2023. 03. 21. kedd
Benedek
: 392 Ft   : 365 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Már tesztelik a jövő katonáinak felszerelését 1.

Art of WAR  |  2008. 01. 14., 18:17

Az utóbbi időszak egyik legérdekesebb katonai projektje az amerikai Future Combat System program, amelynek keretében meghatározzák az Egyesült Államok hadserege számára jövőben fejlesztendő haditechnikai eszközökkel és fegyverekkel szemben támasztott követelményeket. Igaz, részben csökkentették a programra szánt költségeket, ez a csökkentés azonban nem érinti a katonák számára fejlesztendő felszereléseket – a Land Warrior programját.

A döntés érthető, bár egy újabb „nagy háború” lehetősége nem jelentős, a lokális konfliktusok, ahol az automata fegyverrel és gránátvetővel felfegyverzett katonák fontos szerepet játszanak, napjainkban is zajlanak, és világosan látszik, hogy a közeljövőben sem fognak megszakadni. Az Egyesült Államok mellett több ország foglalkozik hasonló projekttel.

A jövő katonáinak jövőbeni felszerelése biztos hogy tartalmazni fog híradó eszközöket, navigációs berendezéseket, éjjellátó eszközöket, lézeres távolságmeghatározókat, elektronikus térképeket és természetesen önvédelmi eszközöket (páncélmellényt, sisakot stb.), tökélesített lőfegyvereket és ruházatot, amely termosztatikus szövetből készül, s egyaránt véd a túlmelegedéstől és kihüléstől.

Land Warrior

Az amerikai program, amely a többi hasonló programnál korábban kezdődött, mára már eredményeket tud felmutatni. 2003-ban az Egyesült Államokban létrehozták a Land Warrior Block 1 és Land Warrior Block 2 készletet, amelyek közül a második a Stryker páncélos jármü katonái számára készült. Napjainkban a jövő felszerelésének fejlesztési projektje új néven – Mounted Warrior –, a General Dynamics C4 Systems cég égisze alatt zajlik.

A Mounted Warrior készlethez tartozik egy számítógép, sisakkijelző (HMD – head-mounted display vagy helmet-mounted display), GPS-navigációs berendezés, rádióberendezés, áramforrás és fegyverrendszer-irányító berendezés. A katona a video- és infravörös kamerának köszönhetően felderítést tud végezni, amelyek képe a sisakkijelzőn jelenik meg. A sisakot felszerelik ezen kívül monokuláris optikai rendszerrel, fejhallgatóval és mikrofonnal. Az összes egység, beleértve a Stryker páncélozott jármüveket is, egységes információs rendszert fog használni. A páncélozott jármüvek nemcsak a katonák szállítására és tüztámogatásra alkalmasak, hanem a harctéren mintegy „információs csomópontként” is szolgálnak, biztosítva ezzel az információáramlást az egységek között.

2006. szeptember 1-jén a Washington államban állomásozó 23. gyalogsági hadosztály 4. dandárjának állományát látták el 440 Land Warrior és 147 Mounted Warrior felszereléssel, a csapatpróba (terepen történő alkalmazás) végrehajtása céljából. A csapatpróba eredményeképpen 2007 februárjában a Pentagon a bejelentette a program befejezését az alacsony hatásfok miatt, ami a szükséges technológia hiánya miatt következett be.

2007 júniusában azonban a 4. dandárt Irakba vezényelték, ahová magukkal vittek 200 készlet Land Warrior és Mounted Warrior felszerelést. A felszereléseket a járőrözések alatt vizsgálták városi és sivatagi körülmények között.

Augusztusban mutatták be az új, modernizált felszerelést, amely jelentősen könnyebb elődjénél, és technikai újítások egész sorát hordozza magán. Ezek az újdonságok a teljesség igénye nélkül: az új elektronikus berendezés, amelynek súlya mindössze 3,2 kg, szemben az előzővel, ami 4,5 kg-ot nyomott. A GPS helymeghatározó és a sisakkijelző mellett újdonság a „Bumeráng” névre keresztelt berendezés, amelynek segítségével az orvlövészek pozícióját lehet meghatározni, valamint az irányítóegységhez tartozó nagyobb hatásfokú, kompakt billentyüzet.

2007 júliusában az Amerikai Egyesült Államok kongresszusának védelmi bizottsága határozatot fogadott el, amelynek értelmében folytatni kell a Land Warrior programot. A 2008. évre tervezett védelmi kiadások között 18,7 millió dollárt irányoztak elő a sivatagi kísérletek folytatására, valamint a felszerelés tökéletesítésére.

Érdekes az a tény, hogy 2005 februárjában a Land Warrior programot egyesítették a Future Force Warrior projekttel, amelynek célja a Land Warrior II előállítása volt egy teljesen új, „futurisztikus” technológia alkalmazásával. Figyelmen kívül hagyva a két program egyesítését, a Future Force Warrior egy távlati terv, és finanszírozása a Land Warrior program lezárása után is valószínü. Az FFW felszerelés egyik kulcseleme a kevlárból készülő „ruha”, amely biztosítja a katona védelmét (golyóálló), és az elektromechanikus „izomzatnak” köszönhetően megnöveli „fizikai erejét”.

Az amerikai hadsereg nyilatkozata szerint a Land Warrior és a Mounted Warrior felszerelések alkalmazása Irakban, harci körülmények között nagymértékben megkönnyítette a katonák mozgását utcai körülmények között, valamint növelte koordinációs lehetőségeiket harci feladatok végrehajtása közben.

Ugyanakkor sok katona beszél arról, hogy a felszerelés kényelmetlen, nem elég tartós, mindemellett az új elektronikus berendezésen keresztül nehézkes a parancsadás, az egymás közötti kommunikáció.

Figyelmen kívül hagyva a katonák negatív észrevételeit az új rendszerekkel kapcsolatban, a programot folytatni kívánják a sivatagban végrehajtott valós harci körülmények közötti alkalmazás idejének növelésével annak érdekében, hogy a felszerelés összes hibáját kijavítsák. A cél elérése érdekében a teljes programra mintegy 500 millió dollárt fordítottak. Egy készlet Land Warrior ára hozzávetőlegesen 70 ezer dollár.

Cikkünk következő részében az európai hasonló fejlesztéseket tekintjük át, illetve kitekintünk keletre, Oroszországba is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 02. 23., 15:10
Szerbiának erős hadseregre van szüksége, ellenkező esetben az ország három napon belül megsemmisülhetne, ezért a katonaság és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád − közölte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállítás apropóján.
2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023. 02. 14., 09:11
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
2023. 02. 09., 10:25
Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.
2023-02-02 13:50:19
Toborzóbuszokkal gazdagodik a Magyar Honvédség eszközállománya. Tíz darab Iveco Daily 35S16 típusú járművet adtak át az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) részére január 31-én az MH Anyagellátó Raktárbázis (MH ARB) Újszász utcai objektumában.
2023-01-27 09:56:50
Hideg is, látni is alig lehet a felszín alatt, de a muszáj nagy úr. Márpedig gyakorolni muszáj még téli körülmények között is, éppen ezért hódítják meg évről-évre a csongrádi Holt-Tisza olykor fagyott, máskor „csak” roppant hideg vizét az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred katonabúvárai.
2023-01-20 13:31:49
Az I. világháborút megelőző évtizedekben az egyre erősödő Németország hatalmas erőfeszítéseket tett, hogy egyenrangú világhatalommá váljon a fénykorát élő Brit Birodalommal. Versengésük egyik legfőbb színtere a haditengerészet volt, így a német mérnökök tudásuk legjavát beleadva, kiváló hadihajók sorát alkották meg.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 20., 13:40
Az MH II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred képességei fenntartásához és növeléséhez nélkülözhetetlenek azok a technikai eszközök, amelyek a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretén belül folyamatosan érkeznek az ezredhez.
2023. 03. 20., 13:15
Az Airbus érkezése várostörténeti jelentőséggel bír, a város gazdasága új szintre lépett.
2023. 03. 17., 14:03
Gépjármű vezetői kiképzésen vett részt a közelmúltban az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred logisztikai századának állománya, tábori körülmények között.
2023. 03. 16., 14:41
A szlovén parlament védelmi bizottsága jóváhagyta a fegyveres erők (SAF) hosszú távú fejlesztésére vonatkozó határozatot, amely korábbra tervezi a védelmi kiadások növelését – közölte a szlovén közszolgálati televízió március 8-án, szerdán.

  JETfly Magazin

Az 1985-ben indult légitársaság most harmadszor változtat arculatán. A jelenlegi festések 1999 óta láthatóak a világ legnagyobb légitársaságának óriásgépein, és az egyik legismertebb márkajelzéssé váltak ez alatt az idő alatt. A mostani arculatfrissítés a gépek függőleges vezérsíkját és a szárnyakat érinti.