2024. 03. 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
: 395 Ft   : 365 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hamarosan új műhold segít az űrszemét felderítésében

Art of WAR  |  2009. 02. 20., 19:27

Az amerikai légierő két hónapon belül egy speciális Space Based Space Surveillance (SBSS) névre keresztelt “megfigyelő rendszert” fog pályára állítani. Az új műhold értéke eléri a 425 millió dollárt, különlegessége, hogy egy olyan digitális kamerát építettek bele, melynek révén szinte azonnal látható lesz az űrszemét helyzete. Segítségével könnyebbé válik az űrben keringő törmelékek beazonosítása, és pontosabb számításokat lehet végezni méretükről. Egy SBSS műholdra már igen égető szükség volt, mivel a növekvő mennyiségű űrszemét egyre nagyobb problémákat okoz.

Az elmúlt évtizedekben az emberiség által fellőtt müholdak és egyéb kisegítő technikai berendezések miatt rengeteg ürszemét kering bolygónk körül. A statisztikai adatok szerint jelenleg több mint 300.000 veszélyes, 10 mm-es vagy annál nagyobb tárgy található az ürben. Kis méretük ellenére komoly károkat okozhatnak a müholdakban, de az ürhajókra is veszélyesek, mivel nagy sebességgel csapódnak be. A nagyobb (10 cm-t meghaladó) törmelékek száma körülbelül 18.000 darab, egy esetleges ütközés pedig valószínüleg szintén katasztrófával végződne. A pár milliméteres darabok száma milliárdos nagyságrendü.

Az amerikai légierő ürmegfigyelő hálózata folyamatos elemzéseket és számításokat végzett az ürben keringő szemét mennyiségéről, 5 évvel ezelőtt azonban beszüntették ezt a tevékenységet biztonsági okokra hivatkozva. Az új SBSS mühold pályára állításával azonban az Egyesült Államok számára ismét előtérbe kerül az ürszemét ügyének fontossága, mivel a közel 900 darab aktív mühold fele amerikai (75% a nem katonai müholdak aránya). Az amerikaiak számára tehát kiemelkedő fontoságú lesz az SBSS, de valószínüsíthető, hogy a szövetséges államok is hasonló biztonságot szeretnének majd nyújtani müholdjaiknak.

Egyre nagyobb veszélyben vannak az aktív müholdak és a Nemzetközi Ürállomás is

Az Egyesült Államokon kívül természetesen más országok is figyelemmel kísérik az ürszemét halmozódását. Az oroszok például radarok segítségével próbálják beazonosítani az alacsony pályán keringő, körülbelül 5000 darab törmeléket. Oroszország azonban soha nem tette ezeket az adatokat nyilvánossá. Két nemzetközi szervezetet is meg kell említenünk az ürszemét kutatása kapcsán: az IADC-t (Inter-Agency Space Debris Coordination) és az ISON-t (International Space Observation Network). Az IADC egy kormányszintü szerveződés, ami az amerikai NASA-t, illetve ennek orosz, kínai és egyéb nemzetekbeli megfelelőjét tömöríti. A begyüjtött információkat általában titkosan kezeli. Az ISON ezzel szemben nem kormányi szervezet, 18 tudományos központja, 18 obszervatóriuma, 25 teleszkópja és több mint száz szakértő alkalmazottja van. Adatai nyilvánosak, amit az is bizonyít, hogy amatőr ürhajósok ezrei követik nyomon az általa közölt információkat Interneten keresztül. Az ISON már 152 darab nagyobb méretü ürszemetet azonosított, melyekről a kormányi szervezetek soha nem nyilatkoztak. Általában az Internet előtt ülő amatőr asztronauták szereznek elsőként tudomást az ISON által feltérképezett törmelékek helyzetéről.

Egy-egy veszélyes helyzetü ürszemét közeledésekor a megfigyelők riasztják az érintett mühold tulajdonosát. Hasonló eset már többször is történt az elmúlt néhány évben. Az ürben keringő veszélyes tárgyak száma évente 10-20%-kal nő. Ez a szám még akkor is riasztó, ha számításba vesszük azt a tényt, hogy az ürszemét nagy része a Föld légkörébe érve elég. A törmelékek nagy sebessége és instabilitása miatt egy-egy biztosra vett, aktív müholddal való ütközés sok esetben mégsem történik meg, tehát a rendelkezésre álló adatok sem mindig pontosak.

Lassan az ür is telítetté válik...

Az SBSS-nek katonai feladatkört is szán az Egyesült Államok, hiszen ellenséges müholdak beazonosítására is alkalmazni fogják. Elsődleges funkciója azonban az ür felügyelete lesz, és remélhetőleg a segítségével csökkeni fog az ürszeméttel való ütközések száma. Ha beválik az első új ürmegfigyelő rendszer, a jövőben további hasonló müholdak pályára állítása várható.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 22., 13:32
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024. 03. 18., 15:07
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
2024. 03. 07., 11:04
Semmi, mert egy hasonló méretű, ARV vontatókocsi siet segítségére, hogy biztonságos helyre szállítsa. A pótolhatatlan eszköz kezelését öthetes kiképzés alatt sajátították el a hódmezővásárhelyi és tatai honvédek, tudásukról pedig a március első hetében rendezett táborfalvai vizsganapokon adtak számot.
2024-02-15 15:16:26
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 03. 27., 10:10
„Több évtized után indul újra a fegyvertervező és -gyártó mérnökképzés hazánkban” – többek közt erről állapodott meg dr. Czermann János a Neumann János Egyetem képviselőivel.
2024. 03. 19., 12:55
Március elején több magas szintű delegáció látogatott a nápolyi Szövetséges Összhaderőnemi Parancsnokságra. A látogatások célja az volt, hogy megtárgyalják és kidolgozzák a NATO déli szomszédságával (Közel-Kelet, Észak-Afrika és a Száhel régiók) kapcsolatos partnerségi terveket.
2024. 03. 11., 10:30
A hatvanas években három komolyabb, halálos áldozatokat követelő tűzeset történt az amerikai haditengerészet repülőgép-hordozóin.
2024. 03. 07., 11:37
A római katolikus temetőben a csata emlékére állított obeliszknél a város és a honvédség képviselői koszorúztak.

  JETfly Magazin

20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.