2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

NATO-műveletek és a missziók

Art of WAR  |  2010. 11. 22., 13:36

A NATO aktívan járul hozzá a nemzetközi béke és biztonság megteremtéséhez. Válságkezelési műveleteivel a szövetség bizonyítja mind a tenni akarást, mind azt a képességét, amelynek pozitív formáló erejével megfelel a 21. század biztonsági kihívásainak.

Az első katonai beavatkozás (Bosznia-Hercegovina, 1995) óta a NATO egyre inkább a többnemzeti müveletek alkalmazását tartja szem előtt. Ma nagyjából 70.000 katona vesz részt NATO-missziókban a világ különböző térségében, komplex földi-, légi- és haditengerészeti müveletekben. Ezek az erők jelenleg Afganisztánban, Koszovóban, Irakban, a Földközi-tengeren, Afrika szarván és Szomáliában hajtanak végre béketámogató-, ellenőrző- és humanitárius müveleteket.

natoA NATO afganisztáni müvelete jelenleg a szövetség legjelentősebb katonai vállalása. Az ENSZ-mandátummal 2001-ben létrehozott Nemzetközi Biztonsági Közremüködő Erőket (ISAF) 2003 augusztusa óta vezeti a NATO. Az ISAF-ben 48 ország mintegy 130 ezer katonája szolgál Afganisztán egész területén, annak érdekében, hogy a jogállamiság keretén belül segítsék az afgán kormányt és hatóságokat a biztonságos környezet, valamint a demokratikus intézményrendszer megteremtésében és müködtetésében. Ennek érdekében készítik fel az Afgán Nemzeti Biztonsági Erőket, amely lehetővé tenné, hogy az afgánok egyre nagyobb felelősséget vállaljanak hazájuk biztonságának szavatolásában. Ebben 2003 óta jelentős előrelépés történt, ugyanis az afgán hadsereg – jelenlegi létszám 119400 katona – jelentős része közvetlenül bekapcsolódott a katonai müveletekbe. Mind a mellett, hogy az ISAF közremüködik az afgán hadsereg és a rendőrség felkészítésében, jelentős szerepet vállal a biztonsági müveletekben, valamint Afganisztán újjáépítésében is, amelyet 26 tartományi újjáépítési csoport (PRT) is támogat.

natoBár Afganisztán továbbra is a NATO elsődleges hadmüveleti területe, a szövetség teljesíti vállalt egyéb kötelezettségeit is, különösen a Balkánon, ahol a KFOR részeként jelenleg mintegy 10 ezer szövetséges katona teljesíti békefenntartó feladatait. A NATO légi csapásaival 1999 júniusában véget vetett az erőszak és a humanitárius katasztrófa elterjedésének, ugyanakkor a KFOR csapatok erős jelenlétével Koszovó egész területén megőrizte és fenntartotta a békét. Koszovó függetlenségének kikiáltását (2008. február) követően, a NATO az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244 számú határozata alapján továbbra is fenntartja jelenlétét az országban. A szövetség 2008 júniusában úgy döntött, hogy felügyeletével feloszlatják a Koszovói Védelmi Hadtestet, és segíti létrehozni a szakmai alapokon nyugvó, többnemzetiségü Koszovó Biztonsági Erőt.

natoÉpítve a korábbi kalóztámadások elleni misszióira, a NATO Operation Ocean Shield elnevezésü, a tengeri kalóztámadások elleni müveletét Afrika szarván meghosszabbította. Az Észak-atlanti Tanács 2009. augusztus 17-én jóváhagyott müveletével hozzájárul a kalózkodás elleni küzdelem nemzetközi erőfeszítéseihez. A szövetség azt is felkínálta, hogy segítséget nyújt a térség államainak saját erőik kialakításában – amennyiben kérik –, hogy minél hatékonyabban léphessenek fel a kalóztámadások ellen.

Irakban a NATO viszonylag kicsi, de jelentős támogatást nyújt a kiképző missziójával (NTM-I). Az NTM-I kiképzési tanácsadással és iránymutatással támogatja a biztonsági erők felkészítését. A misszióhoz valamennyi tagország hozzájárul kiképzőkkel, adományokkal, illetve pénzügyi segítséggel. A NATO együttmüködését az iraki kormánnyal hosszú távú együttmüködési keret biztosítja. Jóval az euró-atlanti régión túl, a szövetség továbbra is támogatja az Afrikai Unió (AU) békefenntartó misszióit az afrikai kontinensen. A NATO 2007 júniusa óta légi szállítási támogatással segíti az AU szomáliai békefenntartó misszióját (AMISOM), és kész továbbra is együttmüködni az afrikai készenléti haderő létrehozásában.

natoA szövetség megszünt müveletei és missziói között tarja nyílván az Ádeni-öbölben és Afrika szarván a kalóztámadások ellen elindított Operation Allied Provider és az Operation Allied Protector müveleteket. A pakisztáni földrengés segélyakciót, de más természeti katasztrófák sújtotta országoknak nyújtott segítséget, köztük Törökországnak, Ukrajnának és Portugáliának. Az 1995 és 2004 között, a NATO vezette békefenntartó müveletet Bosznia és Hercegovinában, mellyel segített megőrizni a biztonságos környezetet és megkönnyítette az ország újjáépítését. Figyelembe véve a jobb biztonsági helyzetet 2004 decemberében az Európai Unió Althea müvelete tölti be béke stabilizációs szerepét. A NATO csak egy kis létszámú katonai parancsnokságot tart fenn az országban, hogy segítse a kormány reformját és a védelmi struktúra kiépítését. A NATO a volt Jugoszláv Köztársaság Macedónia kérésére három, egymást követő müveletet hajtott végre 2001 augusztusától 2003 márciusáig. Az Operation Essential Harvest az albán csoportok fegyvereinek begyüjtését és megsemmisítését végezte el. Operation Amber Fox védelmet nyújtott a nemzetközi megfigyelőknek. Végül az Operation Allied Harmony tanácsadással segítette a macedón kormányt a stabilitás biztosítása érdekében.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-05-28 13:25:58
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK