2024. 06. 23.
Zoltán
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A keceli Múzeumok Éjszakáján találkozhatunk ismét Az Ég Katonáival

A keceli Múzeumok Éjszakáján találkozhatunk ismét Az Ég Katonáival
JETfly  |  2024. 05. 21., 13:54
A keceli Múzeumok Éjszakáján találkozhatunk ismét Az Ég Katonáival

Tisztelt Olvasók! A tavaly szeptemberi MiG-15 avató óta csend van Az Ég Katonái körül. A közösségi oldalon sem látunk tőlük semmit. Ez szokatlan az egyesülettől! Emiatt is kerestük meg Simon Robit, az egyesület elnökét.

JETfly: Szia Robi! Szeptember óta igen nagy csend van körülöttetek! Mit lehet tudni az okokról? 

SRS: Sziasztok, tisztelettel köszöntöm az Olvasókat! A többiek nevében is nagyon szépen köszönöm az érdeklődést! Igazából, elfáradtunk! 2016 óta minden évben nagyon keményen dolgoztunk különböző repülőgépeken. A Farkas Bertalanról elnevezendő repülőgép avató megszervezése nagyon-nagyon sok energiát követelt tőlünk! A sajnálatos helikopter katasztrófa miatt eltoltuk az avatót, hiszen nem tartottuk illendőnek, hogy 3 bajtársunk elvesztése után alig néhány héttel, örömködjünk! Ez felborította a teljes második félévi terveinket. De azért eljutottunk a szegedi International Air Show-ra és a táborfalvai Nemzetközi Military Fesztiválra is. 

JETfly: Mivel foglalkoztok most, hiszen ismerünk már benneteket! 

SRS: Készülünk, a 2024. június 22-én megrendezendő, keceli Múzeumok Éjszakájára! A 1418-as oldalszámú, Magyari Béla mérnök ezredes Úrról, a Magyar Népköztársaság kiképzett űrhajósáról elnevezett MiG-21U repülőgépet fogjuk kinyitni. A felújítás során már eleve úgy dolgoztunk, hogy a repülőgépen lévő fénytechnikai berendezések működjenek. Most van folyamatban a beüzemelés. A próbák alatt minden rendben volt! De mindenekelőtt elmegyünk egy csapatépítő együttlétre, Tibolddarócra. Itt fogjuk meghatározni a második félévi terveket!

JETfly: Részetekről hogy fog felépülni a Múzeumok Éjszakája program?

SRS: Úgy állítottuk össze a programunkat, hogy egy élvezetes kérdezz-felelek beszélgetés legyen a MiG-21-ről, a katonai repülésről! Én fogom bemutatni két vendégünket, aki igazából csak egy vendég. :)

Szót ejtek majd a repülőgép felújításáról, a névadásról. Ezután Varsányi Mihály alezredes Úr, repülőgép-vezető és Czenczik István őrnagy Úr, repülőműszaki szakember fog beszélni a hivatásukról.

JETfly: Kicsit utána néztünk különböző dátumoknak. Tudjuk, hogy épp a születésnapodra esik majd az esemény! Ezután milyen terveitek vannak még?

SRS: Szeretnénk felújítani, a 2011-ben emelt beledi emlékművet. A 13 év alatt megfakult a festése és a rajta lévő Zanzibar dalszöveg. Egy hétvégén szeretnénk segíteni pápai barátainknak, az ő általuk felújítandó MiG-21-es repülőgép megszépítésében. Készülünk a szeptemberi szegedi Air Show-ra, szeretnénk kijutni Zeltweg-be a repülőnapra és elkezdjük a 2025-ös Múzeumok Éjszakáján avatandó, An-24 légcsavarból, Mi-17 faroklégcsavarból és MiG-21-es repülőgép fülketetőből álló komplexum előkészítését. Ezzel rónánk le tiszteletünket a szállítórepülésben, a helikopteres repülésben és a vadászrepülésben elhunyt Bajtársaink emléke előtt. A Pintér Művek tulajdonosa, Pintér Csaba teljes mellszélességgel mellettünk áll, ebben a tervünkben is! 

JETfly: Még egy gondolat erejéig ugorjunk vissza a Múzeumok Éjszakájára. Mikor kezdődik a programotok? 

SRS: 16.00-kor lesz kapunyitás. Érdekessége az estének, hogy Magyari Gábor lesz az egyik előadó a szoborteremben. Ő, Magyari Béla mérnök ezredes Úr fia. Folyamatosan egyeztetünk Pintérné Csillával, a főszervezővel. A mi programunknak még nincs pontos kezdési ideje, szeretnénk, ha Gábor is ott lenne az Édesapjáról elnevezett repülőgép mellett, az előadáskor!

JETfly: Köszönjük szépen, hogy ismét rendelkezésre álltál! Találkozzunk Kecelen, a Múzeumok Éjszakáján!

SRS: Köszönjük szépen! Legyen így!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 10., 14:42
Lynx harcjárművel hajtott végre éleslövészetet az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár Tatárszentgyörgyön. A szcenárió keretében nemcsak lőttek az ellenségre, hanem a visszavonulást segítő köddel is zavarták őket.
2024. 06. 07., 14:52
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
2024. 05. 28., 13:25
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-06-05 13:05:43
Átalakulás kiképzés által, avagy transformation through training – ez a NATO Összhaderőnemi Kiképző Központ (NATO JFTC) mottója, amely többek között a védelmi szervezeten belüli közös és nemzeti kiképzéssel, a koncepciófejlesztéssel, illetve az interoperabilitás elősegítésével foglalkozik.
2024-05-27 12:25:53
Megvan a következő magyar űrhajós! Kapu Tibor lehet az a magyar, aki a világűrbe mehet - jelentette be közösségi oldalán Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. A Magyar Honvédség nagy szerepet vállalt az űrhajósok felkészítésében.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
2024-05-22 12:52:38
A Japán Birodalmi Haditengerészet repülőgép-hordozói a 2. világháború kezdetén legyőzhetetlenek voltak, a fedélzetükről felszálló harci gépek uralták a Csendes-óceán égboltját.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 20., 10:17
Carl Gustaf M4-es típusú páncéltörő fegyverrel tartottak éleslövészetet az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár 1. Gránátos Zászlóalj katonái a táborfalvai lőtéren.
2024. 06. 18., 11:47
A Bálna Honvédelmi Központ mellett a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum, a börgöndi repülőtér és a Pintér Művek Haditechnikai Park is várja a haditechnika iránt érdeklődőket június 22-én, a Múzeumok éjszakáján.
2024. 06. 14., 14:19
A hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium is bekapcsolódott a Honvéd Kadét Programba.
2024. 06. 11., 13:54
Magas szintű szerb delegáció látogatása Magyarországon.

  JETfly Magazin

Rendkívüli intézkedésekkel készül az olimpia miatt megnövekedett utas- és csomagforgalomra az Air France. A légitársaság több ezer fővel növelte dolgozói létszámát, minden üzemképes repülőgépét menetrendbe állítja és megerősíti poggyászkezelő részlegét.