2023. 04. 01. szombat
Hugó
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Variációk gyorsnaszádra

Variációk gyorsnaszádra
Art of WAR  |  2019. 07. 30., 13:51
Variációk gyorsnaszádra

A la speziai Baglietto Hajógyár több mint egy évszázados múltra tekint vissza és hosszú évtizedekig ez a cég gyártotta az olasz flotta könnyű egységeinek nagy részét. Egyik leghíresebb fejlesztésük a híres MAS torpedónaszád volt, amelynek egyik példánya süllyesztette el a Szent István csatahajót.

A Baglietto a nyolcvanas években felhagyott a hadihajók gyártásával és visszatért eredeti profiljához, így ismét luxusjachtok, valamint polgári célú motorcsónakok építésével kezdett foglalkozni, mint alapításakor. A cég vezetése a kétezres évek elején hozta létre a Bagliotte Navy elnevezésű divíziót, hogy az itt végzett katonai célú fejlesztésekkel visszatérhessenek a hadiipari piacra.

2016-ban kezdték el a munkát, az MNI15 típusú multifunkciós gyorsnaszádon, amelynek első makettjét, az EURONAVAL 2016 kiállításon már be is mutatták. A 15,83 méter hosszú hajó törzse és felépítménye egyaránt a könnyű, de a tengervíznek ellenálló, 5083-H 128 típusú alumíniumötvözetből készül, így vízkiszorítása teljes terheléssel is mindössze 20 tonna. Maximális sebessége 45 kilométer/óra, hatótávolsága pedig, gazdaságos üzemmódban eléri a 610 kilométert. A beépítésre kerülő hajtóművek igény és feladat szerint variálhatók, így alkalmazhatóak a törzsbe beépített motorok, külső csónakmotorok és vízsugárhajtóművek is, vagy ezek kombinációi. Az MNI 15 alapeletronikája GPS berendezésből, keresőradarból és éjjellátó berendezésből áll, de beépíthetőek a szintén funkciótól függően infravörös szenzorok, szonárberendezés és egyéb érzékelőeszközök is.

A gyár kilencféle verzióban kínálja termékét, amelyeknek alapja ugyanaz a hajótest, de a felépítmény és felszerelés az alkalmazástó és feladattól függően változtatható. Hagyományos járőrhajóként a Leonardo HITROLE 12,7 mm - es távirányítású géppuskájával és Marte 2 Mk2/2N hajó elleni rakétákkal, valamint további fedélzeti fegyverekkel is felszerelhető és ellátható nukleáris, biológia és vegyi támadás elleni védelemmel is. Rakétás gyorsnaszádként két, a tatra szerelt konténerből indítható, 30 kilométeres hatótávolságú hajó elleni rakétát hordozhat.

A partraszállító verzió, a négyfős személyzeten kívül, a nyitott fedélzeten elhelyezett üléseken szállíthat 18 felfegyverzett katonát a felszerelésükkel együtt. Drónhordozóként lapos hátsó fedélzetéről tengeri és kisebb repülő eszközök is indíthatók, illetve ott fogadhatók.

A katonai funkciók mellett a típus alkalmazható tűzoltóhajóként két erős vízágyúval és a szükséges tűzoltó felszerelésekkel felszerelve, de mentőhajóként is, ilyenkor két sérült, vagy beteg szakszerű ellátására és biztonságos elhelyezésére van lehetőség a fedélzeten.

 

Forrás: https://www.naval-technology.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 03., 15:52
Ünnepi sorakozót és emléktábla avatást tartottak az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred megalakulása alkalmából március 1-jén, szerdán. Egyúttal megnyitották a Hadikikötőben található hajózástörténeti kiállítást is, ahol a látogatók megismerhetik a folyamőrség történetét.
2023. 03. 03., 13:10
1939. szeptember 10-én, még csak kilenc napja tartott a II. világháború, amikor a Royal Navy elvesztette első hajóját, a HMS Oxley tengeralattjárót. A történteket nemcsak tragikussá, hanem felettébb kínossá is tette, hogy az egyébként már eléggé elavultnak számító egységet nem egy német U-Boot küldte a tenger fenekére, hanem egy másik brit tengeralattjáró, a HMS Triton.
2023. 02. 23., 15:10
Szerbiának erős hadseregre van szüksége, ellenkező esetben az ország három napon belül megsemmisülhetne, ezért a katonaság és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád − közölte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállítás apropóján.
2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023-02-28 13:31:33
2023 februárjában megalakult a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt.-t (VIKI). Koncepciója szerint a VIKI a kettős hasznosítású, azaz polgári és katonai célra egyaránt alkalmazható technológiák feltérképezésére és annak védelmi célú hasznosításának támogatására hivatott.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 29., 09:41
Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred hadihajós katonái március 27-én végrehajtották a Mosoni-Duna felderítését egy aknamentesítő hadihajóval és egy tűzszerész járőrhajóval.
2023. 03. 27., 14:26
Az Európai Unió Védelmi Alap (EDF) Űrkutatás témakörében rendeztek szakmai workshopot március 24-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson.
2023. 03. 24., 10:45
Megalakult az első állandó amerikai helyőrség Lengyelországban március 21-én. A 13 katonából és 140 civil munkatársból álló egység az Egyesült Államok Lengyelországba telepített erőinek logisztikai és infrastrukturális támogatását fogja biztosítani.
2023. 03. 23., 12:52
„High-tech hadsereg, átalakítások, fejlesztések a Magyar Honvédségben” címmel tartott előadást felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke Veszprémben, a Pannon Egyetemen, március 22-én, szerdán.

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.