2024. 03. 01. péntek
Albin
: 394 Ft   : 363 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

24 tanulóval kezdi majd a tanévet a Szolnoki Honvéd Kollégium

24 tanulóval kezdi majd a tanévet a Szolnoki Honvéd Kollégium
honvedelem.hu  |  2022. 06. 02., 11:55
24 tanulóval kezdi majd a tanévet a Szolnoki Honvéd Kollégium

Idén szeptemberben kezdi meg működését a Szolnoki Honvéd Kollégium, így huszonhárom esztendő után visszatér a honvéd kollégiumi rendszer a városba. Beszélgetés Mádi Lajos alezredessel célokról, elvárásokról és a felvételiről.

Benkő Tibor korábbi honvédelmi miniszter idén januárban döntött arról, hogy – Debrecen és Nyíregyháza után – Szolnokon is honvéd kollégiumot létesít a tárca. Így huszonhárom év után a honvéd kollégiumi rendszer visszatér a Tisza parti városba. A kollégium szeptembertől a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium intézményegységeként működik majd, és az MH Béketámogató Kiképző Központban (MH BTKK) kap helyet.

„A 2022/2023-as tanévben 24 tanuló felvételére van lehetőségünk, de ez a létszám minden évben egy-egy osztállyal bővülni fog. Most hét szolnoki középiskolából és gimnáziumból vannak jelentkezőink, akik már biztosan megkezdhetik a kollégiumban a következő tanévet” – árulta el az alezredes, hozzátéve: az intézménybe a szolnoki középiskolás, kilencedik évfolyamos tanulók jelentkezhetnek, akik vállalják, hogy elsajátítják a honvédelmi alapismeretek tantárgyat.

Akik bekerülnek az intézménybe, katonai napirend szerint fognak élni: a tanulók éjszakai pihenőideje 22 órakor kezdődik és másnap 6.30 óráig tart. Az ébresztőt és a tisztálkodást követően a kollégisták „körletszemlén” vesznek részt, amely során a nevelőtanárok ellenőrzik a hálószobák rendjét. Az utolsó tanítási óra és a délutáni kollégiumi foglalkozások megkezdése között a diákoknak egyéni szabadidejük lesz. A kollégiumi foglalkozások legfontosabb eleme a szilenciumi tanulás, illetve az egyéni és csoportos korrepetálás. A kollégisták heti több órában speciális honvédelmi tematikájú, gyakorlatias jellegű foglalkozásokon is részt vesznek – emelte ki Mádi Lajos alezredes.

 

A szolnoki honvéd kollégium számos olyan programot kínál majd diákjainak, amelyek a régióban csak itt érhetőek el számukra. Választhatnak például a különböző küzdősportok közül, de lehetőségük lesz a hagyományőrzésre, hadisírgondozásra vagy éppen az ejtőernyőzésre is. „Fiatal koromban nagyon menő volt itt Szolnokon a vitorlázórepülés. Remélem egyszer ezt újra fel tudjuk eleveníteni” – fejtette ki az alezredes, hozzátéve: „a Honvéd Kadét Programnak köszönhetően a kollégisták Béri Balogh Ádám honvéd kadét ösztöndíjat kapnak, amelynek mértéke a 4,5-ös tanulmányi átlageredménytől kezdve jelenleg havi 58 ezer forint.”

Az intézményvezető elmondta: a kollégium legfőbb célja, hogy a katonai pálya felé „terelje” a gyerekeket. De fontos kiemelni, hogy mindez semmilyen kötelezettséggel nem jár, azaz a középiskola elvégzését követően a diákoknak nem kötelező altiszti vagy tiszti pályára menniük, bármelyik civil egyetemre jelentkezhetnek! „A kollégium kiemelt célja, hogy diákjaink a honvédelem iránt elkötelezettek, tisztelettudóak, fegyelmezettek, kitartóak legyenek és tudjanak csapatban dolgozni. De emellett természetesen az is fontos, hogy minél többen válasszák a Magyar Honvédség nagy családját” – húzta alá Mádi Lajos alezredes.

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 15., 15:16
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
2024-02-09 11:15:42
Újabb mérföldkő a magyar KC-390-es programban: 2024. február 8-án Brazíliában levegőbe emelkedett a Magyar Honvédség első Embraer KC-390 típusú katonai szállítórepülőgépe, ami a tervek szerint ez év folyamán érkezik Magyarországra.
2024-02-06 11:13:03
A legnagyobb volt, a legtöbb nehézlöveggel felszerelve és egyben a legfényűzőbb. Mielőtt egyáltalán szolgálatba állt volna, már három ország is birtokolta. Ez volt a HMS Agincourt csatahajó, egy igazi különlegesség a hadihajók között.
2024-02-05 13:57:16
2024. január 12-én Detrich István úr és a Meteor Természetbarát Turista Egyesület meghívására a kaposvári Takáts Gyula Könyvtárban tartott vetítőképes előadást Huszár András, „A hadak útján – Katonahőseink nyomában” címmel. Az előadás anyaga már visszanézhető!
2024-02-01 14:07:08
Az amerikai Bremertonban működő, elsősorban katonai, rendőrségi, tűzoltó és mentöhajók tervezésére és gyártására szakosodott SAFE Boats International (SBI) egyetértési és együttműködési megállapodást írt alá az elektromos meghajtású csónakokra specializálódott brit Vita Power vállalattal egy zéró kibocsátású, kisméretű járőrhajó kifejlesztéséről és gyártásáról.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 29., 10:24
A Védelmi Innovációs Kutatóintézet a NATO Innovációs Alappal együttműködve új lehetőségeket teremt a védelmi technológiát fejlesztő magyar vállalkozásoknak – mondta dr. Porkoláb Imre dandártábornok, a HM védelmi innovációért felelős miniszteri biztosa.
2024. 02. 28., 10:40
A Magyar Honvédség Klapka György 1. Páncélosdandár egy Gidrán harcjárművet biztosít a BOK Sportcsarnokban szervezett rendezvényre.
2024. 02. 27., 10:38
A horvát kormányfő alig két hónapja még kizártnak tartotta a sorkötelezettség visszaállítását. Egy újabb fordulat után kiderült: jövőre mégis indul, csak sorkatonaság helyett kötelező katonai alapképzésnek nevezik, és három hónapig tart.
2024. 02. 22., 09:38
A terv közös katonai gyakorlatokat, konferenciákat, oktatási-, képzési- és kiképzési, hadtörténeti és hadisírgondozási együttműködést, valamint hagyományőrző rendezvényeket, programokat foglal magába a 2024-es évre.

  JETfly Magazin

Azerbajdzsán már évek óta folytat tárgyalásokat Pakisztánnal a JF-17-esek beszerzése kapcsán: a legfrissebb hírek szerint megszületett a megállapodás, ami már továbbfejlesztett radarrendszerrel és a legmodernebb fegyverzettel felszerelt harci repülőgépekről szól.