2024. 06. 23.
Zoltán
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Felavatták az új Mi-24D harci helikopter emlékművet

Felavatták az új Mi-24D harci helikopter emlékművet
honvedelem.hu  |  2024. 05. 30., 10:31
Felavatták az új Mi-24D harci helikopter emlékművet

„Köszönöm az elmúlt öt-hat esztendőben végzett munkáját mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy ezt az emlékművet itt a bekötőút elején felállíthattuk” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, május 29-én, a 8-as számú főút és a szentkirályszabadjai repülőtérre vezető út találkozásánál felállított Mi-24 harci helikopter-emlékmű avatóünnepségén.

Vargha Tamás kijelentette, az épp „lecsapni készülő” helikopter „emlékeztet minket egy valóban legendás ezredre”, majd felidézte, hogy Szentkirályszabadján 1938-ban hozták létre a füves repülőteret, amely 2004-es bezárásáig repülő-, majd helikopterbázis volt.

A miniszterhelyettes felidézte az itt szolgált katonák elhivatottságát és megköszönte a helikoptervezetők, repülőgépvezetők, javítók, kiszolgálók áldozatvállalását, hozzátéve, hogy „nemcsak Veszprém, hanem az egész ország büszke a katonáira.”

Vargha Tamás szerint a katonának tudnia kell, hogy dicső múltunk az az erős talapzat, amin állva esküt tesz, és a harcban a feladatát akár élete árán is végre tudja hajtani. A múlt „megőrzésében és továbbadásában segít ez a helikopter-emlékmű, hisz arra emlékeztet, hogy itt egy legendás ezred szolgált.”

Porga Gyula, Veszprém polgármestere arról beszélt, hogy fontos szerepet töltöttek és töltenek be a katonák – és maga a katonai hivatás általában – a város életében. „Mindig is települtek a városban alakulatok, és az egyik legendás ezek közül épp az a harci helikopter ezred, amely itt működött nagyon sokáig, és nagyon sok veszprémi családban ez élő hagyomány ma is, életük fontos része” – fogalmazott.

Kaptur József nyugállományú alezredes, az egykori „Kerecsen” harci helikopter zászlóalj parancsnoka 26 évet töltött a levegőben, abból 25 évet Mi-24 harci helikopterrel repült. Nem véletlen tehát, hogy 2017-ben Gulyás Zoltán dandártábornokkal együtt kezdeményezte, hogy méltó emléket állítsanak a dicső múltú MH 87. Bakony Harci Helikopter Ezred személyi állományának.Veszprém vezetése örömmel állt a kezdeményezés mellé, s miközben zajlottak az egyeztetések a helyszínről, a felállítás körülményeiről, Kecskeméten megkezdődött az egykor az NDK-ban szolgálatot teljesítő 96+36 (Luftwaffe) lajstromszámú gép átalakítása emlékművé, vagyis a hatástalanítása és tömegének csökkentése.

Az eredeti tervek szerint a helikopter az emlékművön 338 fokos felszálló iránynak megfelelően, 15 fokos bólintási szöggel és kiengedett futókkal „repült volna”, mintha éppen a reptérről szállna fel. Ez technikai és rögzítési okok miatt kicsit megváltozott, és ma behúzott futókkal látható.

 

Az egykori NDK-s gép „régi magyar tarka” festést kapott, és 005-ös oldalszámot, emléket állítva az első Szentkirályszabadján leszállt gépnek. Az MH 87. Bakony Harci Helikopter Ezred logója a pilótakabin oldalára került, valamint egyik oldalra a „Kerecsen” harci helikopter század és a hozzá tartozó „Fekete bárány” műszaki század logóit, míg a másik oldalon a „Phoenix” harci helikopter század és a hozzá tartozó „Vörös sárkány” műszaki század logóit festették fel.

Ahogy az emlékmű avatóünnepség résztvevői, egykori és mai pilóták, hajózók fogalmaztak, a „sas leszállt” és Szolnok után újabb Mi-24-es harci helikopter-emlékmű látható hazánkban.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 10., 14:42
Lynx harcjárművel hajtott végre éleslövészetet az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár Tatárszentgyörgyön. A szcenárió keretében nemcsak lőttek az ellenségre, hanem a visszavonulást segítő köddel is zavarták őket.
2024. 06. 07., 14:52
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
2024. 05. 28., 13:25
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-06-05 13:05:43
Átalakulás kiképzés által, avagy transformation through training – ez a NATO Összhaderőnemi Kiképző Központ (NATO JFTC) mottója, amely többek között a védelmi szervezeten belüli közös és nemzeti kiképzéssel, a koncepciófejlesztéssel, illetve az interoperabilitás elősegítésével foglalkozik.
2024-05-27 12:25:53
Megvan a következő magyar űrhajós! Kapu Tibor lehet az a magyar, aki a világűrbe mehet - jelentette be közösségi oldalán Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. A Magyar Honvédség nagy szerepet vállalt az űrhajósok felkészítésében.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
2024-05-22 12:52:38
A Japán Birodalmi Haditengerészet repülőgép-hordozói a 2. világháború kezdetén legyőzhetetlenek voltak, a fedélzetükről felszálló harci gépek uralták a Csendes-óceán égboltját.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 20., 10:17
Carl Gustaf M4-es típusú páncéltörő fegyverrel tartottak éleslövészetet az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár 1. Gránátos Zászlóalj katonái a táborfalvai lőtéren.
2024. 06. 18., 11:47
A Bálna Honvédelmi Központ mellett a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum, a börgöndi repülőtér és a Pintér Művek Haditechnikai Park is várja a haditechnika iránt érdeklődőket június 22-én, a Múzeumok éjszakáján.
2024. 06. 14., 14:19
A hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium is bekapcsolódott a Honvéd Kadét Programba.
2024. 06. 11., 13:54
Magas szintű szerb delegáció látogatása Magyarországon.

  JETfly Magazin

Rendkívüli intézkedésekkel készül az olimpia miatt megnövekedett utas- és csomagforgalomra az Air France. A légitársaság több ezer fővel növelte dolgozói létszámát, minden üzemképes repülőgépét menetrendbe állítja és megerősíti poggyászkezelő részlegét.