2024. 03. 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
: 396 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Megköszönte a magyar helytállást a NATO európai főparancsnoka

Art of WAR  |  2010. 06. 10., 09:31

Benkő Tibor altábornagy, a HM Honvéd Vezérkar főnökének meghívására James Stavridis admirális, a Szövetséges Erők Európai Főparancsnoka tett látogatást Magyarországon. Benkő Tibor biztosította az admirálist Magyarország elkötelezettségéről a további missziós szerepvállalás mellett.

Mint azt a HM Honvéd Vezérkar főnöke elmondta, közös megbeszélésükön rövid tájékoztatást adott Stavridis admirálisnak a Magyar Honvédség jelenlegi helyzetről, valamint három fontos témát javasolt megtárgyalni: ezek közül elsőként a balkáni szerepvállalást említette. Mint mondta, fontos, hogy a Balkánon béke és biztonság legyen, ebben pedig a magyar katonáknak nagy szerepük van - jelenleg mintegy 400 fő vesz részt a balkáni békemissziós feladatokban, és hazánknak szándékában áll ezt a képességet a Balkánon fenntartania. Kiemelte továbbá az afganisztáni müveletekben való szerepvállalást is. „A misszió mindennapos veszélyekkel jár katonáink számára, hiszen nem csupán Tartományi Újjáépítési Csoportunk szolgál Afganisztánban, hanem a müveleti tevékenységnél úgynevezett mentor feladatot is végzünk”, mondta Benkő Tibor, aki kiemelte, hogy ez utóbbi egyre inkább kiemelt feladattá válik az afganisztáni stabilizáció megvalósításában. Hozzátette: újabb erőket kívánnak alkalmazni a müveleti területeken, hiszen megkezdődött az úgynevezett air mentor team, tehát a légi kiképző oktatócsoport müködtetése is.

Benkő Tibor kiemelte, hogy idén ősztől ismét Magyarország látja el a Kabuli Nemzetközi Repülőtér vezető nemzeti szerepét; mint elmondta, e feladat több katonát igényel majd, a struktúra is változik. Hozzátette: katonáink szövetségben hajtják majd végre a feladatot, és lesznek olyan területek, melyeket más nemzetek részére ajánlanak ki. A vezérkari főnök végül az improvizált robbanóeszközök elleni védelemben való részvételt említette. Mint mondta, folyamatosak az erre vonatkozó képzések Magyarországon, tavaly 15 nemzet bevonásával szerveztek szakfelkészítéseket.

Benkő Tibor biztosította az admirálist arról, hogy továbbra is számíthat a magyar katonák felkészültségére és helytállására, hiszen kiváló, bátor magyar katonák szolgálnak az egyes missziókban. Az altábornagy végül rámutatott a Magyar Honvédség katasztrófa sújtotta helyzetekben való helytállására is. Mint kiemelte, mintegy négyezer katona és több mint 300 katonai eszköz vesz részt jelenleg is az árvízi segítségnyújtásban.

James Stavridis a sajtótájékoztatón azt mondta: látogatásának célja többek között az, hogy találkozhasson az új vezérkari főnökkel, a honvédelmi miniszterrel, a külügyminiszterrel, valamint a miniszterelnökkel. Az admirális egyúttal megköszönte a Magyar Honvédségnek a missziókban való részvételt. Hangsúlyozta: kiváló teljesítmény jellemzi az afganisztáni, a koszovói missziókban, valamint az itthon, jelenleg árvízvédelemben tevékenykedő katonákat, az Egészségügyi Kiválósági Központot, valamint az improvizált robbanóeszközök elleni védekezésben való magyar szerepvállalást is. Magyarország erős és megbízható tagja a szövetségnek - emelte ki.

Újságírói kérdésre az admirális azt mondta: szemmel látható az az előrelépés, mely az afgán biztonsági erők felkészítése, kiképzése terén megvalósult a közelmúltban. Mint mondta, a déli régiókban folytatott müveletek során elmondható, hogy egy koalíciós katona mellett egy afgán is harcol. Az afgán katonai erők körében egyébként sokkal nagyobbak a veszteségek, az összes emberveszteség mintegy 75 százalékát afgán áldozatok teszik ki.

Az admirális kiemelte a béke dzsirgát (országgyülés) is, melynek lebonyolítását a tálibok mindenáron megpróbálják megakadályozni. Mint mondta, néhány rakétát ugyan sikerrel kilőttek, de ezek komolyabb károkat nem okoztak és nem értek célt. Ebben az esetben már az afgán biztonsági erők voltak felelősek az országgyülés védelméért, és sikerrel meg is valósították azt. Hozzátette: a magyar katonák egyik legfontosabb feladata az afgán erők képzése, a másik kérés pedig a polgári és katonai erőfeszítések integrálása a PRT-n belül.

Az admirális a tájékoztatón az afganisztáni szeptemberi választásokról feltett kérdésre válaszolva azt mondta: kielégítőnek tartja a jelenlegi állománylétszámot. „Úgy ítéljük meg, hogy a koalíciós erők és az afgán biztonsági erők – melyek elsődleges szerepet játszanak majd a választások biztosításában – elegendő létszámban és képességgel állnak rendelkezésre ahhoz, hogy a választások során feladataikat végrehajtsák”, mondta Stavridis admirális, Benkő Tibor pedig hozzátette: a PRT váltásról a kialakult helyzet függvényében döntenek, és akár a választás időpontjához is igazítják, hogy ebben az időben felkészült állomány álljon rendelkezésre, ha szükség lesz rá.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 22., 13:32
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024. 03. 18., 15:07
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
2024. 03. 07., 11:04
Semmi, mert egy hasonló méretű, ARV vontatókocsi siet segítségére, hogy biztonságos helyre szállítsa. A pótolhatatlan eszköz kezelését öthetes kiképzés alatt sajátították el a hódmezővásárhelyi és tatai honvédek, tudásukról pedig a március első hetében rendezett táborfalvai vizsganapokon adtak számot.
2024-02-15 15:16:26
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 03. 27., 10:10
„Több évtized után indul újra a fegyvertervező és -gyártó mérnökképzés hazánkban” – többek közt erről állapodott meg dr. Czermann János a Neumann János Egyetem képviselőivel.
2024. 03. 19., 12:55
Március elején több magas szintű delegáció látogatott a nápolyi Szövetséges Összhaderőnemi Parancsnokságra. A látogatások célja az volt, hogy megtárgyalják és kidolgozzák a NATO déli szomszédságával (Közel-Kelet, Észak-Afrika és a Száhel régiók) kapcsolatos partnerségi terveket.
2024. 03. 11., 10:30
A hatvanas években három komolyabb, halálos áldozatokat követelő tűzeset történt az amerikai haditengerészet repülőgép-hordozóin.
2024. 03. 07., 11:37
A római katolikus temetőben a csata emlékére állított obeliszknél a város és a honvédség képviselői koszorúztak.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.