2024. 03. 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
: 395 Ft   : 365 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Először Szarajevó felett

Art of WAR  |  2010. 06. 14., 10:08

Többszörösen is történelmet írt szombaton tíz magyar ejtőernyős. Az árnyékban 35 fokos melegben, a tűző napsütésben népes vendégsereg követte figyelemmel helikopterük útját, köztük Bernhard Bair vezérőrnagy, az EUFOR ALTHEA parancsnoka és helyettese, Nagy Tibor dandártábornok és Gerd Bischof dandártábornok, törzsfőnök is.

Történelmet írtak, hiszen először ugrott magyar ejtőernyős müveleti területen a II. világháború óta. Szintén először nyitott kupolát magyar ejtőernyős Szarajevó felett. Premier volt az alkalmazott helikopter is, hiszen elsőként hagyták el egy Sikorsky S-70A-42 Blackhawk helikopter fedélzetét. A tíz katona és rendőr minden probléma nélkül ért földet a Butmir-tábor helikopterleszállóhelye mellett kijelölt területre. A délelőtti ugrásra a gyakorlás miatt volt szükség, hiszen mind a terület, mind a helikopter ismeretlen volt számukra.

Márpedig a fő attrakcióra, a szombati és vasárnapi ugrásra, mely a balkáni háború után 1999-ben újjáépített Zetra Stadionba történik, komolyan fel kellett készülni. A magyar katonai és rendőr ejtőernyősöket ugyanis kis- és iskolás gyermekek serege bámulta tátott szájjal szombaton délután, hiszen a 7. Gyereknapi Fesztivál rendezvény egyik fő attrakciója volt az égből érkező vendégcsapat. Az ugrás technikailag sem egyszerü, hiszen meglehetősen szük helyre, lakott területen belülre kell pontosan és biztonságosan kell megérkezniük. Éppen ezért követte a péntek délelőtti, „táboron belüli” ugrást egy újabb, már a stadionba végrehajtott tesztugrás.

A főpróbát egy sikeres szombati premier követte, ahol az ejtőernyősök ajándék, dedikált palack bora is követte, melyet Nagy Tibor dandártábornok személyesen vett át. Az ugrók szerint nem volt egyszerü a földet érés sem: a lelkes gyerekek és szüleik kiterelgetése komoly munkát adott a helyszín biztosítását végző rendezőknek. A talaj is „ragaszkodó” típusú volt, hiszen az elöregedett gumiburkolat azonnal megfogta a beérkezők bakancsát. Mindezek ellenére a siker nem maradhatott el: a leérkezett ejtőernyősöket megrohamozó gyereksereg, és Susanne Prahl, a fesztiváligazgató széles mosolya és kézrázása feledtette a problémákat és a trópusi meleget.

A Magyar Honvédség részéről Méhész Sándor nyá. őrnagy, Molnár Tamás nyá. százados, Lázár Tibor százados, Kollár Gábor főhadnagy, Bánfi Sándor zászlós, a Rendőrség részéről pedig Kiss György őrnagy, Váradi Tamás hadnagy, Dr. Gedő László törzszászlós, Környei László zászlós és Figlár István főtörzsőrmester vettek részt az úttörő vállalkozásban.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 22., 13:32
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024. 03. 18., 15:07
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
2024. 03. 07., 11:04
Semmi, mert egy hasonló méretű, ARV vontatókocsi siet segítségére, hogy biztonságos helyre szállítsa. A pótolhatatlan eszköz kezelését öthetes kiképzés alatt sajátították el a hódmezővásárhelyi és tatai honvédek, tudásukról pedig a március első hetében rendezett táborfalvai vizsganapokon adtak számot.
2024-02-15 15:16:26
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 03. 27., 10:10
„Több évtized után indul újra a fegyvertervező és -gyártó mérnökképzés hazánkban” – többek közt erről állapodott meg dr. Czermann János a Neumann János Egyetem képviselőivel.
2024. 03. 19., 12:55
Március elején több magas szintű delegáció látogatott a nápolyi Szövetséges Összhaderőnemi Parancsnokságra. A látogatások célja az volt, hogy megtárgyalják és kidolgozzák a NATO déli szomszédságával (Közel-Kelet, Észak-Afrika és a Száhel régiók) kapcsolatos partnerségi terveket.
2024. 03. 11., 10:30
A hatvanas években három komolyabb, halálos áldozatokat követelő tűzeset történt az amerikai haditengerészet repülőgép-hordozóin.
2024. 03. 07., 11:37
A római katolikus temetőben a csata emlékére állított obeliszknél a város és a honvédség képviselői koszorúztak.

  JETfly Magazin

20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.