2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A helikoptereknek a levegőben van a helyük

Art of WAR  |  2010. 08. 16., 10:38

A Magyar Honvédség Légi Kiképzés-támogató Csoportja (Air Mentor Team, MH AMT) 2010 májusában érte el az alkalmazási készenlétet Kabulban, a Nemzetközi Repülőtéren. Az azóta eltelt időszakban a NATO Afganisztáni Kiképző Missziójának szerves részeként segíti növelni az időközben Légi Hadtestből átalakult Légierő kötelékébe tartozó afgán forgószárnyas alegység műveleti képességeit.

A helikopteres képességek kialakításakor szervesen ötvözik a szállítóhelikoptereket és a harcihelikoptereket, hiszen az elmúlt évek is bizonyították: mindkét képességre szükség van, egymás nélkül a légierő félkarú óriásai lennének. Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázisról érkezett 10 fős magyar csoport az Egyesült Államok Légierejének Kabulba települt 438. Expedíciós Légi Tanácsadó Századával együttmüködésben képzi az afgán helikopteres szakembereket, hajózókat és repülő- müszakiakat egyaránt. A magyar szakemberek gyorsan beilleszkedtek a mindennapokba, mára már mind gyakrabban kikérik tanácsukat úgy az amerikai, mint az afgán partnerek, hiszen hamar híre ment a csoport kiváló szakmai felkészültségének és problémamegoldó hozzáállásának.

Az elmúlt néhány hónap során többek között finomították az afgán hajózó állomány harci alkalmazási kiképzettségét, folyamatosan részt vesznek a harctéri irányító állomány gyakorlati képzésében, elméleti és gyakorlati foglalkozásokat tartanak, oktatási segédanyagokat készítenek a nemzetközi környezetbe beilleszkedő a Mi-24 harci helikopter kötelék hajózói részére. A repülő-müszaki állomány részt vesz a harci helikopterek mindennapi üzemben tartásában, karbantartásában, javításában. Az MH AMT legutóbbi sikerei közé sorolható az Afgán Légierő Mi-17 helikoptereinek felfegyverzésében történő részvétel. A képességnek fontos szerepe van az Afgán Légierő előtt álló feladatok teljesítésében.

A magyar repülő-müszaki szakemberek egy Afganisztánban 20 éve nem alkalmazott képességet teremtettek újjá azzal, hogy kettő Mi-17 helikoptert felszereltek a nem irányított rakéták alkalmazásához szükséges berendezésekkel, és kiképezték nem csak az afgán, de az amerikai repülő-müszaki állományt is a fegyverberendezések üzemben tartására és üzemeltetésére. A szakemberek – hajózók és repülő-müszakiak egyaránt alapos felkészülést követő sikeres éleslövészet bizonyít leginkább. A magyar szakemberek jelenleg – több más feladat mellett harci helikopterek fegyverberendezéseinek ellenőrzését végzik, hiszen a hajózók sikeres kiképzésének alapfeltétele a hibátlanul müködő fegyverrendszer. A rendszerhez tartozó számítóberendezések ellenőrzését, karbantartását végzik a magyar repülő-müszakiak, közben oktatva az afgán szakembereket a munka önálló elvégzésére. Az MH AMT egyik mottója – „A helikoptereknek a levegőben a helye” – valósul meg napról napra a magyar, afgán és amerikai szakemberek együttmüködése révén, elősegítve ezzel az Afgán Légierő Mi-24 harci helikopteres képzését.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-05-28 13:25:58
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK