2024. 04. 24. szerda
György
: 394 Ft   : 368 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Újabb járatokon használ fenntartható repülőgép-üzemanyagot az Emirates

Újabb járatokon használ fenntartható repülőgép-üzemanyagot az Emirates
JETfly  |  2024. 04. 02., 13:44
Újabb járatokon használ fenntartható repülőgép-üzemanyagot az Emirates

Az Emirates idén 2 millió gallon fenntartható repülőgép-üzemanyag keveréket (SAF) használ majd az amszterdami Schiphol repülőtérre közlekedő járatainak üzemeltetése során.

Az Emirates és a Neste vállalat együttműködésének eredménye, hogy a világ legnagyobb nemzetközi légitársasága az amszterdami Schiphol repülőtér és Dubaj között közlekedő járatain jelentős mennyiségű SAF üzemanyagot használ idén. Az együttműködés folytatásaként hamarosan a szingapúri Changi repülőtér üzemanyagtöltő rendszerébe is szállítanak a fenntartható üzemanyagból. A légitársaság folyamatosan elemzi a SAF üzemanyagok környezeti előnyeit.

A SAF üzemanyag biztonságosan alkalmazható a meglévő sugárhajtóművekben és kompatibilis a repülőtéri üzemanyagtöltő infrastruktúrákkal is. Tiszta formában a fenntartható üzemanyag akár 80%-kal* is csökkentheti a repülők szén-dioxid-kibocsátását a hagyományos sugárhajtómű-üzemanyaghoz képest. 

Az Emirates először 2017-ben használt fenntartható üzemanyagkeveréket menetrendszerinti járaton, jelenleg pedig Párizsból, Lyonból és Oslóból üzemeltet járatokat SAF keverékkel. Tavaly októberben az Emirates a dubaji repülőtér üzemanyagtöltő rendszerébe is integrálta a SAF üzemanyagkeveréket, és számos további járat üzemeltetéséhez, köztük egy Sydneybe tartó járathoz is ilyen üzemanyagot használ.

Az év elején az Emirates lett az első nemzetközi légitársaság, amely csatlakozott az Egyesült Királyság Solent Cluster programjához. A kezdeményezés az alacsony szén-dioxid-kibocsátású beruházásokra összpontosít, és egy olyan fenntartható repülőgép-üzemanyag gyártóüzem létrehozását tűzte ki célul, amely akár évi 200 ezer tonna üzemanyagot képes előállítani, és várhatóan 2032-ban kezdi meg a termelést.

*Tiszta formában (azaz keveretlenül) alkalmazva és a bevált életciklus-értékelési (LCA) módszerekkel, például a CORSIA-módszertannal számítva. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 03., 10:37
A Taiho vagyis Nagy Főnix (más fordítás szerint Óriás Főnix) 1944 nyarán a japán flotta legújabb, legmodernebb és egyben legerősebb repülőgép-hordozójának számított.
2024. 03. 18., 13:56
Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban mindkét fél, de elsősorban az ukránok több ízben bevettettek különböző típusú és méretű (pl. Sea Baby, Magura, stb.), robbanóanyaggal megrakott drónhajókat, hogy ezekkel mérjenek csapást az ellenfél tengeri és kikötői célpontjaira.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024-04-11 10:21:28
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-04-04 12:53:29
„Európa legmodernebb tüzérségi lövedékeket gyártó fegyvergyártóműve épül Várpalota keleti városrészén – húzta alá prof. dr. Palkovics László, az N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. vezérigazgatója a Várpalotai Védelmiipari Komplexum 155 milliméteres tüzérségi lőszereket gyártó épületének alapkőletételén, április 3-án, szerdán.
2024-03-25 13:49:47
„Az ejtőernyős állomány képességének fenntartása kihívás, felkészítésük nehéz, ám az alkalmazásuk pillanatában rendkívül fontos, nélkülözhetetlen szerepet kapnak” – nyitotta meg kötetlen hangnemben a 2024-es ejtőernyős napot Sánta Gábor dandártábornok, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár parancsnoka.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 23., 11:30
Katonai és védelmi ipari együttműködési lehetőségekről tárgyalt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az Egyesült Arab Emírségekben Mohammad Fadhel Al Mazrouei-vel, az Öböl-menti állam védelmi ügyekért felelős államminiszterével.
2024. 04. 22., 10:34

Tata, ahol most jó katonának lenni!

Fokozott Hanghatás podcast: beszélgetés Tóth István ezredessel, az MH Klapka György 1. Páncélosdandár parancsnokával.
2024. 04. 19., 10:08
A NATO a világ legnagyobb, legsikeresebb és valóban működő katonai védelmi szövetsége, de nincs NATO a nemzeti haderők nélkül – jelentette ki a honvédelmi miniszter április 18-án, csütörtökön Nyíregyházán.
2024. 04. 17., 13:42
Fodor László számtalan alkalommal és szerepkörben bizonyította, hogy a hazai lövészet központi alakja, hiszen többek között lövészetvezető, bíró, edző, fegyvermester és szerszámkészítő. Nem mellesleg, közelgő nyugdíjba vonulása előtt több, mint négy évtizeden át vezette a szentendrei laktanya lőterét.

  JETfly Magazin

Májusi programajánlónkban sok repülős programot találhatnak Olvasóink, hiszen repülőnapok, családi napok, nyílt napok és egyéb rendezvények is várják a látogatókat!