2024. 06. 25. kedd
Vilmos
: 395 Ft   : 368 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

2021 - Nagyüzem a PzH kiképzésben

2021 - Nagyüzem a PzH kiképzésben
honvedelem.hu  |  2021. 12. 14., 12:35
2021 - Nagyüzem a PzH kiképzésben

A Bundeswehr kiemelt szakmai partnerként segíti és támogatja a Magyar Honvédség szárazföldi képességeinek modernizációját. 2021-ben a tüzér fegyvernem fejlesztésének legjelentősebb színtere, a magyar tüzérkatonák PzH 2000 önjáró löveg kezelői és parancsnoki kiképzése, valamint az új haditechnikai eszközök kezelésére történő felkészítések voltak.

Tartalmas évet tudhat maga mögött a tüzér fegyvernem, hiszen a 2021-ben is folytatódott a magyar tüzérkiképzők felkészítése Németországban, emellett pedig megkezdődött a technikusok felkészítése is. Az alapkiképzési követelményeket tavaly sikeresen teljesítő nyolc magyar katona, a felkészítés következő lépcsőjeként, ez év tavaszán, a Bundeswehr 131. Tüzérosztály szervezésében, egy közel háromhónapos lövegparancsnoki tanfolyamon is részt vett. Emellett pedig, az Idar-Oberstein-i tüzér csapatiskolában, öt magyar tüzér tűzszakasz parancsnoki felkészítésen, ketten pedig ütegparancsnoki képzésen folytattak tanulmányokat.

Októberben megkezdődött a tüzér kiképzők második csoportjának felkészítése, amelynek részeként ismét nyolc magyar tüzér kezdte meg és fejezte be a szakalap felkészítését Weidenben, a 131. Tüzérosztálynál. Ezzel a Magyar Honvédség altiszti és tiszti állományából eddig tizenhat fő PzH 2000 kezelői kiképzése fejeződött be. Ezek a tanfolyamok biztos szakmai alapot adnak a feladatra kiválasztott magyar tüzérkiképzők számára a hazai PzH 2000 felkészítések sikeres végrehajtásához.

A PzH 2000 kezelői és parancsnoki szakfelkészítések mellett megkezdődtek a tüzér szakma más irányú szakfelkészítései is. A német 131. Tüzérosztály szervezésében magyar katonák vettek részt JTAC (Joint Terminal Attack Controller) és JFO (Joint Fire Observer) képzésen, valamint a logisztikai szakterületen - három hetes csapatgyakorlat részeként - PzH 2000 fegyverzeti szaktanfolyamon.

2021 őszén, a Bundeswehr Aachenben működő Szárazföldi Technikai Iskolájában három magyar katona vett részt a haditechnikai eszköz fenntartására és javítására felkészítő technikusi képzésen. Ezt követően, novemberben és decemberben, az MH 25. Klapka György Lövészdandár logisztikai zászlóalj javító századának két szakaszparancsnoka - Mézes Viktória és Simkó Réka hadnagyok - sikeresen elvégezték a PzH 2000 alváz szaktechnikusi alaptanfolyamot. A közel négy hetes felkészítés során elsajátították a löveg szerkezettani elméleti ismereteit, a lánctalpas futómű, az alváz karbantartás és javítás gyakorlati fogásait, valamint a különböző kiképzésmódszertani ismereteket.

A Németországban működő MH Katonai Összekötő Iroda irodavezetője, Csombók János ezredes, a németországi tüzérképzésekkel kapcsolatosan elmondta: a 2021. jelentős mérföldkövet és előrelépést jelentett a magyar tüzérek felkészítése és az együttműködés jövője szempontjából. A felkészítések, képzések, kiképzések és gyakorlati események színvonala mind tartalmilag, mind a körülmények tekintetében kiváló. Közvetlen, személyesen szerzett helyszíni tapasztalatai és a részt vevő magyar katonák véleménye alapján csak megerősíteni tudja, hogy a magyar és német tüzérek szakmai együttműködése magas szintű, és mindkét nemzet képviselőit köszönet illeti az elhivatott szakmai teljesítményért.

„Minden lehetőséget megragadok arra, hogy személyesen tájékozódjam a magyar katonák németországi felkészítéseiről. Legutóbb az Aachenben és Weidenben folyó felkészítéseken résztvevőket látogattam meg, és azt hiszem, nem túlzás kijelenteni, hogy a magyar katonák rátermettségükkel és hozzáállásukkal méltán vívták ki eddig a német partnerek elismerését” – mondta Csombók ezredes.

A Magyar Honvédségben rendszeresítés előtt álló új fegyverrendszereknek köszönhetően a német-magyar katonai együttműködés a közeljövőben új szintre lép. Kiemelt jelentőséget kap a német mentor és a magyar mentorált katonai szervezetek közvetlen kapcsolaton alapuló együttműködése, valamint a képzés és kiképzés formája és tartalma, átfogva a csapat, illetve kötelék szintű mentorálást, valamint az egyes harcos és a katona kiképzését egyaránt.

További fotókért kattintosn a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 10., 14:42
Lynx harcjárművel hajtott végre éleslövészetet az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár Tatárszentgyörgyön. A szcenárió keretében nemcsak lőttek az ellenségre, hanem a visszavonulást segítő köddel is zavarták őket.
2024. 06. 07., 14:52
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
2024. 05. 28., 13:25
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
2024-05-22 12:52:38
A Japán Birodalmi Haditengerészet repülőgép-hordozói a 2. világháború kezdetén legyőzhetetlenek voltak, a fedélzetükről felszálló harci gépek uralták a Csendes-óceán égboltját.
2024-05-14 15:51:53
Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 24., 14:56
A NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport gyakorlatozott a nullponti, az újmajori, illetve a Kőrös-hegyi lőterén. A Black Raven 2024 gyakorlat zárómozzanatát és a többnemzeti harccsoport tevékenységét megtekintette dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke is.
2024. 06. 20., 10:17
Carl Gustaf M4-es típusú páncéltörő fegyverrel tartottak éleslövészetet az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár 1. Gránátos Zászlóalj katonái a táborfalvai lőtéren.
2024. 06. 18., 11:47
A Bálna Honvédelmi Központ mellett a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum, a börgöndi repülőtér és a Pintér Művek Haditechnikai Park is várja a haditechnika iránt érdeklődőket június 22-én, a Múzeumok éjszakáján.
2024. 06. 14., 14:19
A hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium is bekapcsolódott a Honvéd Kadét Programba.

  JETfly Magazin

Az esős tavasz után végre itt a nyár, vele együtt a vakáció és a várva várt nyaralások időszaka is. Ha külföldi kikapcsolódásra vágyunk, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről 130 városba juthatunk el átszállás nélkül.