2023. 03. 28. kedd
Gedeon, Johanna
: 385 Ft   : 356 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

2021 - Nagyüzem a PzH kiképzésben

2021 - Nagyüzem a PzH kiképzésben
honvedelem.hu  |  2021. 12. 14., 12:35
2021 - Nagyüzem a PzH kiképzésben

A Bundeswehr kiemelt szakmai partnerként segíti és támogatja a Magyar Honvédség szárazföldi képességeinek modernizációját. 2021-ben a tüzér fegyvernem fejlesztésének legjelentősebb színtere, a magyar tüzérkatonák PzH 2000 önjáró löveg kezelői és parancsnoki kiképzése, valamint az új haditechnikai eszközök kezelésére történő felkészítések voltak.

Tartalmas évet tudhat maga mögött a tüzér fegyvernem, hiszen a 2021-ben is folytatódott a magyar tüzérkiképzők felkészítése Németországban, emellett pedig megkezdődött a technikusok felkészítése is. Az alapkiképzési követelményeket tavaly sikeresen teljesítő nyolc magyar katona, a felkészítés következő lépcsőjeként, ez év tavaszán, a Bundeswehr 131. Tüzérosztály szervezésében, egy közel háromhónapos lövegparancsnoki tanfolyamon is részt vett. Emellett pedig, az Idar-Oberstein-i tüzér csapatiskolában, öt magyar tüzér tűzszakasz parancsnoki felkészítésen, ketten pedig ütegparancsnoki képzésen folytattak tanulmányokat.

Októberben megkezdődött a tüzér kiképzők második csoportjának felkészítése, amelynek részeként ismét nyolc magyar tüzér kezdte meg és fejezte be a szakalap felkészítését Weidenben, a 131. Tüzérosztálynál. Ezzel a Magyar Honvédség altiszti és tiszti állományából eddig tizenhat fő PzH 2000 kezelői kiképzése fejeződött be. Ezek a tanfolyamok biztos szakmai alapot adnak a feladatra kiválasztott magyar tüzérkiképzők számára a hazai PzH 2000 felkészítések sikeres végrehajtásához.

A PzH 2000 kezelői és parancsnoki szakfelkészítések mellett megkezdődtek a tüzér szakma más irányú szakfelkészítései is. A német 131. Tüzérosztály szervezésében magyar katonák vettek részt JTAC (Joint Terminal Attack Controller) és JFO (Joint Fire Observer) képzésen, valamint a logisztikai szakterületen - három hetes csapatgyakorlat részeként - PzH 2000 fegyverzeti szaktanfolyamon.

2021 őszén, a Bundeswehr Aachenben működő Szárazföldi Technikai Iskolájában három magyar katona vett részt a haditechnikai eszköz fenntartására és javítására felkészítő technikusi képzésen. Ezt követően, novemberben és decemberben, az MH 25. Klapka György Lövészdandár logisztikai zászlóalj javító századának két szakaszparancsnoka - Mézes Viktória és Simkó Réka hadnagyok - sikeresen elvégezték a PzH 2000 alváz szaktechnikusi alaptanfolyamot. A közel négy hetes felkészítés során elsajátították a löveg szerkezettani elméleti ismereteit, a lánctalpas futómű, az alváz karbantartás és javítás gyakorlati fogásait, valamint a különböző kiképzésmódszertani ismereteket.

A Németországban működő MH Katonai Összekötő Iroda irodavezetője, Csombók János ezredes, a németországi tüzérképzésekkel kapcsolatosan elmondta: a 2021. jelentős mérföldkövet és előrelépést jelentett a magyar tüzérek felkészítése és az együttműködés jövője szempontjából. A felkészítések, képzések, kiképzések és gyakorlati események színvonala mind tartalmilag, mind a körülmények tekintetében kiváló. Közvetlen, személyesen szerzett helyszíni tapasztalatai és a részt vevő magyar katonák véleménye alapján csak megerősíteni tudja, hogy a magyar és német tüzérek szakmai együttműködése magas szintű, és mindkét nemzet képviselőit köszönet illeti az elhivatott szakmai teljesítményért.

„Minden lehetőséget megragadok arra, hogy személyesen tájékozódjam a magyar katonák németországi felkészítéseiről. Legutóbb az Aachenben és Weidenben folyó felkészítéseken résztvevőket látogattam meg, és azt hiszem, nem túlzás kijelenteni, hogy a magyar katonák rátermettségükkel és hozzáállásukkal méltán vívták ki eddig a német partnerek elismerését” – mondta Csombók ezredes.

A Magyar Honvédségben rendszeresítés előtt álló új fegyverrendszereknek köszönhetően a német-magyar katonai együttműködés a közeljövőben új szintre lép. Kiemelt jelentőséget kap a német mentor és a magyar mentorált katonai szervezetek közvetlen kapcsolaton alapuló együttműködése, valamint a képzés és kiképzés formája és tartalma, átfogva a csapat, illetve kötelék szintű mentorálást, valamint az egyes harcos és a katona kiképzését egyaránt.

További fotókért kattintosn a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 02. 23., 15:10
Szerbiának erős hadseregre van szüksége, ellenkező esetben az ország három napon belül megsemmisülhetne, ezért a katonaság és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád − közölte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállítás apropóján.
2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023. 02. 14., 09:11
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
2023. 02. 09., 10:25
Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.
2023-02-02 13:50:19
Toborzóbuszokkal gazdagodik a Magyar Honvédség eszközállománya. Tíz darab Iveco Daily 35S16 típusú járművet adtak át az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) részére január 31-én az MH Anyagellátó Raktárbázis (MH ARB) Újszász utcai objektumában.
2023-01-27 09:56:50
Hideg is, látni is alig lehet a felszín alatt, de a muszáj nagy úr. Márpedig gyakorolni muszáj még téli körülmények között is, éppen ezért hódítják meg évről-évre a csongrádi Holt-Tisza olykor fagyott, máskor „csak” roppant hideg vizét az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred katonabúvárai.
2023-01-20 13:31:49
Az I. világháborút megelőző évtizedekben az egyre erősödő Németország hatalmas erőfeszítéseket tett, hogy egyenrangú világhatalommá váljon a fénykorát élő Brit Birodalommal. Versengésük egyik legfőbb színtere a haditengerészet volt, így a német mérnökök tudásuk legjavát beleadva, kiváló hadihajók sorát alkották meg.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 27., 14:26
Az Európai Unió Védelmi Alap (EDF) Űrkutatás témakörében rendeztek szakmai workshopot március 24-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson.
2023. 03. 24., 10:45
Megalakult az első állandó amerikai helyőrség Lengyelországban március 21-én. A 13 katonából és 140 civil munkatársból álló egység az Egyesült Államok Lengyelországba telepített erőinek logisztikai és infrastrukturális támogatását fogja biztosítani.
2023. 03. 23., 12:52
„High-tech hadsereg, átalakítások, fejlesztések a Magyar Honvédségben” címmel tartott előadást felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke Veszprémben, a Pannon Egyetemen, március 22-én, szerdán.
2023. 03. 20., 13:40
Az MH II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred képességei fenntartásához és növeléséhez nélkülözhetetlenek azok a technikai eszközök, amelyek a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretén belül folyamatosan érkeznek az ezredhez.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Svédország a Grob G 120TP típust választotta az alapfokú kiképző repülőgép kategóriára, felváltva idővel a kiöregedő SK 60-as flottát.