2024. 05. 26.
Evelin, Fülöp
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az életmentő Delták

Az életmentő Delták
honvedelem.hu  |  2021. 03. 01., 15:33
Az életmentő Delták

Eddig megemlítettük a csoportvezetést, valamint a kalandosabb műszaki és fegyveres specialista beosztást. Minden csoporttag fegyverforgató, de a jól elosztott feladatok több szakterületre igényelnek szakembert. Ezért most az egészségügyi specialistát vesszük górcső alá.

Amerikai mintára a magunk között csak „Deltának” hívott katona körül rengeteg a félreértés és a mítosz. Le kell szögeznünk, hogy az egészségügyi specialista nem körzeti orvos, nem sebész és nem belgyógyász. Bár a különleges erők történelme során volt már rá példa, hogy valaki otthagyta a praxisát és a kényelmes rendelőjét lecserélte a mundérra. Ugyanakkor nem kuruzsló vagy valamiféle „piócás” ember, hiszen komoly szaktudás áll mögötte.

Átlagember számára az ő munkáját úgy lehetne a legegyszerűbben megfogalmazni, hogy a „medic” az a fickó, aki a sérült bajtársait életben tartja, míg az kórházba vagy a műtőasztalra kerül. Fenntartja a keringést, légutat biztosít, csillapítja a vérzést. Voltaképpen egy nagyon jó, ha nem a legjobb traumakezelő, akinek szélsőséges körülmények között is készen kell állnia az életmentésre.

Minden szakterületnek megvan a maga nehézsége és tanulnivalója, de nekem a deltáé tűnik a legnehezebbnek. Rengeteg a lexikális anyag, összefüggésben kell látni az ellátás rendszerét. Általában valamilyen egészségügyi háttérrel rendelkezők választják ezt az irányt, vagy csak egyszerűen hatalmas tudásvággyal érkeznek hozzánk. Meg tudom érteni, hiszen varázslatos dolog lehet olyan dolgokat tanulni, amivel embereket mentünk. Nagyon sajátos gondolkodásmódot kíván. A legtöbb medic, akit ismerek, magyar és külföldi, igazi fanatikusa szakmájának, elhivatottak, érdeklődők. Még nem láttam medic-et, akin ne lett volna állandó jelleggel valamilyen „embermegmentő” felszerelés. Ha nem is a teljes hátizsák, de egy speciális övtáska, vagy kisebb zsák mindig a kezük ügyében van, hogy ha kell, segíteni tudjanak.

Emlékszem, egyszer egy afganisztáni táborban rakétatalálatot kapott a parancsnokság épülete. Egy balszerencsés amerikai katonának egy repesz átütötte a combját, de mire eldőlt, már két érszorító és három pólya volt a lábán. A körülötte álló medic-ek olyan gyorsan dolgoztak, hogy szegény fel sem fogta a sérülést, már be is kötözték. A mieinknek – mire a rádióhívásra odaértek – már csak a többi sérült kisebb sebeinek ellátása jutott. Szerencsére mindenki túlélte a támadást. Máskor a sors nem volt ilyen kegyes és a magyarok bebizonyíthatták, hogy a súlyosabb sebesültek ellátása terén sincs szégyenkezni valója (nemzetközi szinten) a hazai különleges erőknek.

Történelmi példák sora bizonyítja, hogy az ész és szív megnyeréséhez a medic-ek mindig is sokat hozzátettek. A briteknek Burmában, az amerikaiaknak Vietnámban hajtott sok hasznot az egészségügyi specialista tudása a helyi lakosokkal, katonákkal való együttműködés során. Számomra ez a képességük a legcsodálatosabb. Hallottam medic-eket helyieket oktatni és ellátni, tiszteletre méltó az a türelem és emberség, amivel a legbutább tanoncot, vagy fogfájós afgán rendőrt kezelték.

Ezt a tudást viszont nem adják könnyen, a tanulás mellett fizikálisan is sokat kell teljesíteni. Bátran kimondhatjuk azt is, hogy a hazai képzés nemzetközi szintű. Akik külföldön tanulhatták a szakmát, azok más kihívásokkal néztek szembe, életre szóló élményt és tapasztalatot szerezve. Nem sokan mondhatják el magukról, hogy Floridában helikopteres mentőszolgálatot adtak a fodrozó habok felett, vagy mondjuk a Hindukush lejtőin mindössze egy hátizsáknyi felszereléssel képesek életet menteni.

 

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 05. 09., 15:29
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024. 04. 29., 15:46
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
2024. 04. 23., 11:46
Nehéz szívvel kezdtem bele ennek a cikknek a megírásához, mivel a V-22 Osprey a legelső, róla megpillantott kép óta nagyon is közel áll a szívemhez. Nem egyszerű feladat, ha az embernek egy kedvencéről kell kevéssé biztató híreket írnia.
2024-05-09 14:53:56
A NATO keleti térségét helyezi középpontba a Steadfast Defender 2024 részgyakorlata, a Swift Response, amelynek előterében azok a védelmi képességek állnak, amelyekkel egy lehetséges keleti irányból érkező agressziót hárít el a NATO szövetségi rendszer.
2024-04-30 13:06:45
A magyar kormány és a magyar emberek a békében érdekeltek. A Magyar Honvédség képes megteremteni és megvédeni a békét – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter április 29-én, a Veszprém vármegyei Hajmáskéren, a Nullponti Lő- és Gyakorlótéren, egy páncéltörő-képesség hatásbemutató gyakorlat előtt.
2024-04-11 10:21:28
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 24., 11:37
A hasonló kihívások, a közös geopolitikai helyzet miatt – főleg veszély esetén – létfontosságú a hatékony és baráti együttműködés. Többek között ennek jegyében tartottak szlovén-magyar határmenti vezérkarfőnöki találkozót a Rheinmetall-gyárban, Zalaegerszegen, május 23-án.
2024. 05. 22., 10:22
Láttál már testközelből Gidránt? Szívesen hallanál a katonák mindennapjairól? Megismerkednél a Magyar Honvédség modern, high-tech haditechnikai eszközeivel két napon keresztül? Akkor ne hagyd ki a honvédelmi családi napot! Látogass el május 25-26-án, szombaton és vasárnap a Bálna Honvédelmi Központba és a Nehru-parkba!
2024. 05. 17., 11:24
Rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, mely szerint feltételezett robbanóeszközre bukkantak a balassagyarmati Kóvári utcában, egy autóalkatrész-kereskedés hátsó udvarában, árokásás során.
2024. 05. 16., 10:13
Interjú Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel és dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.

  JETfly Magazin