2024. 02. 26. hétfő
Edina
: 389 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Új utak az MH Pápa Bázisrepülőtéren

Új utak az MH Pápa Bázisrepülőtéren
honvedelem.hu  |  2020. 11. 11., 11:17
Új utak az MH Pápa Bázisrepülőtéren

Átadták az út- és térburkolatfejlesztési projekt eddig megvalósult elemeit az MH Pápa Bázisrepülőtéren. Ennek során felújították a főbejárat és a légiforgalmi irányító torony, a Stratégiai Légiszállítási Képesség hangárkomplexuma, valamint a személyforgalmi utasterminál között lévő aszfalt és betonutakat, illetve egy új útszakaszt is építettek.

Az MH Pápa Bázisrepülőtér főbb útszakaszait a Honvédelmi Minisztérium, valamint a NATO Támogató és Beszerzési Ügynökség 2018 júliusában aláírt együttműködési megállapodása alapján elindult nagyszabású projekt részeként korszerűsítették. Összesen 21 400 négyzetméter régi betonút kapott speciális, nagy teherbírású burkolatot, 1600 négyzetméter új aszfaltút és egy modern, gumiburkolatos vasúti átkelő épült meg, illetve egy szakaszon a régi aszfaltutat is kiszélesítették. A felújítás a napokban fejeződött be.

A szimbolikus kulcsátadó ünnepségen – november 10-én, kedden – Gregory Clark, a NATO Támogató és Beszerzési Ügynökség (NSPA) NATO Légiszállítást Kezelő Program igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd röviden ismertette a beruházás főbb elemeit.

„Az elmúlt két évben az NSPA kezdeményezett és végrehajtott egy nagyszabású útfelújítási projektet azzal a céllal, hogy javítsa a közlekedés biztonságát és minőségét a bázisrepülőtéren, valamint annak környékén. A program első fázisa idén júniusban ért véget, ez magában foglalt egy új kerékpáros beléptetőpontot az egyik kapunál. Az útfelújítási projekt második fázisában a bázis adminisztratív területe és a légiforgalmi szakasz közötti utak újultak meg. Ez a szakasz magában foglalt új kerékpársávokat, köztéri világítást, új útszakaszokat, egy új vasúti átkelőt, gyalogos átkelőhelyeket, számos közúti felfestést és felújított vízelvezető rendszert. Emellett aszfaltút épült a leszállópálya egyik gurulójának eddig füves területén is, ami nagyban megkönnyíti a nehéz légijárművek vontatását a jövőben” – mondta Gregory Clark, aki a honvedelem.hu kérdésére válaszolva azt is elárulta, miért volt még szükséges az útfelújtás. „A régi, elhasználódott utak már kezdtek veszélyessé válni, és a régi vízelvezető rendszer sem felelt már meg a modern követelményeknek. A felújítással azonban biztonságosabbá és minden jelenkori igényt kielégítővé váltak” – tette hozzá.

Azért, hogy az utak bírják a különleges terhelést – hiszen nehéz katonai járművek számára is készültek –, a tervezés és kivitelezés különleges megoldásokat igényelt. Például a korábbi vadászrepülőgép beton gurulóutak felújítását úgynevezett aszfalt-beton kompozitburkolattal oldották meg.

„Több, mint két kilométer hosszúságban alakították ki az új útburkolatot. Egyes szakaszokon az utak szélessége eléri a 18 métert. A felújított útszakasz mindkét oldalán ledes technológiájú közvilágítás és biciklisáv épült, melyek segítik a laktanyában dolgozók biztonságos közlekedését, illetve javítják a munkavégzés biztonságát” – mondta Kondor Zoltán alezredes, az MH Pápa Bázisrepülőtér törzsfőnöke, aki a bázisparancsnok nevében vette át az új útszakaszok átadását jelképező óriási kulcsot.

További fotókért kattintson a linkre!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 15., 15:16
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
2024. 02. 14., 13:34
Az „Embert a Vasra!" toborzókampány keretében ötszáznál több fiatal jelentkezett Tatára, közülük kerül ki majd a végső állomány – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter február 13-án, Tatán, a Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztályához jelentkezett állomány bevonulásán.
2024. 02. 09., 11:15
Újabb mérföldkő a magyar KC-390-es programban: 2024. február 8-án Brazíliában levegőbe emelkedett a Magyar Honvédség első Embraer KC-390 típusú katonai szállítórepülőgépe, ami a tervek szerint ez év folyamán érkezik Magyarországra.
2024. 02. 06., 11:13
A legnagyobb volt, a legtöbb nehézlöveggel felszerelve és egyben a legfényűzőbb. Mielőtt egyáltalán szolgálatba állt volna, már három ország is birtokolta. Ez volt a HMS Agincourt csatahajó, egy igazi különlegesség a hadihajók között.
2024-02-05 13:57:16
2024. január 12-én Detrich István úr és a Meteor Természetbarát Turista Egyesület meghívására a kaposvári Takáts Gyula Könyvtárban tartott vetítőképes előadást Huszár András, „A hadak útján – Katonahőseink nyomában” címmel. Az előadás anyaga már visszanézhető!
2024-02-01 14:07:08
Az amerikai Bremertonban működő, elsősorban katonai, rendőrségi, tűzoltó és mentöhajók tervezésére és gyártására szakosodott SAFE Boats International (SBI) egyetértési és együttműködési megállapodást írt alá az elektromos meghajtású csónakokra specializálódott brit Vita Power vállalattal egy zéró kibocsátású, kisméretű járőrhajó kifejlesztéséről és gyártásáról.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 22., 09:38
A terv közös katonai gyakorlatokat, konferenciákat, oktatási-, képzési- és kiképzési, hadtörténeti és hadisírgondozási együttműködést, valamint hagyományőrző rendezvényeket, programokat foglal magába a 2024-es évre.
2024. 02. 21., 13:18
Külszolgálati feladataik befejezése előtt ünnepség keretében vehették át a békefenntartásért járó érdemjeleiket az ENSZ Libanoni Békefenntartó Misszióban (United Nations Interim Force in Lebanon – UNIFIL) szolgáló magyar és lengyel katonák.
2024. 02. 20., 15:31
A bizalom és a kölcsönös segítségnyújtás mellett az alapszerződés 5. pontja, ami meghatározó, mondta el Szenes Zoltán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára.
2024. 02. 19., 15:54
A NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport híradó szakállománya felkészítését hajtották végre februárban a székesfehérvári MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár laktanyájában.

  JETfly Magazin

A Gripenek beépített tűzfegyvere, a 27 mm-es Mauser BK 27 revolver-gépágyú több európai harci gép fedélzetén is megtalálható. A története egészen a második világháborúig nyúlik vissza - vagy esetleg még tovább?