2024. 06. 13. csütörtök
Anett, Antal
: 395 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Magyarországra költözik az Okos Menyét

Art of WAR  |  2010. 03. 02., 11:17

Az elmúlt években a Bevetési Irány gyakorlat számított a Magyar Honvédség legfontosabb kiképzési rendezvényének. Idén azonban a Clever Ferret 2010 gyakorlatot illetik ezzel a jelzővel, amelyet néhány hónap múlva rendeznek meg Magyarországon. A részletekről Kovács József vezérőrnagy, a gyakorlat igazgatója tájékoztatott.

Clever Ferret 2010 – magyarul: Okos Menyét – névvel rendeznek magyar-olasz-szlovén közös katonai gyakorlatot május végén, június elején, Magyarországon. E gyakorlat idén a Magyar Honvédség legnagyobb kiképzési rendezvénye lesz. A Clever Ferret hagyományosan a Többnemzeti Szárazföldi Kötelék (Multinational Land Force – MLF) elnevezésü, dandárszintü közös alegység éves megmérettetése. Az MLF pedig a Magyar Honvédség legsikeresebb nemzetközi kooperációja – árulta el Kovács József vezérőrnagy. Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) szárazföldi haderőnem főnöke, hozzátette, hogy a rendezvény formája és típusa hivatalosan: terepen végrehajtott, harcászati szintü parancsnoki és törzsvezetési gyakorlat, egyes mozzanataiban alegységek bevonásával.

A kezdetektől napjainkig

A tábornoktól megtudtuk: a közös, szárazföldi kötelék felállításának gondolatát még 1996 őszén Olaszország vetette fel. Az olaszok már a kezdetekkor fő célként tüzték ki a közép-, és kelet-európai államok együttmüködésének szorosabbá tételét, valamint a térség biztonsági és védelmi képességeinek erősítését. Mindezek mellett az együttmüködő nemzetek az MLF kialakítása során célként fogalmazták meg egy olyan, készenlétben lévő, gyorsreagálású, könnyülövész-dandár létrehozását is, amely képes hatékony választ adni az újonnan felmerülő katonai kihívásokra.

Olaszország, Szlovénia és Magyarország kormányainak képviselői 1998. április 18-án Udinében írták alá azt a háromoldalú egyezményt, amely lehetővé tette a kötelék felállítását. A magyar Országgyülés még ebben az évben ratifikálta is a megállapodást. Az együttmüködési megállapodás értelmében a közös kötelék minden évben – leszámítva azokat az esztendőket, amikor éppen müveleti alkalmazásból tér vissza – közös gyakorlatot szervez, amelyeken a katonáknak felkészültségükből kell számot adniuk.

A rotációs rendszerben megrendezett közös gyakorlatokról szólva Kovács vezérőrnagy felsorolta: első alkalommal, még 2002-ben, Olaszországban találkoztak a kötelékben résztvevő nemzeti alegységek. A Clever Ferret 2002. elnevezésü gyakorlaton a kötelék parancsnokságának teljes müveleti képességét vizsgálták. 2003-ban, a Magyarországon megrendezett gyakorlaton már az első éles, a KFOR kötelékében végrehajtott alkalmazásra készültek a három ország katonái.

A következő Clever Ferret gyakorlatra 2005-ben, Szlovéniában került sor, amely ugyancsak a koszovói alkalmazásra készítette fel az állományt. Ebben a müveletben a Magyar Honvédség – a törzstisztek mellett – már egy századnyi erővel vett részt. 2006-ban a befejeződött koszovói misszió, majd 2007-ben az EU harccsoport szolgálat miatt a Clever Ferret helyett a European Wind gyakorlatot rendezték meg.2008-ban ismét Olaszország adott otthon a szokásos többnemzeti gyakorlatnak, amelyen már az afganisztáni alkalmazására készült az MLF kötelék. Idén pedig újra Magyarország lesz a házigazdája a Clever Ferretnek.

Afganisztáni feladatok Magyarországon

– A május 17-e és június 6-a között Magyarországon megrendezendő gyakorlat célja egy újabb afganisztáni szerepvállalásra való felkészülés – árulta el a Kovács vezérőrnagy. A gyakorlat igazgatója hozzátette: már a tervezés első percétől kezdve arra törekednek, hogy az Afganisztánban felmerülő feladatokra készüljenek. Vagyis a Tartományi Újjáépítési Csoport , a Választásokat Biztosító szakasz következő váltásának felkészítése, illetve az egyéni beosztásokban szolgálók feladatai is szóba kerülnek az idei Clever Ferret gyakorlaton.

Az elmúlt években megszokottaktól eltérően idén nem a Bevetési Irány, hanem a Clever Ferret lesz a Magyar Honvédség legfontosabb kiképzési rendezvénye – árulta el a szárazföldi haderőnem főnöke, mivel ez a gyakorlat teljes egészében lefedi a nemzeti kiképzési célkitüzéseket is. Ráadásul, a nemzetközi gyakorlat megszervezésével a Magyar Honvédségnek lehetősége nyílik az úgynevezett befogadó nemzeti támogatás gyakorlására is, hiszen a Clever Ferretre érkező olasz és szlovén alegységek elhelyezését és ellátását is meg kell oldani. Ráadásul idén már Horvátország is küld megfigyelőket a gyakorlatra, akiknek ugyancsak szükségük van a befogadó nemzeti támogatásra – tette hozzá Kovács József vezérőrnagy.

A tábornok elárulta: a Magyar Honvédség számára a gyakorlat azért is fontos, mert így a magyar katonáknak lehetőségük lesz átvenni az olaszok és szlovének nemzetközi békefenntartás során szerzett tapasztalatait. Így a magyar katonák akár olyan jártasságokra is szert tehetnek, amelyek a szövetségi feladatrendszer mellett az országvédelmi feladatok során is alkalmazhatók. És természetesen a magyarok is átadhatják partnereiknek saját, missziókban szerzett tapasztalataikat.

Katonai „csúcsforgalom” várható

A Clever Ferret gyakorlaton közel 2500 katona vesz majd részt. A tervek szerint az olaszok több mint ezer katonával érkeznek Magyarországra. Az MLF-ben szolgáló zászlóalj-harccsoportjukat – a teljes személyi állománnyal és az összes technikai eszközzel – áttelepítik hazánkba. A szlovének az előzetes egyeztetés szerint 150-200 katonával érkeznek, míg a magyarok ugyancsak egy zászlóalj-harccsoporttal, azaz megközelítőleg ezer egyenruhással vesznek részt a gyakorlaton. A kiképzési rendezvény egyébként az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szinte valamennyi alárendelt katonai szervezetét érinti, hiszen a lövész zászlóalj-harccsoport modul elemeit a szakcsapatokból hozzák létre.

A Clever Ferret 2010. elsősorban az MH Bakony Harckiképző Központ által üzemeltetett gyakorló-, és lőtereken zajlik majd – a Veszprém közelében található központi gyakorló-, és lőtéren, a Várpalota „fölött” lévő csörlőházi lőtéren, valamint a Tapolca szomszédságában található újdörögdi gyakorlótéren –, de ezek mellett több honvédségi objektumot is érint a gyakorlat. Így például a kecskeméti és a pápai honvédségi repülőterek, valamint a várpalotai szimulációs központ is szerepet kap a végrehajtás során. Mindez azzal is együtt jár – tette hozzá a gyakorlat igazgatója –, hogy az érintett körzetekben megnövekedett katonai csapatmozgások várhatóak. Például a hajmáskéri vasútállomásra több tucat, technikai eszközökkel megrakott szerelvény érkezik majd, de természetesen közúton is jönnek katonai konvojok Olaszországból és Szlovéniából is. 

Megtudtuk azt is, hogy a Clever Ferret gyakorlat keretében úgynevezett NATO CREVAL ellenőrzést hajtanak végre az MLF-be felajánlott magyar zászlóalj-harccsoporton. Ezen alegység alapját egyébként a debreceni MH 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyen található 5/62-es lövészzászlóalja adja. Ugyancsak a gyakorlaton ellenőrzik le – úgynevezett nemzeti CREVAL ellenőrzés során – az NATO Reagáló Erők (NRF) tizenötödik váltásába felajánlott lövészszázad-harccsoportot is.

Kovács József vezérőrnagy ezt követően arról beszélt, hogy a gyakorlaton nemcsak a szárazföldi, hanem a légierő kötelékében szolgáló alakulatoknak is lesz feladatuk. Az egyelőre még nem tisztázott, hogy az olaszok áttelepítik-e saját helikoptereiket, ám az már biztos, hogy a magyar forgószárnyasok szerepet kapnak a feladat végrehajtása során. Emellett pedig a Gripenek is részt vesznek a gyakorlaton, akárcsak az olasz légierő vadászbombázói. Utóbbiak vagy hazai légibázisukról felszállva repülnek át Magyarországra, vagy pedig pápai áttelepülés után hajtják végre feladataikat. E kérdés szintén a gyakorlat kezdetéig dől el.

Előkészületek, kiemelt napok

Hogyan áll a gyakorlat előkészítése? – tettül fel a kérdést a Clever Ferret 2010. igazgatójának, aki elmondta: a közelmúltban rendezték meg a gyakorlat fő tervezői konferenciáját, amelyen rövid idő alatt sikerült megállapodni a kiképzési rendezvény főbb paramétereiről. Természetesen hátra van még az úgynevezett végső koordinációs konferencia, amelyen azonban, nagy valószínüséggel már csak a teendők véglegesítése és a tervek aláírása lesz a kiemelt feladat. Ugyanis elkészült már a gyakorlat naptári és hadmüveleti terve is. Utóbbival kapcsolatban a kiképzési szakemberek most már csak azon dolgoznak, hogy az egyes napokon a nemzetek alegységei milyen kiképzést hajtsanak végre? Illetve, hogy melyek azok a foglalkozások, amelyeket nemzeti keretek, vagy közösen teljesítenek?

A gyakorlat naptári tervével kapcsolatban megtudtuk: mint minden, nagyszabású kiképzési rendezvénynek, természetesen a Clever Ferret 2010. gyakorlatnak is lesznek kiemelt napjai. Az ünnepélyes megnyitót május 25-én rendezik, míg úgynevezett szakmai napot május 28-án. Erre az érintett országok katonai szakembereit tervezik meghívni, illetve a Magyar Honvédség állományát is, egészen a századparancsnokokig bezáróan. A VIP, vagy más néven fő látogatói napot május 31-én rendezik. Erre meghívták az olasz, a szlovén és a horvát vezérkari főnök is. Mellettük az érintett országok haderőnemi parancsnokai is érdeklődnek a rendezvény iránt, és természetesen a magyar közjogi méltóságokat is meghívják majd a fő látogatói napra. A rendezvény záró ünnepségét pedig június 2-án rendezik meg.

A Magyar Honvédség érintett alakulatai már több mint egy éve készülnek a Clever Ferret 2010. gyakorlatra – tájékoztatott az MH ÖHP szárazföldi haderőnem főnöke. Az újesztendőben azonban természetesen minden résztvevő alegység „magasabb fokozatba” kapcsolt, hogy az összes előírt kiképzési feladatot teljesíteni tudják a gyakorlat megnyitójáig.

A beszélgetés végén azt is megtudtuk Kovács József vezérőrnagytól, hogy miért lett éppen Clever Ferret az MLF kötelék gyakorlatainak neve? Az első gyakorlat tervezésekor egy olyan jelképet szerettek volna találni a nemzetek, amelyik mindhárom országban megtalálható. Sajnos ez nem sikerült, ezért – az újkori olimpiák mintájára – egy kabalaállat mellett döntöttek. A menyét pedig olyan ragadozó, amelyik mindegyik országban otthon van. Ezt követően már csak egy jelzőt kellett találni, az „okos” pedig jól illik erre a négylábúra.

Egyébként – árulta el a tábornok – a mostani gyakorlat logóján is szerepet kap a menyét. Ráadásul nem is egy, hanem kettő. Emellett pedig még egy rubik-kocka is felkerült a gyakorlat hivatalos jelzésére. A kocka látható három oldala az olasz, a szlovén és a magyar nemzeti színekben pompázik.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 28., 13:25
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024. 06. 05., 13:05
Átalakulás kiképzés által, avagy transformation through training – ez a NATO Összhaderőnemi Kiképző Központ (NATO JFTC) mottója, amely többek között a védelmi szervezeten belüli közös és nemzeti kiképzéssel, a koncepciófejlesztéssel, illetve az interoperabilitás elősegítésével foglalkozik.
2024. 05. 24., 10:15
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
2024. 05. 14., 15:51
Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
2024. 05. 22., 12:52
A Japán Birodalmi Haditengerészet repülőgép-hordozói a 2. világháború kezdetén legyőzhetetlenek voltak, a fedélzetükről felszálló harci gépek uralták a Csendes-óceán égboltját.
2024-05-09 14:53:56
A NATO keleti térségét helyezi középpontba a Steadfast Defender 2024 részgyakorlata, a Swift Response, amelynek előterében azok a védelmi képességek állnak, amelyekkel egy lehetséges keleti irányból érkező agressziót hárít el a NATO szövetségi rendszer.
2024-04-29 15:46:31
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 11., 13:54
Magas szintű szerb delegáció látogatása Magyarországon.
2024. 06. 10., 14:25
A Magyar Honvédség katonákkal és eszközökkel segíti a megáradt Rába mentén az árvízi védekezést – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf, június 10-én, hétfőn.
2024. 05. 31., 12:16
Dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke és Gheorghiţă Vlad vezérezredes, a Román Fegyveres Erők vezérkari főnöke időszerű katonai kérdésekről egyeztettek bilaterális tárgyalás keretében Hódmezővásárhelyen, május 30-án, az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandárnál tartott határmenti találkozójukon.
2024. 05. 28., 13:51
Az MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság nyílt napján a nullponti lő- és gyakorlóteret, a legújabb haditechnikákat, valamint az épülő NATO-bázist mutatták be a környékbeli lakosoknak, május 24-én.

  JETfly Magazin

Az elmúlt napokban a típus gyártására vonatkozóan kedvező híreket kapott az Eurofighter Typhoon gyártósora, hiszen Olaszország és Németország is vásárolna további példányokat.