2023. 09. 30. szombat
Jeromos
: 391 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

2021 - Nagyüzem a PzH kiképzésben

2021 - Nagyüzem a PzH kiképzésben
honvedelem.hu  |  2021. 12. 14., 12:35
2021 - Nagyüzem a PzH kiképzésben

A Bundeswehr kiemelt szakmai partnerként segíti és támogatja a Magyar Honvédség szárazföldi képességeinek modernizációját. 2021-ben a tüzér fegyvernem fejlesztésének legjelentősebb színtere, a magyar tüzérkatonák PzH 2000 önjáró löveg kezelői és parancsnoki kiképzése, valamint az új haditechnikai eszközök kezelésére történő felkészítések voltak.

Tartalmas évet tudhat maga mögött a tüzér fegyvernem, hiszen a 2021-ben is folytatódott a magyar tüzérkiképzők felkészítése Németországban, emellett pedig megkezdődött a technikusok felkészítése is. Az alapkiképzési követelményeket tavaly sikeresen teljesítő nyolc magyar katona, a felkészítés következő lépcsőjeként, ez év tavaszán, a Bundeswehr 131. Tüzérosztály szervezésében, egy közel háromhónapos lövegparancsnoki tanfolyamon is részt vett. Emellett pedig, az Idar-Oberstein-i tüzér csapatiskolában, öt magyar tüzér tűzszakasz parancsnoki felkészítésen, ketten pedig ütegparancsnoki képzésen folytattak tanulmányokat.

Októberben megkezdődött a tüzér kiképzők második csoportjának felkészítése, amelynek részeként ismét nyolc magyar tüzér kezdte meg és fejezte be a szakalap felkészítését Weidenben, a 131. Tüzérosztálynál. Ezzel a Magyar Honvédség altiszti és tiszti állományából eddig tizenhat fő PzH 2000 kezelői kiképzése fejeződött be. Ezek a tanfolyamok biztos szakmai alapot adnak a feladatra kiválasztott magyar tüzérkiképzők számára a hazai PzH 2000 felkészítések sikeres végrehajtásához.

A PzH 2000 kezelői és parancsnoki szakfelkészítések mellett megkezdődtek a tüzér szakma más irányú szakfelkészítései is. A német 131. Tüzérosztály szervezésében magyar katonák vettek részt JTAC (Joint Terminal Attack Controller) és JFO (Joint Fire Observer) képzésen, valamint a logisztikai szakterületen - három hetes csapatgyakorlat részeként - PzH 2000 fegyverzeti szaktanfolyamon.

2021 őszén, a Bundeswehr Aachenben működő Szárazföldi Technikai Iskolájában három magyar katona vett részt a haditechnikai eszköz fenntartására és javítására felkészítő technikusi képzésen. Ezt követően, novemberben és decemberben, az MH 25. Klapka György Lövészdandár logisztikai zászlóalj javító századának két szakaszparancsnoka - Mézes Viktória és Simkó Réka hadnagyok - sikeresen elvégezték a PzH 2000 alváz szaktechnikusi alaptanfolyamot. A közel négy hetes felkészítés során elsajátították a löveg szerkezettani elméleti ismereteit, a lánctalpas futómű, az alváz karbantartás és javítás gyakorlati fogásait, valamint a különböző kiképzésmódszertani ismereteket.

A Németországban működő MH Katonai Összekötő Iroda irodavezetője, Csombók János ezredes, a németországi tüzérképzésekkel kapcsolatosan elmondta: a 2021. jelentős mérföldkövet és előrelépést jelentett a magyar tüzérek felkészítése és az együttműködés jövője szempontjából. A felkészítések, képzések, kiképzések és gyakorlati események színvonala mind tartalmilag, mind a körülmények tekintetében kiváló. Közvetlen, személyesen szerzett helyszíni tapasztalatai és a részt vevő magyar katonák véleménye alapján csak megerősíteni tudja, hogy a magyar és német tüzérek szakmai együttműködése magas szintű, és mindkét nemzet képviselőit köszönet illeti az elhivatott szakmai teljesítményért.

„Minden lehetőséget megragadok arra, hogy személyesen tájékozódjam a magyar katonák németországi felkészítéseiről. Legutóbb az Aachenben és Weidenben folyó felkészítéseken résztvevőket látogattam meg, és azt hiszem, nem túlzás kijelenteni, hogy a magyar katonák rátermettségükkel és hozzáállásukkal méltán vívták ki eddig a német partnerek elismerését” – mondta Csombók ezredes.

A Magyar Honvédségben rendszeresítés előtt álló új fegyverrendszereknek köszönhetően a német-magyar katonai együttműködés a közeljövőben új szintre lép. Kiemelt jelentőséget kap a német mentor és a magyar mentorált katonai szervezetek közvetlen kapcsolaton alapuló együttműködése, valamint a képzés és kiképzés formája és tartalma, átfogva a csapat, illetve kötelék szintű mentorálást, valamint az egyes harcos és a katona kiképzését egyaránt.

További fotókért kattintosn a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 15., 14:36
Azok a fiatalok, akik kifejezetten a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek kezelői, toronylövészei, vagy ezekkel a harcjárművekkel harcba szállított lövészkatonák szeretnének lenni, bruttó 737 ezer forintos illetményt kapnak. Ezt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentette be augusztus 11-én, Szentesen.
2023-09-07 15:38:52
Ha érdekel a katonák élete és még nincs programod szombatra, akkor két helyen is tárt karokkal vár a Magyar Honvédség. Az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) is nyílt napot, illetve családi napot tart szeptember 9-én.
2023-08-18 14:55:25
Sokan várnak alapvető változásokat attól, hogy egyre több és egyre komolyabb képességű nyugati haditechnikai eszköz kerül az Oroszországgal szemben védekező Ukrajna fegyveres erőihez.
2023-08-08 11:33:57
A Magyar Honvédség két H145M helikoptere kirepült Szlovéniába, hogy az elmúlt időszak egyik legnagyobb természeti katasztrófája utáni mentési munkálatokat segítse - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) augusztus 7-én, hétfőn az MTI-vel.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 11:09
Magyar fejlesztésű és magyar gyártású felszereléssel kívánjuk ellátni a Magyar Honvédséget – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO DIANA Innovációs Héten.
2023. 09. 19., 14:16
Interjú dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.
2023. 09. 18., 10:06
A legenda szerint, amikor egy hadifogságba esett német tiszt közelebbről is megnézhetett egy Sherman harckocsi-csoportosítást, azt mondta: „Egy Tigrisünk tíz ilyen harckocsival felér, csak az a baj, hogy Önöknek mindig van egy tizenegyedik.”
2023. 09. 15., 11:14
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár újonnan megnyílt toborzópontján várják azok jelentkezését, akik érdeklődnek a katonai pálya iránt és szívesen csatlakoznak az alakulathoz hivatásos vagy szerződéses katonaként, illetve polgári alkalmazottként.

  JETfly Magazin

2023. szeptember 27-én jelentették be, hogy a cseh kormány jóváhagyta 24 db, ötödik generációs F-35A típusú harci repülőgép megvásárlását, mellyel leváltják 14 gépes JAS 39C/D Gripen flottájukat.

  NÉPSZERŰ HÍREK