2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A PRT motorja

Art of WAR  |  2010. 07. 20., 13:33

A logisztika kiváló és összehangolt működése a katonaszakmában épp olyan kiemelt, mint maguknak a harcoló elemeknek a szerepe. A békeműveletek végrehajtásakor is kulcsfontosságú a megfelelő raktározási és ellátási kapacitás, vagy a javítási és szállítási képesség minősége.

Müveleti területen még ennél is fontosabb a müveletek, vagy éppen a mindennapi élet zökkenőmentes logisztikai támogatása, hiszen az éhes katona nem katona, mint ahogy a fáradt, vagy nem kellőképpen felszerelt beosztott sem képes végrehajtani a feladatát. A Magyar Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) logisztikusai a bőrükön érzik feladatuk súlyát minden egyes nap. Tábori körülmények között raktároznak több ezer liter üzemanyagot a harc- és gépjármüvekhez, valamint kerozint a hozzánk érkező helikopterekhez. Az üzemanyagkút kezelői folyamatos, napi 24 órás készenléttel biztosítják a saját és a szövetséges erők haditechnikai eszközeinek üzemanyag utánpótlását. Mintegy 300 ember ellátásáról kell gondoskodniuk az élelmezéstől az elhelyezésig minden apró részlet figyelembevételével. Mivel Camp Pannonia feladatai között szerepel 100 fő ideiglenes fogadása is, így a már említett mindennapos táborlakók ellátása kiegészülhet a Baghlan tartományban folytatott müveletekkel összefüggésben hozzánk érkező ISAF szövetséges erők logisztikai támogatásával.

A tábor megerősítésének és védelmi képességeinek növelése a logisztikusoknak is ad munkát, amelybe beletartozik a természeti erők rombolása után a helyreállítás és kárfelszámolás is. Az MH PRT 8. váltásának mandátumában nem egyszer volt szükség ezekre a képességekre folyók áradása nyomán. Ugyancsak a logisztika gondoskodik a szállítási feladatok ellátásáról, a személy- és teherkonvojok összeállításáról és az FP századdal közösen azok biztonságos célba juttatásáról. A szállító raj által megtett út már csak ezer kilométerekben mérhető. Nem marad el mögöttük a gép- és harcjármüvek üzemképességéért és technikai kiszolgálásáért felelős karbantartó és javító raj sem. Havonta 400-450 gépjármü átvizsgálását végzik el, és mintegy 60 kisebb-nagyobb javítással járulnak hozzá az MH PRT technikai harcértékének lehető legmagasabb szinten tartásához. A páncélozott Toyota és Mercedes terepjárók mellett a BTR-80 páncélozott harcjármüvek üzemképességi mutatói is ennek a maroknyi tehetséges, szakmailag kiválóan felkészült technikusnak és szerelőnek köszönhetően érik el a lehető legmagasabb szintet.

 

A fegyverzeti eszközök javítására eddig több mint 100 alkalommal került sor. Javítottak már leszakadt géppuskaállványt a szövetséges svéd járőrnek, emellett rendszeresen biztosítják a hozzánk érkező OMLT gépjármüveinek müszaki kiszolgálását, szükség szerinti javítását is. Müszaki mentésre eddig majd egy tucat alkalommal került sor, melyben a vontató részleg állománya minden alkalommal kivette a részét. A tábor raktáraiban patika rend uralkodik. A pontos, naprakész nyilvántartásnak, valamint a raktárosok lelkiismeretes munkájának köszönhetően az anyagok kiadása, a katonák ellátása a feladatok függvényében folyamatosan, éjszaka is biztosított. Míg a törzs állományába tartozó magyar és montenegrói logisztikai tisztek és tiszthelyettesek az MH PRT logisztikai részlegvezetőjének vezetésével tervezik és koordinálják az anyagi-technikai biztosítással összefüggő teendőket, addig a logisztikai szakasz végrehajtja az ebből fakadó feladatokat.

Az FP századhoz hasonlóan az afganisztáni körülmények jelentősen megnehezítik logisztikusaink életét is. A javítósátorban, a raktárkonténerekben 45-50 fok körüli a hőmérséklet. A rekkenő hőségben a gépek páncélzata és a konténerek acél szerkezete izzó katlanként veszi körül katonáinkat, akiknek emellett a mindenhova beférkőző porral is együtt kell élniük és dolgozniuk. A rendkívül jókedélyü csapatot az embert próbáló klimatikus viszonyok sem „törik be”. Teszik a dolgukat, hogy az MH PRT alaprendeltetési feladatainak ellátásához szükséges feltételek biztosítottak legyenek. Munkájuk nélkül egyetlen müvelet sem lenne végrehajtható. Sem segélyezési program, sem járőrfeladat, de még egy egyszerü szállítás se. Az élet itt igen csak igazolja a gyakran hallható tréfás megjegyzést, miszerint: „…logisztika nélkül a fegyverrendszer csak kiállítási tárgy…” Igen: ők a PRT motorja!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-05-28 13:25:58
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK