2024. 04. 19. péntek
Emma
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Új helyszín az amerikai rakétapajzsnak?

Art of WAR  |  2009. 08. 31., 12:48

Washington Kelet-Európa helyett Törökországba vagy a Balkánra telepítheti a rakétapajzsot - írta a The New York Times a hét végén. Amerikai kormányzati források közölték: az Obama-kormány nem azért mérlegeli, hogy lemond a rakétavédelmi rendszer elemeinek lengyelországi és csehországi telepítéséről, hogy ezzel megbékítse a projekt ellen tiltakozó Oroszországot, hanem mert \"alkalmazkodni akar a megnövekedett iráni fenyegetéshez\".

A lap ugyanakkor megjegyezte: a kelet-európai telepítésről való lemondás Oroszország és Németország kedvére volna, viszont megrontaná az Egyesült Államoknak a kelet-európai szövetségeseihez füződő kapcsolatait. Philip J. Crowley külügyi szóvivő hangsúlyozta: a kormány még semmit nem döntött el, a kelet-európai telepítés sincs még elvetve; keresik viszont alternatív megoldások lehetőségeit.

Az Obama-kormány azt is fontolgatja, hogy elrendeli az Aegis SM-3 típusú, hadihajókra telepített rakétaelhárító rendszerek földi telepítésü változatainak kifejlesztését. Meg nem nevezett kormányzati tisztviselők hangsúlyozták: szó sincs arról, hogy a rakétavédelmi rendszer újragondolása Kelet-Európa cserbenhagyását jelenti. "Egyáltalán nem adjuk fel azt a kötelezettségünket, hogy megvédjük európai szövetségeseinket az iráni rakétafenyegetéssel szemben" - mondta egy névtelenséget kérő tisztviselő, s hozzátette, olyan alternatívákat vizsgálnak meg, amelyek erősítenék az európai szövetségesek védelmét. A kormányzati források szerint az előző elnök, George Bush által erőteljesen szorgalmazott kelet-európai rakétapajzs tervének felülvizsgálata remélhetően szeptember elejére befejeződik. Így BarackObama elnök már néhány hét múlva ismertetheti elképzeléseit az ENSZ Közgyülés őszi ülésszakának megnyitójára New Yorkba érkező Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel.

A The New York Times arról írt, hogy a felülvizsgálatot végző szakértők az elkövetkező hetekben több alternatív megoldást kívánnak felvázolni a kormány nemzetbiztonsági tisztviselőinek, ahelyett,hogy egyetlen javaslat mellett tennék le voksukat. Az ügy ezután kerül miniszteri szintre és az elnök elé. Az egyik lehetőség az, hogy a rakétakilövő állásokat és a radarállomásokat Lengyelország, illetve Csehország helyett Törökországban vagy a Balkánon építenék meg. A tisztviselők azt mondták, hogy Irán rövid hatótávolságú rakétái egyre nagyobb fenyegetést jelentenek. Az újság idézte Piotr Paszkowskit, a lengyel külügyminiszter szóvivőjét, aki szerint "Kelet-Európa nyilvánvalóan kikerült az amerikai adminisztráció (figyelmének) középpontjából". Dmitrij Rogozin orosz NATO-nagykövet úgy fogalmazott: Moszkva azzal számol, hogy Obama szeptemberben új hírekkel szolgál, és októbertől már új orosz-amerikai viszonyról lehet beszélni - olvasható a Berlinből keltezett írásban.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 18., 13:56
Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban mindkét fél, de elsősorban az ukránok több ízben bevettettek különböző típusú és méretű (pl. Sea Baby, Magura, stb.), robbanóanyaggal megrakott drónhajókat, hogy ezekkel mérjenek csapást az ellenfél tengeri és kikötői célpontjaira.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024-04-11 10:21:28
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-03-25 13:49:47
„Az ejtőernyős állomány képességének fenntartása kihívás, felkészítésük nehéz, ám az alkalmazásuk pillanatában rendkívül fontos, nélkülözhetetlen szerepet kapnak” – nyitotta meg kötetlen hangnemben a 2024-es ejtőernyős napot Sánta Gábor dandártábornok, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár parancsnoka.
2024-03-22 13:32:24
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 19., 10:08
A NATO a világ legnagyobb, legsikeresebb és valóban működő katonai védelmi szövetsége, de nincs NATO a nemzeti haderők nélkül – jelentette ki a honvédelmi miniszter április 18-án, csütörtökön Nyíregyházán.
2024. 04. 17., 13:42
Fodor László számtalan alkalommal és szerepkörben bizonyította, hogy a hazai lövészet központi alakja, hiszen többek között lövészetvezető, bíró, edző, fegyvermester és szerszámkészítő. Nem mellesleg, közelgő nyugdíjba vonulása előtt több, mint négy évtizeden át vezette a szentendrei laktanya lőterét.
2024. 04. 16., 12:25
Ma már alig emlékszik valaki Tankó Béla grafikusművészre, aki az ötvenes évektől kezdődően a nyolcvanas évek elejéig alkotott.
2024. 04. 16., 10:37
Tizennyolc nemzet hallgatóinak részvételével kezdődött a 44. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam április 8-án, az MH Béketámogató Kiképző Központban.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.