2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Negyven év után újraindult

Art of WAR  |  2009. 10. 28., 15:55

Csaknem negyven évnyi egy helyben állás után szerdára virradó éjszaka ismét \"megindult\" egy T-34-es harckocsi Nagykanizsa belvárosában; a jócskán megöregedett, de még járóképes tankot a budapesti Hadtörténeti Múzeum munkatársai szállították el egy hasonló, de felújított példányért cserébe.

Lugosi József, a budapesti Hadtörténeti Múzeum és Könyvtár igazgatója az MTI-nek szerdán elmondta: az egykori szovjet harci eszközből mára alig maradt néhány az országban, pedig a rendszerváltásig még 90 településen voltak olyan hadtörténeti parkok, gyüjtemények, ahol ilyesfajta monstrumok is álltak. Akkoriban azonban az önkormányzatok inkább szabadulni akartak ezektől az emlékektől, így a múzeum elszállíttatta őket, de mert tárolni nem tudták a tankokat, ezért legfeljebb 5-6 példány maradt belőlük összesen.

Az egyik utolsó a nagykanizsai, amely az 1970-es évek elejétől egészen kedden éjszakáig állt az egykori Úttörőház, ma a Pannon Egyetem kampusza által használt épület udvarán, korábban még egy MiG harci gép társaságában. A hadtörténeti intézet még másfél évvel ezelőtt ajánlotta a tankcserét a városnak, az önkormányzat pedig hozzájárulását is adta, így történhetett meg a váltás.

A T-34-es eddig is a Hadtörténeti Múzeum tulajdona volt, csak kihelyezett kölcsönzés formájában állomásozott Nagykanizsán, ahogy azt a már járóképtelenné tett, ugyanolyan típusú utódja is teszi ezentúl. A múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a dél-zalai városból elszállított harckocsit hagyományőrző rendezvényeken szeretnék újból "hadrendbe állítani". Szerencsés módon ugyanis a tank belseje nagyon jó állapotban maradt, müködőképessé lehet tenni, bár az csak a felújítás során derül ki, hogy milyen alkatrészeit kell esetleg mégis kicserélni. Ha újból elindul, már egy egész szakaszt tudnak "támadásra" felállítani, ahhoz ugyanis három tank kell, és ez most már adott lesz - tette hozzá a szakember.

A nagykanizsai csere azonban nem volt olyan egyszerü, mert a kedden éjszaka érkezett szakembereknek először szét kellett szerelniük a váltót. Amikor néhány évtizede "leparkoltak" a tankkal a belvárosi intézmény udvarán, sebességben hagyták, mostanra azonban annyira "beállt" a szerkezet, hogy csak a szétszerelése után lehetett felvontatni a trélerre. Komoly előkészületre is szükség volt, ugyanis csak útvonalengedélyekkel, meghatározott utakon szállítható a 32 tonnás eszköz, ami szerda reggelre már meg is érkezett Budapestre, a múzeum felújítómühelyébe.

Lugosi József felidézte azt is, hogy az egykori szovjet T-34-esek méltó ellenfeleik voltak a német tankoknak a második világháború idején. Lövegével és mozgékonyságával fel tudta venni a harcot a Párduc és Tigris tankokkal. Később a Magyar Néphadseregnél voltak szolgálatban ezek a harci eszközök "1948 mintájú közepes harckocsi" típusként, és csak az 1970-es évek elején cserélték le őket. Akkor jutott belőle számos településnek kiállítási darabként, de mára Nagykanizsa az utolsó városok egyike, ahol még látható a történelmi múltú harckocsi.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-05-28 13:25:58
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK