2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Katonai térképészet napja

Art of WAR  |  2010. 02. 04., 14:17

Február 4-e a katonai térképészet napja. 1919-ben ezen a napon hadügyminiszteri rendelet alapján létrejött az Önálló Magyar Katonai Térképészeti Csoport. Idén a megalakulás 91. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi állománygyűlésnek a már szintén patinás múltú Szilágyi Erzsébet fasori objektum adott otthont, melynek falain belül két önálló szervezet a Magyar Honvédség Geoinformációs Szolgálat és a HM Térképészeti Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság éli mindennapi életét.

A HM Honvéd Vezérkar főnökének képviseletében az ünnepi állománygyülésen megjelent Juhász István vezérőrnagy a HM Hadmüveleti és Kiképzési Főosztály főosztályvezetője, illetve Réti Tamás mérnök ezredes a HM Védelemgazdasági Főosztály főosztályvezető helyettese. A HM Honvéd Vezérkar főnöke levélben köszöntötte az ünnepi állománygyülést. Levelében kifejtette, hogy a magyar katonai térképészet kezdettől fogva értékes támogatással járul hozzá a Magyar Honvédség mindenkori feladataihoz. Napjaink kiemelkedő feladata a békefenntartásban részt vevő katonáink felkészítése, geoinformációs támogatás biztosítása. Kiemelte azt a tényt, hogy a katonai térképészet nemcsak a termékeivel van jelen, hanem a katonatérképészek maguk is szolgálnak missziókban, például a libanoni UNIFIL misszióban és az afganisztáni az ISAF PRT-ben is. Jelentős eredményként megemlítette a Gripen vadászgépek alkalmazásához szükséges térképészeti dokumentációk biztosítását is. Mindezek mellett a katonai térképészet nélkülözhetetlen támogatást nyújt a „Nyitott Égbolt” program végrehajtásához. Új kihívásként megemlítette a SUAV felderítő robotrepülőgépek, illetve a C2 tábori vezetési rendszer geoinformációs támogatását. A földmérési és térképészeti tevékenységről szóló 1996. évi LXXVI. törvény állami alapfeladatként írja elő az állami topográfiai térképek készítését és folyamatos felújítását. Ennek összehangolt végzéséért a földmüvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, illetve a honvédelmi miniszter közösen felel. A két tárca a feladatok megosztásával eleget tett a törvény előírásainak. Az 1:25 000 és annál kisebb méretarányú térképek és adatbázisok a Honvédelmi Minisztérium hatáskörébe tartoznak.

A rendszerváltást követően katonai térképészet nemzetközi kapcsolatrendszere is gyökeresen átalakult. A NATO térképész szakmai szervezeteivel kialakult együttmüködés gyakorlatilag átrendezte a szolgálat tevékenységét: húsz országgal rendelkezik kétoldalú szakmai együttmüködési megállapodással, teljes jogú tagja a Többnemzeti Térképészeti Együttmüködési Programnak és az EuroGeographics közösségnek. A katonai térképészet előtt álló feladatok megoldása elképzelhetetlen a szakma készségszintü ismerete nélkül. A geoinformációs kultúra honvédségszintü bevezetésében és meghonosításában kitüntető szerepre vállalkozott a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem KLHK ÖMI Geoinformációs Tanszéke, melynek szakember gárdája, tudományos elkötelezettsége garancia arra vonatkozóan, hogy szakmájuk a tisztképzés és továbbképzés folyamatában kellő súllyal legyen reprezentálva. A 91 éves katonai térképészet előtt ma és a közeljövőben a technikai korszakváltás továbbvitele, a topográfiai térképrendszer átalakításának folytatása, a NATO követelményeknek megfelelő térképészeti és katonaföldrajzi adatok és anyagok körének bővítése áll. Ehhez nyújtanak szilárd, megbízható hátteret a múlt fentiekben is említett példái, eddigi eredményeik, valamint a katonatérképészek felkészültsége és szakmaszeretete. Az ünnepség végén Juhász István vezérőrnagy HM HKF főosztályvezető, illetve Tóth László mérnök ezredes, az MH Geoinformációs Szolgálat szolgálatfőnöke elismeréseket, valamint a katonatérképészeknek adományozható Rédey-díjakat adtak át.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-05-28 13:25:58
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK