2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nagyító alatt a kínai haditengerészeti flotta

Art of WAR  |  2010. 01. 21., 14:01

Az Amerikai Egyesült Államok haditengerészete (U.S. Navy) a napokban hozta nyilvánosságra az általa ismert és becsült adatokat a kínai haditengerészet összetételéről és létszámáról. Az eset úgy néz ki, hogy „véletlenszerűen” történt, ugyanis a közzététel után azonnal törölték az oldalt, bár az információk ennek ellenére is elterjedtek világszerte.

A lista a következő adatokat tartalmazta a kínai haditengerészeti flotta haderejéről összehasonlítva az Egyesült Államok haderejével:

- Tengeralattjáróból 62 db-bal rendelkezik a kínai haditengerészet, amelyekből 53 db dízel üzemü, 6 db nukleáris támadó és 3 db ballisztikus rakétákkal felszerelt nukleáris támadó tengeralattjáró. Ugyanakkor az Egyesült Államok 72 db-ból álló tengeralattjáró flottával rendelkezik, amelyekből mindegyik nukleáris meghajtású. A tengeralattjáró flottából 53 db támadó és 18 db ballisztikus rakétákkal felszerelt tengeralattjárót tudhat magáénak.

- Torpedórombolóból 26 db-ot, míg az USA haditengerészete 52 db-ot birtokol.

- Fregattból 48 db-bal rendelkezik a kínai haditengerészet, míg az USA 32 db-ot tart számon, beleértve a két új LCS (Littoral Combat Ship) hajót is.

- Kétéltü hajókból 58 db-bal rendelkezik Kína, míg az amerikai haditengerészet 30 db-bal, amelyek mindegyike jóval nagyobb és sokkal jobb felszereltségü hajófedélzettel, modernebb repülőeszközökkel, helikopterekkel és partraszállási képességgel is rendelkezik.

- Partmenti járőrhajókból legalább 80 db-ot tartanak számon, míg az USA hadereje ezek közül csak néhányat birtokolt, azonban ezeket is leépítette. Kína ezeket a hajókat tengerpartjainak védelmére használja.Mindezek mellett az amerikai haditengerészet 11 db repülőgép hordozóval is rendelkezik, amelyekből 10 db nukleáris meghajtású és ezenkívül 22 db cirkálót mondhat még magáénak.

A kínai hadihajók legtöbbje idősebb (ha nem is a hajók életkorában, de konstrukcióikat tekintve elavultabbak) mint az amerikai haditengerészet hajói. Azonban Kína törekszik arra, hogy fejlessze a flottáját, éppen ezért új osztályú hajókat épít, sokkal modernebb felszereltséggel és fegyverzettel. Az új torpedórombolóik modernebb, repülőgépek elleni légvédelmi eszközökkel vannak felszerelve, bár azokat nem lehet és nem is érdemes összehasonlítani az amerikai Aegis hajófedélzeti felderítő- és fegyverrendszerével, amelyekből az USA 20 db ilyet szerelt fel hajóira . Továbbái kínai törekvés a nukleáris meghajtású tengeralattjáró flottája fejlesztése annak érdekében, hogy méltó ellenfele legyen az Egyesült Államok haditengerészeti erejének. A tengerészeti felderítő repülőgépek esetében is összehasonlíthatatlan a két haderő, ugyanis az amerikai haditengerészet ezekből a repülőgépekből (P-3 Orion) is több mint százzal rendelkezik. Azonban Kína repülőgép hordozókat is gyárt, valamint folyamatosan fejleszti haditengerészeti repülőgépflottáját is. Ezen kívül még számos más területen próbál újítani, mint a ballisztikus rakéták fejlesztési területén is.Összegezve a fent leírtakat kijelenthetjük, hogy jelenleg a kínai haditengerészet ereje nem hasonlítható össze az Egyesült Államok haditengerészeti erőivel, azonban Kína erőteljesen törekszik arra, hogy építse és fejlessze flottáját.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-05-28 13:25:58
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK