2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Késik a Hummer terepjáró utódja

Art of WAR  |  2007. 10. 04., 20:47

Az amerikai hadsereg és a tengerészgyalogság több mint 20 milliárd dollárért vásárol aknabiztos MRAP (Mine Resistant Ambush Protected) járműveket. A csapatok támogatják a kezdeményezést, ám néhány tábornok kevésbé rózsásan látja a jövőt az MRAP járművekre való gyors átállás miatt. Jelenleg azonban az aknabiztos járművekben nagyobb esélyük van a katonáknak arra, hogy életben maradjanak.

Ha tehát minden katonának, aki bombamerénylet áldozatává vált, lehetősége nyílt volna arra, hogy az útszéli bombák robbanásának ellenálló jármüben utazzon, akkor a veszteségek 65%-kal kisebbek lennének. Az Irakban megsebesült katonáknak körülbelül a fele ilyen bombatámadásokban sérül meg. Ez az oka annak, hogy a hadsereg és a tengerészgyalogság is ezeket a jármüveket szeretné használni a veszélyeztetett területeken. A sebesültek száma így előreláthatólag harmadával csökkenne.

A rendszeresített MRAP jármüvek közül a Cougar a legelterjedtebb. Ennek a jármünek, ill. a nagyobb Buffalónak az üzemeltetése drágább, továbbá lomhábbak, még a páncélozott Hummernél is. Mindezek ellenére az MRAP jármüvek életeket mentenek. A Cougar és a Buffalo jármüvek az utasokat, valamint a kulcsfontosságú jármüalkatrészeket a bombák robbanóerejének ellenálló „buborékba” zárják, így védve őket, illetve azokat. A golyóálló Cougarok és Buffalók megépítése során ugyanazt a dél-afrikai cégek által kifejlesztett szerkezetet alkalmazzák, mint amilyet a dél-afrikai haderőknek szállított taposóakna-álló jármüvekben is használtak. Ezek nagy sikert arattak az 1980-as években. A dél-afrikai technológia 1998-ban került az USA-ba, és már alkalmazták is a Balkánon állomásozó békefenntartók jármüveinél. Az MRAP alapvetően egy teherautó (kb. 12 tonnás súllyal), amit úgy alakítanak ki, hogy ellenálljon a bombáknak és az aknáknak. Ára körülbelül 5-10-szer nagyobb, mint egy páncélozott Hummeré. A jelenlegi MRAP-flottából a Buffalók száma több százra tehető. A Buffalo egy 23 tonnás jármü, amely valójában a Peterbuilt Mac-10 típusú kamion alaposan módosított változata. Ára (740 000 dollár) a kisebb méretü Cougaréval nagyjából azonos, páncélzata pedig géppuskalövedéknek is ellenáll.

Az MRAP-k fenntartási és müködtetési költsége sokkal magasabb, mint a Hummeré. Ez jelenti az igazán nagy problémát a jövőre nézve. További probléma, hogy jellegzetesen főleg Irakban jelentős az útszéli bombatámadások végrehajtása. Mihelyt az amerikai csapatok kivonulnak Irakból, a katonaságnak már nem lesz szüksége az MRAP-kre. Ugyanakkor ezek a jármüvek közkedveltek több civil szervezetnél is, valamint olyan nemzeteknél, ahol gyakoriak a lázadások. Ezáltal az USA használt jármüként számukra el tudná adni az MRAP-ket. Ellenkező esetben raktárba kerülnének, mivel a magas üzemeltetési költség bizonyára negatív médiavisszhangot váltana ki.

Ugyanakkor 20 000 db MRAP raktárban való tárolása sem tünik igazán jó választásnak. Ennek következtében az amerikai hadügyminisztérium leállította a Hummer utódjának, a JLTV-nek (Joint Light Tactical Vehicle) a fejlesztését, részben azért, mert a bombatámadások a jövőben akár állandó fenyegetéssé is nőhetnek. Természetesen a bombák és aknák által jelentett veszélyek már több mint egy évszázada jelen vannak. Az MRAP-kkel azonban az amerikai gyalogság jelentősen képes csökkenteni sérültjeinek számát, ami mind a közvéleményben, mind a sajtóban támogatásra talál.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-05-28 13:25:58
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK