2024. 07. 16. kedd
Valter
: 391 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

101 éves a magyar katonai térképészet

101 éves a magyar katonai térképészet
Art of WAR  |  2020. 02. 04., 16:12
101 éves a magyar katonai térképészet

„A Magyar Honvédség szempontjából a Geoinformációs Szolgálat kiemelt fontosságú. Önök megőrizték azt a tudományos hátteret, a gyakorlati tapasztalatokat, amelyekre a jövőben is lehet építkezni” – mondta a katonai térképészet napja alkalmából február 3-án rendezett ünnepi állománygyűlésen dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese.

Az MH Geoinformációs Szolgálatnál (MH GEOSZ) megtartott rendezvényen felolvasták Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka köszöntő levelét. „Az elmúlt években a katonai térképészek többször is bizonyították rátermettségüket. A katasztrófa-elhárítási feladatok mellett a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelése során is nagy szükség volt szakmai tapasztalatukra és munkájukra az ország déli határa mentén. A védelmi, nemzetbiztonsági és missziós feladatok támogatásához számos területről készítettek értékes katonaföldrajzi leírásokat, katonatérképészeti dokumentációkat. Több mint egy évtizede aktív résztvevői az ENSZ libanoni UNIFIL missziójának és tizenöt éve részesei a Többnemzeti Térinformatikai Együttműködési Programnak. Mindezen feladatok mellett az elmúlt időszak legnagyobb fejlesztéseként egy új, digitális alapokon nyugvó adatbázis, a DITAB-50 kialakítása zajlik, amely a közeljövő topográfiai térképeinek teljes méretaránysorához szolgáltat majd alapot” – írták a levélben, kitérve a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programmal kapcsolatos fejlesztésekre és beszerzésekre is, amelyhez nélkülözhetetlen a naprakész digitális térképi adatbázisok elkészítése.

Az állománygyűlésen dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese hangsúlyozta: a cél az, hogy egy digitális Magyar Honvédséget építsenek fel, valamint egy digitális térképi adatbázist, amely elengedhetetlen egy koherens, ütőképes, modern hadsereghez.

Meláth Szabolcs hadnagy ünnepi köszöntőjében felidézte a katonai térképészet százéves múltját, megemlékezett az elődökről, és szólt napjaink kihívásáról is. Mint elmondta: 1919. február 4-én jelent meg az a hadügyminiszteri rendelet, amely létrehozta a Magyar Katonai Térképészeti Csoportot, és ettől az időponttól számítjuk az önálló magyar katonai térképező szervezet működését.

Az MH GEOSZ Katonaföldrajzi és Szakkiképzési Osztály tisztje kiemelte: a magyar katonai térképészet múltja sokkal távolabbi időre nyúlik vissza. Mikovinyi Sámuel hadmérnök őrnagy volt az, akinek tevékenységétől számíthatjuk a modern magyar, és vele a modern katonai térképészet létrejöttét, de meg kell említeni Müller Ignác alezredest, Lipszky János ezredest, akik térképműveikkel írták be nevüket szakmánk történetébe, Jenei Lajos és Petrich András tábornokokat, akiket a felmérések irányítójaként ismerünk. Emellett szólni kell azokról a hadmérnök katonákról – köztük Tóth Ágoston honvéd ezredesről –, akik az 1848-49-es szabadságharc idején tanúsított bátor helytállásért ítéltek el, majd később az önálló magyar térképezés ügyének apostolai lettek, vagy idegen országokban szereztek megbecsülést hazánknak.

A második világháború végére a felbecsülhetetlen értékű térképanyag és eszközpark teljesen megsemmisült, a katonatérképészek jelentős része pedig vagy elesett a fronton, vagy elhagyta az országot. A fővárosban maradt, vagy visszatért csekély számú katonatérképész a harcok elültével azonnal hozzákezdett a megmaradt anyagok mentéséhez. „Erről a mélypontról indult el az intézet életének új fejezete. Az intézmény működését 1946. október 1-jétől folytatta” – emlékeztetett Meláth Szabolcs hadnagy, majd szólt a hatvanas évek közepétől bekövetkezett változásokról – létrejött a polgári felhasználású Egységes Országos Térképrendszer, amely idővel konzerválta a szakma polgári és katonai megosztottságát – majd arról is, hogy a nyolcvanas évek közepétől a tudományos munka középpontjába a számítástechnika üzemszerű alkalmazásának, a digitális domborzatmodell és a digitális alaptérkép létrehozásának, valamint a távérzékelésnek és a globális helymeghatározásnak a kérdésköre került.

Elhangzott: a 2007. január 1-jén megalakult MH Geoinformációs Szolgálat – mint a Térképész Szolgálat jogutódja – átvette a védelmi célokat szolgáló földmérési és térképészeti tevékenység szakigazgatását, szakfelügyeletét. Ellátja a Magyar Honvédség egészére kiterjedő térképész szakmai elöljárói feladatokat. A Geoinformációs Szolgálat szakirányításával a HM Zrínyi Nonprofit Kft. végzi a földmérési és térképészeti állami feladatok körébe tartozó földmérési és térképészeti tevékenységet, valamint a Magyar Honvédség igényeinek megfelelő katonai tematikus térképek és térképészeti anyagok előállítását analóg és digitális formában.

Meláth Szabolcs hadnagy hangsúlyozta: amit a magyar katonai térképészet az elmúlt 101 esztendőben véghez vitt, mind hazai, mind nemzetközi összehasonlításban kiállta a próbát, ma a nemzetközi térképész közösség elismert tagjaként tekintenek rá, megbecsültségének köszönhetően pedig egyre több lehetőség adódik a hazai és nemzetközi megmérettetésre. Térképeiket a legjobbak között ismerik el, a katonatérképészek felkészültsége és szakmaszeretete pedig megbízható hátteret nyújt a jövőbeli feladatok végrehajtásához.

Az állománygyűlés elismerések átadásával folytatódott, majd a Honvéd Együttes művészeinek előadásával ért véget.

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-05-28 13:25:58
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

Újabb két Airbus H225M közepes többcélú helikopter érkezett Magyarországra hétfőn – közölte a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: a most érkező gépekkel tízre nőtt a Magyar Honvédségben a H225M típusú helikopterek száma.