2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Újoncok a laktanyában

Art of WAR  |  2010. 11. 11., 14:53

November 9-én az MH Központi Kiképző Bázis (MH KKB) ismét kitárta a Magyar Honvédség képzeletbeli kapuját újabb 118 szerződéses legénységi állományú katona előtt, hogy megkezdjék a három hónapos egységes katonai alapkiképzést, melynek leteltével szolgálatba állhatnak választott alakulatuknál. De addig még hosszú út vár rájuk…

A szentendrei kiképző bázis a katonai alapkiképzés MH szintü intézményeként ebben az évben hatodik alkalommal fogadja azokat a fiatalokat, akik szerződéses katonaként kívánnak felkészülni a haza védelmére. A most bevonultakkal együtt jóval meghaladja a félezret azok száma, akik Szentendrén találkoznak először a katonaélet szépségeivel és olykor nehézségeivel, kemény próbatételével. Az itt szerzett első benyomások, tapasztalatok gyakran az egész Újoncok a laktanyábankatonai pályára kihatással vannak, ezért az alapkiképzés nem csupán a katonai mesterség elsajátításának, hanem a szervezetbe való beilleszkedésnek is terepe. Tudják ezt az alapkiképzést szervező Mecséri János Kiképző Osztály parancsnokai is, akik magas szintü szakmai ismeretek birtokában, elhivatottan tanítják a 3 hónapig gondjaikra bízott állományt.

A katonai szolgálathoz való viszony formálása az MH KKB tevékenységének állandó elemét képezi: egyaránt alkalmazzák a katonai alapismeretek átadásában rejlő szakmai, tudati és érzelmi elemeket. Ezen a téren most egy régi hagyomány felújítására van lehetőség. Az önkéntes haderőre való áttérés után néhány elszigetelt kísérlettől eltekintve lényegében feledésbe merült a sorkatonák számára korábban természetes, társadalmi elismerést kiváltó és ezáltal a honvédség törekvései iránti megértést és bizalmat is erősítő nyilvános, ünnepélyes katonai eskütétel.

Talán nem mindenki számára ismert, hogy az MH állományába bekerült szerződéses Újoncok a laktanyábankatonák ez idáig a nyilvánosság kizárásával, lényegében egy formális aláírási aktus keretében tettek esküt. Ünnepélyes keretek között a hozzátartozók és az érdeklődők részvételével csak a tisztek és a tiszthelyettesek tesznek fogadalmat a haza védelmére. Semmi nem indokolja, hogy a legénységi állományú katonák, akik szintén önként vállalják a haza fegyveres szolgálatát, úgy írjanak alá egy tartalmilag magas erkölcsi kötelezettséget magában foglaló okmányt, mint egy fizetési jegyzéket. A honvédelmi vezetés, felismerve az ünnepélyes katonai eskütételben meglévő lehetőségeket a haza védelméhez való viszony erősítésében, támogatta az MH KKB erre vonatkozó kezdeményezését. Ennek nyomán már zajlanak az előkészületek a bázison jelenleg alapkiképzésen tartózkodó katonák nyilvános katonai eskütételének megszervezésére.

Ez a több évszázados hagyomány november végén ismét elfoglalja helyét a honvédelmi Újoncok a laktanyábannevelés rendszerében, hiszen éppen a társadalmi nyilvánosság teszi lehetővé, hogy a közvetlen érintetteken túl a honvédelem iránt érdeklődő szervezetek, iskolák, intézmények újból megtapasztalják a haza védelmére tett eskü felemelő érzését. A november 9-én bevonult újoncok felkészítése már a fenti gondolatok szellemében kezdődött meg. Sokak meggyőződése, hogy a nemzeti és katonai hagyományainkba illeszkedő elemek visszaállítása az őket megillető helyre, más fontos intézkedésekkel együtt, hozzájárulnak az állomány közérzetének javításához, ezzel együtt a katonai pálya iránti érdeklődés felkeltéséhez, végső soron a honvédelem erősítéséhez.

MH KKB

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-05-28 13:25:58
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK