2023. 09. 23. szombat
Tekla
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

2022-től új feltételekkel tanulhatnak a katonai alapképzési szakokon

2022-től új feltételekkel tanulhatnak a katonai alapképzési szakokon
honvedelem.hu  |  2022. 01. 04., 12:37

Az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán új feltételekkel kezdhetik meg tanulmányaikat a 2022/23-as tanévben a katonai alapképzési szakokra jelentkező és sikeresen felvételiző hallgatók.

2021. december 21-én a Magyar Közlöny 235. számában megjelent az egyes törvények honvédelemmel és rendvédelemmel összefüggő módosításáról szóló 2021. évi CXLI. törvény. E jogszabály módosította a honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvényt, amelynek keretében a honvéd tisztjelöltek jogállására vonatkozóan új szabályokat állapítottak meg.

A törvénymódosítás legfontosabb elemeit az alábbiakban foglaltuk össze.

A jelenlegi felvételi eljárás során sikeresen felvételizők a törvény értelmében a 2022/23-as tanévtől az alábbi feltételek alapján kezdhetik meg tanulmányaikat:

1. A honvéd tisztjelölt a képzés időtartama alatt hallgatói jogviszonyban és a szerződéses szolgálati viszonyban folytatja tanulmányait. A honvéd tisztjelölt elsődleges szolgálati kötelezettsége a katonatiszti életpályára történő felkészülés.

2. A honvéd tisztjelölt szerződéses szolgálati viszonyban teljesít katonai szolgálatot, amelyben mindkét felet jogszabályban és a szerződésben meghatározott kötelezettségek terhelik, és jogosultságok illetik meg.

3. A honvédtiszti alapképzésre felvételt nyert személy a Magyar Honvédséggel a képzés időtartamára szerződéses szolgálati viszonyt létesít. A képzés befejezését követően a szerződése további 10 évvel meghosszabbodik azzal, hogy a képzés befejezésétől az állomány tagjára a szerződéses szolgálati viszonyra vonatkozó általános szabályok vonatkoznak.

4. A honvéd tisztjelölt az állományba vétellel vállalja, hogy honvédtiszti tanulmányait a legjobb képességei szerint folytatja, a tanulmányai befejezését követően honvédelmi szervezetnél kötelezően szolgálati viszonyban töltött időként legalább 10 év időtartamú szolgálatot teljesít, ide nem értve az önkéntes tartalékos szolgálatot.

5. A honvéd tisztjelölt a képzési követelményt az adott szakra vonatkozó, jogszabályban meghatározott képzési idő alatt köteles teljesíteni. A hallgatói jogviszony szünetelésének időtartama a képzési időbe nem számít bele.

6. A honvéd tisztjelölt a beiratkozást követően köteles a Magyar Honvédségnél előírt alapkiképzést végrehajtani.

7. A Magyar Honvédség azt vállalja, hogy a honvéd tisztjelölt honvédtiszti tanulmányait támogatja, ezek sikeres befejezését követően tiszti állományba veszi, és megfelelő szolgálati beosztásban foglalkoztatja.

8. A honvéd tisztjelöltet az állományba vételi szerződésben első hallgatói rendfokozatába kell kinevezni. A honvéd tisztjelölt rendfokozata:

a. az állományba vétel napjától hallgató őrmester,
b. a második évfolyam megkezdése évének augusztus 20. napjától hallgató törzsőrmester,
c. a harmadik évfolyam megkezdése évének augusztus 20. napjától hallgató főtörzsőrmester,
d. a negyedik évfolyam megkezdése évének augusztus 20. napjától hallgató zászlós.

9. A honvéd tisztjelölt rendfokozati jelzése az őrmesteri, törzsőrmesteri, főtörzsőrmesteri és zászlósi rendfokozati jelzéseknek a hallgatói jogállásra utaló megkülönböztető jelzéssel ellátott változata.

10. A honvéd tisztjelölt havonta a miniszter rendeletében meghatározottak szerinti illetményre jogosult. Az illetmény alapilletményből és tanulmányi díjból, valamint illetménypótlékból áll. Az alapilletmény legalább a garantált bérminimumnak megfelelő összeg - 2022. január 1-től a kormányrendelet szerint a havi bruttó garantált bérminimum 260.000 forint. Az alapilletmény évfolyamonkénti eltérő mértékét, a tanulmányi díj mértékét és az illetménypótlék összegét a miniszter rendeletben állapítja meg.

Az új jogszabály megjelenése a felvételi eljárásban nem jelent változást, azonban a sikeresen felvételizők a Magyar Honvédséggel szerződéses szolgálati viszonyban, az adott évfolyamnak megfelelő rendfokozatot viselve, az ahhoz tartozó havi illetmény folyósítása mellett kezdhetik meg tanulmányaikat a katonai alapképzési szakokon.

A felvételivel kapcsolatos összes információ a linkre kattintva érhető el!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 15., 14:36
Azok a fiatalok, akik kifejezetten a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek kezelői, toronylövészei, vagy ezekkel a harcjárművekkel harcba szállított lövészkatonák szeretnének lenni, bruttó 737 ezer forintos illetményt kapnak. Ezt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentette be augusztus 11-én, Szentesen.
2023-09-07 15:38:52
Ha érdekel a katonák élete és még nincs programod szombatra, akkor két helyen is tárt karokkal vár a Magyar Honvédség. Az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) is nyílt napot, illetve családi napot tart szeptember 9-én.
2023-08-18 14:55:25
Sokan várnak alapvető változásokat attól, hogy egyre több és egyre komolyabb képességű nyugati haditechnikai eszköz kerül az Oroszországgal szemben védekező Ukrajna fegyveres erőihez.
2023-08-08 11:33:57
A Magyar Honvédség két H145M helikoptere kirepült Szlovéniába, hogy az elmúlt időszak egyik legnagyobb természeti katasztrófája utáni mentési munkálatokat segítse - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) augusztus 7-én, hétfőn az MTI-vel.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 11:09
Magyar fejlesztésű és magyar gyártású felszereléssel kívánjuk ellátni a Magyar Honvédséget – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO DIANA Innovációs Héten.
2023. 09. 19., 14:16
Interjú dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.
2023. 09. 18., 10:06
A legenda szerint, amikor egy hadifogságba esett német tiszt közelebbről is megnézhetett egy Sherman harckocsi-csoportosítást, azt mondta: „Egy Tigrisünk tíz ilyen harckocsival felér, csak az a baj, hogy Önöknek mindig van egy tizenegyedik.”
2023. 09. 15., 11:14
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár újonnan megnyílt toborzópontján várják azok jelentkezését, akik érdeklődnek a katonai pálya iránt és szívesen csatlakoznak az alakulathoz hivatásos vagy szerződéses katonaként, illetve polgári alkalmazottként.

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.