2024. 02. 23. péntek
Alfréd
: 389 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

101 éves a magyar katonai térképészet

101 éves a magyar katonai térképészet
Art of WAR  |  2020. 02. 04., 16:12
101 éves a magyar katonai térképészet

„A Magyar Honvédség szempontjából a Geoinformációs Szolgálat kiemelt fontosságú. Önök megőrizték azt a tudományos hátteret, a gyakorlati tapasztalatokat, amelyekre a jövőben is lehet építkezni” – mondta a katonai térképészet napja alkalmából február 3-án rendezett ünnepi állománygyűlésen dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese.

Az MH Geoinformációs Szolgálatnál (MH GEOSZ) megtartott rendezvényen felolvasták Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka köszöntő levelét. „Az elmúlt években a katonai térképészek többször is bizonyították rátermettségüket. A katasztrófa-elhárítási feladatok mellett a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelése során is nagy szükség volt szakmai tapasztalatukra és munkájukra az ország déli határa mentén. A védelmi, nemzetbiztonsági és missziós feladatok támogatásához számos területről készítettek értékes katonaföldrajzi leírásokat, katonatérképészeti dokumentációkat. Több mint egy évtizede aktív résztvevői az ENSZ libanoni UNIFIL missziójának és tizenöt éve részesei a Többnemzeti Térinformatikai Együttműködési Programnak. Mindezen feladatok mellett az elmúlt időszak legnagyobb fejlesztéseként egy új, digitális alapokon nyugvó adatbázis, a DITAB-50 kialakítása zajlik, amely a közeljövő topográfiai térképeinek teljes méretaránysorához szolgáltat majd alapot” – írták a levélben, kitérve a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programmal kapcsolatos fejlesztésekre és beszerzésekre is, amelyhez nélkülözhetetlen a naprakész digitális térképi adatbázisok elkészítése.

Az állománygyűlésen dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese hangsúlyozta: a cél az, hogy egy digitális Magyar Honvédséget építsenek fel, valamint egy digitális térképi adatbázist, amely elengedhetetlen egy koherens, ütőképes, modern hadsereghez.

Meláth Szabolcs hadnagy ünnepi köszöntőjében felidézte a katonai térképészet százéves múltját, megemlékezett az elődökről, és szólt napjaink kihívásáról is. Mint elmondta: 1919. február 4-én jelent meg az a hadügyminiszteri rendelet, amely létrehozta a Magyar Katonai Térképészeti Csoportot, és ettől az időponttól számítjuk az önálló magyar katonai térképező szervezet működését.

Az MH GEOSZ Katonaföldrajzi és Szakkiképzési Osztály tisztje kiemelte: a magyar katonai térképészet múltja sokkal távolabbi időre nyúlik vissza. Mikovinyi Sámuel hadmérnök őrnagy volt az, akinek tevékenységétől számíthatjuk a modern magyar, és vele a modern katonai térképészet létrejöttét, de meg kell említeni Müller Ignác alezredest, Lipszky János ezredest, akik térképműveikkel írták be nevüket szakmánk történetébe, Jenei Lajos és Petrich András tábornokokat, akiket a felmérések irányítójaként ismerünk. Emellett szólni kell azokról a hadmérnök katonákról – köztük Tóth Ágoston honvéd ezredesről –, akik az 1848-49-es szabadságharc idején tanúsított bátor helytállásért ítéltek el, majd később az önálló magyar térképezés ügyének apostolai lettek, vagy idegen országokban szereztek megbecsülést hazánknak.

A második világháború végére a felbecsülhetetlen értékű térképanyag és eszközpark teljesen megsemmisült, a katonatérképészek jelentős része pedig vagy elesett a fronton, vagy elhagyta az országot. A fővárosban maradt, vagy visszatért csekély számú katonatérképész a harcok elültével azonnal hozzákezdett a megmaradt anyagok mentéséhez. „Erről a mélypontról indult el az intézet életének új fejezete. Az intézmény működését 1946. október 1-jétől folytatta” – emlékeztetett Meláth Szabolcs hadnagy, majd szólt a hatvanas évek közepétől bekövetkezett változásokról – létrejött a polgári felhasználású Egységes Országos Térképrendszer, amely idővel konzerválta a szakma polgári és katonai megosztottságát – majd arról is, hogy a nyolcvanas évek közepétől a tudományos munka középpontjába a számítástechnika üzemszerű alkalmazásának, a digitális domborzatmodell és a digitális alaptérkép létrehozásának, valamint a távérzékelésnek és a globális helymeghatározásnak a kérdésköre került.

Elhangzott: a 2007. január 1-jén megalakult MH Geoinformációs Szolgálat – mint a Térképész Szolgálat jogutódja – átvette a védelmi célokat szolgáló földmérési és térképészeti tevékenység szakigazgatását, szakfelügyeletét. Ellátja a Magyar Honvédség egészére kiterjedő térképész szakmai elöljárói feladatokat. A Geoinformációs Szolgálat szakirányításával a HM Zrínyi Nonprofit Kft. végzi a földmérési és térképészeti állami feladatok körébe tartozó földmérési és térképészeti tevékenységet, valamint a Magyar Honvédség igényeinek megfelelő katonai tematikus térképek és térképészeti anyagok előállítását analóg és digitális formában.

Meláth Szabolcs hadnagy hangsúlyozta: amit a magyar katonai térképészet az elmúlt 101 esztendőben véghez vitt, mind hazai, mind nemzetközi összehasonlításban kiállta a próbát, ma a nemzetközi térképész közösség elismert tagjaként tekintenek rá, megbecsültségének köszönhetően pedig egyre több lehetőség adódik a hazai és nemzetközi megmérettetésre. Térképeiket a legjobbak között ismerik el, a katonatérképészek felkészültsége és szakmaszeretete pedig megbízható hátteret nyújt a jövőbeli feladatok végrehajtásához.

Az állománygyűlés elismerések átadásával folytatódott, majd a Honvéd Együttes művészeinek előadásával ért véget.

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 15., 15:16
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
2024. 02. 14., 13:34
Az „Embert a Vasra!" toborzókampány keretében ötszáznál több fiatal jelentkezett Tatára, közülük kerül ki majd a végső állomány – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter február 13-án, Tatán, a Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztályához jelentkezett állomány bevonulásán.
2024. 02. 09., 11:15
Újabb mérföldkő a magyar KC-390-es programban: 2024. február 8-án Brazíliában levegőbe emelkedett a Magyar Honvédség első Embraer KC-390 típusú katonai szállítórepülőgépe, ami a tervek szerint ez év folyamán érkezik Magyarországra.
2024. 02. 06., 11:13
A legnagyobb volt, a legtöbb nehézlöveggel felszerelve és egyben a legfényűzőbb. Mielőtt egyáltalán szolgálatba állt volna, már három ország is birtokolta. Ez volt a HMS Agincourt csatahajó, egy igazi különlegesség a hadihajók között.
2024-02-05 13:57:16
2024. január 12-én Detrich István úr és a Meteor Természetbarát Turista Egyesület meghívására a kaposvári Takáts Gyula Könyvtárban tartott vetítőképes előadást Huszár András, „A hadak útján – Katonahőseink nyomában” címmel. Az előadás anyaga már visszanézhető!
2024-02-01 14:07:08
Az amerikai Bremertonban működő, elsősorban katonai, rendőrségi, tűzoltó és mentöhajók tervezésére és gyártására szakosodott SAFE Boats International (SBI) egyetértési és együttműködési megállapodást írt alá az elektromos meghajtású csónakokra specializálódott brit Vita Power vállalattal egy zéró kibocsátású, kisméretű járőrhajó kifejlesztéséről és gyártásáról.
2024-01-30 16:04:02
A közelmúltban jelentették be, hogy amerikai részről jóváhagyták további UH-60M Black Hawk típusú, közepes, többfeladatú szállító helikopterek eladását a típust már üzemeltető Horvátország számára.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 22., 09:38
A terv közös katonai gyakorlatokat, konferenciákat, oktatási-, képzési- és kiképzési, hadtörténeti és hadisírgondozási együttműködést, valamint hagyományőrző rendezvényeket, programokat foglal magába a 2024-es évre.
2024. 02. 21., 13:18
Külszolgálati feladataik befejezése előtt ünnepség keretében vehették át a békefenntartásért járó érdemjeleiket az ENSZ Libanoni Békefenntartó Misszióban (United Nations Interim Force in Lebanon – UNIFIL) szolgáló magyar és lengyel katonák.
2024. 02. 20., 15:31
A bizalom és a kölcsönös segítségnyújtás mellett az alapszerződés 5. pontja, ami meghatározó, mondta el Szenes Zoltán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára.
2024. 02. 19., 15:54
A NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport híradó szakállománya felkészítését hajtották végre februárban a székesfehérvári MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár laktanyájában.

  JETfly Magazin

2024. február 23-án, pénteken, Budapestre érkezett Svédország miniszterelnöke, Ulf Kristersson. Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott tárgyalássorozat eredményeként többek között arról is megállapodás született, hogy bővül a Magyar Légierő Gripen flottája.