2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Budapesten a francia vezérkar főnöke

Art of WAR  |  2009. 12. 08., 10:06

Tömböl László mérnök vezérezredesnek, a HM Honvéd Vezérkar főnökének meghívására – delegáció élén – december 7-én kétnapos hivatalos magyarországi látogatásra, Budapestre érkezett Jean-Louis Georgelin hadseregtábornok, a Francia Fegyveres Erők vezérkari főnöke. A magas rangú vendéget december 8-án reggel katonai tiszteletadással fogadta vendéglátója, majd ezt követően dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter, aki a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét adta át Georgelin hadseregtábornoknak.

A miniszterrel folytatott szük körü tárgyalás után került sor a kitüntetés átadására, amelyet az államfő – a honvédelmi miniszter előterjesztésére – a francia–magyar katonai kapcsolatok elmélyítés érdekében kifejtett áldozatos és eredményes munkája elismeréséül adományozott Jean-Louis Georgelin hadseregtábornoknak.

Szekeres Imre kiválónak nevezte a francia–magyar együttmüködést, amely egyre több területre tejed ki, nagy hasznára válva nemcsak a két országnak, de a NATO-nak és az Európai Uniónak is. A francia vezérkari főnök megköszönve a kitüntetést, utalt a két ország haderejének közös tevékenységére, az egyre sokrétübb kétoldalú katonai kapcsolatokra, és arra a gyümölcsöző együttmüködésre, amely mindinkább jelzi a két fél közös fellépését a béke és a biztonság érdekében.

A két állam jó viszonyát jelzi, hogy – mint azt az ötcsillagos tábornok kihangsúlyozta – Franciaország felajánlja tapasztalatait hazánk közelgő európai uniós elnökségének betöltéséhez. Beszédét követően a Georgelin vezérezredes, a legmagasabb francia kitüntetést, a Francia Becsületrendet tüzte fel Tömböl László vezérezredes mellére. A két ország katonai kapcsolatai a NATO és EU szövetségi kereteken túl számos területre terjednek ki, egyebek között a kiképzésben az oktatásban, vagy a haditechnikai együttmüködésben. Kiemelt jelentőségü a közös munkában a müveletei tapasztalatok megosztása, amelynek legújabb aktualitása a várható európai katonai szerepvállalás az afrikai kontinensen.

Mint ismeretes – a tervek szerint – a Magyar Honvédség is bekapcsolódik az Európai Unió szomáliai katonák kiképzésére indított missziójába. A francia haderő e téren szerzett kiterjedt tapasztalatai a közeljövőben fontos segítséget jelenthetnek a magyar felkészülésben. A mostani tárgyalások jelentőségét az is fokozza, hogy hasonló megbeszélésre a két ország katonai vezetői között Budapesten 2002 óta nem került sor. Georgelin hadseregtábornokot kétnapos programja sorában a vezérkar főnökével folytatott tárgyalásai mellett megbeszélést folytat – a tervek szerint – az Országgyülés honvédelmi és rendészeti bizottsága elnökével.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-05-28 13:25:58
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK