2023. 03. 20. hétfő
Klaudia
: 399 Ft   : 374 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

24 tanulóval kezdi majd a tanévet a Szolnoki Honvéd Kollégium

24 tanulóval kezdi majd a tanévet a Szolnoki Honvéd Kollégium
honvedelem.hu  |  2022. 06. 02., 11:55
24 tanulóval kezdi majd a tanévet a Szolnoki Honvéd Kollégium

Idén szeptemberben kezdi meg működését a Szolnoki Honvéd Kollégium, így huszonhárom esztendő után visszatér a honvéd kollégiumi rendszer a városba. Beszélgetés Mádi Lajos alezredessel célokról, elvárásokról és a felvételiről.

Benkő Tibor korábbi honvédelmi miniszter idén januárban döntött arról, hogy – Debrecen és Nyíregyháza után – Szolnokon is honvéd kollégiumot létesít a tárca. Így huszonhárom év után a honvéd kollégiumi rendszer visszatér a Tisza parti városba. A kollégium szeptembertől a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium intézményegységeként működik majd, és az MH Béketámogató Kiképző Központban (MH BTKK) kap helyet.

„A 2022/2023-as tanévben 24 tanuló felvételére van lehetőségünk, de ez a létszám minden évben egy-egy osztállyal bővülni fog. Most hét szolnoki középiskolából és gimnáziumból vannak jelentkezőink, akik már biztosan megkezdhetik a kollégiumban a következő tanévet” – árulta el az alezredes, hozzátéve: az intézménybe a szolnoki középiskolás, kilencedik évfolyamos tanulók jelentkezhetnek, akik vállalják, hogy elsajátítják a honvédelmi alapismeretek tantárgyat.

Akik bekerülnek az intézménybe, katonai napirend szerint fognak élni: a tanulók éjszakai pihenőideje 22 órakor kezdődik és másnap 6.30 óráig tart. Az ébresztőt és a tisztálkodást követően a kollégisták „körletszemlén” vesznek részt, amely során a nevelőtanárok ellenőrzik a hálószobák rendjét. Az utolsó tanítási óra és a délutáni kollégiumi foglalkozások megkezdése között a diákoknak egyéni szabadidejük lesz. A kollégiumi foglalkozások legfontosabb eleme a szilenciumi tanulás, illetve az egyéni és csoportos korrepetálás. A kollégisták heti több órában speciális honvédelmi tematikájú, gyakorlatias jellegű foglalkozásokon is részt vesznek – emelte ki Mádi Lajos alezredes.

 

A szolnoki honvéd kollégium számos olyan programot kínál majd diákjainak, amelyek a régióban csak itt érhetőek el számukra. Választhatnak például a különböző küzdősportok közül, de lehetőségük lesz a hagyományőrzésre, hadisírgondozásra vagy éppen az ejtőernyőzésre is. „Fiatal koromban nagyon menő volt itt Szolnokon a vitorlázórepülés. Remélem egyszer ezt újra fel tudjuk eleveníteni” – fejtette ki az alezredes, hozzátéve: „a Honvéd Kadét Programnak köszönhetően a kollégisták Béri Balogh Ádám honvéd kadét ösztöndíjat kapnak, amelynek mértéke a 4,5-ös tanulmányi átlageredménytől kezdve jelenleg havi 58 ezer forint.”

Az intézményvezető elmondta: a kollégium legfőbb célja, hogy a katonai pálya felé „terelje” a gyerekeket. De fontos kiemelni, hogy mindez semmilyen kötelezettséggel nem jár, azaz a középiskola elvégzését követően a diákoknak nem kötelező altiszti vagy tiszti pályára menniük, bármelyik civil egyetemre jelentkezhetnek! „A kollégium kiemelt célja, hogy diákjaink a honvédelem iránt elkötelezettek, tisztelettudóak, fegyelmezettek, kitartóak legyenek és tudjanak csapatban dolgozni. De emellett természetesen az is fontos, hogy minél többen válasszák a Magyar Honvédség nagy családját” – húzta alá Mádi Lajos alezredes.

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023. 02. 14., 09:11
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
2023. 02. 09., 10:25
Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.
2023-02-02 13:50:19
Toborzóbuszokkal gazdagodik a Magyar Honvédség eszközállománya. Tíz darab Iveco Daily 35S16 típusú járművet adtak át az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) részére január 31-én az MH Anyagellátó Raktárbázis (MH ARB) Újszász utcai objektumában.
2023-01-27 09:56:50
Hideg is, látni is alig lehet a felszín alatt, de a muszáj nagy úr. Márpedig gyakorolni muszáj még téli körülmények között is, éppen ezért hódítják meg évről-évre a csongrádi Holt-Tisza olykor fagyott, máskor „csak” roppant hideg vizét az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred katonabúvárai.
2023-01-20 13:31:49
Az I. világháborút megelőző évtizedekben az egyre erősödő Németország hatalmas erőfeszítéseket tett, hogy egyenrangú világhatalommá váljon a fénykorát élő Brit Birodalommal. Versengésük egyik legfőbb színtere a haditengerészet volt, így a német mérnökök tudásuk legjavát beleadva, kiváló hadihajók sorát alkották meg.
2023-01-17 12:48:21
A modern fegyverrendszerek, hadműveleti és harcászati eljárások alkalmazásához, az ezekhez kapcsolódó kiképzési és gyakorlatozási feladatokhoz, valamint a sikeres toborzáshoz elengedhetetlen egy jól felkészült, nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező, fiatal tiszti és altiszti állomány.
2023-01-16 15:03:49
„Rendkívül mozgalmas évet tudhat maga mögött alakulatunk” – mondta el a 2022-es évet értékelve Szilágyi Zsolt ezredes, az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred parancsnoka, aki hozzátette: tavaly több mint 2500 éles, harcászati műveleti feladatot hajtottak végre az ezred katonái.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 20., 13:40
Az MH II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred képességei fenntartásához és növeléséhez nélkülözhetetlenek azok a technikai eszközök, amelyek a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretén belül folyamatosan érkeznek az ezredhez.
2023. 03. 20., 13:15
Az Airbus érkezése várostörténeti jelentőséggel bír, a város gazdasága új szintre lépett.
2023. 03. 17., 14:03
Gépjármű vezetői kiképzésen vett részt a közelmúltban az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred logisztikai századának állománya, tábori körülmények között.
2023. 03. 16., 14:41
A szlovén parlament védelmi bizottsága jóváhagyta a fegyveres erők (SAF) hosszú távú fejlesztésére vonatkozó határozatot, amely korábbra tervezi a védelmi kiadások növelését – közölte a szlovén közszolgálati televízió március 8-án, szerdán.

  JETfly Magazin

Befejeződött az Airbus H225M típusú, közepes szállító helikopterek magyar katonai típusalkalmassági vizsgálata. A megrendelt tizenhat többcélú helikopterből kettőt ez év júliusában adnak át az Airbus Helicopters franciaországi, Marignane-i gyártó központjában.