2023. 09. 30. szombat
Jeromos
: 391 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Variációk gyorsnaszádra

Variációk gyorsnaszádra
Art of WAR  |  2019. 07. 30., 13:51
Variációk gyorsnaszádra

A la speziai Baglietto Hajógyár több mint egy évszázados múltra tekint vissza és hosszú évtizedekig ez a cég gyártotta az olasz flotta könnyű egységeinek nagy részét. Egyik leghíresebb fejlesztésük a híres MAS torpedónaszád volt, amelynek egyik példánya süllyesztette el a Szent István csatahajót.

A Baglietto a nyolcvanas években felhagyott a hadihajók gyártásával és visszatért eredeti profiljához, így ismét luxusjachtok, valamint polgári célú motorcsónakok építésével kezdett foglalkozni, mint alapításakor. A cég vezetése a kétezres évek elején hozta létre a Bagliotte Navy elnevezésű divíziót, hogy az itt végzett katonai célú fejlesztésekkel visszatérhessenek a hadiipari piacra.

2016-ban kezdték el a munkát, az MNI15 típusú multifunkciós gyorsnaszádon, amelynek első makettjét, az EURONAVAL 2016 kiállításon már be is mutatták. A 15,83 méter hosszú hajó törzse és felépítménye egyaránt a könnyű, de a tengervíznek ellenálló, 5083-H 128 típusú alumíniumötvözetből készül, így vízkiszorítása teljes terheléssel is mindössze 20 tonna. Maximális sebessége 45 kilométer/óra, hatótávolsága pedig, gazdaságos üzemmódban eléri a 610 kilométert. A beépítésre kerülő hajtóművek igény és feladat szerint variálhatók, így alkalmazhatóak a törzsbe beépített motorok, külső csónakmotorok és vízsugárhajtóművek is, vagy ezek kombinációi. Az MNI 15 alapeletronikája GPS berendezésből, keresőradarból és éjjellátó berendezésből áll, de beépíthetőek a szintén funkciótól függően infravörös szenzorok, szonárberendezés és egyéb érzékelőeszközök is.

A gyár kilencféle verzióban kínálja termékét, amelyeknek alapja ugyanaz a hajótest, de a felépítmény és felszerelés az alkalmazástó és feladattól függően változtatható. Hagyományos járőrhajóként a Leonardo HITROLE 12,7 mm - es távirányítású géppuskájával és Marte 2 Mk2/2N hajó elleni rakétákkal, valamint további fedélzeti fegyverekkel is felszerelhető és ellátható nukleáris, biológia és vegyi támadás elleni védelemmel is. Rakétás gyorsnaszádként két, a tatra szerelt konténerből indítható, 30 kilométeres hatótávolságú hajó elleni rakétát hordozhat.

A partraszállító verzió, a négyfős személyzeten kívül, a nyitott fedélzeten elhelyezett üléseken szállíthat 18 felfegyverzett katonát a felszerelésükkel együtt. Drónhordozóként lapos hátsó fedélzetéről tengeri és kisebb repülő eszközök is indíthatók, illetve ott fogadhatók.

A katonai funkciók mellett a típus alkalmazható tűzoltóhajóként két erős vízágyúval és a szükséges tűzoltó felszerelésekkel felszerelve, de mentőhajóként is, ilyenkor két sérült, vagy beteg szakszerű ellátására és biztonságos elhelyezésére van lehetőség a fedélzeten.

 

Forrás: https://www.naval-technology.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 15., 14:36
Azok a fiatalok, akik kifejezetten a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek kezelői, toronylövészei, vagy ezekkel a harcjárművekkel harcba szállított lövészkatonák szeretnének lenni, bruttó 737 ezer forintos illetményt kapnak. Ezt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentette be augusztus 11-én, Szentesen.
2023-09-07 15:38:52
Ha érdekel a katonák élete és még nincs programod szombatra, akkor két helyen is tárt karokkal vár a Magyar Honvédség. Az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) is nyílt napot, illetve családi napot tart szeptember 9-én.
2023-08-08 11:33:57
A Magyar Honvédség két H145M helikoptere kirepült Szlovéniába, hogy az elmúlt időszak egyik legnagyobb természeti katasztrófája utáni mentési munkálatokat segítse - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) augusztus 7-én, hétfőn az MTI-vel.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 11:09
Magyar fejlesztésű és magyar gyártású felszereléssel kívánjuk ellátni a Magyar Honvédséget – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO DIANA Innovációs Héten.
2023. 09. 19., 14:16
Interjú dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.
2023. 09. 18., 10:06
A legenda szerint, amikor egy hadifogságba esett német tiszt közelebbről is megnézhetett egy Sherman harckocsi-csoportosítást, azt mondta: „Egy Tigrisünk tíz ilyen harckocsival felér, csak az a baj, hogy Önöknek mindig van egy tizenegyedik.”
2023. 09. 15., 11:14
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár újonnan megnyílt toborzópontján várják azok jelentkezését, akik érdeklődnek a katonai pálya iránt és szívesen csatlakoznak az alakulathoz hivatásos vagy szerződéses katonaként, illetve polgári alkalmazottként.

  JETfly Magazin

2023. szeptember 27-én jelentették be, hogy a cseh kormány jóváhagyta 24 db, ötödik generációs F-35A típusú harci repülőgép megvásárlását, mellyel leváltják 14 gépes JAS 39C/D Gripen flottájukat.

  NÉPSZERŰ HÍREK