2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

„A magyarok nem vallottak szégyent a Balkánon”

Art of WAR  |  2010. 05. 03., 10:50

Sikeresnek ítélte három napos, a balkáni hadszíntéren, Bosznia-Hercegovinában és Koszovóban tett hivatalos látogatását Tömböl László mk. vezérezredes. A HM Honvéd Vezérkar főnöke a hazautazás előtt, a pristinai nemzetközi repülőtéren nyilatkozott az újságíróknak a szerzett tapasztalatokról és a missziók várható átalakításáról is.

Április 29. és május 1. között Szarajevóba, Pristinába és Pecbe utazott Tömböl László vezérezredes, aki a Nyugat-Balkán békefenntartó misszióiban szolgáló magyar katonákat látogatta meg. A hivatalos program végén, értékelve az elmúlt három nap történéseit, újságírói kérdésre válaszolva elmondta: az EUFOR misszióban rendkívül sikeresen dolgoznak a magyar katonák. Egy napos szarajevói látogatása során volt alkalma több nemzetközi szervezet, így az ENSZ és az EBESZ helyi vezetőivel is találkoznia, akik a legnagyobb elismeréssel szóltak a magyarok tevékenységéről.

– Úgy vélem, hogy a magyarok bosznia-hercegovinai munkavégzésük során nem vallottak és most sem vallanak szégyent, teljesítik feladataikat – jelentette ki Tömböl László, hozzátéve: az EUFOR misszió átalakítás előtt áll, de a végrehajtói alegységek munkájában egyelőre még nem várható változás. Erről, az év vége előtt egészen biztosan nem születik döntés.

A Pristinában és Pecben tett látogatásról szólva Tömböl tábornok elmondta: találkozott a KFOR főparancsnokával, aki részletesen tájékoztatta a misszió jelenlegi állapotáról és a kialakult politikai helyzetről is. Megbeszélésükön ugyancsak szó esett a parancsnokság átalakításáról, hiszen ez év szeptemberétől új állománytáblája lesz a KFOR főparancsnokságának.

– A misszió átalakításának határideje egyelőre még nem dőlt el, pillanatnyilag úgy tünik, hogy a változások az év végén, vagy legkésőbb a jövő év első negyedévében léphetnek életbe – fogalmazott a vezérkari főnök, aki értékelésében kitért arra is, hogy a NATO a KFOR létszámának további csökkenését tervezi. A KFOR parancsnoka ugyanis úgy ítéli meg: megérett a helyzet arra, hogy tovább lehessen csökkenteni a Koszovóban állomásozó katonák létszámát, mivel a biztonsági helyzet stabil az országban. Fegyveres konfliktus és összetüzés szerencsére már nagyon rég óta nem történt a térségben.

– Két napos koszovói látogatásom során láttam a magyar katonák munkáját, ezzel maximálisan elégedett vagyok, a törzstisztek az Összhaderőnemi Logisztikai Támogató Csoportban dolgozó tisztek és tiszthelyettesek, valamint a peci kontingens tevékenységével is – hangsúlyozta Tömböl László, majd arról beszélt, hogy a Magyar Honvédség egyelőre nem tervezi a KFOR misszióban részt vevő létszám bővítését, viszont mindaddig fenntartja a jelenlétét, amíg arra szükség van.

Újságírói kérdésre válaszolva a vezérkari főnök kitért az afganisztáni magyar szerepvállalás módosulására is. Mint elmondta: a Magyar Honvédség az elmúlt hetekben kiképző és oktatói csoportokat küldött ki az ázsiai országba, illetve ugyancsak Afganisztánban tartózkodik már az első helikopteres kiképző csoport is. Idén októbertől pedig ismét magyar katonák veszik át a kabuli nemzetközi repülőtér üzemeltetését. Ez a feladat hat hónapig tart majd.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-05-28 13:25:58
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK