2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Már tesztelik a jövő katonáinak felszerelését 1.

Art of WAR  |  2008. 01. 14., 18:17

Az utóbbi időszak egyik legérdekesebb katonai projektje az amerikai Future Combat System program, amelynek keretében meghatározzák az Egyesült Államok hadserege számára jövőben fejlesztendő haditechnikai eszközökkel és fegyverekkel szemben támasztott követelményeket. Igaz, részben csökkentették a programra szánt költségeket, ez a csökkentés azonban nem érinti a katonák számára fejlesztendő felszereléseket – a Land Warrior programját.

A döntés érthető, bár egy újabb „nagy háború” lehetősége nem jelentős, a lokális konfliktusok, ahol az automata fegyverrel és gránátvetővel felfegyverzett katonák fontos szerepet játszanak, napjainkban is zajlanak, és világosan látszik, hogy a közeljövőben sem fognak megszakadni. Az Egyesült Államok mellett több ország foglalkozik hasonló projekttel.

A jövő katonáinak jövőbeni felszerelése biztos hogy tartalmazni fog híradó eszközöket, navigációs berendezéseket, éjjellátó eszközöket, lézeres távolságmeghatározókat, elektronikus térképeket és természetesen önvédelmi eszközöket (páncélmellényt, sisakot stb.), tökélesített lőfegyvereket és ruházatot, amely termosztatikus szövetből készül, s egyaránt véd a túlmelegedéstől és kihüléstől.

Land Warrior

Az amerikai program, amely a többi hasonló programnál korábban kezdődött, mára már eredményeket tud felmutatni. 2003-ban az Egyesült Államokban létrehozták a Land Warrior Block 1 és Land Warrior Block 2 készletet, amelyek közül a második a Stryker páncélos jármü katonái számára készült. Napjainkban a jövő felszerelésének fejlesztési projektje új néven – Mounted Warrior –, a General Dynamics C4 Systems cég égisze alatt zajlik.

A Mounted Warrior készlethez tartozik egy számítógép, sisakkijelző (HMD – head-mounted display vagy helmet-mounted display), GPS-navigációs berendezés, rádióberendezés, áramforrás és fegyverrendszer-irányító berendezés. A katona a video- és infravörös kamerának köszönhetően felderítést tud végezni, amelyek képe a sisakkijelzőn jelenik meg. A sisakot felszerelik ezen kívül monokuláris optikai rendszerrel, fejhallgatóval és mikrofonnal. Az összes egység, beleértve a Stryker páncélozott jármüveket is, egységes információs rendszert fog használni. A páncélozott jármüvek nemcsak a katonák szállítására és tüztámogatásra alkalmasak, hanem a harctéren mintegy „információs csomópontként” is szolgálnak, biztosítva ezzel az információáramlást az egységek között.

2006. szeptember 1-jén a Washington államban állomásozó 23. gyalogsági hadosztály 4. dandárjának állományát látták el 440 Land Warrior és 147 Mounted Warrior felszereléssel, a csapatpróba (terepen történő alkalmazás) végrehajtása céljából. A csapatpróba eredményeképpen 2007 februárjában a Pentagon a bejelentette a program befejezését az alacsony hatásfok miatt, ami a szükséges technológia hiánya miatt következett be.

2007 júniusában azonban a 4. dandárt Irakba vezényelték, ahová magukkal vittek 200 készlet Land Warrior és Mounted Warrior felszerelést. A felszereléseket a járőrözések alatt vizsgálták városi és sivatagi körülmények között.

Augusztusban mutatták be az új, modernizált felszerelést, amely jelentősen könnyebb elődjénél, és technikai újítások egész sorát hordozza magán. Ezek az újdonságok a teljesség igénye nélkül: az új elektronikus berendezés, amelynek súlya mindössze 3,2 kg, szemben az előzővel, ami 4,5 kg-ot nyomott. A GPS helymeghatározó és a sisakkijelző mellett újdonság a „Bumeráng” névre keresztelt berendezés, amelynek segítségével az orvlövészek pozícióját lehet meghatározni, valamint az irányítóegységhez tartozó nagyobb hatásfokú, kompakt billentyüzet.

2007 júliusában az Amerikai Egyesült Államok kongresszusának védelmi bizottsága határozatot fogadott el, amelynek értelmében folytatni kell a Land Warrior programot. A 2008. évre tervezett védelmi kiadások között 18,7 millió dollárt irányoztak elő a sivatagi kísérletek folytatására, valamint a felszerelés tökéletesítésére.

Érdekes az a tény, hogy 2005 februárjában a Land Warrior programot egyesítették a Future Force Warrior projekttel, amelynek célja a Land Warrior II előállítása volt egy teljesen új, „futurisztikus” technológia alkalmazásával. Figyelmen kívül hagyva a két program egyesítését, a Future Force Warrior egy távlati terv, és finanszírozása a Land Warrior program lezárása után is valószínü. Az FFW felszerelés egyik kulcseleme a kevlárból készülő „ruha”, amely biztosítja a katona védelmét (golyóálló), és az elektromechanikus „izomzatnak” köszönhetően megnöveli „fizikai erejét”.

Az amerikai hadsereg nyilatkozata szerint a Land Warrior és a Mounted Warrior felszerelések alkalmazása Irakban, harci körülmények között nagymértékben megkönnyítette a katonák mozgását utcai körülmények között, valamint növelte koordinációs lehetőségeiket harci feladatok végrehajtása közben.

Ugyanakkor sok katona beszél arról, hogy a felszerelés kényelmetlen, nem elég tartós, mindemellett az új elektronikus berendezésen keresztül nehézkes a parancsadás, az egymás közötti kommunikáció.

Figyelmen kívül hagyva a katonák negatív észrevételeit az új rendszerekkel kapcsolatban, a programot folytatni kívánják a sivatagban végrehajtott valós harci körülmények közötti alkalmazás idejének növelésével annak érdekében, hogy a felszerelés összes hibáját kijavítsák. A cél elérése érdekében a teljes programra mintegy 500 millió dollárt fordítottak. Egy készlet Land Warrior ára hozzávetőlegesen 70 ezer dollár.

Cikkünk következő részében az európai hasonló fejlesztéseket tekintjük át, illetve kitekintünk keletre, Oroszországba is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-05-28 13:25:58
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK