2024. 05. 30. csütörtök
Janka, Zsanett
: 385 Ft   : 355 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

(L)égi együttműködés - Swift Response 2024

(L)égi együttműködés - Swift Response 2024
honvedelem.hu  |  2024. 05. 15., 13:10
(L)égi együttműködés - Swift Response 2024

A NATO Swift Response 2024 gyakorlata keretében a védelmi szövetség öt tagállamának katonái indultak légideszantra az MH 47. Bázisrepülőtérről május 13-án, hétfőn.

A NATO egyik legkiterjedtebb és legnagyobb láthatóságú többnemzeti gyakorlata, a május végéig tartó Steadfast Defender 2024 az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének keleti térségére összpontosít, egy lehetséges agressziót megakadályozó erődemonstrálási szándékkal. Ennek részeleme a Swift Response 2024 légi műveleteket fókuszba helyező gyakorlat, amely többek között pápai kiindulással valósul meg. Turzó Lajos alezredes, a katonai repülőtér parancsnokhelyettese a gyakorlat sajtónapján elmondta: a gyors bevethetőségre koncentráló gyakorlat ezen kívül kapcsolódik az amerikai vezetésű Defender 24 és a német Quadriga 24 gyakorlatokhoz is. A fókuszban azok a komplex védelmi képességek állnak, amelyekkel egy lehetséges keleti vagy délkeleti irányból érkező agressziót hárít el a harminckét tagállamot magába foglaló szövetségi rendszer. Mint megtudtuk, a Swift Response megvalósulása mögött kétéves előkészítő munka áll, életre hívásának oka pedig a másfél éve kirobbant orosz-ukrán háború. „Maga a gyakorlat Európa teljes részén átível, összesen tizenkétezer fő részvételével” – tette hozzá az alezredes, kiemelve, hogy a művelet vezető nemzete a német.

A gyakorlat keretében a német gyorsreagálású hadtest (Division Schnelle Kräfte; DSK) katonái, valamint számos NATO-tagország fegyveres alakulata érkezett Magyarországra, hogy a pápai repülőtérről és a kecskeméti Magyar Honvédség vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár bázisáról tovább indulva romániai ejtőernyős gyakorlaton vegyen részt. A gyakorlaton öt nemzet ugrott: holland, német, francia, amerikai és spanyol ejtőernyős alegységek. Közülük csupán a németek mintegy ötszáz katonát biztosítanak, az amerikaiak nagyjából háromszázan képviseltetik magukat, ők Kecskemétről kezdik meg a gyakorlat végrehajtását. „Ennek a mostani katonai manővernek a lényege, hogy kiképezzük nemzeti partnereinket, és együtt próbáljunk meg erősebbé válni. Megszámlálhatatlan érdekes és különböző technikát sajátíthatunk el az ilyen mozzanatok során. Mindig sokat tanulhat a katona, akárcsak maga a haderőnem is. Jó közösen, ilyen hangulatban együtt dolgozni” – közölte a német haderő egyik különleges műveleti századosa.

Összesen hét darab szállító légi jármű vesz részt a gyakorlatban: öt darab Airbus A400M-as szállítórepülőgép, valamint két C-130 Hercules négy hajtóművel felszerelt, légcsavaros, közepes teherszállító repülőgép. A francia fejlesztésű égi monstrumból három német, egy spanyol és egy francia, a görög mitológia héroszáról elnevezett társaikat a holland légierő biztosítja. Rendezett sorokban megérkezett az ejtőernyősök végtelen sora, majd a légi járművek a magasba emelkedtek, s útba indultak a műveleti területek felé, ahol a katonákra gyors bevetési képességüket demonstrálandó ejtőernyős teherdobások, éles lövészet és légi támadás várt az északnyugat-romániai Turda és Cincu városok környékén.

A NATO gyakorlatnak három fő iránya van: északra Norvégiát és Svédországot, keletre Lengyelországot és Litvániát, délre pedig Magyarországot és Romániát érinti, közölte portálunkkal Károlyi Tamás őrnagy, az MH 47. Bázisrepülőtér, Hadműveleti Központ, Légiforgalmi Irányítóközpont parancsnoka az irányítótoronynál. Szerinte a mostani légi hadmozdulat kiváló lehetőséget teremt arra, hogy a nemzetek közötti együttműködést gyakorolják a különböző államok katonái.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Swift Response 2024

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 14., 15:51
Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
2024. 05. 09., 15:29
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024. 05. 21., 16:29
A NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központ 2010 óta szervezi meg éves Locked Shields gyakorlatát. Magyarország az idén is sikeresen képviseltette magát a nemzetközi megmérettetésen, mely ezúttal négy napon át, 40 ország 18 csapatának, közel négyezer szakértőjének részvételével zajlott. A magyar csapat az előkelő negyedik helyen zárt.
2024. 04. 29., 15:46
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
2024-05-09 14:53:56
A NATO keleti térségét helyezi középpontba a Steadfast Defender 2024 részgyakorlata, a Swift Response, amelynek előterében azok a védelmi képességek állnak, amelyekkel egy lehetséges keleti irányból érkező agressziót hárít el a NATO szövetségi rendszer.
2024-04-30 13:06:45
A magyar kormány és a magyar emberek a békében érdekeltek. A Magyar Honvédség képes megteremteni és megvédeni a békét – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter április 29-én, a Veszprém vármegyei Hajmáskéren, a Nullponti Lő- és Gyakorlótéren, egy páncéltörő-képesség hatásbemutató gyakorlat előtt.
2024-04-23 11:46:14
Nehéz szívvel kezdtem bele ennek a cikknek a megírásához, mivel a V-22 Osprey a legelső, róla megpillantott kép óta nagyon is közel áll a szívemhez. Nem egyszerű feladat, ha az embernek egy kedvencéről kell kevéssé biztató híreket írnia.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 28., 13:51
Az MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság nyílt napján a nullponti lő- és gyakorlóteret, a legújabb haditechnikákat, valamint az épülő NATO-bázist mutatták be a környékbeli lakosoknak, május 24-én.
2024. 05. 24., 11:37
A hasonló kihívások, a közös geopolitikai helyzet miatt – főleg veszély esetén – létfontosságú a hatékony és baráti együttműködés. Többek között ennek jegyében tartottak szlovén-magyar határmenti vezérkarfőnöki találkozót a Rheinmetall-gyárban, Zalaegerszegen, május 23-án.
2024. 05. 22., 10:22
Láttál már testközelből Gidránt? Szívesen hallanál a katonák mindennapjairól? Megismerkednél a Magyar Honvédség modern, high-tech haditechnikai eszközeivel két napon keresztül? Akkor ne hagyd ki a honvédelmi családi napot! Látogass el május 25-26-án, szombaton és vasárnap a Bálna Honvédelmi Központba és a Nehru-parkba!
2024. 05. 17., 11:24
Rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, mely szerint feltételezett robbanóeszközre bukkantak a balassagyarmati Kóvári utcában, egy autóalkatrész-kereskedés hátsó udvarában, árokásás során.

  JETfly Magazin

Az első nyári hónapban repülőnapot rendeznek többek között Dunakeszin, Kadarkúton és Budaörsön is, a Múzeumok Éjszakáján pedig szintén több helyszínen várják a repülés rajongóit!