó, ötszárnyú propellere így is rendkívüli manőverező képességet tesz lehetővé számára, akár a felszínen is. A hajtómű lítium-ion akkumulátora legalább 20 csomós maximális sebességet, vagy kéthetes folyamatos küldetéseket tesz lehetővé.  

Az AUSS-t tervezői sokrétűen felhasználhatónak szánják mind a katonai, mind civil szférában. A haditengerészetek elsősorban felderítő, megfigyelő, előrejelző- riasztó, vagy aknakereső szerepkörben alkalmazhatják. Ilyenkor elérve a számára kijelölt célterületet, a függőleges helyzetbe álló AUSS közvetlenül a felszín alá manőverezik, majd az orrából egy érzékelőkkel felszerelt antennaárbocot bocsát ki és alacsony energiaszinten tengeri szenzorbójaként működve végezhet megfigyeléseket, adatgyűjtést. De ugyanígy lehetséges lesz több, rendszerbe integrált, hangradarral és akusztikus érzékelőkkel felszerelt AUSS alkalmazásával egyik kritikus zónából a másikba, automatikusan áttelepülő szonárgát létrehozása is, például kikötők, haditengerészeti bázisok védelmére.

Civil felhasználására elsősorban a mélytengeri szénhidrogén lelőhelyek és csővezetékek ellenőrzésénél, felügyeleténél, de roncsok felkutatásánál, régészeti kutatásoknál lesz mód, amennyiben lesz érdeklődés az újszerű eszköz iránt.

Forrás: http://www.hisutton.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 02. 23., 15:10
Szerbiának erős hadseregre van szüksége, ellenkező esetben az ország három napon belül megsemmisülhetne, ezért a katonaság és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád − közölte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállítás apropóján.
2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023. 02. 14., 09:11
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
2023. 02. 09., 10:25
Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.
2023-02-28 13:31:33
2023 februárjában megalakult a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt.-t (VIKI). Koncepciója szerint a VIKI a kettős hasznosítású, azaz polgári és katonai célra egyaránt alkalmazható technológiák feltérképezésére és annak védelmi célú hasznosításának támogatására hivatott.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 29., 09:41
Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred hadihajós katonái március 27-én végrehajtották a Mosoni-Duna felderítését egy aknamentesítő hadihajóval és egy tűzszerész járőrhajóval.
2023. 03. 27., 14:26
Az Európai Unió Védelmi Alap (EDF) Űrkutatás témakörében rendeztek szakmai workshopot március 24-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson.
2023. 03. 24., 10:45
Megalakult az első állandó amerikai helyőrség Lengyelországban március 21-én. A 13 katonából és 140 civil munkatársból álló egység az Egyesült Államok Lengyelországba telepített erőinek logisztikai és infrastrukturális támogatását fogja biztosítani.
2023. 03. 23., 12:52
„High-tech hadsereg, átalakítások, fejlesztések a Magyar Honvédségben” címmel tartott előadást felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke Veszprémben, a Pannon Egyetemen, március 22-én, szerdán.

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.